Stránka 50 z 57

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 20.03.2022 23:34
od Serža
no...v PA tě tohle rychle přejde :-D

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 22.03.2022 7:19
od Hohepa
jako "ohřál si párky a vodou zalil kafe"?
zapomeň..
Nevidím jediný důvod proč bych v PA zahazoval vnitřní díl ešusu.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 8:49
od jameson363
Hohepa píše: 20.03.2022 8:27 estli ve mně něco vzbuzuje odpor, :puke
tak jsou to mastná oka na hladině čaje, kávy s odérem párku.
To nezpraví ani zlepšováček ve formě rumu.
Presne tak, docela nechutny. Ve velky nouzi prezitelny, ale proste konzervy rotujes na cundrech apod, tak se chces nejak normalne najist a netrpet nejaky blivajzy.

Pri dostatecne zasobe vody a paliva je samozrejme vodni lazen super, jen to trva pomerne dlouho. Ohrati primo v konzerve je nejuspornejsi reseni jak na palivo, tak na cas.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 9:19
od dracekvo
Podle mě ohřátí v konzervě není úspornější na palivo. Stačí si porovnat plochu konzervy vs. ešus. Část plamene prostě letí pryč a nepředá teplo.
Stejně tak je téměř nemožné v konzervě jídlo promíchat, aby se prohřálo rovnoměrně a nepřipalovalo se.

Nějak nevidím důvod proč něco v konzervě ohřívat. Ta manipulace je prostě mizerná ve všech ohledech.
Ohřátí v ešusu je úplně bezproblémové a kromě toho, že ho pak musím umít je časová náročnost zcela identická.

Nějak mě překvapuje, že je tu o takové blbosti téma o 2 stránkách.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 9:47
od jameson363
Nastavil jsem malej plamen, ohral jsem to za minutu, zamichat to slo (uznavam, v esusu bych mohl michat mene opatrne). Co jezdim do prirody, tak konzervu primo na varici ohrivaj lidi odjakziva, malokdo se otravuje s prendavanim do esusu, ale nechme to bejt, kazdej dle sveho gusta.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 9:48
od jameson363
Prisla mi mensi zasilka konzervovanejch jidel v pytliku z hotovky.cz.

Prvni dojem - je to celkem tezky a oproti pytlikovejm jidlum z mre docela tekuty. Po dukladnejsim prohlidnuti je ale udavana kaloricka hodnota srovnatelna s jinejma jidlama. (zhruba 100-150kcal vyjimecne k 200kcal/100g). Pro domaci pouziti v pohode, do prirody by jidlo mohlo byt koncentrovanejsi.

Ozkousel jsem prvni jidlo a to Spenat s veprovymi vypecky. Konzistence asi ok, vzhled tolik neresim (ale pristi test pro vas zkusim vyfotit) ale bylo to takovy normalni :D Vetsinu jidla tvori najemno nakrajeny spenat trochu nahnedo, (asi diky smichani s omackou z masa) a kostky veproveho masa. Maso fajn, mohlo by ho byt vic. Chutove to uslo, neprekvapilo, ani neurazilo. Jedl jsem to doma, v prirode by to pravdepodobne chutnalo vic, dal bych 6,5 mozna spis 7 bodu z 10.

Vseobecne hotovky - jidlo je bez priloh, cili zajist chlebem, uvarit neco doma nebo koupit od nich instantni prilohu. Nabizej rejzi, br-kasi a testoviny. Vsechny prilohy od nich instant pouze zalit vodou, ale musi se pripravit v dalsi nadobe.

Par pytliku do zasob rozhodne. Obcas do prirody proc ne, ale na delsi trek vaha/kalorie naprd. Cena je vsak pomerne prizniva. Bezna jidla od 71kc, prumerne 80-90kc, jeleni gulas napriklad 103kc.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 10:13
od Serža
jakou to má trvanlivost?

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 23.03.2022 22:26
od jameson363
To co mi dnes prislo zhruba rok a pul. Na webu pisou dva roky.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 30.04.2022 22:34
od jolky palky
Dneska ženou proveden test novinky od Dovastu.
Koprovka s hovězím.
V konzervě 2 plátky masa. Jeden cca 2cm tlustý a druhý kus byl patka cca 5cm masa. Velikost platku standart aby se vešel do konzervy.
Omáčka by se dala jako všechny jejich omáčky ještě naředit, ale žena napoprvé to chtěla otestovat bez úprav.
S 2 harantama se nacpala, že pak nechtěla moc na zahradě tahat, tak si musela oddechnout :chuckle.
Ještě jim zbylo na zítra.

