Cukr, sladidla

Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od proforma »

Tu produkci medu musite podstatne snizit, protoze nebude-li cukr, nebude dokrmovani a kdybybste jim sebral i jen polovinu toho, co dnes vcelari vytoci, tak vam vcely chcipnou hlady. Proste se zase bude pestovat cukrova repa... lidi driv nesladili tolik jako dnes, takze se vrati k normalu a cukr budou prijimat prevazne z plodu.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
scavenger
Příspěvky: 52
Registrován: 08.03.2016 14:43
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od scavenger »

Sladit můžeš sušeným ovocem, třeba rozinky, i když hrozny by měly končit v té tekuté podobě :)
Nebo lehce obnovitelný zdroj je kytka Stévie, čistě na chuť. Která nemusí ale vyhovovat každému.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od Lyster »

Čeká cukr osud levného mléka? Evropské cukrové kvóty skončí za pár dnů
http://ekonomika.idnes.cz/eu-cukr-kvoty ... nomika_dtt
grg
Příspěvky: 145
Registrován: 04.06.2021 15:06
Pohlaví: muž

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od grg »

Dodávateľ Pepsi v ČR a na Slovensku (minimálne; pozeral som aj rakúsku stránku a tam je to po starom) potichu zmenil zloženie "klasickej" Pepsi zo 100% cukru (11 g/100 ml) na zmes cukru (7 g/100 ml) a umelých sladidiel (acesulfam K, sukralóza) - vyzerá to tak, že v Tescu boli vedľa seba dve palety, poloprázdna stará a plná nová, líši sa len text a tabuľka na etikete.
Tým úspešne spláchli do záchoda predošlú kampaň založenú na vychvaľovaní obsahu bežného cukru (oproti glukózo-fruktózového sirupu u Coca-Coly) a stratili aspoň jedného zákazníka, ba čo viac, tento bývalý zákazník tento humus s horkou dochuťou bude haniť, kde chodí (už v minulosti takto dok...li (dokazili) iné nápoje ako Mirinda a 7-up - ale to podobne ako ich ekvivalenty u kokakoly - no veril som, že vlajkovej lode sa nedotknú).

Osobne mi nie je jasné, prečo to výrobcovia robia; o tom, že by to bolo želaním zákazníkov, si dovolím pochybovať, no nevychádza mi ani čisto ekonomická motivácia, cukor nie je nejako extrémne drahý...
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od Rafael »

Ke staršímu příspěvku:

Z hlediska včelaře, byť už bohužel bývalého mi přijde, že v době krizí, nedostatku jiných sladidel je med jako nejdostupnější a lehce získatelné sladidlo.
Bohužel, jen pro včelaře nebo lidi se základním vybavením k tomu
.
Včelky jsou schopné i v nepříznivých létech přinést více sladiny než potřebují k zazimování a záleží jen na včelařovi jak to udělá. Tzn., aby nebyl moc chamtivý a "neukradl" jim vše. Aby jim nechal, přip. přidal v období nouze i již dříve vytočený med kdyby bylo třeba.
Ostatně to tak dělali včelaři už i v době minulého Protektorátu kdy byl cukr velmi drahý, vzácný a přece měli čím sladit a včelstva přes zimu uchovali.
(Třeba konkrétně mí prapředci).
*
Sladidla se dají získat i invertázi škrobnatých surovin. Ale ty potřebují enzymy ztekucující, zcukřující anebo slad který obsahuje vše v jednom.
Ale to jsou procesy energeticky náročné a pracné. Podobně jako pěstování a zpracování cukrové řepy.
Ale může být, že mnoho nezaměstaných bude mít volného času dost..
*
Kdysi jsem zkusil i ty alternativni výroby, dělal je, ale....
přece jen nejlepší a nejvýhodnější mi přišlo ten cukr někde ve větším množství nakoupit. Nasypat do sudů a skladovat na dobu nouze, menší dostupnosti nebo zvýšení cen a tak.
Nemusel být ani vzduchotěsně uzavřen. Max. trochu ztvrdnul, ale nikdy dezdegradoval do nepoužitenosti.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od jameson363 »

