Nouzové zásoby stravy
Re: Núdzové zásoby stravy
Bacil: Určitě je nezavařují dvakrát, dělají to v autoklávu, což je tlakový zavařovací hrnec. Vyvine se v něm vyšší teplota, než v klasickém zavařovacím hrnci na sporáku, není tedy nutno zavařovat dvakrát.
Vše se to řešilo ve vláknech Zavařování potravin a Jednoduchá konzervace masa, pročti si to.
Vše se to řešilo ve vláknech Zavařování potravin a Jednoduchá konzervace masa, pročti si to.
Re: Núdzové zásoby stravy
Zajímalo by mě, jakým způsobem si vytvořit rezervu potravin, pokud jsme zvyklí jíst převážně čerstvé potraviny, tj. zeleninu, sýry a mléčné výrobky, pečivo. Suchých potravin (mouka, těstovin, luštěnin atp.) máme malou spotřebu, konzervy nejíme vůbec. Držet si tedy větší zásobu v rámci přirozeného koloběhu nejde uplatnit. Jak byste řešili takou situaci?
Re: Núdzové zásoby stravy
To oskeruše: Nechceš držet mouku (chápu že doma si sama moc nepečeš) a jste zvyklí na čerstvé (kupované) pečivo, tak to asi moc nepůjde. Sice je ještě lepší verze držet obilí, které dobře skladované vydrží poživatelné mnoho let, a to pak teprve umlít na mouku, ale to už je zase o level náročnější. Mléko zase jen z prášku, pokud si nechcete pořídit kozu (někde téměř neřešitelné a obvykle krajně nepraktické) a čerstvá zelenina (samozásobení) bude v našich krajích více méně vždy jen sezónní záležitostí, nicméně vhodně skladovaná mrkev, petržel, celer, zelí, růžičková kapusta, kedluben či dýně vydrží použitelné překvapivě dlouho. Rovněž dobře uložené brambory vydrží v pohodě až do další sezóny, ale dlouhodobé zásoby si opravdu představuji jinak.
Některé sýry vhodně uložené vydrží také řadu měsíců až let.
Vše ale opravdu záleží na možnosti vytvořit a správně "nalaborovat" ty nejlepší skladovací podmínky pro konkrétní potravinu.
Nicméně bez energiticky bohatých potravin se nějaké dlouhodobé přežívání nedá realizovat. Brambory osobně považuji za velmi dobrou alternativu konzerv - nicméně bez tepelné úpravy nejsou moc poživatelné, hodně váží i zabírají prostor vzhledem k množství poskytovaných kJ - aby těžce pracující muž (cca +- 15000 kJ) doplnil energii pouze bramborami, tak by denně musel sníst alespoň 5 kg vařených brambor, což jistě uznáte není moc reálné.
Dobrým zdrojem energie, vitamínů i minerálů jsou i ořechy (lískové, vlašské,..), které v chladu a přiměřené vlkosti nevyloupané vydží v klidu i do další sezóny a někdy i do té přespříští.
Obecně se domnívám, že bez obilovin a alespoň elementárního množství potravin živočišného původu se nedá v našich zeměpisných šířkách dlouhodobě přežívat při nutnosti těžce fyzicky pracovat a současně bez "supportu" naší civilizace. Ta poskytuje relativně levně specifické potraviny a výživové doplňky, které nahrazují absenci vitamínů i minerálů a případně i energie, z důvodu nekonzumování některých běžných potravin z rozličných "módních" příčin.
Na druhou stranu Oskeruše, pokud by byl opravdu hlad, tak jsem přesvědčen, že by u vás doma byl opravdu každý vděčný za misku vařených luštěnin či kaše z nahrubo rozemletého obilí. Nasyslit zásoby obilí, luštěnin, ořechů, sušeného ovoce, ... na několik týdnů či měsíců hladu způsobené výpadkem distribuce základních potravin z příčin zde na fóru probíraných, je v současnosti poměrně levné a rozumné využití se do konce reálné expirace vždy najde (část na běžnou FIFO spotřebu a jinak třeba věnovat na pomoc bližnímu svému).
Některé sýry vhodně uložené vydrží také řadu měsíců až let.
Vše ale opravdu záleží na možnosti vytvořit a správně "nalaborovat" ty nejlepší skladovací podmínky pro konkrétní potravinu.