Žena je na koprovky a hodnotila to slovem "výborná".
10/10.
20220430_112154.jpg
20220430_112108.jpg
20220430_112404.jpg
20220430_114931.jpg

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 13:16
od proforma
jameson363 píše: 15.03.2022 17:47 Nepotrebuju to varit deset minut, staci lehce ohrat.
Pokud ohrivam jidlo z konzervy, vzdycky ho nechavam VARIT alespon 15 minut. Kvuli botulotoxinu. Ano, pred otevrenim konzervu i zkontroluju, to je jasne, ale aby byla nafoukla, to uz by ho tam muselo byt fakt hodne. Male mnozstvi nenafoukne a zaroven i mikroskopicke mnozstvi (10-13 ng/kg, tj. pro 80kg cloveka celkem okolo 0, 000001 g) dokaze spolehlive usmrtit.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 14:05
od JOBU
Máš nejaký ten zdokumentovaný príklad kedy u nás/u vás niekto naposledy exol kvôli botulotoxinu z konzervy?

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 14:13
od Grunt
Když se dělá várka v profesionální konzervárně, tak do pár vybraných konzerv je kontrolních. Jde do nich sonda a zapisuje se teplota a čas, která se v nich dosáhne tak aby se dosáhlo sterilizace a byl o tom úřední záznam v případě nějakého soudu. Viděl jsem o tom dokument. Nicméně to dělám úplně stejně jako proforma. Pro klid duše. Teplá strava je teplá strava.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 17:44
od proforma
@Jobu:
2016 - 6 pripadu v Nemecku a Spanelsku, 105 na Ukrajine
2017 - 1 pripad Nemecko (rybi maso), 76 pripadu na Ukrajine, z toho 8-9 mrtvych (udaje se lisi)

V CR v letech 1998-2016 celkem 35 pripadu z potravy (vek 7-75 let, tj. zadny kojenecky botulismus).

https://www.bezpecnostpotravin.cz/vysky ... i-ryb.aspx

Z bakalarky o botulotoxinu:
"Do roku 1989 nebylo hlášeno žádné úmrtí na botulismus. V roce 1990 zemřeli dva muži ze Severočeského kraje, vehikulem byli zakoupení sledi, které konzumovali po zcela nevhodné úpravě bez předchozího tepelného zpracování (třetí konzument se uzdravil). Ze zbytků sledu bylo izolováno C. botulinum typ E. V roce 1993 zemřel 61 letý muž z Jihomoravského kraje, vehikulem byly zavináče, v anamnéze u postiženého byl etylismus. Poslední úmrtí je u 601eté ženy ze Severočeského kraje, která zemřela v říjnu 1998. (25, 26) Ve většině u nás registrovaných případů byl botulismus diagnostikován klinicky. Ze 102 osob postižených botulismem byl laboratorní průkaz uveden pouze sedmkrát, a to třikrát do roku 1989 (botulotoxin B v domácím uzeném mase, botulotoxin B a C ve zbytku paštiky a průkaz polyvalentním sérem ve dvou domácích konzervách uzeného masa). V roce 1990 byl botulotoxin typu E prokázán ve sledích, v roce 1993 botulotoxin E v uzeném mase a v roce 1998 botulotoxin B v jahodovém kompotu, v roce 1999 v závitcích v rosolu. Rizikovým vehikulem jsou konzervy masa především ze zabijaček, připravené doma. Výjimkou nejsou ani průmyslově vyráběné konzervy, např. lečo s moravskou klobásou v roce 1973 nebo jahodový kompot v roce 1993. V ČR nebyl dosud zjištěn ani jeden případ traumatického botulismu."

