Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Likéry jsou úplně jiná liga než jedlé druhy jako pokrmy.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Jo, to máš plně pravdu.
Já jen, že existují lidé, třeba jako já, kteří takové věci berou jako nepostrádatelnou součást "jídelničku"
Jinak by velmi strádali...
Já jen, že existují lidé, třeba jako já, kteří takové věci berou jako nepostrádatelnou součást "jídelničku"
Jinak by velmi strádali...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Pokrm to fakt není. Je to na samostatné vlákno "Léčivé likéry". Ale pupeny topolu kanadského se používají též jako koření, někde mám recepty.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Likéry jsou většinou hodně slazeny a i líh má jisty energetický potenciál.
Nehledě k tomu, že líh je nejlepší vyluhovadlo a konzervant všech látek z materiálů bylinných i ovocných.
*
Ale samozřejmě uznávám, že jsem tady s tím OT.
Jídlo to není a na uživení se a přežití už vůbec ne. Jen, že život bez takových věci by byl poněkud nudný a neveselý.
Nehledě k tomu, že líh je nejlepší vyluhovadlo a konzervant všech látek z materiálů bylinných i ovocných.
*
Ale samozřejmě uznávám, že jsem tady s tím OT.
Jídlo to není a na uživení se a přežití už vůbec ne. Jen, že život bez takových věci by byl poněkud nudný a neveselý.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Udělám co musím
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Tak když už jste u těch „tekutých pokrmů“ ze smrku a smrčí, tak mi to asi nedá:
Tady Sir Towsends před nedávnem vyhrabal recept z dob Americké občanské války — Colonial Army Rations: Beer Every Day! - Spruce Beer In Early America.
Ať zkrátím dlouhý recept:
Tady Sir Towsends před nedávnem vyhrabal recept z dob Americké občanské války — Colonial Army Rations: Beer Every Day! - Spruce Beer In Early America.
Ať zkrátím dlouhý recept:
- Nastřiháme jehličí smrku (Smrk černý, ideální bašta).
- Naštípeme na vhodně dlouhé kousky.
- Naplníme do kastrolu, zalejeme vodou.
- Vaříme tak dlouho než se začne kůra jehličnanu rozpadat.
- Vytáhneme pevné díly a vyvařujeme až na melasu, do tzv. esence.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
To ale patří do tohoto viewtopic.php?f=17&t=1591 vlákna!
Ten druh smrku se pěstuje v parcích a ten recept mám taky. Ne úplně stejný, jsou tam rozdíly.
Ten druh smrku se pěstuje v parcích a ten recept mám taky. Ne úplně stejný, jsou tam rozdíly.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Dobrý večer Rozpadlíci,
přikládám link na zajímavé čtení.
Zdravím tě Ivano,
na poslední řádku na konci textu je odkaz na tebe.
https://is.muni.cz/th/bapw9/DP.pdf
Přeji všem hezký večer
přikládám link na zajímavé čtení.
Zdravím tě Ivano,
na poslední řádku na konci textu je odkaz na tebe.
https://is.muni.cz/th/bapw9/DP.pdf
Přeji všem hezký večer
Život se neměří počtem nádechů a výdechů, ale počtem okamžiků, které nám braly dech.
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
ahoj Milli,
jsem rád, že jsi se ozval, těší mě, že jsi stále zde
omlouvám se za OT.
jsem rád, že jsi se ozval, těší mě, že jsi stále zde
omlouvám se za OT.
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Quis autem custodiat ipsos custodes?
Re: Jedlé plané rostliny a příprava pokrmů z nich
Ahoj Milli,
dík za odkaz, má tam některé zajímavé a užitečné věci i pro mě.
Na druhou stranu spousta věcí mu tam ale taky chybí, vyšly odborné etnobotanické práce o Češích i Slovácích a spousta dalších i ze střední Evropy. Mimochodem jsme hodnoceni jako národ "herbafobní", tedy nesběračský, na rozdíl od "herbafilních", národů, například středozemních. Pár věí tam má, dejme tomu nepřesných nebo neúplných, například úplně všechny kapradiny mají thiaminázy, nejenom hasivka, a u ní je největší riziko ptaquilosid a ne thimináza, která se dá odstranit varem.
Nejvíc mě pobavil "kvalitativní výzkum formou rozhovorů s příslušníky jednotlivých ideových skupin sběračů".
PS: momentálně překládám barkbrody a petuleipy, mám asi 8 receptů.
dík za odkaz, má tam některé zajímavé a užitečné věci i pro mě.
Na druhou stranu spousta věcí mu tam ale taky chybí, vyšly odborné etnobotanické práce o Češích i Slovácích a spousta dalších i ze střední Evropy. Mimochodem jsme hodnoceni jako národ "herbafobní", tedy nesběračský, na rozdíl od "herbafilních", národů, například středozemních. Pár věí tam má, dejme tomu nepřesných nebo neúplných, například úplně všechny kapradiny mají thiaminázy, nejenom hasivka, a u ní je největší riziko ptaquilosid a ne thimináza, která se dá odstranit varem.
Nejvíc mě pobavil "kvalitativní výzkum formou rozhovorů s příslušníky jednotlivých ideových skupin sběračů".
PS: momentálně překládám barkbrody a petuleipy, mám asi 8 receptů.