Testy konzerv a polotovarů
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Testy konzerv a polotovarů
Dokelníku vážně sem nemusíš kopírovat každý obsah svého disku a hlavy.
Re: Testy konzerv a polotovarů
k testům potravin:
dnes jsem měl k obědu rychlovku těstoviny s Hamé směsí Špagetka. Konzerva prošla loni v létě. Skladuju víčkem dolů. V neděli jsem z toho měl jednu porci a bez následků. Vrazil jsem otevřenou pixlu do lednice, dnes druhá porce a od tý chvíle střídám rakii, endiaron a hajzlpapír
žádné varování jako divný zápach, nebo tak něco...no nevim
dnes jsem měl k obědu rychlovku těstoviny s Hamé směsí Špagetka. Konzerva prošla loni v létě. Skladuju víčkem dolů. V neděli jsem z toho měl jednu porci a bez následků. Vrazil jsem otevřenou pixlu do lednice, dnes druhá porce a od tý chvíle střídám rakii, endiaron a hajzlpapír
žádné varování jako divný zápach, nebo tak něco...no nevim
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Re: Testy konzerv a polotovarů
Neviem síce dôvod, ale plechovka by nemala ísť do chladničky. Obsah treba preložiť do inej nádoby a až tak do chladničky (kvôli nejakej chemickej reakcii???). Možno to bol dôvod.
Inak pár-krát som takisto dal otvorenú plechovku do chladničky a nikdy som nemal problém, ale pravda nebola to konzerva po záruke a spotreboval som ju max. na druhý deň.
Inak pár-krát som takisto dal otvorenú plechovku do chladničky a nikdy som nemal problém, ale pravda nebola to konzerva po záruke a spotreboval som ju max. na druhý deň.
Vladimír
Re: Testy konzerv a polotovarů
Tak ono i nějakou dobu trvá, než se breberky ve střevech namnoží, takže závadná mohla být už ta první dávka s dopravním zpožděním.
-
- Příspěvky: 533
- Registrován: 18.06.2021 9:34
- Pohlaví: žena
Re: Testy konzerv a polotovarů
Já si myslím, že to nebude tou konzervou. Rok po záruce není nic (vydrží spoustu let), a v lednici mám často otevřenou nějakou konzervu hromadu dní, a nikdy nic.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Po delší době jsem si koupil konzervu a snědl jí. Kuře na smetaně, myslím, prakticky žádná chemie a chuť odpovídající ceně. Co mě ale zaujalo nebyl ani tak obsah, jako spíš obal. Konzerva byla zevnitř bílá, kromě vrchního víčka, to bylo klasicky lakované. O co jde. Průhledný lak používaný na ochranu plechu je epoxidový, ten bílý potah by měl být PET. Dříve jsem bílé vnitřky v ČR potkával jen u rajských protlaků z Itálie, konzervy českého původu byly bez výjimky z lakovaného plechu. PET je chemicky i fyzikálně poměrně stabilní, zato epoxid uvolňuje do obsahu konzervy Bisfenol A(BPA) což je prokázaný hormonální disruptor. Epoxidové laky a pryskyřice jsou nejhorší uvolňovače, BPA je vlastně ta složka B(ta menší) při míchání dvojsložkových pryskyřic. Nebudu zabíhat do detajlů, informace k tématu jsou dnes již snadno dohledatelné. Přečtěte si i o následovníkovi BPS. Zajímat by to mělo hlavně ty, co praktikují FIFO. A položte si pár dalších otázek: Proč se moc neinvestuje do výzkumu vlivu BPA na lidský hormonální systém(stejně tak Teflon na pánvích a fenolové pryskyřice ve všem možném? Kolik se toho vyloučí do obsahu za 3-4roky skladování? Co je to předběžná opatrnost a koktejlový efekt? Proč jde to rozmnožování čím dál tím hůř? Nenaučím se raději zavařovat?
Re: Testy konzerv a polotovarů
1) to rozmnožování už v 50+ není úplně na pořadu dne
2) popiš proces zavařování (včetně uskladnění vybavení atd...) v bytě 25 m2, žádná garáž, žádná zahrada, v bytovce uprostřed další zástavby. To je stejné, jak s přebíjením - prostě to není kam dát.
2) popiš proces zavařování (včetně uskladnění vybavení atd...) v bytě 25 m2, žádná garáž, žádná zahrada, v bytovce uprostřed další zástavby. To je stejné, jak s přebíjením - prostě to není kam dát.
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Re: Testy konzerv a polotovarů
No ono to nebude asi jen o rozmnožování, hormony řídí kdeco. V dnešní době se ukazuje celkové zdraví jako dobrá investice do neklidné doby. Na trhu jsou i masové konzervy ve skle a jak jsem v úvodu psal, bílý PET povlak je lepší řešení než epoxid. Na kopci naproti jsou sousedé hospodáři, nemají ledničku ani mrazák, jen podsinek. Dokáží zpracovat celé zvíře do skla. Třeba se lidi zase začnou scházet v kuchyních, koupí společně půlku prasete a společně zavaří. I v bytovkách... Nebo před bytovkou na ohni, až nebudou mít na energie?
