Trvanlivé konzervy

Odpovědět
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Osobně mi nepřipadá PRO RODINU!! vhodné skladovat hotové jídlo ve větším množství, přijde mi lepší schovávat teď levné ingredience.

Mám tu pár tipů od jedné babky co a jak uskladnit:

Cukr: Rozpustit v co nejmenším množství vody, přivést k varu na 1minutu a slít to sklenice a dál zahřívat (NE VAŘIT) v troubě. Důvod: Odstranění vzduchu a tedy zvětšení kapacity sklenice, navíc je pevná struktura podstatně trvanlivější než sypká. Cukr se pak musí delší dobu vysušovat, sklenice se v troubě pomalu zahřeje na cca 50 stupňů a zavře se, tím se vytvoří podtlak.

Mouka: Vysypat mouku z pytlíku na pečící plech, postavit na topení, přikrýt novinami a nechat jí, aby se zbavila atmosférické vlhkosti. Mouka se suší 1-2 dny, nesmí se spékat. Pak se vloží na plech do trouby, 10 minut se zahřívá a teplá se sesype do sklenice. To se nesmí provádět v době, kdy je kuchyně zapařená! Po ochladnutí by se mělo víčko trochu přitáhnout, ale bude to podstatně méně, než u zavařovačky. Proto (stejně jako na cukr) jsou vhodné ty sklenice se skleněným víčkem a těsněním.

Zavařit sádlo, prý co nejvíce sádla do hromady malých zavařovaček na kšeft!

Sůl: Rozpustit, vytvořit kus a vysušit, uzavřít opět jako předchozí.

Rýže (luštěniny a těstoviny): Výborný je prý velký skleněný demižón, do kterého se sesypává vyhřátá a vysušená rýže.

Uzávěry omotat hadrem namočeným do vazelíny nebo horkého vosku.

Takhle upravené to prý vydrží ve sklepě celé roky.

Říkala, ať žena není líná a suší padaná jablka, ať je krájí na kolečka, suší na sluníčku a pak navléká na nitě.
Tak prý určitě vydrží přes zimu na půdě až do dalších jablek, že se dají nadrtit, přidá se mouka a dá se z toho péct chleba. Hm? A cibuli, cibule prý člověka dokáže udržet naživu.

Babka říkala, že zásoby ve sklepě jsou a nikdo na ně nesmí sáhnout, ať je zazdíme, kdyby přišli vojáci a zabavovali, ať to nenajdou. Ať kupujeme jídlo, dokud půjde koupit za peníze, a až půjde koupit jen za lístky, ať šmelíme lístky a až půjde koupit jen za zlato, ať ho kupujeme za zlato a nesáhneme na zásoby dříve, než jídlo nepůjde koupit ani za zlato.
A tak dále a tak dále, měla hóóóóódně dlouhý proslov.

Babka dále říkala, že cítí, že brzy přijde válka.
No říkala to skoro jako by to mělo být třeba za 2-3 roky nebo prostě tak nějak brzo :roll:
Prostě jí huba jela a kladla mi to na srdce.
Docela slušný výkon na to, že už je 2 roky mrtvá :roll: nojo, hrozně živej sen se mi zdál.
A protože se mi o babče rozhodně nezdá nijak často, dávám to sem k dobrému :lol:
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od alibaba »

GTST pouze ty tve uvahy jsou spatne ,zazdivat potraviny je spise pro zbrane do dnesni doby a tak soudruzi mohou vyhrozovat s domovni prohlidkou ,jaci to jsou smesni sasci ......ukryvani zbrani by dnes mel vedet kazdy pistolnik a rikal vam to ten instruktor z Izraele ?
Tak si neco nastudujte u ukryvani zbrani a vysvetlujte to kazdemu na strelnici a jasne nekteri budou treba i tajni ....