Nicméně bez energiticky bohatých potravin se nějaké dlouhodobé přežívání nedá realizovat. Brambory osobně považuji za velmi dobrou alternativu konzerv - nicméně bez tepelné úpravy nejsou moc poživatelné, hodně váží i zabírají prostor vzhledem k množství poskytovaných kJ - aby těžce pracující muž (cca +- 15000 kJ) doplnil energii pouze bramborami, tak by denně musel sníst alespoň 5 kg vařených brambor, což jistě uznáte není moc reálné.
Dobrým zdrojem energie, vitamínů i minerálů jsou i ořechy (lískové, vlašské,..), které v chladu a přiměřené vlkosti nevyloupané vydží v klidu i do další sezóny a někdy i do té přespříští.
Obecně se domnívám, že bez obilovin a alespoň elementárního množství potravin živočišného původu se nedá v našich zeměpisných šířkách dlouhodobě přežívat při nutnosti těžce fyzicky pracovat a současně bez "supportu" naší civilizace. Ta poskytuje relativně levně specifické potraviny a výživové doplňky, které nahrazují absenci vitamínů i minerálů a případně i energie, z důvodu nekonzumování některých běžných potravin z rozličných "módních" příčin.
Na druhou stranu Oskeruše, pokud by byl opravdu hlad, tak jsem přesvědčen, že by u vás doma byl opravdu každý vděčný za misku vařených luštěnin či kaše z nahrubo rozemletého obilí. Nasyslit zásoby obilí, luštěnin, ořechů, sušeného ovoce, ... na několik týdnů či měsíců hladu způsobené výpadkem distribuce základních potravin z příčin zde na fóru probíraných, je v současnosti poměrně levné a rozumné využití se do konce reálné expirace vždy najde (část na běžnou FIFO spotřebu a jinak třeba věnovat na pomoc bližnímu svému).
Re: Núdzové zásoby stravy
Pokud někdo neví co s "vyexpirovaným" obilím tak ho může, jakmile se dostane na řadu v rámci FIFO fronty, věnovat sousedovi myslivcovi (a třeba si na vás pak vzpomene v časech zlých)
Re: Núdzové zásoby stravy
To půjde těžko, čerstvost a dlouhodobé uskladnění se navzájem vylučují. Změň svoje zvyky a začni baštit i skladované a konzervované potraviny, není na nich nic závadného, někdy jsou stejně hodnotné jako ty čerstvé (kysané zelí, víno). Pokud nechceš ve všem spoléhat na obchody a dovoz z jihu, začni si pěstovat svou zeleninu a chovat svoje zvířectvo, tak budeš mít zdroj čerstvého přímo doma. A na zimu i tak budeš muset skladovat a konzervovat. Dnes můžeš skladovat semena (obilí, vojtěška, ...) a ty si před spotřebou naklíčit, některé bylinky můžeš pěstovat i v zimě za oknem, ale z toho nevyžiješ.Oskeruše píše:jakým způsobem si vytvořit rezervu potravin, pokud jsme zvyklí jíst převážně čerstvé potraviny
Re: Núdzové zásoby stravy
Nebo se smířit s tím, že jednou za čas něco vyhodíš a dát to nějakému zvířecímu útulku nebo někam jinam, kde to upotřebí.
Re: Núdzové zásoby stravy
Díky za rady, prostě se nedá nic dělat a část jednou za čas někam věnuji.
Re: Núdzové zásoby stravy
A co třeba rýže, těstoviny luštěniny? Kysaná zelenina, zejména zelí? Nikdy si nedáte rybí konzervu? Marmelády, džemy, kyselé okurky. U nás se prodávají nějak upravené olivy, v obchodě je mají několik měsíců v pokojové teplotě.
Med, ocet a sůl mají prakticky neomezenou trvanlivost.
Med, ocet a sůl mají prakticky neomezenou trvanlivost.
-
- Příspěvky: 300
- Registrován: 10.05.2013 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Núdzové zásoby stravy
tož tak teraz neviem, bol som v tom že som to tu už niekde spomínal...tak ak sa budem opakovať, soráč.
medzi núdzové zásoby by som určite odporučil zaradiť suchý chlieb. povodne som naskladnoval polievky /tzv. Vifonky/, po nejakom čase však olej degraduje a tak sa dá potom z toho využiť len cestovina /ak nerátam sáčok s glutamanom /.
samozrejme máme naskladnené všetko možné,
do NÚDZOVÉHO stavu je však podla mňa suchý chlieb najvhodnejšia komodita aj z pohladu náročnosti /energetickej, časovej a finančnej/ je to môj favoriť.
rozriedený s vodou na kašu je použitelný na slano či sladko. stačí pár malín, jahôd alebo žihlavy /alebo čokolvek napr.zaúdené kolienko /...
a dokonca to môže aj chutnať /to však je v tomto prípade druhoradé, všakže/.
chlieb kupujeme vyradený /2dni starý / 5ks za 2euro.
nakrájam vysušim a pomeliem. tých 5kg sa po vysušení "scvrkne" na pribl. 2,5 kg.
skladujem v 5litrových sklenných flašiach od vína/ made in Billa/ , vojde tam 2,2-2,4 kg drte.
