Domácí šunka

Uživatelský avatar
SaraH
VIP
Příspěvky: 339
Registrován: 14.05.2011 12:18
Bydliště: Střední Čechy, Vysočina

Domácí šunka

Příspěvek od SaraH »

Hezký návod na výrobu domácí šunky s obrázky:

http://kaba.blog.idnes.cz/c/312248/RAG- ... sunka.html
Uživatelský avatar
Evinka
VIP
Příspěvky: 285
Registrován: 06.09.2012 22:31
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Evinka »

díky ;) vyzkouším...
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Domácí šunka

Příspěvek od miculas »

Dělám vepřovou, je super.
Uživatelský avatar
Ježura
VIP
Příspěvky: 1154
Registrován: 19.04.2011 22:19
Bydliště: Štatl

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Ježura »

Naprosto doporučuji... chutě takové šunky jsou někde jinde než z obchodu. Sice jsme měli strach že doma vyrobenou šunku nespotřebujeme včas(protože tam nemáte žádné konzervanty), ale žádný strach... teda aspoň u nás se po ní zaprášilo dřív než byste řekli koljuška tříostná.
Uživatelský avatar
Evinka
VIP
Příspěvky: 285
Registrován: 06.09.2012 22:31
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Evinka »

právě váhám mezi hliníkovým či nerez šunkovarem..

hliník je levnější, lépe vede teplo a hliník asi neva, páč se vaří v sáčku , ale nerez je nerez...hm, tak babo raď ;)
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Kapo »

To máš putnu, aký matroš.

Mna by zaujímalo, či tá rýchlosoľ naozaj ovplivní farbu mäsa...?
.......Pokud tam dusitan opravdu z nějakých náboženských důvodů dát nechcete, použijte jen sůl a špetku cukru, ale nemůžete čekat, že bude mít šunka růžovou barvu. Bude skoro stejně dobrá a bude mít bledou barvu vařeného masa......
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

myslím že je to jedno jestli nerez či Al. konzervantem je sůl - pokud nepoužijete draselnou konzervační sůl (ledek prakticky), tak můžete zaznamenat zašednutí šunky - nejedná se o vadu materiálu, ale o vlastnost - nemá vliv na chuť
Uživatelský avatar
Evinka
VIP
Příspěvky: 285
Registrován: 06.09.2012 22:31
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Evinka »

tak jdu do AL .. výtvor nafotím ... a na srazu Ústečáků ochutnáme :))

no a kdyby to náááhodou nedopadlo, tak bude mít hafan svačinu...
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

ale dopadne. jedine co se ti muze pokazit ej davkovani soli. to lze upravit mnozstvim prikusovaneho piva
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Domácí šunka

Příspěvek od miculas »

Někdy dávám pragandy jen poloviční dávku a zbytek nahrazuji normální solí a mletým cukrem. Je fakt, že když šunka zešedne tak to na chuť vliv nemá ale nevypadá tak hezky jako růžovoučká. ;)
Uživatelský avatar
Evinka
VIP
Příspěvky: 285
Registrován: 06.09.2012 22:31
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Evinka »

:lol: jasně, to zmákneme...
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Tina »

A místo cukru zkus dát někdy lžičku medu. Vznikne tzv. medová šunka, alias šunka Lada s medem (pod tímto názvem je v prodeji) a je fakt výborná.
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

nebo pikslu růžovýho spreje a srát na to
Uživatelský avatar
Tommy
Příspěvky: 161
Registrován: 16.11.2012 19:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Krkonoše

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Tommy »

Jeste jeden recept i bez sunkovaru :)

http://www.survivalman.cz/news/domaci-sunka/
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Domácí šunka

Příspěvek od miculas »

Med někdy dávám taky a k tomu špetku muškátu. Dělal jsem i z krkovice - sice to už není libová dietní šunka ale chutná šťavnatá pochoutka to je. ;)
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Domácí šunka

Příspěvek od sigmark »

babička dělávala občas v přesně takovém udělátku taky šunku a presbuřt. to vám bylo žrádlo že byste se pomátli. Evinko, velmi se těším na aplikovanou část experimentu s pokusnými objekty :-D
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1342
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Kapo »

Ja si matne spomínam, že naši núdzovo-po rozpadlícky :lol: robili domácu šunku aj tak, že mäso natlačili do flaše od octu a v tom sa to varilo. Potom sa flaša len rozkrojila a šunka vyklopila....
Uživatelský avatar
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Příspěvky: 8829
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Jen bych se vrátil k problematice hliník/nerez, i když je to Offtopic. Zvol si nerez. Celý svět na něj přechází, kvůli potenciálním zdravotním rizikům hliníku, tak proč zbytečně riskovat?
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Domácí šunka

Příspěvek od miculas »

S tím hliníkem bych si hlavu nelámal, šunka se dělá v sáčku vloženém do nádoby. Co se týče škodlivosti - svůj hliníkový ešus za nerez nikdy nevyměním. ;)
Uživatelský avatar
herman
Příspěvky: 1881
Registrován: 26.12.2013 17:51
Pohlaví: muž
Bydliště: Ostrava

Re: Domácí šunka

Příspěvek od herman »

Tak, letos mi ježíšek naježil šunkovar (nerez), takže na silvestra, doufám, bude domácí šunka. :P
Odpovědět