Stránka 51 z 57

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 22:27
od Teal'c
No do teď jsem se toho nebál. Vlastně si nevybavuju kdy jsem naposledy ohříval něco z konzervy, asi jedině při kempování, i uzenou makrelu jim zásadně studenou.

Jen když jsem si jednou zkoušel sušit maso v celku, ještě k tomu veprovou kýtu, tak to jsem obavy trochu měl. Sice jsem nákládal ve směsi s pragandou, ale susil jsem na vzduchu, bez jakékoliv teplotní úpravy. Ještě že mi to moc nezachutnalo.

Jinak jeslti to teda statisticky vychází na cca dvě otravy za rok v ČR tak je to méně jak hlavních výher sportky. A řekl bych že snězených konzerv je řádově více než podaných tiketů. Takže se asi nebudu bát dál, ale budu jen trochu opatrnější jak moc nekvalitní věci kupuji. Takže děkuji za upozornění.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.05.2022 23:27
od proforma
Suseny maso je OK, bakterie i toxin nesnasi kyslik. Takze pokud jsi ho potom nezavrel do neprodysneho igelitu, ale hned snedl nebo nechal v otevrenem papirovem ci platenem pytliku, nic se stat nemuze (tedy z hlediska botulinove bakterie, nevim, jak z hlediska jinych).

Asi nejlepsi info o cele problematice je tady https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76494.aspx. A tim bych svuj maly exkurz uzavrela :-)

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 15.05.2022 23:58
od MarS
jameson363 píše: 23.03.2022 9:48 Prisla mi mensi zasilka konzervovanejch jidel v pytliku z hotovky.cz.

Prvni dojem - je to celkem tezky a oproti pytlikovejm jidlum z mre docela tekuty. Po dukladnejsim prohlidnuti je ale udavana kaloricka hodnota srovnatelna s jinejma jidlama. (zhruba 100-150kcal vyjimecne k 200kcal/100g). Pro domaci pouziti v pohode, do prirody by jidlo mohlo byt koncentrovanejsi.
taky jsem jich asi rok a půl zpátky vzal pár na zkoušku a dršťkovka šla do záchodu, to se nedalo jíst. Pak ale čočková byla dobrá, hovězí guláš nenadchnul, ale jíst se dal. Zbytek ještě mám, tak uvidim.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 09.07.2022 21:25
od PeFi
Express menu: Hovězí maso 300g, Jelení maso 300g. Kupováno asi před měsícem. Výborná kvalita vstupní suroviny, chuťově i konzistencí super. :yes

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 11.07.2022 3:08
od jameson363
MarS píše: 15.05.2022 23:58 taky jsem jich asi rok a půl zpátky vzal pár na zkoušku a dršťkovka šla do záchodu, to se nedalo jíst. Pak ale čočková byla dobrá, hovězí guláš nenadchnul, ale jíst se dal. Zbytek ještě mám, tak uvidim.
Ja polevky zadny nebral, to je pro me zbytecny, polivku bud domaci nebo mi staci instantni z pytliku.

Ja uz to snedl vsechno, asi 12 jidel behem nekolika mesicu. Samozrejme jsem vyfotil houno, ale nejedl jsem to naposled, tak priste.

Chutove vsechno +- tak 7/10. Uprimne docela mi to i chutnalo, neni to zadny wau, ale jist se to da uplne v pohode. Obcas mozna vic osolene, ale to muze byt jen muj pocit, jelikoz bezne moc nesolim. Obcas jsem zvyklej na jiny styl koreni, ale sto lidi sto chuti. Vic nez chut me jak uz jsem psal v puvodnim postu stve ne-koncentrovanost, proste ze to je na cesty dost tezky. 150kcal na 100g vidim jako nouzovku na doma, do terenu mozna jedno baleni jako moral booster. Pro predstavu Margotka ma asi 450kcal na 100g, Mana taky tak nejak.

