V posledních týdnech jsem vypisovala z několika zdrojů jednoduché a levné recepty na polévky a různé placky a pečivo. Věřím, že tyto recepty se hodí nejen pro případ přežití, ale lze je využít kdykoliv jako úsporné a přesto chutné tipy na jídlo. Jsou to většinou vyzkoušené lidové recepty. Hodně receptů je z knihy Česká strava lidová, další jsou z různých lidových kuchařek, od jedné starší paní sousedky na vesnici nebo od maminky a babičky. Často to není přesný recept včetně gramáže a délky vaření, ale člověk alespoň trochu zkušený si v kuchyni poradí. Tak snad se to bude někomu hodit
Polévky
Masité- Slepičí, hovězí, vepřová (ovarová, prdelačka- s kořením kroupami), skopová, uzená (kroupy, brambory/chleba, zjemněná mlékem), telecí, z husích nebo kachních drůbků, dršťková
Oukropy- S česnekem nebo smaženou cibulkou, příloha chléb nebo brambory nebo zalít bramborovou vodou, vodou z mladých jarních bylin (libeček, mladé kopřivy, opych, lebeda, popenec, rašící žito vitamíny, minerály)
Varmužka/chlebová- chléb povařit s česnekem a kmínem
Vodovka- chléb spaříme vroucí vodou a omastíme
Z bylinek- openec, řebříček, jahodové listy, chudobičku, kmínové listy, zelenou petržel a mladou cibulku vařit 10 minut, zahustit.
Polévky zahuštěné
Žebrácká- voda vařená s kmínem, česnekem, cibulí + máslo + strouh. tvrdý chléb nebo kůrky (+smetana, vejce)
Skleněná- brambory uvařené ve vodě, nezahuštěná, (+ kroupy)
Hladká Ančka- Voda, kmín, cibule, povařit + podmáslí s moukou + brambory, vejce, houby, sůl.
Kudlenka- z brambor které se vaří s cibulí, solí, kmínem a houbami, zahustit kyselým mlékem/podmáslím nebo smetanou + moukou (+ pažitka/kopr)
Kmíněnka- voda s kmínem, zahustit, povařit
Kroupová, Jáhlová, Pohanková
Bramborové
Základní- brambory rozvařit ve vodě, zahustit jíškou
Gulášová- brambory podusit na tuku a cibulce s paprikou, povařit, zahustit zátřepkou z kys. smetany
Bramborová- brambory povařit s majoránkou, česnekem + zavářka (kroupy, rýže, krupice…)
Kyselka/kulajda- brambory uvařit s kmínem a solí, zahustit zátřepkou z kys. smetany nebo mléka (+ vejce, kopr)
Luštěninové (+ mléko= plnohodnotné živiny)
Hrachová – povařit s kůžemi ze slaniny, ochutit zpěněnou/ cibulkou/ petrželkou/ majoránkou/ mušk.oříškem)
Fazolová nakyselo- zahuštěná zátřepkou z kys. Smetany nebo kys. Mléka
Fazolenka- když jsou fazole měkké přidat kyšku s moukou nebo zásmažku ze slaniny a odvar ze zeleniny
Čočková se sladkým zelím- čočku povařit, + zelí + brambory + česnek (+ kys. smetana)
Čočková- čočku povařit v osolené vodě + slanina, cibulka na tuku + česnek+ sůl, pepř
Fazolová- fazole povařit + cibulka na tuku + protlak, paprika, česnek, mouka.
