Zavařování potravin

Odpovědět
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od bacil »

Aoo, zjistil jsem, že jen čtvrt kila soli a nesmí tam být cibule, jinak to hnije. Rychlá polívka se z toho dá udělat s máslem, vodou a nudlema.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Rafael »

Cibuli jsme tam nikdy nedávali tak nevím. Ale obecně nemá v tom směru dobrou pověst.
Zkušenosti a ani vzpomínky nemám, tak nemůžu kecat.
*
Jen, že matka kdysi celkem jednoduše a hodně zavařovala do skla játru s bůčkem. Ale jestli to bylo i s cibulí fact nevím.
*
Na druhou stranu, Kunovjanky, Moravanky apod. cibuli obsahují...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2911
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od bacil »

Jenže tohle se nezavařuje, to je jen zasyrova prosypané solí a dobře promíchané. Dodatečně upřesněno, 5kg zeleniny a 1kg soli. No slaný to bylo dost, chodil jsem na to. Okusovat hráškovou polívku v kostkách a tuhle zeleninu.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Uživatelský avatar
Jason
Příspěvky: 662
Registrován: 19.11.2012 11:30
Pohlaví: muž

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Jason »

Ty moravanky jsou delane nakyselo a hlavne zavarene..

Ja takhle se soli nakladam houby - houby na platky a prosypane soli. Slevam vodu co to vytahle a pprad pridavam. Takto hotove skladuji prinpokojove teplote a rekl bych ze trvanlivost neomezena...
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Rafael »

Ale jo, bavíme se o nakládaní zeleniny do soli bez tepelné úpravy nebo nějakého zavařování. Jen zasyrova rozmělněnou promíchat se solí a nacpat do sklenek.
*
Já ty Moravanky apod. použil jen jako takovou asociaci. Když se cibule nekazí v nich, tak proč by se měla kazit v soli?
Jaký je vlastně rozdíl mezi zavařením, výrobou těch zel. směsi a naložením do soli?
Konzervace je obojí, ne?
*
Já jen, že v tom nemám jasno a cibuli jsme do těch solených směsí nikdy nedávali. Nechtěl jsem kecat o tom co nemám vyzkoušeno...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
step
Příspěvky: 374
Registrován: 04.04.2015 17:50
Pohlaví: muž

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od step »

itchy355 píše: 27.06.2020 19:39 Nevěřím tomu, že materiál ze kterejch se vyrábí ty sáčky je o tolik moc jinej, než ten ze kterejch se dělaj retorty

Proč to praská - moje teorie je, že ty sáčky od vacstaru jsou prostě na tu teplotu slabý a nebo průběh tlaku a teploty hlavně při chlazení v obyčejným tlakáču je skokovej a tedy moc namáhá. Obecně přece tlak tý páry by měl držet sáčky ,,pokopě'', protože prostě tlak uvnitř sáčků nemůže být větší než venku! .. dokud ,,neodskočí'' ventil a tlak uteče a sáčky rupnou. Možná. Proto bych hrozně rád poprosil pana stepa, jestli by nebyl ochotnej můj sáček zkusit v tom americkým bazmeku.. klidně jich pár pošlu poštou a až budeš něco zavařovat zkus to pak normálně s vodou .. pokud nemáš zatavovačku tak asi můžu poslat zatavenou vodu :) když to pořádně zabalim, myslim není co řešit.
Konečně jsem to vyzkoušel v tlakovém hrnci. Pokovené Mylar sáčky se mi nepodařilo vůbec zatavit, chtělo by to lepší stroj. Ty silnostěnné průhledné sáčky jsem naplnil vodou, zelím a masem a dle možnosti zbavil vzduchu. Zatavil dvěma sváry o šířce 5mm a zavařil při 121 st. v tlakovém hrnci. Po zavaření jsem hrnec nechal přirozeně zchladnout.
Výsledek je rozpačitý. Některé sáčky byly prasklé, některé natlakované k prasknutí a praskly mi před očima, některé vydržely. Hned po otevření hrnce jsem je hodil do studené vody, ty co nepraskly tak splaskly a jsou úplně v pohodě.
Závěrem: domnívám se, že část těch co nepraskly, nepraskly z důvodu nekvalitního sváru, kdy mohl přebytečný tlak utéci při chladící fázi do okolí.
pozn. - při plnění do hrnce si představit sáčky v nafouklé fázi, aby mezi nimi bylo dost prostoru, když jsem je vytahoval, nešly ven jak byly mezi sebou natěsno.
Vážení přátelé, tudy cesta nevede.
Možná řešení:
1. nezatavovat sáček celý, nechat malý kousek nezatavený pro možnost úniku přebytečného tlaku a zatavit tento kousek až po zchlazení , riziko kontaminace je téměř nulové. Nevýhodou je možný únik malé části obsahu a znečištění místa sváru - svár potom hůře drží.
2. zlepšit kvalitu sváru do nezničitelna a doufat, že vydrží ten tlak
3. "vylepšit" tlakový hrnec přidáním autoventilku a v chladící fázi udržovat uvnitř uměle přetlak, toto bych viděl jako jednoduché kompromisní řešení.
4. bod 3 + další vstup do hrnce pro chladící sprchu, čímž se výrazně zkrátí doba přirozeného chladnutí a zkrátí celý cyklus. Ovšem to už se mi zdá dost složité.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Lyster »

