Stránka 4 z 5

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 09.05.2013 14:23
od Tina
Hdm :
Uchovávám ho úplně stejně, do sklenic, otočit a nechat zchladnout. On je to v podstatě takový hustý sirup, med od včel vypadá jinak. Nedělávám ho moc, jen z té jedné dávky, což je za 2-3 měsíce pryč. Spíš pro radost z pampelišek a pro chuť. Plíseň mi chytla jednou dvě sklenice, u kterých jsem dodatečně myla víčka a nebyla úplně utřená do sucha. Jinak pohoda, nic se nekazí.
Kolik jste toho dělali, nějakou větší porci?

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 09.05.2013 16:34
od Hdm
myslím, že to bylo z 800 pampelišek jestli se dobře pamatuju. Sklenice jsme klasicky dali do myčky a pak do vyhřáté trouby na zničení potvor.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 18.09.2013 11:29
od vlk972
Houbový guláš
Dovolím si trochu oživit téma a doufám, že tu recept už někde není........A protože zrovna rostou, bude to z hub. Vyzkoušel jsem, je to celkem jednoduché a chutnalo mi.
Suroviny:
- očištěné houby, nakrájené na větší kousky (množství podle počtu strávníků, nebo nálezu)
- čerstvá rajčata - asi polovina hmotnosti hub, ale stačí odhad
- cibule - zase podle množství, já dávám 1 velkou
- sádlo, nebo jiný tuk
- sladká červená paprika (koření), mletý kmín, sůl, pepř

Postup:
Cibuli nakrájíme (jak je kdo zvyklý, já na půlkolečka) a na tuku jí lehce smažíme, až zesklovatí. Přidám trochu papriky a kmínu a rozmíchám s cibulí.
Pak přidám rajčata, nakrájená na čtvrtky (kdo chce, může je před tím oloupat) a hned na ně nasypu houby. Pak vše dusím cca 20 minut (rajčata musí být rozvařená), na mírném ohni a občas míchám.
Jakmile se rajčata začnou rozvařovat, dosolím a dopepřím podle chuti.
Jako přílohu můžete použít knedlík, rýži, těstoviny, jak je komu libo.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 19.09.2013 19:12
od Tina
Tenhle recept na "Houbový pekáček" ke mě připlul mailem a zaujalo mě to. Vyzkoušela jsem, je to fakt vynikající, tak předávám dále. Kvůli fotkám nepřepisuju, ale dávám jako přílohu, pokochejte se taky.
(Úprava z praxe - 250°C je podle mě moc, já to pekla na 190°C. A netřeba péct hodinu, 40 minut bohatě stačilo. Houby byly propečené a sosíku bylo víc. )
Dobrou chuť. :-)

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 30.06.2014 21:01
od Annele
Nočková polévka
Opražíme krupici nebo mouku, přidáme jedno vejce. Necháme osmažit, poté dolijeme vodu a okořeníme.

Kuře v česnekových listech
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, podle chuti můžeme okořenit a zabalíme do listů česneku medvědího. Uvaříme nebo upečeme. Jíst můžeme s česnekovými listy i bez nich (moje děti je dobrovolně nepozřou).

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 01.07.2014 8:01
od kregan
Česnečka snadno a rychle

Do polévkového talíře prolisujeme tři stroužky česneku, přidáme vrchovatou lžíci vepřového sádla a zalijeme vroucí vodou.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 01.07.2014 12:34
od Hohepa
místo sádla dávám většinou máslo a jen lžičku
vrchovatá lžíce sádla by na talíři udělala souvislou vrstvu - na mě až moc mastné :x

Aby to nebylo tak chudé dávám ještě například pohankové vločky,
zalít vroucí vodou a chvíli nechat cca sedm až deset minut odstát nejlépe přikryté.

Ještě chutnější je požít vodu z vaření brambor, zeleniny, rýže, těstovin atd.
Trochu toho vařeného přidat, opepřit dle chuti dosolit.. ..

Zkrátka Oukrop mňam :yes


P.S.: Pokud jsem okolnostma nucen konzumovat čínskou pomstu - nudlovku,
tak vložené sáčky s přílohou vyhazuji a používám tuto recepturu.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 01.07.2014 13:39
od kregan
Poživatelnost čínský polívky dokáže zvýšit přidání taveného sýra.

BTW: Z levnejch čínskejch polívek mi dlouhodobym testovánim vychází nejchutněji značka Yum-Yum.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 02.07.2014 20:23
od paja
Yum-Yum, pomohla mi přežít vojnu,
Jinak Valašská smrdulka:
Do vroucí vody hodit nakrájené tvarůžky, bujón, nebo sádlo,rozkvedlat vejce a namačkat česnek. Já i opepřím, pokud je čím. K tomu rozlámaný sušený chleba z radiátoru (určen králikům) a to je pak zprávná lahoda...

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 03.07.2014 23:47
od Marglin
Rozpadlická šlichta.

Recept pochází z kuchařky starosicilských jídel, kde se pravdepodobně jmenoval jinak. Knihu jsem navzdory svým zvyklostem a přesvědčení vrátil původnímu majiteli, takže nemám možnost název ověrit.

Základní pasta.
- Rozemeleme tvrdý chleba (pro dekadentní labužníky bílý) na strouhanku, nasypeme do misky.
- rozemeleme ořechy s česnekem (na hrnek ořechů dva-tři stroužky podle chuti)
- dáme ořechovou pastu ke strouhance v poměru mírně vyšším než 1:1 ve prospěch ořechů
- dochutíme solí a pepřem
- přiléváme kozí mléko (kravským ani práškovým taky moc nezkazíte) a rozmýcháme do hustoty ovesné kaše.