Re: Testy konzerv a polotovarů
Pri takýchto "rizikových" konzervách treba dať pozor na to, aby sa obsah neohrieval priamo v nej (to sa aj tak robí výnimočne). Obavy by som mal aj pri ohreve konzervy vo vode, nie priamo nad plameňom. Problém by bol možno pri postupnej ročnej konzumácii desiatok takýchto 2-3 ročných konzerv s uvoľneným škodlivým obsahom, čo by sa opakovalo niekoľko rokov. No ktovie. Ale bál by som sa toho viac ako škodlivosti hliníka, ktorý preventívne tiež nepoužívam. Ale tak to je len môj názor.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Až raz budeš hladný niekoľko dní, budeš mať na háku, či je konzerva lakovaná, teflonovaná alebo hliníková...
Re: Testy konzerv a polotovarů
Máš pravdu, komentár bol ale myslený inak. Ak budem tvoriť z niečoho rezervy, budem to jesť postupne tak či tak, aj keď nepríde kríza, len aby som to nevyhodil a obmieňal. Preto nevidím dôvod, prečo by som jedol dobrovoľne niečo škodlivé alebo škodlivým spôsobom niekoľko rokov. Niekto môže oponovať, že škodliviny sú všade a to je aj pravda, ale konkrétnetejto by som sa rád vyhol, keďže je taká možnosť. No a ak už mám niečo v takom obale tak to držím čo najkratšie a ohrievam to osobitne od pôvodného obalu.
...áno, hladný zjem aj pečienku, ktorú veru veľmi nevyhľadávam.
...áno, hladný zjem aj pečienku, ktorú veru veľmi nevyhľadávam.
Re: Testy konzerv a polotovarů
To je vsetko super, tieto informacie. Ale ako zistim z coho ma konzerva vnutornu stenu?
Je to niekde napisane? Alebo jedina moznost, kupit 11 rovnakych konzerv, jednu hned zjest, preskumat a na ostatne napisat zistenia?
Je to niekde napisane? Alebo jedina moznost, kupit 11 rovnakych konzerv, jednu hned zjest, preskumat a na ostatne napisat zistenia?
Re: Testy konzerv a polotovarů
https://www.expresmenu.com/kruta-se-zelim/
Příjemná chuť i konzistence, skutečně stačí jen ohřát (a případně dokořenit, protože chuťově je to neutrální), poctivé velké kousky masa, moje balení mělo trvanlivost někdy do poloviny roku 2024.
Příjemná chuť i konzistence, skutečně stačí jen ohřát (a případně dokořenit, protože chuťově je to neutrální), poctivé velké kousky masa, moje balení mělo trvanlivost někdy do poloviny roku 2024.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Jo, expres menu je hodně dobrý. Tuhle jsem si dával jejich hovězí guláš, protože jsem potřeboval něco akutně ohřát a fakt chutnal dobře.
Re: Testy konzerv a polotovarů
Snad nevadí když udělám malou reklamu, je to spíš pro rozpadlíky fajnšmekry... právě jsem koukal na jeden díl Xaver Live a tam nově mají smlouvu s nějakým prodejcem francouzských specialit... docela masochismus to dokoukat až do konce jak to ochutnávají... ale proč to nezkusit, mají tam i právě i různé konzervy. A může to být asi i dobrý...
Díl Xaver Live: https://www.youtube.com/watch?v=WPRgnTZ ... =XaverLive
Firma: Topitor
https://www.topitor.com/
Díl Xaver Live: https://www.youtube.com/watch?v=WPRgnTZ ... =XaverLive
Firma: Topitor
https://www.topitor.com/
Re: Testy konzerv a polotovarů
Našel jsem své šampióny:
Gulášovou polévku a hovězí guláš od Švédy. V Kauflanud za 69Kč.
Maso v hovězím guláši libové, měkké, chuť výborná. Gulášová polévka rovněž. Tohle by se dalo žrát furt. Trvanlivost akceptovatelná, na to že to není konzerva
Gulášovou polévku a hovězí guláš od Švédy. V Kauflanud za 69Kč.
Maso v hovězím guláši libové, měkké, chuť výborná. Gulášová polévka rovněž. Tohle by se dalo žrát furt. Trvanlivost akceptovatelná, na to že to není konzerva
Re: Testy konzerv a polotovarů
Jejich jelení ragů taky bylo výborný. Z doslechu mám, že jejich kulajda nebyla dobrá - chuť i konzistence prý taková, že "nikdy více".
Re: Testy konzerv a polotovarů
poslední dobou jsem si oblíbil hovězí ve skleněné konzervě z Penny - hodně masa a dobrá chuť
i když je to jen 300g je to na dvě (menší) porce třeba s těstovinou nebo rejží...
i když je to jen 300g je to na dvě (menší) porce třeba s těstovinou nebo rejží...
- Přílohy
-
- 4467056.jpg (17.69 KiB) Zobrazeno 2957 x
\(^_^)/
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Lepší je zbraň mít a nepotřebovat, než potřebovat a nemít...
Re: Testy konzerv a polotovarů
Tři zvýrazňovače chuti a ještě tam musí rodinná firma hodit Maggi. Beru cenu, ale ještě nejsem tak švorc, abych si nemohl objednat konzervu od Dovastu.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.