Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od Baca »

v chladnicke vydrzi aj dva roky bez solenia. Solim, ked skladujem pri iznovej teplote, alebo idem na mesiac v lete do prirody , kde sa o nejakom chlade hlavne cez den ked je okolo 30 nie je ani mozne uvazovat :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od proforma »

Pockej, to jakoze s sebou po horach tahas cukral sadla? Jako energie dobra, ale ta vaha! :o
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od Baca »

Netaham :-D DO prirody na styroch a iba jednu dve zavarovacky :-) Keby som peso po horach uz tu DAVNO nepisem :-D
Prežiť !!!
sigurd
Příspěvky: 376
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od sigurd »

Tak to ja chodím len pešo po horách,a ťahám so sebou pretopené maslo,sušenú stravu,a prilepšujem si z toho,čo príroda dá ;) .Variť v prírode bez tuku a soli sa nedá...
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od K4cer »

proforma píše:@Kacer ...maslo rozpustis a na mirnem ohni varis (opatrne), aby se odparila voda...
Pomalu končí zavařovací sezóna (dneska ještě švestky a zelený rajčata) a taky f souvislosti s možným nedostatkem másla a mléčných výrobků fševobecně, nad výrobou přepuštěnýho másla začínám docela uvažovat - byla by to další funkční položka zásob a tím pádem zase vo starost míň.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
turista
Příspěvky: 67
Registrován: 27.08.2013 14:32

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od turista »

Pokud máš možnost zajet do Polska, tak tam koupíš maslo klarowane. I čerstvé je levnější.
janik225
Příspěvky: 22
Registrován: 29.03.2020 20:53
Pohlaví: malé, zrzavé

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od janik225 »

Ahojte.
Rád by som oživil túto tému.
Čítal som tu veľa o masle, to vyskúšam.

Ale mňa skôr tie oleje zaujímajú.

Videl som ako sa robí repkový olej veľmi vysokej kvality.
Repka je ale inej odrody, ako dá "naftová", čo rastie všade. (neviem či je naftová, ale tak to jeden pán nazval :D )
Pani okrem toho lisuje aj iné oleje, napr. tekvicový, horčicový, ľanový,...
Väčšina z nich má malinkú výťažnosť. Ale celkom dobre to ide so spomínanou repkou.

Keď som to lisovanie videl, tak mi napadlo, že by to možno bolo dobré skúsiť lisovať aj doma. Síce tej repky asi veľa doma nevypestujeme, ale tekvíc je stále pol záhrady a stačí len vymeniť odrodu. Rastie to celkom dobre a nie je s tým až tak veľa roboty. Len pri vyberaní na jeseň.

Nikdy som nevedel čo sa robí s hmotou, ktorá zostane po lisovaní. A pri tých tekvicových mi pani povedala, že to od nej kupujú ľudia a používa sa to na pečenie. Čiže nemám len olej, ale viem to ďalej použiť či už pre seba alebo pre zvieratá (kŕmia sa výliskami z repky). Aj keď v situácii "úplného konca sveta" sa tým asi nikto (zo začiatku) nebude zaujímať.

No a celkom ma akože táto téma zaujala.

A tak mi napadlo. Pár rokov tu nikto ni nenapísal. Ako ste na tom teraz s olejmi? Kupujete radšej rafinované, alebo za studena lisované? Prípadne lisujete doma? Ak áno, aké? Akú máte výťažnosť?

Ja si teraz kupujem hlavne tieto za studena lisované, chuťovo sú výborné (horčicový je top), akurát nevydržia dlho. Nelisujem, ale chcel by som skúsiť tie tekvice.
hulvath
Příspěvky: 107
Registrován: 28.10.2013 22:36

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od hulvath »

Germanik1
Příspěvky: 2614
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od Germanik1 »

Vyrostl jsem na větším prvorepublikovem statku. Vzpomínám si, jak moji prarodiče uchovavali potraviny v dobách, kdy nebyly lednice či mrazáky. Začal jsem asi před dvěma roky zavařovat maso systémem pokus-omyl podle dochovaných vzpomínek. Zatím drží i několik dvouletých sklenic, a to jak původně syrového, tak predpripraveneho vepřového masa. Tehdy se zavařovalo do patentnich sklenic s hranatou těsnící gumou, víčko v době zavařování pritisknute dvěma železnymi pružinami. Navíc se "zavařovalo" do sádla. Klobásy a uzené maso horké z udírny se zalevalo vroucím lehce osolenym sádlem do kameninovych hrnců. Víko nahrazoval pergamenový papír /něco na způsob pečícího papíru či pauzaku/ utažený konopným provázkem. Stejně se ukládal vyskvarene sádlo, případně škvarky zalité sádlem. Takto uložené potraviny se skladovaly v tzv. komoře, místnosti v přízemí s teplotou jeskyně. Zdi kamenné, možná 1 m silné. Za celé dětství pamatuji snad 2 případy, kdy něco tzv. žluklo. Pokud jde o množství, je to pro mne nedostizny sen. Zabíjelo se jaro, podzim, někdy i dvě prasata. Maso se nekupoval, snad do začátku 80tych let. Olej byl neznámý, vše na sádle. Máslo se neukladalo, produkce mléka byla vysoká trvale.
Vzhledem k tomu, že hygiena byla při práci s masem docela vysoká, možná za úspěch při skladování často několik let mohla konstantní nízká teplota. Získal jsem nedávno sklep s podobnými vlastnostmi a nízkou vlhkostí. Za týden budu rozbije první tučnější půlku prasete a zkusím to ukládání do sádla. V objemu 15-20 kg materiálu, uvidíme v čem byl háček.
Udělám co musím
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování

Příspěvek od PeFi »

Trošku jsme doma nezvládli FIFO a z regálu se vynořil láhev olivového oleje r.v. 2011.
Kupodivu to vypadá, že je po 11 letech ještě použitelný pro konzumaci a to i za studena.
Skládován byl celou dobu v temnu a ve sklepě. Dokonalá ta chuť již samozřejmě není, ale vysloveně zkažený také není.
Odpovědět