Snad se někoho nedotknu, ale vypiju denně moc káv na to, abych pil špatnou
Já začal na "českém turkovi" a instantních kávách, což ale není ono.
Postupně jsem prošel přes french press, dripper, moka konvici až k aeropressu, což je za mě bomba. Potřeba papírových filtrů se dá zredukovat zakoupením nerezového sítka.
Aby to nějak chutnalo, je potřeba mít zrno jemně namleté, doporučuji mlýnky Porlex.
Co se týče skladovatelnosti:
- mletou kávu bych moc neskladoval - ty co se dají koupit v obchodě jsou v dusíkové atmosféře, po otevření je vhodné to skladovat v ledničce, ale po pár hodinách to stejně zoxiduje a chuťově nic moc. Tady úplně nechápu smysl těch kafemlýnků v některých obchodech, podle mě po namletí by se káva měla zalít vodou tak do 10 minut, jinak je to dobré tak na toho "českého turka".
- zrnková káva se po opražení dá skladovat tak rok a je potřeba mít ji ve tmě, stabilní teplotě a bez přístupu vzdušné vlhkosti, na dlouhodobější skladování by asi bylo ideální vakuum nebo dusíková atmosféra v plechovce.
Ta Belarom káva z Lidlu není špatný základ (hlavně za tu cenu), slušný výběr mají třeba v Globusu (káva zn. Minges), nejlepší ale bude nějaká místní pražírna (pro Ostravaky třeba Laura).
Co se týče skladovatelnosti na delší dobu, šel bych do plechovek se zrním od Illy nebo Lavazza. Je to většinou dost přepražené, ale kvalitou neurazí. Navíc je to balené v ochranné atmosféře.