Zavařování potravin
-
- Příspěvky: 1140
- Registrován: 12.01.2011 23:10
Re: Zavařování potravin
Procez jediny "bulhar" uz sem par mesicu nechodi bude to orisek, ale BG razoviti horale pry zavaruji osobitym stylem:
pul barelu od nafty, na kamenem ohnisti, vevnitr ponorene zavarovacky a presto hozenej nejakej pytel (asi plast?), regulace zkopavanim polen do a vne ohne, maso delaji cca 5h, chtelo by to vice detailu na mozne odkoukani - potvrzeni funkcnosti/bezpecnosti konceptu..
pul barelu od nafty, na kamenem ohnisti, vevnitr ponorene zavarovacky a presto hozenej nejakej pytel (asi plast?), regulace zkopavanim polen do a vne ohne, maso delaji cca 5h, chtelo by to vice detailu na mozne odkoukani - potvrzeni funkcnosti/bezpecnosti konceptu..
-
- Příspěvky: 1
- Registrován: 12.01.2014 3:14
Re: Zavařování potravin
Zdravim moje babička má ve špajzu v téhle sklenici o které mluvíte s gumičkou zavařené klobásy a mě by zajímalo když to otevřu jestli to půjde zase zavřít aniž by kdokoliv cokoliv poznal předpokládám že ne, ale zeptat se musím:D děkuju za odpověd
Re: Zavařování potravin
Nepůjde, tím, že to otevřeš se tam dostanou bakterie a různé další věci co jsou ve vzduchu a procesem zavařování byli zničeny. Když už se to otevře, tak do několika dní se to musí skonzumovat. Pokud jídlo bude v teple tak do několika hodin. Ale jsem si jistý, že když poprosíš, tak si jednu sklenici budeš moci ochutnat.
Mlecna ryze ap
Nemate zkusenosti se zavarovanim podobnych veci? Ono je hezke, mit ve spizi kila suche ryze, ale kdyz neni na cem to uvarit..
-
- Příspěvky: 918
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Zavařování potravin
Tak jedna osobní zkušenost mého kolegy z práce. Našel ve sklepě při úklidu několik sklenic zavařeniny starých 36 roků. Zatím snědl ryngle a hrušky a bez následků na zdraví. Konzistence - ovoce bylo velice měkké, takřka tekuté, pohromadě ho držela slupka a šťáva zrosolovatěla, ale i ta byla poživatelná, chutná a zkonzumovaná. Připadá mi to fantastické, že i v domácích podmínkách lze jednoduše zakonzervovat jídlo na takovou dobu.
Re: Zavařování potravin
Konečně někdo, já si pamatuji, že u babičky sme jedli kapoty zavřený minimálně 2 roky a tak i vepřový... Proto tady valím oči na to jak tu někdo psal, že zavařený maso max. 6 měsíců.Joe Azbest píše:Tak jedna osobní zkušenost mého kolegy z práce. Našel ve sklepě při úklidu několik sklenic zavařeniny starých 36 roků. Zatím snědl ryngle a hrušky a bez následků na zdraví. Konzistence - ovoce bylo velice měkké, takřka tekuté, pohromadě ho držela slupka a šťáva zrosolovatěla, ale i ta byla poživatelná, chutná a zkonzumovaná. Připadá mi to fantastické, že i v domácích podmínkách lze jednoduše zakonzervovat jídlo na takovou dobu.
V létě něco zavařím u dědy, protože tam jsou zkušenosti a léta praxe a pak dám podrobný echo.
-
- Příspěvky: 293
- Registrován: 11.11.2013 9:47
- Pohlaví: muž
Re: Zavařování potravin
Jo a když ty 30 let starý kompoty, třeba z pozůstalosti, nalejete do sudu, necháte zkvasit a pak z nich vypálíte kořalku, to je panečku dobrota...
Jinak zavařené ovoce doma standardně jíme třeba i 5 - 6 let staré, maso tak 2 roky.
Jinak zavařené ovoce doma standardně jíme třeba i 5 - 6 let staré, maso tak 2 roky.
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Re: Zavařování potravin
Kompoty v podstatě neomezeně, pamatuju nějaký dvacetiletý nalezený ve sklepě. Krom změny barvy a změknutí jim nuc nebylo, jedlý a výtečný.
