Chléb

Odpovědět
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Chléb

Příspěvek od urbanwarrior »

Zajímavá sociální skupina pekařů chleba...

http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-c ... -domov_bma
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

urbanwarrior : Díky moc za tip, jednoho kváskaře mám blízko, vyzkouším. Zatím jsem pekla jen s droždím, myslím, že je na čase, abych přešla o level výš. :-)
A když už, tak už - konečně i se svou moukou, umletou na novém vánočním dárku.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Chléb

Příspěvek od Kapo »

Jo, fajn myšlenka http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

A čo to máš za mlynek? Pochvál sa a daj recenziu. Tiež bych niečo rád poriešil na mletie a potom aj na lisovanie oleja.
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

Mlýnek mám tenhle: http://www.mlynky-na-obili.cz/produkty- ... ili-MH4-kk

Recenzi dám, jakmile na něm něco umelu. :-) Mělo to být včera, ale nějak ta neděle byla moc krátká, nebo co. Takže mletí mě teprve čeká, ale bude to brzo, protože už jsem kontaktovala nejbližší kváskařku a ve středu jsme domluvené, že si ho vyzvednu. Pak poreferuju, co jsem umlela, vykynula a upekla.
Magdaléna
Příspěvky: 74
Registrován: 29.07.2012 19:28

Re: Chléb

Příspěvek od Magdaléna »

Jsem také ve skupině "kváskařů"...:D

Peču chléb zhruba 2x týdně...kvásek mám několik měsíců...

O mlýnku na obilí uvažuji také...mám jeden plastový s kameny (za 150 kč z Aukra), ale je dost malý a celkem se člověk nadře než pomele hrstku obilí...

Líbí se mi ten duo s vločkovačem...
korda
Příspěvky: 13
Registrován: 06.12.2012 17:43
Pohlaví: muž

Re: Chléb

Příspěvek od korda »

Já peču jen jednou týdně 2.7kg bochník, žito melu sám taky salcburským mlýnkem, ale variantou s žulou, na výkony uváděné v manuálu se nedostanu (40-80g /min) jsem tak na 20-30g/min, ale je možné, že melu moc najemno.
Uživatelský avatar
SaraH
VIP
Příspěvky: 339
Registrován: 14.05.2011 12:18
Bydliště: Střední Čechy, Vysočina

Re: Chléb

Příspěvek od SaraH »

Tino, už jsi mlela? Mám mlýnek elektrický, ale ten ruční jsem moc chtěla. Jen jsem byla varována, že je to makačka. Tak netrpělivě čekám, jak Ti to jde (jestli dobře, napíšu už teď Ježuldovi na přístí vánoce). :D
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

SaraH : Jojo, mlela. :-) Nejdřív jsme to moc utáhli, takže z toho padala mouka v konzistenci jemného popílku, absolutně jemný prášek. Tak jsme to povolili a teď zase máme pro změnu mouku vzhledu strouhanky. Musíme to ještě vychytat, ale není problém to přesít a tím trochu protřídit na hrubou a hladkou.
Jinak to mlelo krásně, musím ten mlýnek pochválit. No a jestli makačka, no, muselo se trochu zabrat, ale dalo se to. Není to úplně bezpracné, ale zase že bych visela na klice a nedokázala s ní pohnout (jako se mi to stalo na exkurzi v mlýnici), tak to ne. Pokud chce Tvůj muž posilovat, přenech mu to. :-) Pokud ne, zvládneš to i sama, trochu se zahřeješ, ale půjde to dobře.

Jinak jsem si ve středu dle kváskové mapy vyzvedla kvásek, moc ochotná paní. Dnes přes noc ho budu oživovat a zítra zkusím chleba. A chci ho péct v troubě, ne v pekárně, tak jsem zvědavá, jestli to pak vůbec půjde krájet.
Magdaléna
Příspěvky: 74
Registrován: 29.07.2012 19:28

Re: Chléb

Příspěvek od Magdaléna »

Mám vybraný mlýnek...favoritem je tento...http://www.mlynky.cz/cs/e-shop/produkty ... edium.html

Příští měsíc objednám...pečení pro mne bude ještě větší radost...:D
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

Magdaléna : Jo, ten se mi taky moc líbil, jen ta cena, ta cena... Dvojnásobná, inu, dva přístroje.
Takže vločkovač je holt v pořadí. :-)
Je chuťově velký rozdíl mezi vločkou čerstvou a sušenou? A když jich naděláš hodně, dají se taky nějak podomácku usušit a uchovat?
Magdaléna
Příspěvky: 74
Registrován: 29.07.2012 19:28

