Doma dělané MRE
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Doma dělané MRE
Právě, a každý z příkladů má jiný účel, jiné použití a jiné suroviny.
Re: Doma dělané MRE
Alstratt: "jen doplnky, neni to nic duleziteho k zivotu, kreatin, protein".... uvědom si jednu věc, tvoje tělo je na přísun této mňamky zvyklé a to je právě ten problém. "Odvykačka", kdy prostě budeš muset najednou opustit své zásoby těchto lahůdek a třeba 3 dny nežrat, bude pro tvé tělo a svaly dost velký big bang. Jak už jeden týpek na Dfens řešil - na stavbách, kdy se jelo na čas a v "týmu" byli tihle svalnatí "sypači" a obyč 70kg Ukáčka, tak svalnatí "sypači" po 12ti hodinovce bez žrádla odpádávali jako první, prostě omdlévali. Důvod proč si dohledej ve skriptech pro lékařské fakulty... Napovím - játra a postup s využitím energie uložených v tucích.
Jinak i já mám za sebou tuto cestu, dokonce i trochu pokřivenou, kromě kreatinu, glutaminu, přísunu kalorií a bílkovin v pravidelných intervalech (krabičkování, kdy s sebou furt taháš rejži a kuřecí maso, kdy ještě neexistovaly high protein tyčinky) jsem na pár měsíců zakusil i bobule na bázi Metandienonomu. Jako bylo to fajn, ta sílá byla abnormální. Oproti ostatním jsem kromě vršku jel i spodek (aneb, velmi vtipná situace i dnešních dnů, kdy vršek přetéká, ale nožičky tentké jak od bárbínky ) a to formou velmi intezivní jízdy na kole. Tehdy moje stehenní svaly nabyly takového objemu a síly, že kdyby jsi mi tu nohu odříznul, tak by jsi tím jednou ranou zabyl i slona
ale je to prostě NAPIČU. Na své fyzické síle a kondici jsi závislý na těchto suplementech. Prostě naprostá blbost.
Pro mne je lepší být lehčí s menší silou, ale rychlejší a tělo v pohodě uživit obyčejnou stravou (obyč zelenina, ovoce, maso, cukry, tuky) a být schopen fungovat občas i s jedním jídlem za den a nepadnout z toho na držku.
Jinak i já mám za sebou tuto cestu, dokonce i trochu pokřivenou, kromě kreatinu, glutaminu, přísunu kalorií a bílkovin v pravidelných intervalech (krabičkování, kdy s sebou furt taháš rejži a kuřecí maso, kdy ještě neexistovaly high protein tyčinky) jsem na pár měsíců zakusil i bobule na bázi Metandienonomu. Jako bylo to fajn, ta sílá byla abnormální. Oproti ostatním jsem kromě vršku jel i spodek (aneb, velmi vtipná situace i dnešních dnů, kdy vršek přetéká, ale nožičky tentké jak od bárbínky ) a to formou velmi intezivní jízdy na kole. Tehdy moje stehenní svaly nabyly takového objemu a síly, že kdyby jsi mi tu nohu odříznul, tak by jsi tím jednou ranou zabyl i slona
ale je to prostě NAPIČU. Na své fyzické síle a kondici jsi závislý na těchto suplementech. Prostě naprostá blbost.
Pro mne je lepší být lehčí s menší silou, ale rychlejší a tělo v pohodě uživit obyčejnou stravou (obyč zelenina, ovoce, maso, cukry, tuky) a být schopen fungovat občas i s jedním jídlem za den a nepadnout z toho na držku.