štopeľ je kovový /namáčam ešte do vosku/.
je to na večné veky...
medzi núdzové zásoby by som určite odporučil zaradiť suchý chlieb. povodne som naskladnoval polievky /tzv. Vifonky/, po nejakom čase však olej degraduje a tak sa dá potom z toho využiť len cestovina /ak nerátam sáčok s glutamanom /.
samozrejme máme naskladnené všetko možné,
do NÚDZOVÉHO stavu je však podla mňa suchý chlieb najvhodnejšia komodita aj z pohladu náročnosti /energetickej, časovej a finančnej/ je to môj favoriť.
rozriedený s vodou na kašu je použitelný na slano či sladko. stačí pár malín, jahôd alebo žihlavy /alebo čokolvek napr.zaúdené kolienko /...
a dokonca to môže aj chutnať /to však je v tomto prípade druhoradé, všakže/.
chlieb kupujeme vyradený /2dni starý / 5ks za 2euro.
nakrájam vysušim a pomeliem. tých 5kg sa po vysušení "scvrkne" na pribl. 2,5 kg.
skladujem v 5litrových sklenných flašiach od vína/ made in Billa/ , vojde tam 2,2-2,4 kg drte.
štopeľ je kovový /namáčam ešte do vosku/.
je to na večné veky...
Re: Núdzové zásoby stravy
To mi přijde přinejmenším zvláštní, za 2eura koupíš 3kg mouky . Není lepší ten chleba naházet slepicím či praseti či jinému domácímu zvěrstvu a sežrat potom je ?
Re: Núdzové zásoby stravy
No na rozdíl od mouky, chleba již prošel tepelnou úpravou.
V případě vyslovené nouze by asi šel konzumovat jen rozmočený ve vodě nebo mléku.
Nápad to není nový. Zkuste si vygůglit třeba panádlovou polévku.
( Čím krmil Rychlonožka Kuliferdu )
Někdo navíc tvrdí , že nejlepší guláš je zahušťovaný právě chlebovou strouhankou.
Oproti tomu mám zkušenost, že například ovesné vločky za syrova časem žluknou - hořknou.
To mi připomíná , delší čas se chystám vyhledat nějaký použitelný recept na domácí suchary, ale nějak není čas a lidi...
Jenžto myslím , že suchar by byl ideální jako dlouhodobě skladovatelná náhražka pečiva.
V případě vyslovené nouze by asi šel konzumovat jen rozmočený ve vodě nebo mléku.
Nápad to není nový. Zkuste si vygůglit třeba panádlovou polévku.
( Čím krmil Rychlonožka Kuliferdu )
Někdo navíc tvrdí , že nejlepší guláš je zahušťovaný právě chlebovou strouhankou.
Oproti tomu mám zkušenost, že například ovesné vločky za syrova časem žluknou - hořknou.
To mi připomíná , delší čas se chystám vyhledat nějaký použitelný recept na domácí suchary, ale nějak není čas a lidi...
Jenžto myslím , že suchar by byl ideální jako dlouhodobě skladovatelná náhražka pečiva.
-
- Příspěvky: 300
- Registrován: 10.05.2013 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Núdzové zásoby stravy
hohepa: , /už myslíme ako jeden muž /
samo že to nieje nový nápad, ludia čo zažili vojnu by vedeli o strategickom význame "suchárov" rozprávať...
RAD: : jasne že by to bolo najlepšie, a ideálny stav je ako to je teraz. chovám všetko možné, pestujem všetko možné, je mi v podstate dostupné za "facku" všetko možné...
tož chlape ale tu sme na rozpade. osobne sa to snažím brať komplexnejšie. /keď napr.budeš musieť byť zalezený v núdzovom kryte a nad hlavou sa ti preženie plundrujúca horda, tak by ti dobre padol chlebik čo ti sežrali tvoje /pardon už cudzie/ sliepky... a scenáre môžu byť ešte pestrejšie...
ako píše hohepa, múka je ti pri určitom scenári na ho..., čo však neznamená že je zlé mať jej pár desiatok kíl naskladnenej.
samo že to nieje nový nápad, ludia čo zažili vojnu by vedeli o strategickom význame "suchárov" rozprávať...