Hrstková- v osolené vodě vaříme hrst hrachu, čočky, fazolí, jáhel, mrkev, petržel, cibule + zahustit
Miliónová- upražit krupici s cibulkou na másle, zalít vodou + hrst hrachu, fazolí, krup, jáhel nebo pohanky + sůl, pepř, česnek
Rumfordská- luštěniny + kroupy + brambory + tvrdý chléb
Mléčné
Syrovátková- vařená syrovátka s kmínem, solí, zasmažená (+ vejce s mlékem a moukou, kmín, cibule/kopr, chléb/brambory)
Podmáslová- s kmínem vařené podmáslí, zlepšené troškou másla (+ brambory/kroupy/chléb)
Mléčná- mléko nebo smetana povařená s petrželkou a zlepšená máslem (+ drobení/ nudle/ rýže/ pohanka,/jáhly)
Syrnica- v mléce s kmínem povařit tvarůžky, kousek másla, nalít na rozdrobený tvaroh + zvlášť uvařené brambory
Syrnica II- rozvařit nastrouhanou bryndzu nebo oštiepek, dolít ovčím mlékem + sůl, brambory/chléb
Ovocné- Z čerstvého i sušeného ovoce. Jablka, hrušky, třešně, borůvky, křížaly, sušené švestky… + zátřepka z mléka, dle chuti sůl nebo cukr, povidla, skořice, máslo, smetana, žloutek
Zelné- Zahuštěné jíškou nebo mléčnou zátřepkou
Základní- do bramborové polévky přidat hlávkové zelí
Hábová- zelí s houbami, jáhlovou kaší, zahustit
Kozina- sladké zelí + mléčná zátřepka/podmáslí + mouka (+ kroupy)
Couračka- kys. zelí povařit nařídko, mléko + mouka, brambory zvlášť uvařené (+ vejce)
Kapustnica- zelný lák + mléko/smetana + mouka + brambory uvařené zvlášť
Kyselica- syrovátka + zelí + brambory/chléb (+ vajíčko)
Oharková- z láku z okurek + jogurt (podává se chlazená)
Kyselo- kvas z žitné mouky (omlazený a vykynutý) přidat k houbám vařeným s kmínem a solí, povařit, omastit máslem s cibulkou + vejce + brambory uvařené zvlášť
Polévka z kostí
Hovězí kosti opereme ve studené vodě, vložíme do studené slané vody a necháme 1 a půl hodiny zvolna vařit. Přidáme zeleninu, vaříme ještě 1 a půl hodiny. Procedíme.
Polévka z plic
250g telecích nebo vepřových plic, sůl, pepř, 80g zeleniny, kmín, 40g másla, 60g mouky, 130ml smetany, 1 žloutek
Plíce uvaříme doměkka se zeleninou ve slané vodě. Poté nakrájíme plíce na nudličky, polévku zahustíme světlou jíškou, přidáme kmín, pepř a smetanu se žloutkem.
Ledvinková polévka
150g hovězích nebo vepřových ledvin, 30g másla, 30g cibule, sůl, pepř, 20g hladké mouky, 80g zeleniny
Ledvinu rozkrájíme na plátky a vypereme v několika vodách, dáme okapat. Na másle osmažíme cibulku, orestujeme maso, přidáme sůl, pepř, mouku, zamícháme a přidáme zeleninu, zalijeme vodou a vaříme pod poklicí do měkka. Ledvinu poté nasekáme na menší kousky.
Polévka kroupová s masem
20g másla, 60g krup, 300g vepřového nebo hovězího masa, 1a ¾ litru vody, 3 brambory, pórek, celer, mrkev, kmín, sůl
Nakrájené maso osmahneme na másle, přidáme brambory, přidáme oprané kroupy, zeleninu na kostičky, sůl, kmín, vodu, vaříme asi 1 a ½ hodiny.
Cibulová polévka
60g másla, 80g mouky, 60g cibule, sůl, pepř
Na másle uděláme jíšku, přidáme cibuli, zředíme vodou se solí a povaříme, okořeníme pepřem.
Kmínová polévka
1 a ¼ litru vody, 40g másla, 80g zeleniny, sůl, kmín, pepř
Na másle orestujeme zeleninu na kostičky a ½ KL kmínu, zalijeme vodou se solí, můžeme zahustit jíškou
Polévka z čerstvých hříbků
1 a ¼ l vody, 250g hříbků, 20g másla, petrželka, špetka kmínu, 20g cibulky, 80g zeleniny
Na másle uděláme jíšku, zalijeme vodou se zeleninou a dobře povaříme. Hříbky nakrájíme a s cibulkou, petrželkou a kmínem podusíme a poté vložíme do osolené polévky. Můžeme přidat žloutek umíchaný v 130ml mléka a pepř.
Polévka z ovesných vloček
70g ovesných vloček, 20g másla, sůl, 60g zeleniny, 130ml smetany, 50g másla, 1 žloutek, petrželka
Vločky zalijeme studenou vodou, přidáme máslo, sůl a vše rozvaříme. Zeleninu nakrájíme, povaříme ve slané vodě. Vločky prolisujeme sítem, přidáme k zelenině a společně povaříme. Zamícháme smetanu se žloutkem a kouskem másla a vmícháme a petrželkou.
Jáhlová polévka
40g jáhel, 20g másla, 50g másla, 40g mouky, 5g suchých nebo 50g čerstvých hub, 80g zeleniny, sůl
Jáhly opereme a spaříme, do hrnce dáme máslo, orestujeme jáhly, zalijeme vodou a udusíme doměkka. Ve vedlejším hrnci uděláme jíšku, zředíme zeleninovým vývarem, osolíme, vmícháme jáhly, dušené houby a povaříme.
