Stévie a vše s ní související
Napsal: 12.05.2013 11:03
Založeno na žádost MisterB .
Nene, to rafinovaný cukr je jen jedna z náhražek Stéviehanpari píše:Pokud je to jen další náhražka cukru, tak to jde pravda mimo mne. Sacharóza je nezbytnou součástí mého čaje
No, tohle tvrzení bych na tvém místě přehodnotilMerlin píše:Teprve v organizmu se na glukózu a fruktózu musí složitě štěpit za velkého výdeje energie, vitamínů a minerálů...
Nikoliv ze serveru jako tento: http://www.vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htmTrávení sacharidů v lidském těle
Trávení sacharidů začíná v ústní dutině. Zde se škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách. Amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.
Další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě. Zde se rozkládají pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy., opět na disacharid maltózu. Další enzym, maltáza, rozkládá disacharid maltózu na dvě molekuly glukózy. V tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například enzym sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózu na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve.
Asi mi něco uniká, ale nerozumím, který bod přesně bych měl přehodnotit. Tvé informace z "učebnice biochemie" z Wikipedie se mi zdá, že nic z toho co jsem napsal nevyvracejí, nebo se pletu a něco jsem přehlédl? Píše se tam to, co jsem napsal, tedy že se sacharóza v těle štěpí na glukózu a fruktózu. "Ke zmíněné hydrolýze je třeba vitamín B, vápník, hořčík a další látky" se dočteš také na wiki, a že ten proces vyžaduje energii je snad bez debat, ne?hanpari píše:No, tohle tvrzení bych na tvém místě přehodnotil :) Pravda glukóza patří mezi tzv. rychlé cukry, ale účinek kostky cukru není o tolik pomalejší a rozhodně organismus významně nezatěžuje, pokud nejsi právě cukrovkář :). Příště bych své informace čerpal raději z učebnice biochemie: