Stránka 2 z 3

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 22.09.2020 8:45
od vrabi
U cibule je důležité nekupovat jí v supermarketu.
Kupuji Račetickou http://www.cibularna.cz/#utm_source=fir ... cz-2673471 a na zaskleném balkóně paneláku mi vydrží bez problémů do dubna (vydržela by asi i déle, ale v té době dojde), mám jí v zavřených papírových krabicích (cca celkem 20 kg).
Pokud není dobře usušená hned po sklizení, což už doma nedoženete, je do měsíce po ní :(
To samé dýně, poslední dýni z loňska jsem měl v červnu.
Dýně a cibule mi vydrží déle na balkóně než ve sklepě, balkon je zasklený a zateplený.

Brambory mám ve sklepě zahrady pověšené v bedýnkách pod stropem, jinak mi je žerou myši.
Mrkev v lehce navlhčeném písku ve sklepě.
Jablka jsem kvůli myším vzdal, co jde zpracuji, zbytek rozdám.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 22.09.2020 8:48
od MartinSk
Domy v Prusku to měly dříve řešené tak, že okolo obvodové zdi byl kanál s průduchy. A ten byl zaústěn do jedné komínové šachty. Dokonalé odvádění vlhkého vzduchu...
A ochrana zeleniny proti myším - myši nepřelezou převis. Takže třeba barokní skříně na šaty měly dole velký rantlík- šaty byly drahé.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 22.09.2020 8:56
od vrabi
Bohužel ty potvory co tam mám já, vyšplhají nebo vyskočí skoro všude. Nepomáhají ani vysoké police s kovovýma nohama. Vylezou i po svislé zdi a prokoušou se sebemenší dírou. Jedy nechci používat a pasti ani plašiče nepomáhají. Cca od prosince, když širokodaleko nemají co žrát, tak jsou čím dál vynalézavější :lol:
Je to asi dáno tím, že chata není obývaná a není v ní nic jiného k sežrání než ovoce a zelenina ve sklepě, bohudík se zatím nenaučili otvírat kompoty a lahve s vínem :lol:

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 22.09.2020 9:33
od Pez
FarmářJan píše: 22.09.2020 7:58
Kdyztak to jistí křížaly v sušičce nebo palírna.
Bych se uchlastal :lol: :lol: Už teď mám švestek tak 300l kvasu a ještě sbírám.
Jinak švestky v mrazáku, jablka nastrouhané taky mrazák + zavařené přesnidávky, křížaly zrovna suší žena i houby.

Sklep má oddělené a větrané místnosti, tak vaše rady půjdou bez problémů využít.
Děkuji
IMG_20200922_091234.jpg
IMG_20200922_091300.jpg
IMG_20200922_090116.jpg

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 22.09.2020 11:07
od FarmářJan
Já to nepiju, exportuju do rodiny na Moravu. Máme velmi dobrou palírnu, tak to všichni chválí.
Ale je to nejlepší konzervace a uskladnění ovoce. Jeden rok zas není skoro žádné jablko nebo švestka, tak se to hodí.
Taky dnes v moštárnách dávají mošt do tech 5l krabic s kohoutkem a to je taky fajn.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.09.2020 23:17
od MarS
Pez, to si měl říct hned, že bydlíš v pivovaru :lol: , v tak vlekým sklepě bych samozřejmě nějaký pažení neřešil

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.03.2022 8:15
od Count
Letos jsem konečne zprovoznil "sklep". Nemaje vyhloubený pod domem, musel jsem trochu improvizovat. Požadavek byl uskladnit brambory a další kořenovou zeleninu tak, aby k ní nešlo světlo a byla přes zimu v chladu, ale nepřemrzla. Proto jsem sehnal vyřazený mrazák za odvoz, který teď stojí v garáži. Udělal jsem mu z desek límec izolovaný polystyrenem, abych nemusel prostupy řezat do izolace. Temperování řeší topný kabel s termostatem, který sepne při 3 stupních a vypne při 10. Cirkulace vzduchu zajišťují trubky na podlaze, na kterých leží přepravky s bramborami. O vlhkost se stará hliněná miska s vlhkým pískem. Průměrná teplota je 7-8 stupňů. Vleze se do něj cca 60Kg brambor a na bok v bedničkách cca 10kg mrkve. Za 14 dní, kdy při nočních mrazech byl mínus i v garáži byla spotřeba 1.3kWh. Ještě chci límec doplnit o další vrstvu polystyrenu a pořádně ho zatmelit. Co myslíte?