RAD: : jasne že by to bolo najlepšie, a ideálny stav je ako to je teraz. chovám všetko možné, pestujem všetko možné, je mi v podstate dostupné za "facku" všetko možné...
tož chlape ale tu sme na rozpade. osobne sa to snažím brať komplexnejšie. /keď napr.budeš musieť byť zalezený v núdzovom kryte a nad hlavou sa ti preženie plundrujúca horda, tak by ti dobre padol chlebik čo ti sežrali tvoje /pardon už cudzie/ sliepky... a scenáre môžu byť ešte pestrejšie...
ako píše hohepa, múka je ti pri určitom scenári na ho..., čo však neznamená že je zlé mať jej pár desiatok kíl naskladnenej.
Re: Núdzové zásoby stravy
Vlašské ořechy po důkladném vysušení ve skořápce vydrží řadu let, nejen 2 sezóny. Hlavní je opravdu kvalitně vysušit a skladovat ve velmi nízké vlhkosti a pokud možno nižší teploty. U nás se skladují na zateplené půdě, kde je přes léto přes 25°C a i přesto trvá 6-7 let než začnou žluknout. Skladujeme je v takových těch síťovaných pytlích co se v nich prodávají cibule nebo brambory (tchýně má cukrárnu, tudíž spotřeba několika metráků za rok).Maximus píše: Dobrým zdrojem energie, vitamínů i minerálů jsou i ořechy (lískové, vlašské,..), které v chladu a přiměřené vlkosti nevyloupané vydží v klidu i do další sezóny a někdy i do té přespříští.
Dobré na loupání vyschlých ořechů je namočit je do kýblu s vodou na den či dva. Ořechy natáhnou vodu do sebe a vypadají stejné jako když je nasbíráte čerstvě padané. Dokonce se z rozlouskaných ořechů pak dá normálně loupat ta hořká "kůžička" co je na jádrech.
Re: Núdzové zásoby stravy
Ususeny chleb mam taky rada. Suchary jsem zkousela skladovat a zlukly mne.
Re: Núdzové zásoby stravy
Dělal jssem si menší průzkum a v principu jsem našel dva druhy sucharů.
1) Takové ty lázeňské suchary
v principu kynutý toustový chléb ( s tukem , máslem aj.),
který je po nakrájení pečen - sušen podruhé . Zde bude hodně záležet na použitém tuku - po jak dlouhé době začne žluknout.
2) Britské lodní suchary
v principu jen hrubá mouka + sůl + voda
hodně tuhé těsto vyválené na tenké plátky.
třeba zde http://recepty.vareni.cz/lodni-suchary/
Déle mladá generace odvedenců zná z vojenckých KDD - takové ty tři nemastné nesladké oplatky co byly s karamelkou a toaletním papírkem v jedné z konzerv. Ty se asi lodním sucharům nejvíc blíží.
Jako děti jsme si z takového těsta vyváleném do cca 1 cm válečku omotaném do spirály na konec klacku pekli u táboráku "hady" a jak nám ten vlastnoručně upečený chutnal.
No a zde dál pátrám po nějakém podrobnějším receptu - jde hlavně o proces pečení, sušení, pečení .....,
tedy jak zajistit trvanlivost.
1) Takové ty lázeňské suchary
v principu kynutý toustový chléb ( s tukem , máslem aj.),
který je po nakrájení pečen - sušen podruhé . Zde bude hodně záležet na použitém tuku - po jak dlouhé době začne žluknout.
2) Britské lodní suchary
v principu jen hrubá mouka + sůl + voda
hodně tuhé těsto vyválené na tenké plátky.
třeba zde http://recepty.vareni.cz/lodni-suchary/
Déle mladá generace odvedenců zná z vojenckých KDD - takové ty tři nemastné nesladké oplatky co byly s karamelkou a toaletním papírkem v jedné z konzerv. Ty se asi lodním sucharům nejvíc blíží.
Jako děti jsme si z takového těsta vyváleném do cca 1 cm válečku omotaném do spirály na konec klacku pekli u táboráku "hady" a jak nám ten vlastnoručně upečený chutnal.