Re: Doma dělané MRE
Hele nekdy v akci nejim i vice dni, ok obcas si neco dam rychleho trochu ale kolikrat nic protoze nemohu. Hlavne na pozici kterou ja presneji delam, holt musime to umet takze vim. Kazdy neco budeme muset opustit, to je normalka to ale neznamena ze uz ted se mame vseho vzdat. Hele k sypacum k tomu typu co zminujes nepatrim, i kdyz proti nim nic nemam. Kdyby se stalo ze nemohu bez kreatinu fungovat tak uz nepracuji tam kde pracuji ale tose u me nedeje u nas musime vydrzet bez jidla i nekolik dni kdyz to bude nutne. Bojove situace jsou ruzne kdy nemas kolikrat cas si dat nic ani k jidlu (max treba proteinovou tycinku). Proto pisu jako doplnek co neni pro me nutne dulezity. Ja cvicim/posiluji cele telo no, ale osobne se mi nelibi ten typ lidi co buduji obrovska svalnata tela (nemam proti nim nic ale touto cesotu nejdu). To je u me nepouzitelne a to hlavne v me praci. S velkou vahou clovek nic neubehne, je pomaly tak je v takovych podminkach k nicemu. Jinak to telo si udrzim i bez toho, ja ten kreatin neberu furt, dlouhodobym kazdodennim branim si clovek znici asi dobre vis co. Brani proteinaku je uplne normalka ktery si davam po cviceni. Este pripomenu ze jinak beru nekdy i citrulin. Pak jsou to vetsinou doplnky co tu bere asi spousta lidi kasple co obsahuji kofein, kajensky pepr, taurin atd. Jinak presne jak pises pro me je tez lepsi byt lehci s mensi silou proto nemam obrovske telo ale klasicke vyrysovane i kdyz spis si nechavam nejake ty zasoby tuku trosku. Byt samy velky sval nebo vychrtlina je pro me k nicemu. Uz pred lety nam rikaly pri vycviku (coz znam uz od mala jist pestrou stravu, to asi kazdy) primarni nejsou doplnky ale prestra strava a toho se taky drzim. Doplnky jsou stale jen doplnky a kdyz chodis do posilky/fitka nebo jako ja posilujes/cvicis vic v prirode tak je dobre to doplnovat. Z proteinaku ty proteiny lepe a rychleji doplnis nez z prestre stravy (dobre po cviceni). Jinak jak uz bylo zmineno ano obejdu se bez toho. Koukni na vojaky, specialy, vem si ze velka cast z nich bere tez doplnky, je to uplne normalni a nejsou to chodici velka hromada pomaleho svalu. Tak to mam i ja. Z jineho prispevku v jinem vlakne ses mohl docist ze davam prednost spis rychlosti/pohyblivosti, vytrvalosti. Jinak pro zajimavost koho zajimaji nejake doplnky tak mrknete treba na Grenade Black Ops je to smes slozeni co mnozi z toho slozeni berou z ruznych zdroju (kava, zeleny caj atd.). Neni to nic tvrdeho tak se nemusite bat. Pokud davate prednost evropske vyrobe proteinu zkuste mrknout treba na znacku Olimp (ci jine je jich plno) - proteiny, kreatin apod. Probiotika priklad treba Green Vibrance ... Kloubni vyzivu u vas muzete zvolit treba odsypany Alavis. Nootropika treba Mind Lab Pro. Vitaminy, mineraly ... treba Ultra Preventive X. Koho zajima spirulina, chlorella tak treba energy bits. Cukry, soli na doplneni treba Energy Multiplier, Hydration Multiplier - Liquid IV. Nejaky ten caj treba Mellow Mint Tea - Stillwater. je toho dost na vyber a toto jsou jen nejake ty priklady z tech kvalitnich + -. Jsou to vetsinou male skladne veci s jednoduchym rychlym pouzitim. Proteinove tycinky si muze udelat kazdy sam. Jinak pri michani kofeinu s kreatinem si dejte pozor. Vice pit nebo brat jen jedno na danou dobu. Nezapomente u tech doplnku a ne jen u nich (da se to rici asi tak nejak o vsem) ze davka dela jed. Jinak si predstav jak zle na tom budou zavisly alkoholici nebo kuraci a to hlavne ze zacatku pokud jim dojde alkohol/cigara. Jinak nehulim jen cas od casu si dam pres vapik (kvalitni vapik, ne elektronicka cigareta) nejake ty bylinky. Alkohol tez nepotrebuji.
Je toho spousta i od jinych znacek, toto je jen par prikladu:
http://www.grenadefatburner.cz/grenade-black-ops
https://olimpsport.com/
https://vibranthealth.com/
https://www.alavis.cz/
https://www.mindlabpro.com/
https://www.douglaslabs.com/ultra-preventiver-x-dl.html
https://www.energybits.com/
https://liquid-iv.com/
https://stillwaterbrands.life/stillwater-beverages
...