Z priloh jsem ochutnal jen testoviny, dobry do prirody, ze jsou jen na zaliti, ale chutove nic moc. Za ty prachy bych preferoval spis bezny minutkovy testoviny z lidlu, ktery v podstate taky jen privedes vodu k varu a oni sami za 10-15 minut v horky vode dojdou, kdyz je nechces 3 minuty varit.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 02.08.2022 15:20
od jameson363
Veseko - Veprove maso na kmine, 300g, 90% masa. Chutove jsem tahle dobrou konzervu dlouho nemel. Opravdu hodne podobne tomu, jako kdyz si maso upeces doma, fakt super. Primerena chut kminu, nepresolene. Rekl bych chutove jeste o neco lepsi nez vetsina veprovek ve skle, co jsem ochutnal a ktery by mely bejt premiovy. Dal bych 9/10.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 02.08.2022 21:04
od bacil
Penny/Karlova koruna: Vepřové výpečky s cibulkou, 82% masa, 300g, sklo. Padlo k tomu asi i 300g chleba.

již na pohled hodně šťávy a sádla. V reálu víc masa než jsem čekal. Maso 8/10 (drť, chuť i konzistence neobtěžující), šťávu jsem čekal cibulkovatější, ale asi je jen na tom obrázku, 7/10. Ve srovnání se starou zelenou lidl konzervou (tou bez chemie), která má 9/10, ale je prakticky bez šťávy.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 04.08.2022 11:35
od vrb
Přispěju sem výsledky svých testů:
Test probíhal v suchém suterénu domu, teplota víceméně stálá.

Tatra Salko - Slazené kondenzované mléko:
Nelze dlouhodobě skladovat.
max 1-2 roky. Přesně dle popisku DMT. Potom začne hořknout a tmavnout, a další roky jsem se už bál více ochutnat. Každopádně bych to nejedl, protože podle chuti tam dochází k nějakým rozkladným procesům.
Slepice s tím problém neměly, ale co jimi projde do vajec nedokážu zjistit.

Proteinové přípravky v prášku, různé druhy:
Rok výroby 2020: DMT 1 rok. +1 rok testu navíc - poživatelné bez problémů.
Rok výroby 2017: V roce 2022 už nepoživatelné. Změny barvy a chuti. Po požití střevní obtíže. Více uškodí než pomůže.

Domácí sušené hrušky - křížaly:
Vysušené úplně do tvrda. Uzavřené ve vzduchotěsném plastovém obalu. Po 10 letech beze změny chuti. Po požití žádné problémy. Lze použít jako dlouhodobější nouzovou zásobu.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 29.08.2022 4:24
od jameson363
Lidl - pikok madarsky gulas. Cena dobra, plechovka 400g asi 40kc, dle slozeni bez konzervantu. Konzistence normalni, nejaky maso v tom bylo. Udelal jsem k tomu k tomu 200g (hmotnost neuvareny) rejze a byly z toho dve poctivy porce jidla. Chutove vsak zklamani. Misto gulase mi to pripominalo spis neco mezi kuretem na paprice a znojemskou ovsem velmi, ale opravdu velmi mdle chuti, jak uho ze spatny skolni jidelny. Bylo to pozivatelne, nebylo to vylozene hnusny, spis bez chuti a jiny nez bych cekal. Chutove tak 4-5 bodu z deseti.

Nekdo tip, cim to vylepsit? Ja se snazil jen trochu opeprit. Zkusim priste susenou papriku a chvili povarit, mozna bujon?

Kdyz vemu v potaz cenu 40kc a rejze z akce 10kc a se krome 15min uvareni rejze a vykydnuti konzervy na panev a par minut michani, cili temer nulovou pracnost, tak pomer cena/vykon nebyla tak hrozna. Dve nouzovy jidla 25kc za jedno. Naredit par kouskama zasobu a snizit prumernou cenu na porci jidla nejspis v poho, ale bez vylepseni kulinarsky zazitek opravdu necekejte.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 29.08.2022 4:59
od Majkl Night
Jídla bez chuti si dochucuji buď lehkou variantou, tedy pesto z medvědího česneku a nebo kečup.
A nebo těžkou variantou a to jsou ze dvě lepší chilli papričky. To je mi potom jedno jak to původně chutnalo, protože brečím apod... :-)