Držme se potravin... Admin
Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
Příspěvky: 1607
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

to ja si radsi zavarim nejake klobasy hotvky a je to...tchyne dela v kuchyni v nemocnici kucharku...takze je primo u z droje a neni pro ni problem hotove jdila brat domu...ta mi je zavaruje do sedmicek...co se tyce trvanlivosti tak netusim, ale klobasy jsem mel dva roky zavarene a bez problemu...
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od alibaba »

To souhlasi ,ja jsem zavarel casto veprovy ze zabijecky a nevim jak dlouho by to vydrzelo ,ono to bylo vzdy snezeno za pul roku :rofl :rofl
Uživatelský avatar
Rainier Wolfcastle
Příspěvky: 1607
Registrován: 30.01.2011 14:33

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

tak tak...ja jsem ze zlinska takze mam blizko do hamecka...kamarad tam chvilu makal a od te doby pristupuju ke konzervam lehce neduverive...radsi si udelam domaci...vyjde me to levnej, spickvoa chut a kvalitni ingredience...jedina nevyhoa je ze se blbe berou na cundr...preci jen sklo...pak jedin veuzit misto kriglu :D...neni nad to mit sklep az po strech uazplene zavarovackama plnyma jidla (samozrejme i nejakou ohnivou vodou :-O) a v suchu mit uskladnene pytle s ryzi...
Uživatelský avatar
hanpari
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Pohlaví: muž
Bydliště: Velká Morava

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od hanpari »

Babicka mela pravdu. Jen nevim, jestli je nutne konzervovat cukr a sul. Sacharoza je v koncentrovane podobe pro mikroorganismy tusim jed- a ja nikdy nevidel zkazeny cukr. Sul sama o sobe se podle mne take nezkazi.
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Kazit asi ne, ale obojí táhne vlhkost a obojí může "natáhnout" hnusný odér po vlhkém sklepě dost snadno.

To jsem si ostatně vyzkoušel osobně, občas při jarním tání máme ve sklepě trochu spodní vody a zrovna v době tání, jsem dal pár balíků s cukrem do sklepa (byl zrovna v akci), sklep byl zatopený tak rychle, že už jsem je nestihl přendat. Jen 30 cm vody a rozhodně to nedosáhlo ani metr od cukru v horních policích, ale i po pár dnech v tomhle vlhkém prostředí cukr smrděl, že jsem ho raději vyhodil. Zavařovačky těchto "cyklů" přežijí řadu, což máme ověřeno 80-ti letou praxí. Takže osobně bych cukr i sůl vysušil a nasypal do těch dobře uzavíratelných dóz, ne že by se to mělo zkazit, ale aby to nesmrdělo.


Ad zavařovačky:
Tady je zajímavý jeden poznatek, ve vhodném prostředí se plíseň dokáže prožrat skrz těsnění víčka.
Asi stačí, aby okraj sklenice (kam přiléhá guma) byl trošičku upatlaný a i když je ve sklenici pořád podtlak, uvnitř je plíseň. Další tip, zatopené zavařovačky jsou brzo plesnivé a na vyhození snad všechny :roll:
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Josef »

Plíseň nejspíš dokáže spárou těsnění-víčko dovnitř zavařovačky svými vlákénky prorůst. Možná by tomu zabránilo něco, co nemá plíseň ráda. Napadá mě, že plísně nerady cokoli co obsahuje chlór, jak volný, tak jeho sloučeniny. Možná by pomohlo mít těsnění před uzavřením láhve namočené v horké vodě s rozpuštěným větším množstvím soli, stopově by tam ten chlorid pak zůstal. Nebo obvod víčka po zavaření slekenice a oschntí vody na povrchu (ale dokud je sklenice teplá) objet po obvodě víčka kostkou včelího vosku, aby se vosk o horkou sklenici natavil a vsákl se na začátku do spáry mezi víčko a těsnění pro plíseň "na uvítanou". Možná by pomohlo u zavařenin určených pro extrémně dlouhodobé skladování docela jednoduše zabránit, aby se u víčka usazoval prach (který je pro plíseň prvotní živnou půdou a odkud se znaží rozšiřovat teritórium) prostým ovinutím obvodu víčka klasickou PVC elektřikářskou páskou. Ale berte to jen jako tipy, nemám to ověřené, takové pokusy to je vždy běh na dlouhou trať.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Terminated Account »

A nebo zavařovat do plechovek, tak jak se to dělalo dříve. Plechovky se dále dají snadněji konzervovat, skladovat, nebo upravovat než sklenice. Mechanický stroj na tuto činnost, byl donedávna běžnou součástí vesnické domácnosti (hospodářství).
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Josef »