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.03.2022 8:34
od Montezuma
Polystyrenem třeba 3cm (nebo kolik se tam po obvodě toho rámu vejde) a utěsněním po obvodě se určitě nic nezkazí. Bude to mít větší teplotní stabilitu.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.03.2022 9:43
od dracekvo
Já bych řekl, že vzhledem k tomu, že jsou do toho dvě díry na větrání, nějaké extra zateplování už žádný znatelný rozdíl neudělá.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.05.2022 11:33
od vratnikp
vzhledem k situaci v regálmarketech rozmýšlím, jak uchovat domácí saláty na podzim / zimu. Cvičně jsem jeden dal zmrazit, ale je asi jasné, co z toho vznikne. Dál chci zkusit salát usušit, tady je otázka jestli to bude dávat ekonomicky smysl. Neřešili jste tuhle blbost, jak uchovat salát, někdo?

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.05.2022 11:44
od Redneck
Jestli myslíš klasický hlávkový, tak na to bych se vykašlal. Zas takový kulinářský šlágr to není. Pokud z nějakého důvodu preferuješ listovou zeleninu, tak bych šel cestou polníčku a podobně, dá se sklízet až do listopadu.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.05.2022 11:51
od Ibex
hlávkový salát jsem zkoušel i zamražovat a je to blevajs..
Přešel jsem na listový špenát - každý rok X balíčků v mrazáku - bezva na polévku i jako příloha. Často ho míchám se šruchou (taky zamražená) a je to výborný mix...

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.05.2022 12:25
od vratnikp
je to divný, ale polníček semi druhým rokem nedaří. Chtěl jsem ho jako podzimní listovou zeleninu, ale klíčivost mám kolem 5%.
Pěstuju stupický kamenáč a na záhonu ho preferuju proto, že ho nahrazuju rajčaty. Ted je jedinou otázkou, co s ním :lol: :D. Mou nejoblíbenější zeleninou je hovězí a 2hý týden na salátu se začíná projevovat na mém duševním zdraví. Dřív jsem to řešil darováním známým, ale ted si říkám že by bylo fajn mít domácí salát i na podzim. Polníček nebude, Rokety tolik naseto nemám a špenát a lebeda bude ke sklizni až napřesrok.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 24.05.2022 13:10
od Venet
špenát aj lobodu vieš zbierať už tento rok, a dá sa jak zamraziť tak aj sušiť (špenát som neskúšal ale lobodu áno, a do polievok je to dobré) a tiež som skúšal sušiť žihľavu (kopřivu) a dávať ju do polievok. A je super. (ale po uvarení radšej rozmixovať :-D )

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 12.06.2022 8:40
od Grunt
vratnikp:
Staletími prověřená metoda uchovávání salátu:
Obrázek
Mrkni na výrobu Kimčchi. Akorát musíš mít rád tu chuť jinak ti tahle metoda uchovávání salátu moc nepomůže :D

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 26.03.2024 13:13
od mhi
Mam blaznivou myslenku, potreboval bych na 2-3 mesice uskladnit cca 15-25kg brambor (neprane, ale lehce ocistene od hliny) do podzemni suche stavby, ale idealne je POVESIT hlavne kvuli moznym hlodavcum (sitovinu z brambor mam, mohu to rozdelit treba po 5kg). Teplota tak 7'C. Otazka je jestli to je uplna blbost (alternativa je nechat brambory doma v technicke mistnosti, kde za 2 mesice budou ale vhodne spis na sadbu). Ma u zavesenych brambor smysl je lehce obalit cernym igelitem (dira dole), aby tolik neklicily ?

Prostora je zatim pasivne ventilovana, bez kondenzujici vlhkosti.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 26.03.2024 15:44
od Count
Pokud je můžeš zavěsit, tak bych místo pytle pověsil přepravku. Brambory nebudou namačkané, na dno i na brambory dej karton kvuli svetlu.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 27.03.2024 6:09
od Piston
Jablka se běžně dávala uskladnit do studny, zavěšená v menších pytlech, eventuálně položená v bedýnkách na konzolích trčících ze stěny. Ztráty sice byly, ale nevelké… Takže proč ne, klidně to zkus.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 27.03.2024 11:28
od mhi
Dekuji za odpovedi. Prepravka se blbe vesi, ale mam nejaka "vycichla" stavebni vedra, tak zkusim kombinaci.

Jablka do studny, to je zajimave, urcite na podzim vyzkousim. Blbe bude, kdyz mi tam neco spadne, tohle budu muset nejak vychytat.

Re: Skladovani ovoce a zeleniny

Napsal: 27.03.2024 17:30
od vrb
Jablka nám ve sklepě vydržela s mírnými ztrátami doteď.
U ovoce je důležité často sklep větrat, jinak se z ovoce kumuluje Etylen, který působí jako " dozrávací hormon " a ovoce se rychleji kazí.

Brambory v tomto období skladovat je velice obtížné. Mají přirozený cyklus a začínají klíčit. Když je hodně podchladíš, tak zase začnou měnit buněčnou strukturu.
Nejlepší bude asi sklep a proti hlodavcům obalit pletivem.