Zdroj: https://is.muni.cz/th/fpeep/Bakalarska_prace.txt

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 19:43
od dracekvo
Takže mám větší šanci vyhrát ve sportce, než se otrávit konzervou.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 20:03
od proforma
No, ona ta bakalarka taky je skoro 20 let stara... Statisticky se kazdorocne v CR otravi 2-3 lidi, kdyz jde o rodinny vyskyt, i vic. Pokud budes za vyhru ve sportce pocitat i tech 50 Kc za posledni poradi (nebo kolik to ted je), tak ano, sanci mas vetsi. Ale nevidim jediny rozumny duvod, proc relativne jednoduse neeliminovat riziko, kdyz je to mozne a proveditelne. Taky nebudu na kole/motorce jezdit bez helmy a spolehat na pravdepodobnost.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 20:23
od Teal'c
Takže ohříváš i sardinky, tuňáka, fazole, kukuřici, cizrnu v konzervě? To jsou jídla která často používám studená do salátů, pomazánek apod.
Z toho co jsi napsala, mi plyne že rizikové jsou hlavně konzervy, případně sušené nebo nasolované výrobky, hlavně domaci výroby. Asi především v případě kdy se lidi vyhýbají použití dusitanových solí, které riziko dále snižují.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 20:28
od Grunt
proforma píše: 01.05.2022 20:03 Taky nebudu na kole/motorce jezdit bez helmy a spolehat na pravdepodobnost.
Obrázek
Teal'c píše: 01.05.2022 20:23 Takže ohříváš i sardinky, tuňáka, fazole, kukuřici, cizrnu v konzervě?
V těch se může vyskytovat botulotoxin? Já bych možná jen dodal, že s tím jak roste inflace, tak většina konzerváren s tím bojuje tak že ty výsledky i těchhle konzerv je lepší převařit (hlavně kdo jí tuňáka) protože to je hrůza.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 20:44
od Teal'c
Myslím že se může vyskytovat všude, u nás se vyskytují především bakterie, které napadají maso. Bakalarka zmiňuje i jahodový kompot. Rizikové jsou všechny nakládané a konzervováné potraviny, které vytváří anaerobní prostředí, kde pak spory bakterií můžou produkovat toxin. Viz např wiki https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Botulotoxin

Ohledně těch konzervarén. To plyne z čeho? Že šetří na kontrole? Nebo kupují levnější maso které je rizikovejší? Než převařovat konzervu tuňáka než ho dám do salátu, radši ho nekoupím vůbec ;)

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 20:59
od Grunt
Teal'c píše: 01.05.2022 20:44 Že šetří na kontrole? Nebo kupují levnější maso které je rizikovejší? Než převařovat konzervu tuňáka než ho dám do salátu, radši ho nekoupím vůbec ;)
Spíš na surovinách. Nevím kdo jak jí ryby, ale třeba konzervovaný tuňák vyletěl (40Kč a více) a prostě jeho místo kdy konzerva tuňáka stávala kolem 30Kč zaplnily jiné produkty. Akorát v té konzervě je nampleto bůhvíco. No a kdo si to nedá naloženo v oleji ale ve vlastní šťávě tak už to má pomalu něco jako Surströmminga ;)
Prodával se u nás tuňák zakonzervovaný v pytlíku, ten se rozdělal a prostě se rozprodal po kelímcích. Ten byl poměrem cena/výkon nejlepší. No bohužel s tím jak přišla inflace se rozhodl ho prodejce nekupovat a věnovat se důležitějším potravinám.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 22:11
od proforma
@Teal´c: Konzervovany veci delam spis v teplych variantach. Z cizrny polivku (kdyz uz; ale vetsinou polivkuju z lustenin normalnich), tunaka jako hlavni jidlo s ryzi, konzervovanou zeleninu totez. Miluju uzenou makrelu, takovou tu kupovanou v obchode v igelitu - pecena je super, aspon se z ni dostane trochu toho tuku. Salaty delam radeji z cerstve nebo zamrazene. Jasne, kdyz budu mit hlad a najdu konzervu, zbastim ji i studenou, ale dokud nejsem v ohrozeni zivota, nevim, proc bych ho mela zbytecne ohrozovat :-)

Jinak pred nekolika lety se otravili (a zemreli) manzele v Rusku, myslim, ze to bylo ze sterilovanych kyselych okurek. Coz zminuju jen proto, abych vyvratila dalsi mytus, ze v kyselem prostredi botulin vznikat nemuze...