Důležitý je aby v nich bylo dost cukru, pokud je ho málo tak maj tendenci zešumět.
Důležitý je aby v nich bylo dost cukru, pokud je ho málo tak maj tendenci zešumět.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Zavařování potravin
Nám jednou zvinovately ostružiny, bastil jsem se sestrou kompot a než k tomu máma cuchla tak už bylo vcelku veselo(byl jsem sedmiletej smrad)
Raději litovat toho co jsem udělal než toho co jsem neudělal
Re: Zavařování potravin
Višně v rumu sou taky fajn. Ale ty dělám úmyslně, né z nedbalosti
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Zavařování potravin
Krásná zkušenost,kolik bylo sestře?Pepasnek píše:Nám jednou zvinovately ostružiny, bastil jsem se sestrou kompot a než k tomu máma cuchla tak už bylo vcelku veselo(byl jsem sedmiletej smrad)
Re: Testy konzerv a polotovarů
Výborný nápad s tou zakružovačkou na konzervy, akorát ta cena je šílená, nový strojek jsemJohnyD píše:diky..
po pravde..chci si nekde koupit stroj na uzavirani knzerv a delat si je sam.
Babis mi muze..
jen co budu mit cas podam info. Pametniku jak na to ..je porad okolo me dost ..
viděl okolo 30 tis. CZK, bazarové staré kolem 6 tis. CZK. V domácích podmínkách
je problém se sterilací, chtělo by to autokláv a 121 st. Celsia.Jinak hold 2x sterilace
při 100 st.Celsia (tyndalizace). Nebo sehnat řezníka, co má autokláv a strojek na plechovky.
Ty Pardubice (Dovast) nic moc, hlavně ta sada 3 masovek. Chtělo by to ty socialistické konzervy
Vepřové maso ve vlastní šťávě, červená plechovka, nejlepší byly ty z Tábora, pamatujete si na ně někdo?
Re: Testy konzerv a polotovarů
Zdar pardi, tak jsem se před dvěma lety pustil do pokusu o výrobu vlastní masové konzervy. Konkrétně paštiky, neb nehodlám konzumovat ty tenisáky z obchodu. Sám škrob a pod, nebudu rozepisovat. Faktem je, že jsem udělal necelých 30 skleniček, postupně je beru a asi osm jich mám ve sklepě. Mimo 4 co nechytly, prozatím všechny držely, po otevření udělaly pufff a ještě žiji.
Zakoupil jsem tlakáč 9L, změnil na něm závažový ventil(ten se postupně dolaďoval-ubíral se materiál). Ventil začne celkem intenzivně odfukovat kolem 125stC. Při ladění mně teplota vyběhla až na 134stC, než začala klesat. Faktem je, že jsem byl již schovaný za pilířem, kdyby bouchnul. O následném malování ani nemluvím.
Takže takový malý autokláv. Chtěl jsem se řídit tlakem v hrnci podle manometru, jenže teplota poměrně hodně kolísá podle atmosférického tlaku. Tak druhou jímku musím upravit jednak na termočlánek aby tam byl teplotní závěs(chci strerilizační teplotu 124-125stC) a současně aby byl zachovaný pojišťovák.
Takže toto je projekt a)
b)posbíral jsem info o možnostech konzervace do plechovek. První problém, dostupné stroje jsou řekněme od 12-17 Kkč. Což nehodlám za to dát. Občas se něco dá na Bazošu či Aukru. Většinou je to kolem 3KKč. Našel jsem celkem jednoduchý(ale drahý) strojek na zavařování a poněkud krkolomě jsem se dostal na výrobce, kde jsem zakoupil řezací a falcovací kolečka(cca1500,-). Pohledal jsem možnost jaké plechoveky jsou k mání. Běžný rozměr plechovek je průměr 73 a 99mm. To umí i vyráběný strojek. Ale neumí průměr 153mm(což je tuším plechovka kolem 3L).