grg píše: 03.10.2022 11:10 Dodávateľ Pepsi v ČR a na Slovensku (minimálne; pozeral som aj rakúsku stránku a tam je to po starom) potichu zmenil zloženie "klasickej" Pepsi zo 100% cukru (11 g/100 ml) na zmes cukru (7 g/100 ml) a umelých sladidiel (acesulfam K, sukralóza) - vyzerá to tak, že v Tescu boli vedľa seba dve palety, poloprázdna stará a plná nová, líši sa len text a tabuľka na etikete.
Tým úspešne spláchli do záchoda predošlú kampaň založenú na vychvaľovaní obsahu bežného cukru (oproti glukózo-fruktózového sirupu u Coca-Coly) a stratili aspoň jedného zákazníka, ba čo viac, tento bývalý zákazník tento humus s horkou dochuťou bude haniť, kde chodí (už v minulosti takto dok...li (dokazili) iné nápoje ako Mirinda a 7-up - ale to podobne ako ich ekvivalenty u kokakoly - no veril som, že vlajkovej lode sa nedotknú).

Osobne mi nie je jasné, prečo to výrobcovia robia; o tom, že by to bolo želaním zákazníkov, si dovolím pochybovať, no nevychádza mi ani čisto ekonomická motivácia, cukor nie je nejako extrémne drahý...
HFCS - high fructose corn sirup - glukozo-fruktozovy sirup je desna sracka a jeden z nejvetsich omylu v potravinarstvi. Me v coca-cole zpusobuje paleni zahy, proto ji piju fakt minimalne i kdyz mi chutna nebo si koupim nakou alternativu ala freeway neco royal crow. A taky zpusobuje mnohem vetsi tloustnuti a cirhozu jater.

Ono se to hojne pouziva proto, ze je to technologicky jednoduchy na pouziti, kazdopadne kazdej nutricni specialista doporuci se tyhle sracce vyhnout, respektive ji co nejvic omezit.

Umely sladidla asi good, kdyz clovek hubne, ale lepsi si dat mensi mnozstvi poctivyho vyrobku nez fejkovej.

Osobne nejvic pouzivam trtinovej cukr. Je drazsi, ale chutove lepsi, jestli ma navic naky vitaminy a mineraly neresim, proste mi jen chutna. V zasobe mam i klasiku, ale bezne pouzivam jen na obcasny peceni, kafe bych si s tim uz neosladil. Nicmene je to levny, tak proc trochu doma nemit.

Med je fajn, snazim se v akci vzdycky nakoupit nakou sklenici navic. V zime je do caje celkem spotreba. Trvanlivost predpokladam velmi dlouha az neomezena. Limitovana vicemene jen trvanlivosti vicka od sklenice.

Zkousel jsem i stevii a erythritol, ale chutove je to jak cukr z wishe. Zase plati pravidlo, ze radsi min poctivyho, nez tyhle fejky pravidelne. Tedka nak vysla nova studie na tyhle sladidla. Nahodou nevite nekdo o co v ni jde?
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1151
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Cukr, sladidla

Příspěvek od Alstratt »

Jako souhlas, mam to vystudovane, a co se o to dal semtam zajimam kdyz se najde semtam cas na to, tak ty umela sladila, byvaji bezne hnus. Soucasne studie ukazuji sve vysledky. Glukozo-fruktozovy sirup je blbost, nebrat. Podobna blbost jako kdyz je i nekde ve vetsim pomeru fruktoza. To radsi cukr v omezene mire, nez ty umela sladidla. Taky pozor na ty limonady co byvaji i nazyvany jako light, zero cukru apod. Jsou to tahy jak z lidi vylakat prachy. Kdyz nejde prodat to s cukrem, tak si nekteri koupi to bez cukru se sladidlem s myslenkou ze si kupuji neco lepsiho, coz se myli. Coz zase pozor, pokud se ukaze stevie jako odbra nahrada cukru v necem, tak japonci co vim tak budou asi dobre poteseni. V japonsku stevie jede ve velkem v tech ruznych produktech, pokud nepocitame ciste stevii pouzivanou v jizni americe. Hodne to ted vyvazi cina. Ale vsechny cukry nahradit tim samozrejme nejde, ze zdravotniho hlediska hlavne.