Jo, tu mašinku soused má, ale stěžuje si, že ten pocínovaný plech už dávno není to, co býval. Je to prý jen tak "dýchnuté" a při trošku kyselejším obsahu to začíná po pár letech nepříjemně rezivět. Narozdíl od sklenice to taky není opakovatelně "recyklovatelné". Nicméně při potravinové nouzi by byla domácí výroba a následný "prodej" konzerv asi velmi dobrý artikl pro směnný obchod. Budu mu muset poradit, ať se řádně předzásobí plechovými polotovary (to prase co přijde dovnitř už možná někde běhá :lol: ).
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Ten stroj na domácí výrobu konzerv, to je moc zajímavé.
Obrázek

Viděl bych to na kombinaci sklenic a konzerv, jestli většinu PA vybavení považuji za kraviny, tohle mi přijde dobré.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Terminated Account »

JJ to je ono, bohužel pro mě - se smrtí babičky a dědy, tento strojek a spousta dalších užitečných věcí se rozdala, nebo vyhodila.
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Až budu mít přebytečné děnky, nejspíš ho za ten litr koupím.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Karlos »

Jak to funguje? Vystřihnou se víčka a nějak se to "zakrouží" do sebe?
GloryToSunTsu
Příspěvky: 839
Registrován: 05.03.2011 18:28

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od GloryToSunTsu »

Řekl bych že na principu tlakového svařování za studena.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sva%C5%99o ... za_studena
Svařování tlakem za studena
Tlak ve styčných plochách vyšší než Re (mez kluzu) mat. (300-3800Mpa).
Materiály: slitiny - AL, Ni, Pb, Cu, Ag
Použití: konzervy, trubky, nádrže do tl. 5mm
Předpokládejme, že A nastane, tak těch prázdných obalů asi nebude moc.
Tohle zařízení jsem nikdy prakticky neviděl, ale pokud to funguje opravdu na tomhle principu, tak by na výrobu konzerv mělo stačit toto zařízení, kružítko, nůžky na plech, možná nějaký lis na ohnutí okrajů víčka a vhodný plech, ze kterého nejprve vyrobíte konzervy (pás plechu se ohne, svaří stejně jako víčko přidá se dno úplně stejně jako víčko). Ostatně pláty plechu půjde uskladnit ve větším množství snáze než prázdné konzervy. Pokud obal neorezne, možná by se dal používat opakovaně, konzerva se sice bude každou recyklací snižovat až na úroveň "paštiky", ale mohla by to být cesta.

http://stroje.hyperinzerce.cz/uzaviraci ... vsky-kraj/
Obrázek
Umožňuje i okrajování konzerv, takže se konzervy dají používat opakovaně.
Což moje slova jen potvrzuje.


A slova z opačné strany:
http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani- ... ka_oblast=
Já si myslím, že absence strojků na trhu je výrazem ústupu od tohoto způsobu konzervace ( a je to dobře), protože nemáte-l tu nejpodstatnější část ( autokláv) je nějaké vaření konzerv v kotli vyloženě hazardem. Výsledek "vypadá" jako konzerva, proto si konzument "myslí, že je to konzerva" ale samozřejmě to konzerva NENÍ ve smyslu parametrů vyhlášky. To, že se "to tak dělávalo" není žádný důvod, aby se to dnes tak dělalo. Pokud si dáte poradit, tak s kalkulačkou v ruce spočítejte náklady na uskladnění v mrazáku s tím , že tak skutečně musíte udržovat mínus 20 a náklady na zavaření do skla, pokud kapacitu mrazáku nemáte. Přečtěte si nějaké něco o teplotách a dobách při zavařování masných výrobků a ve vlastním zájmu je dodržte. I když dodržíte všechno snažte se produkty, byť jsou zavařené při správné teplotě a době neustále kontrolovat , to co je v pořádku, se snažte zkonzumovat co nejdříve a to, kde máte sebemenší pochybnost bez milosti vyhazujte to. Pokud máte manželku , která navzrory těmto varujícím informacm má na tu věc "názory", prosaďte , že sporné kusy bude jít jenom ona, nikdy Vy. Třeba se Vám tím podaří vyřešit víc rodinných problémů najednou.
Snad ještě na dokreslení , jak moc je důležité dodržovat těch pár pravidel , jejichž podstatu objevili pánové Pasteur , Tyndal si najděte aktuální čísla o otravě botulotoxinem ( k dispozici na Hygienických stanicích). Úplně poslední čísla nemám, ale vím, že vždy (paradoxně, ale logicky) vedly otravy z podomácku (bez autoklávu, bez sterilizace podle sterilizační křivky) zavařených luštěnin nad otravami z pododomácky zavařeného masa, i když se botulotoxinu lidově říká "klobásový jed". To není žádné strašení ( všichni víme, že se domácí zavařenině, marmeládě žádná kupovaná nevyrovná). Řešením není při zavařování všechny suroviny rozvařit na nevzhlednou kaši, jenom poctivě ( s hodinkami a teploměrem) dodržovat to, co se píše v každé příručce o domácím zavařování.
strojek na výrobu konzerv jsem koupil na netu, v ČR na něj asi už není výrobce, dříve jej vyráběla nějaká firma v Bystřici pod Hostýnem. Do konzerv dávám maso, bůček, tlačenku, jitrnicový prejt. Je možné to zavařovat i do sklenic, ale mám to pak úplně jinou chuť. Právě kvůli té chuti jsem strojek na konzervy sháněl. Maso, resp. bůček zavařuju v konzervách 3 hodiny při mírném varu, pak se konzervy musí šokem zchladit a udržovat v chladné vodě až do úplného vychladnutí. Pak vydrží v pohodě i 5 let. Konzerva o obsahu 1 litr stojí v krámě 12,-Kč a víčko 3,-Kč. Dobrou chuť.
A ještě něco asi samo-domo:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