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 29.08.2022 7:30
od Piston
Guláše z Lídlu považuju za rozpočtově i chuťově přijatelnou konzervu. Ale už jsem je snad rok neměl. Možná něco optimalizovali… Pokud se zdají plané, trocha soli, pepře a mlýnek na chilli jim dodají šťávu a vženou slzy do očí.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 29.08.2022 22:56
od dolmar
Veškerá jídla z konzerv nebo z plastových krabiček v práci (pozůstatek covidu) která to potřebují dochucuji mixem z mletého 4barevného pepře a chilli (Habero, Carolina a tak). Pepř pro chuť a vůni a chilli vlastně taky, plus pálivost. Mám to v polotovaru na PET lahev. Kolegové v práci si na to taky zvykli :D

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 31.08.2022 11:57
od Hohepa
jameson363 píše: 29.08.2022 4:24 Misto gulase mi to pripominalo spis neco mezi kuretem na paprice a znojemskou ovsem velmi, ale opravdu velmi mdle chuti, jak uho ze spatny skolni jidelny. Bylo to pozivatelne, nebylo to vylozene hnusny, spis bez chuti a jiny nez bych cekal. Chutove tak 4-5 bodu z deseti.

Nekdo tip, cim to vylepsit? Ja se snazil jen trochu opeprit. Zkusim priste susenou papriku a chvili povarit, mozna bujon?
Dnes už ne UHO ale Hnědá Základní Omáčka = HZO
https://www.toppotraviny.cz/bujony-vyva ... g-1-x-3-kg
uho.jpg
uho.jpg (25.25 KiB) Zobrazeno 5100 x
Velkovývařovny typu školní jídelna z toho vaří běžně a někdy se to dá i docela jíst.
Ještě pamatuji jak to dodávali v hranatých plechovkách jak od petroleje.

Co takhle po vzoru těch jídelen vzít cibulku, jemně nakrájet, na sádle osmahnout do zlatova, opepřit a zasypat gulášovou paprikou, tu nechat krátce rozvonět,,,,
a až do tohoto základu kydnout tu konzervu, trochu rozředit vodou a nechat za stálého míchání projít varem ?
10 minut navíc

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 31.08.2022 13:01
od PeFi
Lidl Pikok - konzerva vepřové maso 85 procent (konzerva modré barvy). Příjemné překvapení, možná by to chtělo trochu míň soli, ale já nesolím skoro vůbec. :yes

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.09.2022 2:25
od jameson363
Dik za tip na prebiti (ne)chuti necim palivym, ale to fakt neni uplne muj styl.

Hohepa: hehe, dik za upozorneni v nazvoslovi :D Cibuli mam susenou, olej take, ale uz to teda neni moc daleko k tomu to delat cele z veprovky :D prvni test probehne asi jen s kecupem/protlakem, paprikou a mozna rozpustit v plechacku kus bujonu na vyvar.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.09.2022 6:20
od Hohepa
u vepřovky musíš ještě dodělat omáčku,
pracnost jak u plnotučného guláše jen vaříš kratší dobu
tady stačí menší cibulka a jen ředíš...

P.S.: čerstvou cibulku tou sušenou asi nenahradíš co se té mdlé chuti týče
(ale typuji nezkoušel jsem)

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 01.09.2022 17:34
od Grunt
Ještě k té vaší konverzaci o dochucování mdlých konzervových gulášů: Co místo toho zkusit třeba Pörkölt? Dá se to vůbec konzervovat a doporučí někdo nějakou dobrou konzervu?

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 02.09.2022 6:34
od Hohepa
Čím se liší Perkelt od Guláše krom toho že ho vařil(a) Maďar(ka)?

Info že je v něm méně vody je velmi velmi pofidérní,
už jsem jedl guláš co v něm málem stála lžíce

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 02.09.2022 9:19
od BOB2016
Nie som kuchar, ale ked vari manzelka perkelt tak do neho nedava zemiaky. A ako prilohu ku tomu vari cestiviny, väčšinou kolienka.

Re: Testy konzerv a polotovarů

Napsal: 02.09.2022 9:45
od Venet
A čo dochutiť Tamari sójovou omáčkou? (ale originál skutočná sójová omáčka nie tie divno náhradky od vitany...)
Guláš je guláš a má v ňom stáť lyžička. a je sa s chlebom. Tam kde nestojí lyžička je gulášová polievka.
A perkelt - veď do perkeltu ide paprika a rajčiny... je sa s haluškami...