Dit lide mohou sladit i ovocem a je to lepsi, kvalitnejsi a zaroven do sebe clovek dostane dalsi zdravi prospesne latky. Ruzne ovoce maji svuj dobry vliv jak na energii nejen tim ze jsou sladke ze obsahuji glukozu a i fruktozu ale i dalsima latkama, tak nektera zase nemalo i na to pomoci telu k udrzeni si mladeho stavu, kteremu to prospiva a spousty dalsiho. Ano v ruznem ovoci jsou nektere latky ktere podporuji zvysuji energii a tez anti-aging atd. SIroka skala vlivu na telo.

Dalsi vec je, zkusit stevii. Co si pamatuji a to i z novejsich studii neco pokud se nemylim i z roku 2022 asi, tak stevie nebyly u ni prokazany zatim opravdove zdravi skodlive ucinky, a premysli se o tom ze by mohla jednou nahradit cukr. Ale stale se ceka na vice poradnych studii. Zatim na to neexistuje zadna poradna metastudie, na to si este nejakou dobu pockame. Ale stevie by mohla mit mozna vedlejsi ucinek ve streve pokud si dobre pamatuji, ze blokuje komunikaci v mikrobiote - komunikaci bakterii mezi sebou. Rozhodne to chce vice a poradnych studii ale. Takze lze doporucit stevii? Neodbornik vam rekne ze jo, ktery se bude ridit tim co uz se o stevii vi, ale odbornik vam nerekne zda ano nebo ne, nerekne spatne ani ze dobre, jelikoz nevi. Spise vetsi sance ze vam rekne ze spise ne nebo ze ano ale opatrne, pokud chcete opravdu na dobre urovni si hlidat sve zdravi tak pristupovat k tomu opatrneji. Takze je to na kazdem. Dobrych zdravy prospesnych vlivu ma stevie nejaky maly pocet ale studie co to rikaji, jsou nedostatecne, chce to dalsi vyzkum. Pro rodici zeny nebo kojici, je dobre se radsi takovym malo probadanym latkam vyhnout.

Brat stevii/doplnek stevii lze bez problemu, ale pri nespravnem pouzivani tez muze privodit nektere problemy, stejne tak jako s cimkoliv jinym. Ale to uz neni pak problem primo te latky jako takvoe ale spis nespravnym branim produktu a zapominanim na dalsi veci, ze je potreba doplnovat tekutiny, ano muze dehydratovat, muze ak z toho zabolet hlava, vliv na naladu, mozny vliv na hormony, nizkouh ladinu cukr v krvi atd. Takove ale najdete u vice nahrad cukru, a nejen nahrad ale u ruznych latek. Takze tohle je tak u jako u vseho, davka dela jed. I prilisnym mnozstvim vody si uskodite, je tedy voda spatna? Ne.

K tem strevum, byva to povazovane i organ takovy jako druhy mozek do urcite miry. Ovlivnuje to hodne funkci, a mit znicenym mikrobiom nevede k nicemu dobremu.

Nobo muzete zkusit Siraitia grosvenorii (monk fruit), bude se vam shanet hure, obzvlast ve forme doplnku. Muze vas vyjit draz a tez, efekty podobne jak stevie a tez k tomu chybi metastudie co si pamatuji. Prichut bude mit zase jinou.

Chapu nektera sladidla ve sportu, ze nekdo chce neco efektivniho, ale i to se da nahradit do urcite miry uspesne kvalitnejsima nez jsou umele. Navic ve sportovnim vrcholovem sportu to clovek do sebe necpe den co den. Navic sam o sobe vrcholovy sport je nezdravy, ackoliv je zdravy prospesny, tak zaroven je to uz takovy extrem kdy uz i skodi zdravi. Takze zase plati, pokud si da clovek jednou za cas neco nezdraveho, nemelo by se stat nic hrozneho pro zdravi. Ale problemy u lidi byvaji docela i takove ze ackoliv si reknou, ze u si to neco daji jednou za cas, tak ono to sice muze byt jednou za cas, ale ono si to nekteri reknou i s necim jinym co tez neni zdrave a pak se stava ze den co den do sebe dostavaji neco nezdraveho.