Zakoupil jsem po několika kusech od každého rozměru s přebytkem víček-pro zkoušky(jsou k mání i trhací-easy open). Takže strojek si v nějakých prolukách udělám sám. A chci, aby uměl i ty velké. Koupil jsem ty nejvyšší, neb s každým použitím se plechovka zkracuje. Ba, i ty nízké jsou dobré(na svačinku).
c) Když dnes nakupuji nějakou konzervu, tak se snažím takový rozměr, na který jsou dostupná víčka. Jednak na odladění zařízení, a pak, mám ještě další projekt pro využití. A na to použité zakoupené konzervy(plechovky) bohatě stačí.
d)bohužel vše se táhne na dlouhé lokty, každý zápasíme s časem, i když každý z jiných důvodů
e)takovou paštiku co si udělám, nikde nekoupím. Faktem je, že je již nekupuji.
f)pár dní zpátky byly delší energetické výpadky, chudák mražák. Před časem jsem psal jak nám zdechnul. Než se to pořešilo, nikdy již větší mražák. Konzerva, kompot, při prvotních nákladech sic o trochu větší, ale jistota, nezávislost na elektrice a nakonec se to vrátí v úspoře za nespotřebovanou elektriku. Do této kozervace nezahrnuji jen plechovky, ale i sklenice. Ale s gumičkou a skleněným víčkem. Žádné Omnia či víčka na závit. To mně do baráku nesmí.
Přeji lepší zítřky
Zakoupil jsem tlakáč 9L, změnil na něm závažový ventil(ten se postupně dolaďoval-ubíral se materiál). Ventil začne celkem intenzivně odfukovat kolem 125stC. Při ladění mně teplota vyběhla až na 134stC, než začala klesat. Faktem je, že jsem byl již schovaný za pilířem, kdyby bouchnul. O následném malování ani nemluvím.
Takže takový malý autokláv. Chtěl jsem se řídit tlakem v hrnci podle manometru, jenže teplota poměrně hodně kolísá podle atmosférického tlaku. Tak druhou jímku musím upravit jednak na termočlánek aby tam byl teplotní závěs(chci strerilizační teplotu 124-125stC) a současně aby byl zachovaný pojišťovák.
Takže toto je projekt a)
b)posbíral jsem info o možnostech konzervace do plechovek. První problém, dostupné stroje jsou řekněme od 12-17 Kkč. Což nehodlám za to dát. Občas se něco dá na Bazošu či Aukru. Většinou je to kolem 3KKč. Našel jsem celkem jednoduchý(ale drahý) strojek na zavařování a poněkud krkolomě jsem se dostal na výrobce, kde jsem zakoupil řezací a falcovací kolečka(cca1500,-). Pohledal jsem možnost jaké plechoveky jsou k mání. Běžný rozměr plechovek je průměr 73 a 99mm. To umí i vyráběný strojek. Ale neumí průměr 153mm(což je tuším plechovka kolem 3L).
Zakoupil jsem po několika kusech od každého rozměru s přebytkem víček-pro zkoušky(jsou k mání i trhací-easy open). Takže strojek si v nějakých prolukách udělám sám. A chci, aby uměl i ty velké. Koupil jsem ty nejvyšší, neb s každým použitím se plechovka zkracuje. Ba, i ty nízké jsou dobré(na svačinku).
c) Když dnes nakupuji nějakou konzervu, tak se snažím takový rozměr, na který jsou dostupná víčka. Jednak na odladění zařízení, a pak, mám ještě další projekt pro využití. A na to použité zakoupené konzervy(plechovky) bohatě stačí.
d)bohužel vše se táhne na dlouhé lokty, každý zápasíme s časem, i když každý z jiných důvodů
e)takovou paštiku co si udělám, nikde nekoupím. Faktem je, že je již nekupuji.
f)pár dní zpátky byly delší energetické výpadky, chudák mražák. Před časem jsem psal jak nám zdechnul. Než se to pořešilo, nikdy již větší mražák. Konzerva, kompot, při prvotních nákladech sic o trochu větší, ale jistota, nezávislost na elektrice a nakonec se to vrátí v úspoře za nespotřebovanou elektriku. Do této kozervace nezahrnuji jen plechovky, ale i sklenice. Ale s gumičkou a skleněným víčkem. Žádné Omnia či víčka na závit. To mně do baráku nesmí.