No a zde dál pátrám po nějakém podrobnějším receptu - jde hlavně o proces pečení, sušení, pečení .....,
tedy jak zajistit trvanlivost.
Re: Núdzové zásoby stravy
Kamarád suší klasickou Šumavu rozkrájenou na malý kostičky. Jde to pak jen tak žvejkat nebo zamíchat třeba do polívky.
V Indii na trzích mívaj výborný sojový kostičky (se sojou prodávanou u nás to vůbec nejde srovnat). Sou lehký, výživný a chutnaj i bez úpravy. Je to trochu podobný sucharům, akorát ne tak tvrdý a s lepší chutí. Navíc se nabízí nespočetně variant úpravy. Jen v Čechách se mi je eště sehnat nepovedlo.
V Indii na trzích mívaj výborný sojový kostičky (se sojou prodávanou u nás to vůbec nejde srovnat). Sou lehký, výživný a chutnaj i bez úpravy. Je to trochu podobný sucharům, akorát ne tak tvrdý a s lepší chutí. Navíc se nabízí nespočetně variant úpravy. Jen v Čechách se mi je eště sehnat nepovedlo.
Re: Núdzové zásoby stravy
Zajímá mne, jak velké zásoby potravin a pitné vody udržujete vy, kteří bydlíte ve velkých městech, kde většina z vás v případě nenadálé události př. blackout nehodlá nikterak dlouho zůstávat (co jsem vypozoroval pročítáním fóra). Žiji na okraji jednoho z největších měst v ČR a když vidím, jak se k sobě lidé chovají za "normální" situace, nechci domýšlet, jak by to vypadalo v případě, že by byl něčeho nedostatek, tudíž i já bych se za nepříznivé situace raději odporoučel. Mám jídlo a vodu na cca 3-5 dnů, jedná se především o konzervy, která lze sníst studené, jinak preferuji to, do čeho nebudu muset přidávat vodu, prostě jen ohřát v plechovce a sníst a samozřejmě to co mi chutná a rád spotřebuji i za normálních okolností.
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Núdzové zásoby stravy
1. záleží jaké varianty průšvihu chceš vzít v potaz.
2. zásoby se dají optimalizovat buďto na přesun = co nejmenší hmotnost, nebo na kempování na místě = co nejjednodušší příprava. Samozřejmě je v této otázce daleko více proměnných, které si každý musí nastavit samostatně.
3. jídlo na 5 dni je málo i v případě nejlehčích scénářů. Je to tak nouzová zásoba do auta, používaného v normálním provozu.
2. zásoby se dají optimalizovat buďto na přesun = co nejmenší hmotnost, nebo na kempování na místě = co nejjednodušší příprava. Samozřejmě je v této otázce daleko více proměnných, které si každý musí nastavit samostatně.
3. jídlo na 5 dni je málo i v případě nejlehčích scénářů. Je to tak nouzová zásoba do auta, používaného v normálním provozu.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8790
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Núdzové zásoby stravy
Myslím, že by bylo rozumné tvoje zásoby poněkud navýšit. A. Nikdy nevíš, zda se ve městě nezdržíš (nedobrovolně) déle. B. Je dobré počítat s rezervou pro rodinu, přátele, atd. Důvodů je ale samozřejmě víc
-
- Příspěvky: 918
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Núdzové zásoby stravy
Je důležité si taky ujasnit jestli je rozumné se někam přesouvat a nebo se radši opevnit doma se zásobama potravin a vody. Více napsal štaflík tady http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=52&t=2455#p52337 a já se podle toho zařídím.pepík píše:Zajímá mne, jak velké zásoby potravin a pitné vody udržujete vy, kteří bydlíte ve velkých městech, kde většina z vás v případě nenadálé události př. blackout nehodlá nikterak dlouho zůstávat (co jsem vypozoroval pročítáním fóra). Žiji na okraji jednoho z největších měst v ČR a když vidím, jak se k sobě lidé chovají za "normální" situace, nechci domýšlet, jak by to vypadalo v případě, že by byl něčeho nedostatek, tudíž i já bych se za nepříznivé situace raději odporoučel. Mám jídlo a vodu na cca 3-5 dnů, jedná se především o konzervy, která lze sníst studené, jinak preferuji to, do čeho nebudu muset přidávat vodu, prostě jen ohřát v plechovce a sníst a samozřejmě to co mi chutná a rád spotřebuji i za normálních okolností.