Trtinovy cukr, himalajska sul apod, jsou fajn ale nebyvaji zdravejsi, je to zanedbatelne, ten obsah latek je tak maly ze to nema smysl. Ale cena o dost vetsi. Ale proc ne, tez si kupujeme ruzne veci co po cenove strance nekdy nedavaji tolik vyhod ve srovnani s cenou. :)

Jidlo/pochutiny ne ze by mely byt jen zdrave ale mely by dotycnym i dobre chutnat no. Zdravi se meni i uz jen tim este nez strci clovek neco do pusy a tak ano i este pred tim nez to telo zacne v tele spracovavat. Kdyz to vypada dobre, dobre to voni, dobre to chutna tak v tu chvili uz zacinaji biochemicky procesy v tele. Tak je dobre aby si telo navyklo na kvalitni jidlo/pochutiny, z vice duvodu. Jeden z nich je i ten kdyz clovek vidi neco dobreho tak si to koupi a udela si tu radost. Samozrejme kdyz uz to udela ze zvyku, tak at si koupi to co mu chutna, co ho laka a je to zaroven po zdravotni strance docela OK nebo kvalitni. A tim ze si navykne na kvalitni, tak tim mensi riziko ze mu to jendou uskodi i kdyby to dotycny jedl casto nez neco nekvalitniho casto jist.

Lidstvo od prichodu ruznych nahrazek, dochucovadel, ruznych vyraznych koreni atd. se prehnane rozmlsalo, uz nedokaze rozeznat nektere chute, nedokaze si vychutnat jidlo bez prehnane dochucenych jidel pomoci hromady cukru/sladidel, bez prehaneho mnozstvi soli, hromady hodne zvyraznujiciho koreni atd. Zase netvridm ze je spatny cukr, sul, koreni, mato sve misto, ale v rozumnych davkach. Proto taky je dulezite uz u malych deti dodrzovat ten odstup od techto zvyraznovacich latek. Deti musi poznat ty chute bez toho. Jakmile do nich clovek zacne cpat tuny soli, tuny sladkosti prumyslove vyrabenych, tuny koreni, tak jim ty jidla uz najednou bez toho prestanou chutnat, a tim pak rostou do budoucna zdravotni problemy, kterych si clovek muze pak vsimnou ale i nevsimne. Dalsi vec pak ze i decka vam pak nektera jidla nebudou jist, a to i ty co do nichc chete dostat jelikoz doplnuji dulezite latky pro telo, ale decka vam to nesni protozej i mto uz nebude chtnat jak budou zvykly na zyvraznene chute nebo nacpany prumyslovyma pochutinama. Pak to muzete mit s detma slozitejsi ze nektere jidla budete muset delat tak abyj im dobre chutnala a tak budete nekdy msuet treba smichat ty zdrave potraviny co nemaji tak vysokou zvyraznujici dobrou chut pro decka, primichavat do necheo co jim chutna tak aby to po chutove strance moc nebo vubec treba nepoznaly ze to v tom jidle maji.

Ne vsechny problemy zdravotni jsou videt, a uz vubec ne mnohe hnedka, ale az po nekolika mnoha letech. Nektere nastupuji rychle ze si jich clovek muze vsimnout, ale nektere funguji takovym neco jako pomala salamova metoda ceho si spousta lidi ani nevsimne. A kdyz zacne podezrivat ze neco nemusi byt nejspis v poradku v tele, ze map odezreni tak ho pak treba napadne ze to bude zapriceneno starim nebo necim jinym coz bude zit ve lzi. Realny duvod bdue jiny, a tak pokud ot bduem oci vyresit budeverit lzi, tak zacne delat kroky, omezovat se v necem co neni ani pricinou toho problemu. Muze tim zpusobit retezec udalosti ktere zmeni s cilem zmenit to klepsimu ale este si tim muze vycie uskodit, zacnen eco extremne omezovat az nezdrave nebo uplne si neco zakaze, tim zvysi stres ktery mu bude postupne narustat ze neco nemuze co mel tak rad dotycny pripadne nedostatek nejakych j latek v tele a muze si naslewdne zpusobit dalsi problem.V tom jsou ty pomalu ksodici, neviditelne po dlouhou dobu problemy dost nebezpecne. Tichy to zabijak. Zatimco ty co nastupuji rychle, to muze vice lidi spravne rozeznat a zavcasu tu danou potrevinu omezit nebo sn i prestat.