Dneska jsem si v Lidlu koupil vakuovačku Silvercrest SV 125 C3 za 599 Kč a k tomu sadu fólií a musím říct, že za ty prachy vypadá super, zatím jsem zavakuoval jen 4 věci, ale vypadá to že funguje jak má a za tu cenu si asi nemůžu stěžovat.

https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest- ... 0307322002
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 3046
Registrován: 30.04.2012 19:27
Bydliště: Slezsko

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od DeadMan »

Vyprodáno :(
You cannot kill me as I am already dead!
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4240
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Lyster »

Od dneška na prodejnách... (viz aktuální leták.) :) (Odkaz jsem poslal jen pro info výrobku.)

Mají tam i fólie, 20x300cm (tři role) a 28x300cm (dvě role) za 169 Kč.
Tomáš
Příspěvky: 466
Registrován: 29.08.2012 7:36

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Tomáš »

Máme jí už z minulého roka, mohu potvrdit, že je dobrá.
Ale samozřejmě kdo ví, jak dlouho vydrží :D
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Ivana »

Sháním víčka, které vydrží nakládání do octa. Všechny běžný víčka to do půl roku odstřelí. A dělá to i ocet a voda půl napůl. Nemáte někdo nějaký užitečný tip?
BOB2016
Příspěvky: 138
Registrován: 23.01.2018 9:50
Pohlaví: muž

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od BOB2016 »

Ked som bol maly chlapec tak mama pouzivala na zatvaranie poharov celofan a gumicku.
Samozrejme ovocie sa muselo pred naflaskovanim uvarit a az hotovy kompot sa este z vriaceho hrnca vkladal do poharov...

Vacsina, cca 98% poharov vydrzala do jari. Dlhodobe vysledky neboli k dispozicii, lebo 5 deti stihlo vsetko zjest cez zimu:-)
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3465
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Hohepa »

Dělají to i skleněné víčka ?
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Ivana »

Jistěže ne. Ale ty po babičce už nejsou a ty nový jsou kurevsky drahý a moc nevěřím novým gumičkám. Většina z toho mi připadá jako "kašírované" sklenice na parádu a moc nevěřím, že to je funkční. Proto se ptám na zkušenosti. Na polovinu kyselých věcí by mi stačila láhev. Asi vyzkouším ty pivní, korkový zátky jsou dost opruz.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5322
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Rafael »

Screenshot_2021-08-15-11-46-30_20210815114817008.jpg
*
Anebo pivní korunkové?
m_50ac04af586b9549328908b814a477d3_20210815113507289.jpg
m_50ac04af586b9549328908b814a477d3_20210815113507289.jpg (52.91 KiB) Zobrazeno 5025 x
4b2657476a6e3efa4bee6f0a4c5d61e2--mmf400x400_20210815113121696.jpg
4b2657476a6e3efa4bee6f0a4c5d61e2--mmf400x400_20210815113121696.jpg (23.7 KiB) Zobrazeno 5025 x
m_7a5dfa70e5d55a29de6d5d4556d6e019_20210815113704960.jpg
m_7a5dfa70e5d55a29de6d5d4556d6e019_20210815113704960.jpg (5.8 KiB) Zobrazeno 5025 x
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Ivana »

Klasické korunky na pivo budou reznout taky. Pivo jsem myslela něco takového: https://www.bernard.cz/cs/nase-piva/lah ... hemian-ale
Bernard Bohemian Ale

Na ten plast se podívám, dík.
Liqid
Příspěvky: 606
Registrován: 23.02.2020 15:41
Pohlaví: muž

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Liqid »

Láhev od Bernarda mohu doporučit, mám v ní v garáži již několik let uskladněn roztok a uzávěr stále drží jak nový. Navíc je za pár korun.

Případně bych zkusil zavařovací sklenice s klipem, ale jsou dražší.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od Ivana »

Toho Bernarda jednoho mám, uvidíme co to udělá za rok. Potřebovala bych vyřešit hlavně víčka, všechno do lahví nenacpu. Co by se stalo, kdybych pod víčko vrazila potravinovou fólii? Přežila by to? Přežilo by víčko? Přežil by obsah?
Uživatelský avatar
DanBlack
Příspěvky: 1472
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od DanBlack »

Hlavně nezkoušejte zábrusové lahve (skleněné - na chemikálie), ty mají tendenci se "svařit" dohromady a obsah pak dostanete ven jedině násilím. :roll:
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
sigurd
Příspěvky: 376
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Zavařování potravin

Příspěvek od sigurd »

Ak to nesterilizuješ,tak by sa dali použiť celoplastové viečka slúžiace na dočasné tesné uzavretie otvorených zaváracích pohárov-keď sa používaním roztiahnu,možno podložiť fóliou.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Odpovědět