Domácí šunka

Nuwara
Příspěvky: 553
Registrován: 17.02.2012 11:07
Pohlaví: muž

Re: Domácí šunka

Příspěvek od Nuwara »

Sucho, průvan a pověsit stačí, nemusíš to sníst hned po té, co to zakrojíš. Problém paneláku je ten, že tam sice najdeš hromadu sucha, ale s tím průvanem to bude horší. A když to pověsíš do toho jakože komínu za výtahem, tak ti to sežere soused :-)
„Náhoda nepomůže tomu, kdo si nepomůže sám.“
Sofoklés
lordCorvin
Příspěvky: 102
Registrován: 22.12.2011 12:08

Re: Domácí šunka

Příspěvek od lordCorvin »

Koupili jsme jamón před dvěma léty, na zkoušku. V podstatě jde o prasečí kýtu i s kůží na dřevěném držáku s nožem uplně na prd. Kýta je vakuově zabalená a bez rozbalení vydrží docela dost, ale už si z hlavy dobu trvanlivosti nevybavuju.

Kýta se upravuje sušením a fermentací, pak se natře olivovým olejem a zabalí. Chuť je dobrá, ale správně tu kýtu nakrájet je docela věda. Krájí se to na plátky tak tenké, že prosvítají, není nutné krájet napříč vlákny. Správně ukrojený plátek se skoro rozpustí v puse. Kůže je tuhá jak podešev, při odřezávání nejedno neslušné slovo vylítlo volně do prostoru. Slouží k ochraně masa před vysycháním.

Chuť se nám časem přejedla, konzumoval jsem jen já s manželkou a ani jeden z nás není zarytý masožravec. Vždycky jsme si nakrájeli večer k tv na talířek hrst plátků místo chipsů. Kýta sesychala, což bylo poznat, pokud se nějaké místo pár dní nekrájelo. Po odkrojení dvou tří plátků bylo maso zase šťavnaté. V návodu doporučují takové místo "zakonzervovat" přiložením odkrojeného podkožního tuku, nebo máznout oliváčem.

Důležité je skladování. Nejdřív jsme to měli v kuchyni na stole a pak ve špajzu a časem to chytlo plíseň, takže asi 20% šlo do popelnice. Důvodem byla vysoká vlhkost (pořád s tím bojujem), místo bez průvanu a pauza v konzumaci, prostě toho bylo pro nás moc. Pokud vás není na konzumaci povícero a nemáte místo k uskladnění s nízkou vzdušnou vlhkostí a průvanem, tak spíš nedoporučuju.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Domácí šunka

Příspěvek od dracekvo »

Tak sem objednal tu šunku z toho odkazu. Poslali kupon na 100kč, takže byla za 2100,-. Objednal sem bez prkýnka a nože. Nějak se mi za to nechtělo vyhazovat peníze. Stejně to bude jen jednorázovka a nevím co pak s tím prkýnkem dělat.

Můžu to pověsit na půdu, kde to trošku profukuje. Uzený jsme tam normálně měli.
A někde sem četl, že plíseň na tomto nevadí, že to naopak součást zrání a stačí jí setřít a potom místo máznout olivovým olejem.
Odpovědět