Samozrejme i jednou za cas v nasi rodine se koupi detem neco malo sladkeho ale koukame aspon na kvalitu aspon vetsinou kdyz uz neco chteji zkusit. Jinak spis nejvic doma ji spokojene sladke vyrobene v domacich podminkach, z ovoce vyrobene neco sladkeho, susene ovoce lyofilizaci, rozmixovane ovoce, ovoce do neceho pridaneho, i kdyz ovoce rozmixujete a nasusite si z nej placky z kterych si vytvorite neco tak furt lepsi nez ty kupovane cukrovinky. Zasladit si to tez muzete necim, cukrem, medem, stevii ... :) Ale pozor, ten med ma taky sve, pro nektere lidi opravdu byt nemusi. Je to individualni.

Ja experimentuji s nekteryma doplnkama latkama, ale spis s takovyma u kterych se uz tusi nebo vi ze maji dobre vysledky. Urcite nedoporucuji experimentovat s uplne nejnovejsima latkama o kterych se este nic nevi. Obecne experimentovat na lidech neni dobry napad, takze kdyz chce nekdo zkouset, tak sam na sobe kazdy s tim vedomim ze to muze prinest neco negativniho. Ale pokud clovek zije hodne zdrave, tak sance ze vam to nejak uskodi, jsou pomerne dost male pokud to s tim clovke neprehani. Ale u novyhc latek se bezne ani nevi jake jsou ty spravne latky, a to i u spousty tech ktere nove nejsou. Takze je to takovy do urcite miry risk. Kdyz clovke experimentuje, tak aspon se necheo drzet, nejakych studii s jakyma davkama experimentovaly tak se drzet pdoobynch nebo stejynch davek prizpusobnyhc na sebe po danou dobu.

Pamatujte ale ze ani metastudie vam nerikaji informace s 100% jistotou, ale treba s vysokou az velmi vysokou jistotou az temer jistou. 100% nemuzeme jako lidi bezne pouzivat v odbornych vecech, at se to tyka kdeceho. Vzdy kdyz je to pouzivano ze 100%, tak to je doopravdy o neco mene, at uz 99% ci mene. Cely zivot jako lide experimentujeme da se nazvat, delame veci na ktere neexistuji absolutne jiste dukazy jak to neco funguje. A je na kazdem si polozit otazku jak daleko chce az zajit. Ja osobne verim kvalitnim studiim/metastudiim a semtam s necim experimentuji. Ale zit absolutne jen studiema den co den, samozrejme je blbost. Na vse studie nejsou a clovke je stale clovek a ne robot, clovek ma sve potreby. Ale ty latky ktere uzivam, zkousim, jsou zalozene ve vychozim bodu z rostlineho nebo zivocisneho puvodu. Nejake tezke umelotiny tezce prumyslove zpracovane kdy to uz nejsou extrakty apod. od toho se radsi spis drzim dal. Extrakty mivaji ve vetsine pripadu ty dobre vzorce a nektere podpurne latky pro funkci te latky. Takze ciste vyrobena latka prumyslove bez podpurnych latek nemusi ani fungovat. Takze zalezi na latce jakym zpusobem je vyrobena, nektere fungovat budou, nektere ne, neni vyroba jako vyroba a neni latka jako latka. Musime to brat samozrejme ze soucasnych poznatku ke kterym mame pristup. kazdy je individualni, a kdyz uz chcete verit nejake studii, tak at je aspon kvlaitni, at ji ji dela nekdo komu lze verit, jako Mayo Clinic, Cleveland Clinic, bude tam i Johns Hopkins, MedlinePlus, NIH, DailyMed, a dalsi co vi co delaji. Dobre kdyz je to navic testovano na ohromnem mnozstvi lidi nez jen par malo ucastniku. Vice zaslepene studie atd. Kdyz je to metastudie tak je to vice nez studie.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Odpovědět