Re: Chléb

Příspěvek od Magdaléna »

Ta cena je šílená...a při dnešní ceně mouky si myslím, že se to vyplatí...na kvásek používám žitnou většinou bio a ta je drahá...v akci se dá koupit kolem 25 kč.
Sháním teď dodavatele obilí...rozhodila jsem sítě po kraji...pokud seženu, myslím, že návratnost při mém pečení (peču několikrát týdně chléb, buchty, koláče) i vaření (dělám si domácí knedlíky i kaše) bude za pár měsíců...
Navíc ta výhoda - mít zásoby obilí... :D
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

Tak holky pekařky, můj první kváskový chleba je na světě. :-)
Nemajíc ještě ošatku na kynutí, chleba kynul v cedníku ve lněné utěrce, tak je z toho takový nepravidelný šišoid, ale chuťově vynikající. Ošatka bude během tohoto týdne, tak pak budu zkoušet dál.
Dělala jsem ho z 300g kvásku a 300g mouky a zdál se mi ten bochník malý. Příští pokus bude aspoň z dávky a půl. Mám z něho radost. :-)
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Chléb

Příspěvek od urbanwarrior »

Holky, mám takovej trochu přihlouplej dotaz - cena za ty mlýnky mi přijde dost šílená, tak jsem přemýšlel jak je obejít. Našel jsem na chalupě stařičkej elektrickej mlýnek na kafe, nemá kameny, ale takové šikmo vztyčené nože. Pamatuji se, že když se mlelo pomalu (s přestávkami) a kafe se postupně sklepávalo ze stěn, dokázalo to mlít jemňounce, skoro na prach. Podobný mlecí systém občas vídám v teleshopech za přijatelnější peníz, myslíte, že by mělo význam to pořídit náhradou za klasický mlýnek? Úskalím by možná mohlo být zahřívání mleté mouky - i to kafe se mlelo s přestávkami, aby se "nespálilo", ale zase kdyby mouka byla na rychlé zpracování a ne na nějaké delší skladování... Co myslíte?
Nerad bych se stal vynálezcem další slepé uličky... :lol:
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Chléb

Příspěvek od Tina »

Znám pár lidí, co melou obilí na kávomlýnku, ale má to pár úskalí. Na jedno jsi přišel sám, zahřívá se to. Když se to kafe mele rychle, v podstatě se znovu upraží (a to myslím vážně, známý do toho nacpal cukr krystal, že si namele moučkový. Zahřálo se to natolik, že cukr zkaramelizoval a mohl celý mlýnek vyhodit). Proto se mlelo s přestávkama. Mouku ti to zahřeje úplně stejně.
Nemůžeš moc regulovat hrubost mletí. Nevím, co to udělá s těmi noži po čase, jestli neodejdou. Jako nouzovka to asi jde, ale pokud budeš mlet častěji, investice do mlýnku se vyplatí. Jinak ty ceny jsou šílené, souhlasím. Prolézej aukro, jestli se někdo nebude zbavovat nechtěného vánočního daru.
Jo a ještě jedna věc - na čem budeš mlet, až nepůjde elektřina? :-)
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Chléb

Příspěvek od urbanwarrior »

Ta negativa vnímám, ale předpokládám, že zatím elektřina jde, až se to poondí, taky nějaký čas vydržím, takže některé nezbytné činnosti s elektřinou si přechodně udržím. Výkon 20g/min, jak psal výše korda, je hrozně málo, čekám, co nám sdělíš ty. Ten nápad s elektrickým mlýnkem je čistá nouzovka, zamýšlená za účelem úspory času. Ruční mlejnici časem pořídím, ale spíš ze druhé ruky nebo nějakého trofejního veterána někde z vesnice. Zkusím zapátrat jinde na netu po zkušenostech elektromlynářů a v nejhorším dám vydělat Horstu Fuchsovi. :lol:
big bang
Příspěvky: 856
Registrován: 12.10.2012 10:45

Re: Chléb

Příspěvek od big bang »

urbanwarrior keďže sa chceme pripraviť na PA, tak ten mlynček s ručným pohonom je dobrá investícia a vydrží strašne dlho a ak nie(nechceme investovať do mlynčeka) tak kupujem múku z Hiper-Super marketu alebo z pekárne a neriešim mletie múky a mám zásobu múky tak na týždeň dva pečenia chleba :lol:
Uživatelský avatar
Leon Chamel
Rozpadlík
Příspěvky: 409
Registrován: 12.03.2012 16:25
Bydliště: Haná