Je toho spousta i od jinych znacek, toto je jen par prikladu:
http://www.grenadefatburner.cz/grenade-black-ops
https://olimpsport.com/
https://vibranthealth.com/
https://www.alavis.cz/
https://www.mindlabpro.com/
https://www.douglaslabs.com/ultra-preventiver-x-dl.html
https://www.energybits.com/
https://liquid-iv.com/
https://stillwaterbrands.life/stillwater-beverages
...
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Re: Doma dělané MRE
Nebo "Meal rejected by enemy" - Jídlo odmítnuté/zahozené nepřítelem - bez gúglu, jenom zkušenost lidí, kteří se tím museli živit... Ano, člověk který to okusí jednorázově a dobrovolně ze zvědavosti bude v hodnocení asi přívětivější...Hohepa píše:Meal, Ready-to-Eat
google - Jídlo, připravené k jídlu - Lidově hotovka k okamžité konzumaci
Re: Doma dělané MRE
pro me je MRE co nejvetsi pocet zivin a kalorii v co nejmensim a nejlehcim baleni proto treba prava cokolada, tucny maso s dlouhou trvanlivosti
Zatvrzelej ANTIVAXAK
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Doma dělané MRE
Jen tak pro zajímavost: Kdo chce uskladnit chléb na řádově měsíce, tak toustový “americký” od Penamu je téměř nesmrtelný. Nevím co tam přidávají, ale neplesniví.
Re: Doma dělané MRE
Na značku, výrobce, toho toustvého pečiva na které jsem až více po roku na chalupě přišel už nevím.
V chladném prostředí, v běžném originálním obalu "TO" vypadalo a i chutnalo jako čerstvé.
*
Ale po pravdě napsáno, nejedli jsme to a nedostal to ani pes. Spálili jsme to.
I kdyz tomu vizuálně a ani chuťově dle nás nic nebylo....
*
Celkem by mě zajímalo, z čeho a jak se takové "pečivo" vyrábí?
Když běžné skladované zplesniví už za pár dní.
(Teda pokud si ho nevysušíme).
V chladném prostředí, v běžném originálním obalu "TO" vypadalo a i chutnalo jako čerstvé.
*
Ale po pravdě napsáno, nejedli jsme to a nedostal to ani pes. Spálili jsme to.
I kdyz tomu vizuálně a ani chuťově dle nás nic nebylo....
*
Celkem by mě zajímalo, z čeho a jak se takové "pečivo" vyrábí?
Když běžné skladované zplesniví už za pár dní.
(Teda pokud si ho nevysušíme).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Doma dělané MRE
Ten kupujem, ale ne kuli trvanlivosti, ale proto, že je větší než ten standardní a víc se mi hodí do toustovače a topinkovače. Každopádně vyzkouším.
Re: Doma dělané MRE
Jo, takový toustových chleba kupuju v Lídlu. Normální tousťák začne rychle plesnivět, tenhle nic… raději nechci vědět, jak je to možné. Jako železnou zásobu jsem koupil polské Suchary Wojskowe, jsou v praktickém balení po 2 neb 4 plátcích. Ovšem při kousání se fakt zapotíte.
Re: Doma dělané MRE
Pečivo začne rychle plesnivět , protože má v sobě spóry plísní už z výroby .
Traduje se, že je to z vráceného neprodaného pečiva, co se rozemele na strouhanku, která se přidává do těsta.
Pokud je originálně zabalený tousťák v neporušeném obalu, a NEMÁ V SOBĚ spóry již z výroby,
tak IMHO nevidím důvod proč by měl plesnivět.
Přes ten plastový pytlík se spóry přece nedostanou.
Osobně tento druh Tousťáku považuji za zdravotně vhodnější než ty plesnivějící.
Traduje se, že je to z vráceného neprodaného pečiva, co se rozemele na strouhanku, která se přidává do těsta.
Pokud je originálně zabalený tousťák v neporušeném obalu, a NEMÁ V SOBĚ spóry již z výroby,
tak IMHO nevidím důvod proč by měl plesnivět.
Přes ten plastový pytlík se spóry přece nedostanou.