Přeji lepší zítřky
Re: Testy konzerv a polotovarů
Aby to nevyznělo blbě, moje drobné jsou s tím tlakáčem. Ten strojek je k zakoupení za kus peněz. Chci udělat podobný, ale jak jsem psal, aby šel i na velké plechovky. Když se na to podíváš, nic složitého. Ale nedostává se času
Re: Testy konzerv a polotovarů
Ved na to som daval klobuk dole na ten samodomo autoklav
Na tie plechovky sa nechytam. Pojdem asi cestou zavarovaciek s gumickami. Ak ich niekde nedrbnem o zem su vecne a gumove tesnenia (ak su naozaj z gumy) sa daju tiez konzervovat do zasoby
Autoklavovu teplotu znesu tiez Takze aj maso sa da. Len su krehkejsie a tazsie nez plech
Na tie plechovky sa nechytam. Pojdem asi cestou zavarovaciek s gumickami. Ak ich niekde nedrbnem o zem su vecne a gumove tesnenia (ak su naozaj z gumy) sa daju tiez konzervovat do zasoby
Autoklavovu teplotu znesu tiez Takze aj maso sa da. Len su krehkejsie a tazsie nez plech
Prežiť !!!
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8788
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zavařování potravin
Příště prosím do správného vlákna. Je to tak složité?
Re: Zavařování potravin
Jo FAB, uteklo mně to, omluva.
Pro doma mám raději sklenice. Roky jsem zavařoval do tzv. Rýhovek. Dělaly se 1 a ½ litrovky na ploché gumičky. Shodou okolností ve fabrice kde jsem dělal. Jenže to je čas minulý. Dnes na ně gumičky nejsou, a to co se prodává nesedí a nedrží to. Ale mám jich ještě hafo a je mně líto je vyhodit. Ale dobré jsou třeba do kuchyně na regál na rýži, těstoviny apod. Jen se skleněným víčkem jako poklop. Po delším hledání jsem se rozhodl pro sklenice WECK. Jsou v mnoha velikostech, dodávají se i jednotlivé komponenty (hlavně jsou potřeba gumičky). Navíc obchod prezentuje i zpětný odkup nepoškozeného. Já koupil na zkoušku balení něco větších jak malé (tuším že to má 1,6dcl) na paštiky. Cenově kolem 40Kč(+-). Relativně drahé, ale když se k tomu slušně chováš,tak skoro věčné. Tvarově lepší jak jiné sklenice. Mají kónus s rantlem ven. Takže vnitřek je otevřený a obsah při lehkém nahřátí např ve vodě celý vyklepneš. Z jiné sklenice to musíš vlastně rozbabrat.
Do plechovek, to je jiná kapitola, ale také dobré.
Pro doma mám raději sklenice. Roky jsem zavařoval do tzv. Rýhovek. Dělaly se 1 a ½ litrovky na ploché gumičky. Shodou okolností ve fabrice kde jsem dělal. Jenže to je čas minulý. Dnes na ně gumičky nejsou, a to co se prodává nesedí a nedrží to. Ale mám jich ještě hafo a je mně líto je vyhodit. Ale dobré jsou třeba do kuchyně na regál na rýži, těstoviny apod. Jen se skleněným víčkem jako poklop. Po delším hledání jsem se rozhodl pro sklenice WECK. Jsou v mnoha velikostech, dodávají se i jednotlivé komponenty (hlavně jsou potřeba gumičky). Navíc obchod prezentuje i zpětný odkup nepoškozeného. Já koupil na zkoušku balení něco větších jak malé (tuším že to má 1,6dcl) na paštiky. Cenově kolem 40Kč(+-). Relativně drahé, ale když se k tomu slušně chováš,tak skoro věčné. Tvarově lepší jak jiné sklenice. Mají kónus s rantlem ven. Takže vnitřek je otevřený a obsah při lehkém nahřátí např ve vodě celý vyklepneš. Z jiné sklenice to musíš vlastně rozbabrat.
Do plechovek, to je jiná kapitola, ale také dobré.
Re: Zavařování potravin
Našel jsem tento článek o zavařování v mikrovlné troubě. Zkoušel to někdo?
http://www.uloz.to/xExCcog/zavarovani-pdf
Od tohoto autora jsem našel tyto knihy: http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy ... stik-18943
http://www.uloz.to/xExCcog/zavarovani-pdf
Od tohoto autora jsem našel tyto knihy: http://www.databazeknih.cz/vydane-knihy ... stik-18943