Tímto získáme chutný základ, jehož kouzlo spočívá v obrovské flexibilitě co se týká přísad. S trochou citu (a chuťové otrlosti) tam lze naházet cokoliv co je poruce.

Dochucující přísady.
Pasta si velice dobře rozumí s lušteninami (nejlépe s cizrnou, hrášek či fazole je taky vpořádku) dobře funguje i s vařenou kukuřicí. Na drouhou přísadu je výborný spařený špenát, medvědí česnek, petrželka, cilantro. (U přísad se řídím pravidlem: jeden druh luštěniny + jeden druh něčeho zeleného. Když mám v příloze pohanku, luštěniny vyhechám.)

Původní recept uvádí jako přílohu těstoviny, ale pohutnal jsem si i při kombinaci s rýží, pohankou i pečeným bramborem.

Dobrý rozpadlický recept. Nenáročné, snadno dostupné ingredience, velká tolerance k náhražkám, jednoduchá výroba.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 02.12.2014 10:05
od kregan
Překlad prvních dvou kapitol (snad brzy přibudou další) Táborová kuchyně: Středověké vaření na otevřeném ohni od Tatjany Junker
online zde http://krea.wz.cz/ostatni/preklad_junker.htm

inspirativní

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 22.06.2015 16:38
od J-e-n-n-y
Chapati (indické chlebové placky)
Recept na cca 8 placek:
200 g (celozrnné) pšeničné mouky (nebo smíchat 1:1 celozrnná a hladká)
1 lžička soli
2 lžíce přepuštěného másla
80–100 ml vlažné vody

Do mísy dáme mouku, přidáme přepuštěné máslo, vodu a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout. Z těsta vytvarujeme placky, které co nejtenčeji vyválíme a nasucho opékáme na teflonové pánvi z obou stran 1–2 minuty.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 22.06.2015 16:54
od J-e-n-n-y
Indický chléb Naan

na cca 6 menších chlebů naan potřebujete:
1/2 kg hladké mouky
250 ml mléka
1 vejce
1 vrchovatá lžička soli
1 vrchovatá lžička cukru
máslo na potření
stroužek česneku dle chuti

Troubu předehřejte na maximum (cca 250°C). Promíchejte v míse mouku s cukrem a solí. Přidejte mléko a vejce. Vše důkladně smíchejte a vytvořte hladké těsto. Těsto rozdělte na 6 kusů a utvořte bochánky. Každý bochánek pomocí válečku rozválejte na tenkou placku a dejte na plech s pečícím papírem.
Pečte zhruba 7-8 minut. Těsto na některých místech vystoupí a zezlátne.
Upečené potřete rozpuštěným máslem a utřeným česnekem.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.08.2020 8:59
od proforma
Narazila jsem na zajimavou knizku Krizova kucharka: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/548 ... svatojanu/
Recepty nejen na jidlo, ale i na pripravu domaci zubni pasty, ustni vody, repelentu... Nejdulezitejsi je, ze je to psane Ceskou a je to zamerene na vyuziti nasich domacich surovin, tedy maximalne dostupnych.

Mate nekdo? Cetl jste? Stoji za zakoupeni?

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.08.2020 12:07
od Germanik1
Screenshot_20200811_173430_com.android.chrome.jpg
Screenshot_20200811_173430_com.android.chrome.jpg (530.67 KiB) Zobrazeno 5028 x
.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.08.2020 12:10
od Germanik1
Restaurace pro cizince a horních 10000 nejedou a všude je přebytek lovené zvěřiny. Nepovedl se mi odkaz, sry, takže zkuste Pro zverinu. cz. A můžeme rozpadlicky vařit

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.08.2020 12:12
od Permonik
Proforma: Vypadá zajímavě, tak jsem objednal, pokud se nikdo nevyjádří do té doby, tak až dojde, tak poreferuji

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.08.2020 12:26
od Bill Masen
Zajímavě vypadá, a je i ve formátu .pdf Ta by mě zajímala víc.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 19.08.2020 0:13
od Permonik
Tak knížka dnes dorazila a teď jsem ji prolistoval. Je trochu jiná, než jsem očekával. Na mě dělá dojem, že je spíš pro nějakou začínající "bábu kořenářku". První větší polovina knížky se věnuje různým použitím bylinek a rostlin k léčbě, mastičkám a podobně. Většinu z toho bych na normální zahrádce asi nenašel, takže pro někoho, kdo se tím chce fakt zabývat a pěstovat to vysloveně cíleně. Minimum je typu česnek, cibule, či jiné, co je běžně doma. Jen pár stran jsou obecnější nápady z drogerie a využití octa a sody pro čištění, což je většinou známé. V další části jsou recepty, které jsou takové spíše chudší a nouzovější, ale opět často využívají suroviny, co si doma běžně nepěstujete. Dále jídla z běžných surovin, ale za mě tedy, kromě případu nouze, tak vyjma bramboráku se zelím, nic na co bych já osobně dostal chuť. V závěru receptů je pak něco málo ke kvašení a pár zvláštních likérů. Úplně na závěr něco stručně o vybavení domácí lékárničky a drogerie (nic šokujícího). Asi není špatná, ale nebudu cílová skupina.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 19.08.2020 8:04
od proforma
Dik za recenzi, objednam. Takze je to presne ta "zacatecnicka" literatura, kterou chci venovat pro rozsireni nasich rad :-)