Domácí šunka
Domácí šunka
Hezký návod na výrobu domácí šunky s obrázky:
http://kaba.blog.idnes.cz/c/312248/RAG- ... sunka.html
http://kaba.blog.idnes.cz/c/312248/RAG- ... sunka.html
Re: Domácí šunka
díky
vyzkouším...

Re: Domácí šunka
Dělám vepřovou, je super.
Re: Domácí šunka
Naprosto doporučuji... chutě takové šunky jsou někde jinde než z obchodu. Sice jsme měli strach že doma vyrobenou šunku nespotřebujeme včas(protože tam nemáte žádné konzervanty), ale žádný strach... teda aspoň u nás se po ní zaprášilo dřív než byste řekli koljuška tříostná.
Re: Domácí šunka
právě váhám mezi hliníkovým či nerez šunkovarem..
hliník je levnější, lépe vede teplo a hliník asi neva, páč se vaří v sáčku , ale nerez je nerez...hm, tak babo raď
hliník je levnější, lépe vede teplo a hliník asi neva, páč se vaří v sáčku , ale nerez je nerez...hm, tak babo raď

Re: Domácí šunka
To máš putnu, aký matroš.
Mna by zaujímalo, či tá rýchlosoľ naozaj ovplivní farbu mäsa...?
Mna by zaujímalo, či tá rýchlosoľ naozaj ovplivní farbu mäsa...?
.......Pokud tam dusitan opravdu z nějakých náboženských důvodů dát nechcete, použijte jen sůl a špetku cukru, ale nemůžete čekat, že bude mít šunka růžovou barvu. Bude skoro stejně dobrá a bude mít bledou barvu vařeného masa......
Re: Domácí šunka
myslím že je to jedno jestli nerez či Al. konzervantem je sůl - pokud nepoužijete draselnou konzervační sůl (ledek prakticky), tak můžete zaznamenat zašednutí šunky - nejedná se o vadu materiálu, ale o vlastnost - nemá vliv na chuť
Re: Domácí šunka
tak jdu do AL .. výtvor nafotím ... a na srazu Ústečáků ochutnáme
)
no a kdyby to náááhodou nedopadlo, tak bude mít hafan svačinu...

no a kdyby to náááhodou nedopadlo, tak bude mít hafan svačinu...
Re: Domácí šunka
ale dopadne. jedine co se ti muze pokazit ej davkovani soli. to lze upravit mnozstvim prikusovaneho piva
Re: Domácí šunka
Někdy dávám pragandy jen poloviční dávku a zbytek nahrazuji normální solí a mletým cukrem. Je fakt, že když šunka zešedne tak to na chuť vliv nemá ale nevypadá tak hezky jako růžovoučká. 

Re: Domácí šunka

Re: Domácí šunka
A místo cukru zkus dát někdy lžičku medu. Vznikne tzv. medová šunka, alias šunka Lada s medem (pod tímto názvem je v prodeji) a je fakt výborná.
Re: Domácí šunka
nebo pikslu růžovýho spreje a srát na to
Re: Domácí šunka
Med někdy dávám taky a k tomu špetku muškátu. Dělal jsem i z krkovice - sice to už není libová dietní šunka ale chutná šťavnatá pochoutka to je. 

Re: Domácí šunka
babička dělávala občas v přesně takovém udělátku taky šunku a presbuřt. to vám bylo žrádlo že byste se pomátli. Evinko, velmi se těším na aplikovanou část experimentu s pokusnými objekty 

Re: Domácí šunka
Ja si matne spomínam, že naši núdzovo-po rozpadlícky
robili domácu šunku aj tak, že mäso natlačili do flaše od octu a v tom sa to varilo. Potom sa flaša len rozkrojila a šunka vyklopila....

- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Příspěvky: 8829
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domácí šunka
Jen bych se vrátil k problematice hliník/nerez, i když je to Offtopic. Zvol si nerez. Celý svět na něj přechází, kvůli potenciálním zdravotním rizikům hliníku, tak proč zbytečně riskovat?
Re: Domácí šunka
S tím hliníkem bych si hlavu nelámal, šunka se dělá v sáčku vloženém do nádoby. Co se týče škodlivosti - svůj hliníkový ešus za nerez nikdy nevyměním. 

Re: Domácí šunka
Tak, letos mi ježíšek naježil šunkovar (nerez), takže na silvestra, doufám, bude domácí šunka. 