S přihlédnutím k faktu, že někteří členové fóra jsou schopní vyrábět funkční repliky Panzer Wagen v životní velikosti:
(Ilustrace, jak si představit Panzer Wagen)http://www.panzernet.net/panzernet/fotk ... /8/004.jpg
....by tohle zřejmě nakonec zvládlo vyrobit i vícero lidí.

Resp, věřím, že tu konzervu by v PA nakonec zvládl vyrobit asi skoro každý.

http://clanky.vareni.cz/domaci-masove-konzervy-2dil/
Uzavírání konzerv

Pokud není konzerva dobře uzavřena, je zmařena veškerá naše práce a materiál. Proto musíme dbát na to, aby uzavírací hlava nebo ruční uzavírací stroj (v případě plechových obalů) byly v bezvadném stavu. Uzavírání se musí věnovat náležitá pozornost. Konzervy nesmíme přeplňovat, špatně se pak zavírají a zůstanou často vypouklé. V konzervách s obsahem tekuté náplně musí být vždy maso potopeno. Zásadou při konzervaci by mělo být co nejdříve obsah uzavřít a sterilovat. Ukáží-li se po uzavření konzerv některé vadné (mají vypouklá víčka), ihned je spotřebujeme.

Sterilování konzerv

Řádně uzavřené konzervy, sklenice musíme co nejdříve sterilovat, aby jejich obsah nepodléhal škodlivým změnám. V domácích podmínkách pro konzervy, které sterilujeme při teplotě do 100 °C, stačí větší hrnec s poklicí. Při sterilování musí být voda při vložení konzerv v plném varu a konzervy (sklenice) zcela ponořeny ve vodě. Samozřejmě, že var po vložení konzerv na chvíli ustane, po chvíli ale začne voda opět vřít a od té doby počítáme dobu sterilování. Je-li třeba, teprve nyní upravíme nižší teplotu. Po celou dobu sterilování konzervy musí být ponořeny ve vodě. Po určené době sterilování konzervy vyjmeme a ve studené vodě ochladíme. Je vhodné poznamenat si počátek sterilování. Sterilování je vedle čistoty, dobrého materiálu a důsledného zpracování nejdůležitějším činitelem trvanlivosti konzerv. Při vyšší teplotě a delší době sterilování, než jaké jednotlivé druhy surovin potřebují, bychom mohli celý obsah zničit - rozvařit.