Re: Chléb

Příspěvek od Leon Chamel »

Domácí chlebík je fajn a na pečivo jsme holt zvyklí, ale jako nouzová nebo PA potravina je to čistě pragmaticky nepříliš vhodný způsob konzumace obilí. Mletí i pečení jsou totiž hned dva časově i energeticky velmi náročné procesy, které nám kromě chuťového vjemu nepřinášejí vlastně nic navíc (spíše naopak) oproti konzumaci obilí zasyrova.
Už římští vojáci žvýkali za dlouhých pochodů celá peničná zrna zapíjená čistou vodou, v úvahu připadá také relativně rychlá úprava zrn na vločky třeba v moždíři nebo třeba nakličování celých zrn. To je mimochodem vynikající způsob získávání mnoha nedostatkových vitamínů, minerálů a enzymů, zvláště pak při konzumaci chudé, jednotvárné nebo konzervované stravy.
Jako alternativní, rychlejší a úspornější tepelnou úpravu lze použít vaření obilí (ve formě kaší nebo na způsob rýže). V opravdu tvrdé PA situaci pak mohou přijít na řadu i nouzově získavané náhražky mouky (např. z jetele, žaludů...) ve směsi s moukou, připravované nejspíše ve formě výrobně nenáročných placek.
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Chléb

Příspěvek od urbanwarrior »

big bang: jasně, beru. Nicméně kladu teď důraz na zvládnutí náročnější části akce - samotné upečení chleba, které vnímám jako podstatně složitější část procesu, než jak přijít k mouce. A protože se domnívám, že lidská lenost je matka pokroku, chtěl jsem si čas (a námahu ;) ) ušetřit. V této fázi života spoléhám na zemědělce, soustředěné v super, hyper a mini policích, dokonce jsem zjistil, že chleba lze sklízet i v hotové podobě, což je také zajímavé. Ruční mlýnek pořídím, ale rozhodně ne za cenu nyní aktuální, to je děs.

leon chamel: s tím pečením máš recht. Ale vůně upečeného chleba mi navozuje euforické stavy, navíc trouba krásně vytopí chalupu, čili spojí se příjemné s užitečným. Obilí se také velice snadno skladuje, je levné, takže podle mně do strategických zásob určitě podle možností patří. Klíčení zrní jsem nezkoušel, ale známý to praktikuje dlouhá léta a obilní klíčky považuje v předjarním období za dokonalý životabudič. Nemám důvod mu nevěřit, čili za mně pšenice rozhodně ano.
Magdaléna
Příspěvky: 74
Registrován: 29.07.2012 19:28

Re: Chléb

Příspěvek od Magdaléna »

Z 90% peču domácí chleba...nejméně 2x týdně...myslím tím obrchleba nebo 2 menší najednou...nedovedu si představit mletí na kafemlýnku 3/4 - 1 kg mouky, co spotřebuji...mám 3 dospělé chlapy, takže se po chlebu jen zapráší a to nepočítám 10-15 rohlíků denně...
Cena je šílená, ale cena mouky je také šílená...1 kg chlebové pod 16 kg neseženu a žitná na kvásek stojí ještě více...o biomouce ani nemluvím...
Každopádně si myslím, že mlýnek využiji více než televizi v kuchyni, která mi byla nabídnuta...

Pro případ, že nebude elektřina, mám jeden starý ruční mlýnek s kameny, výroba asi SSSR...ale je funkční. Takže za dlouhých večerů, kdy nepojede TV ani počítače, mohou chlapci mlít a mlít a mlít... :D
korda
Příspěvky: 13
Registrován: 06.12.2012 17:43
Pohlaví: muž

Re: Chléb

Příspěvek od korda »

urbanwarrior: Toho tříštivého mlýnku bych se bál, že se nebude možné ani zdaleka přiblížit mým 20 gramům za minutu a navíc to bude pořád dělat různé frakce. Navíc klasické mletí to zrno neroztříští, ale rozmáčkne, nevím jestli je to pak rozdíl pro pečení, jen je to rozdíl.

Leon Chamel: Syrové zrní obsahuje tzv. antinutriční látky: Resorcinoly nepříznivě ovlivňují růst zvířat a vyskytují se nejvíce v žitě a tritikale, méně v pšenici a ještě méně v ovsu, ječmeni a kukuřici. Nejvyšší množství obsahují vnější vrstvy obilky a klíček, takže při mletí na bílou mouku zůstává většina v otrubách, jejich obsah se snižuje fermentací (kvašením) a tepelnou úpravou (pečením) těsta.
Odpovědět