Kroupová polévka
40g krup, 40g másla, 40g mouky, 80g zeleniny, sůl, 10g másla, hrst hub, pepř, sklenka mléka, 1 žloutek
Kroupy uvaříme doměkka, prolisujeme sítem. Vedle připravíme jíšku, přidáme kroupy, vodu, zeleninu, povaříme. Poté vmícháme podušené hříbky na másle. Přidáme petrželku, pepř a vmícháme žloutek rozmíchaný v mléce.
Krupicová polévka
20g másla, 50g krupice, 100g zeleniny, sůl, jíška z 20g másla a 20g mouky, petrželka
Na másle osmažíme krupici dorůžova. V osolené vodě povaříme zeleninu, zahustíme jíškou, zavaříme krupici a dobře povaříme. Před koncem přidáme petrželku.
Rýžová polévka
50g rýže, 20g másla, 20g cibule, 40g másla, 40g mouky, 80g zeleniny, 130ml mléka, 1 žloutek, sůl, pepř
Rýži spaříme, osmažíme na másle s cibulí. Osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Jíšku zžedíme zeleninovým vývarem, povaříme. Přidáme rýži, žloutek s mlékem a pepřem.
Polévka z mléka
1 a ½ l mléka, sůl, nudle nebo kapání
Mléko přivedem k varu, osolíme, zavaříme nudle nebo kapání
Polévka z kyselého mléka
1 a ¼ l kyselého mléka, špetka kmínu, 30g másla, 40g mouky, 130ml kysané smetany, 1 vejce, 2 brambory, sůl
Kyselé mléko povaříme s kmínem a solí, mícháme. Jíšku zředíme smetanou a povaříme, přidáme do mléka spolu s rozmíchaným vajíčkem. Přidáme uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily.
Celerová polévka
30g másla, ½ celeru, sůl, 1 brambor, 30g másla, 40g mouky, 20g cibule, pepř, petrželka, 130ml mléka, žloutek
Celer očistíme a nakrájíme na kostičky, dusíme na másle, zalijeme slanou vodou a vaříme doměkka s bramborem. Zahustíme jíškou a cibulkou, přidáme petrželku, povaříme. Vmícháme v mléce umíchaný žloutek a pepř.
Kedlubnová polévka
2 kedlubny, 40g másla, na jíšku 50g másla a 50g mouky, pepř, petržel, 130ml mléka, 1 žloutek
Kedlubny nakrájíme na kostičky, osmažíme 3 minuty na másle, vložíme do osolené vody, přidáme jíšku, povaříme. Vmícháme žloutek s mlékem a pepřem a petrželkou.
Špenátová polévka
300g špenátu, 40g másla, 60g mouky, 130ml smetany, 1 žloutek, sůl, pepř
Osolenou vodu zahustíme jíškou, povaříme. Špenát povaříme, usekáme, vložíme do polévky. Povaříme. Vmícháme smetanu se žloutkem a pepřem.
Polévka z jarních bylinek
Hrst lístků chudobky, žebříčku, petrželky, jahody, opence opereme, rozkrájíme a posusíme na másle. Zalijeme vodou se solí, vaříme ½ hodiny. Vmícháme jíšku z 40g másla a 50g mouky a vaříme ještě ¼ hodiny. Vmícháme žloutek s mlékem a pepřem.
Oukrop
200g chleba, 4stroužky česneku, 50g sádla, 1 a ¼ l vody, sůl, případně cibule.
Chléb nakrájíme, dáme do mísy, přidáme se solí utřený česnek, sádlo, zalijeme vroucí vodou. Osolíme. Místo česneku můžeme použít usmaženou cibuli.
Koprová
4 střední brambory, mletý kmín, sůl, 1 litr kyška/kefír, 2 vejce, kopr
Brambory na kostky vaříme v menším množství vody ochucené solí a kmínem (cca 1 litr)
Po 5-10 minutách vaření odstavíme a necháme vychladnout. Mezitím si uvaříme natvrdo 2 vejce natvrdo.
Poté do vody vlijeme kyšku, přidáme na kostičky nakrájená vejce, nasekaný kopr a dosolíme.
Kyselo
Lák z kysaného zelí, nové koření, bobkový list, mouka, mléko, brambory, pepř, sůl
Lák ze zelí dáme vařit, přidáme nové koření, bobkový list. Přidáme trochu jíšky, zalijeme mlékem (můžeme přidat i trochu smetany). Dochutíme pepřem a solí. Přidáme uvařené brambory.