Rychlotip:
Mám dobre zkušenosti se sterelisací okurek,a jiného ovoce v mikrovlné troubě. (bylo uvedeno v RECEPTÁŔI 2006 Uvede se do teploty 80° přibližně 4 min.na 750cm na 1 slkenici zavíčkuje , obrátí a je hotovo. Nevím zda to platí i se sterilizací masa. B ylo by dobré odzkoušet.
V PA asi nějaký ten generátor i mikrovlnka zbude.

http://clanky.vareni.cz/domaci-masove-konzervy-1dil/
Praktické rady ke konzervování uzenin
Klobásy a párky, které budeme plnit do nádob, se vždy douzují. Při uzení je musíme zavěšovat na dráty, aby místa, kde je párek přetočen, nezůstala syrová. V těchto místech se totiž nejvíce kazí.
Před vložením do sklenic klobásy a párky opláchneme v horké vodě, necháme je okapat a pak čistýma rukama plníme do sklenic tak, aby nebyly přeplněny nebo klobásy nebyly pomačkané a pokřivené.
Naplněné obaly zalijeme 3% solným lákem, který jsme předem nechali dobře převařit po dobu 5-ti minut. Konzervy ale zaléváme vždy studeným lákem!
Uzavřené sklenice vkládáme do vody teplé 80 °C a teplotu vody necháme stoupnout na 90 °C, při které sterilujeme asi 35 minut. Získáme tak polokonzervy s omezenou dobou skladování.
Autokláv směle nahradí papinův hrnec.
karel22
Příspěvky: 97
Registrován: 19.02.2011 15:13
Pohlaví: muž
Bydliště: Olomouc

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od karel22 »

A co říkáte na tuto "taktickou slaninu" :P v konzervě: http://www.thinkgeek.com/caffeine/wacky-edibles/c399/
Uživatelský avatar
marish
VIP
Příspěvky: 654
Registrován: 12.01.2011 21:29
Bydliště: Liberec

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od marish »

To jako že se dá buď sníst, nebo s ní namazat M 16 ?
Uživatelský avatar
Ježura
VIP
Příspěvky: 1154
Registrován: 19.04.2011 22:19
Bydliště: Štatl

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od Ježura »

Možná je to trochu OT.... ale když tak sleduji tu slaninu. Jak dlouho by vydržela slanina vysušená v sušičce na ovoce?
Jenom taková otázka na zamyšlení.... když tak to vhodně přesuňte

Admin - Neco o susenem masu je zde: http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=108
alibaba
Příspěvky: 2113
Registrován: 12.01.2011 21:27
Bydliště: North Carolina USA

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od alibaba »

Tohle je kravina a tahak na penize to dnes leti zavarujte do sklenic a to vydrzi temer 3 roky v plechovkach 5 let a vysusene maso asi jeden rok ......Kdyz treba nakoupite slaninu a zavarite do sklenic mate ji jeste za 3 roky naucte se zavarovat jako ja jezdil na kole a kolem silnic bylo plno svestek a ty jsem sbiral do batohu a doma zavaroval ......to vse bylo urceno ze vydrzi rok a nekdy jsem otevrel neco za 2 roky a bylo to jedle a tohle mne vyhovovalo jakon sberaci a lovci vlastne pytlaku ...
vrb
VIP
Příspěvky: 899
Registrován: 13.08.2011 1:52

Re: Trvanlivé konzervy

Příspěvek od vrb »

AD konzervační strojky:

Bohužel vám asi pokazím radost, ale na každé konzervování je potřeba nové víčko, které dnes stojí 4Kč a po otevření se vyhodí a plechovka se zkrátí tak o 5mm. Proto má smysl konzervovat jen velké plechovky pro 4 osoby. Není to žádný tlakový svár ani nic takového, pouze ocelový plech pocínovaný, s gumovým těsněním. Pokud v PA zvládneme produkci ocelového pocínovaného plechu s prolisem a tenké gumové těsnění, i pro tak primitivní potřeby jako je potravinářství, nebude se už jednat o PA ale o obnovenou civilizaci. Já si koupím pár stovek víček protože to používáme na domácí paštiky už po desetiletí, ale pro PA bych na to opravdu nespoléhal.

To spíš nechat u skláře vyfouknout masovky a gumu nakoupit za nekřesťanské ceny od orientálních karavan. nebo si teď nasyslit několik rolí kvalitní silikonové pryže, ta vydrží opravdu dlouho. Vulkanizovat šťávu z pampelišek na jaře vyzkouším, ale neslibuju si nějaké významné výsledky.
Odpovědět