Osobně tento druh Tousťáku považuji za zdravotně vhodnější než ty plesnivějící.
http://www.biotox.cz/toxikon/mikromycety/potraviny.phpChléb pokusně kontaminovaný toxinogenní plísní Aspergillus flavus obsahoval aflatoxiny. Produkce aflatoxinů v chlebu byla zahájena mezi 48 a 72 hodinou uchování. Po 72 hodinách uchování dosáhla koncentrace aflatoxinů takové hodnoty, že došlo k několikanásobnému překročení hygienického limitu a chléb by byl posouzen jako zdravotně závadný (podrobnosti - naměřené hodnoty - zde).
Největší produkce aflatoxinu B1 a aflatoxinu G1 byla zjištěna při sedmidenním uchování chleba v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě.
Nebezpečnost toxinogenních plísní spočívá v nespolehlivém rozpoznání zaplísnění prostým okem, zvláště v prvních dnech růstu. Růst plísní může být někdy zaměněn např. za pomoučení, či nemusí být okem vidět. Plísňový zápach, který v některých případech signalizuje zaplísnění potravin, nebývá vždy plísněmi produkován.
Závažné je i zjištění, že aflatoxiny jsou produkovány při uchování chleba v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě a v chladničce při teplotě 8°C a to i v hloubce 8-16 mm. Zjištěné výsledky jsou odlišné od dosud známých údajů, které hovoří o tom, že aflatoxiny se při teplotě pod 10°C v potravinách již netvoří.
Aflatoxiny byly stanoveny i v topinkách připravených ze zaplesnivělého chleba, protože jsou vysoce odolné teplotě a běžné teploty i přes 100°C používané při kuchyňské úpravě je nerozkládají.
Chléb pokusně kontaminovaný spórami toxinogenní plísně Penicillium viridicatum uchovaný v mikrotenovém sáčku při pokojové teplotě obsahoval ochratoxin A.
Produkce ochratoxinu A v chlebu byla zahájena po 48 hodinách uchování. Po 64 hodinách dosáhla takové koncentrace, která překračila hygienický limit a chléb by byl posouzen jako zdravotně závadný.
Ochratoxin A byl stanoven i v topinkách připravených ze zaplesnivělého chleba.
Re: Doma dělané MRE
https://www.zboziaprodej.cz/2018/03/29/ ... ovy-chleb/„Plně využijeme technologii Cleanroom, tedy čisté prostředí, kde je nasávaný vzduch filtrován HEPA filtry. Zároveň je udržován přetlak oproti skladu výrobků, aby bylo zabráněno kontaminaci prostoru cleanroomu. Díky tomu balíme výrobky v čistém prostředí, které umožňuje prodloužit dobu použitelnosti toustu bez chemie,“ vysvětluje hlavní benefity sofistikovaného výrobního procesu Martin Dolský.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Doma dělané MRE
Abych upřesnil svůj post: Včera jsem v Albertu koupil tousťák Penam, na obalu již uvedeno “bez konzervantů” a spotřeba v řádu dní. Vedle toho ležel Ölz (německá kvalitní značka) se spotřebou v řádu tří měsíců. Takže pro uskladnění bude jistě lepší Ölz, byť obsahuje nějaké konzervanty.
-
- VIP
- Příspěvky: 579
- Registrován: 01.06.2013 18:23
Re: Doma dělané MRE
Dopustil jsem se na toto téma krátkého článečku, tak ho sem s dovolením dávám k dispozici:
https://selfee.cz/jidlo-do-terenu/
Jo a dost obsáhle se o tom diskutovalo tady:
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=2243
https://selfee.cz/jidlo-do-terenu/
Jo a dost obsáhle se o tom diskutovalo tady:
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f=17&t=2243
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
Re: Doma dělané MRE
jak píše Fabulous s tím tousťákem: dnes v obchodě vedle sebe Penam, spotřeba do 7.2.2020, a Ölz, spotřeba do 11.4.2020. Jen ta cena, Ölz je o 10Kč dražší než Penam ve stejné gramáži, tzn 37Kč za balíček. Navíc mám odzkoušeno, že tousťák Penam v den své maximální spotřeby vykazuje změny ve vůni i struktuře - sušší povrch a trošku nakyslý závan.
Re: Doma dělané MRE
tygrsdrakem: Taky nejsem fanoušek různých křehkých plátků, coby pečivo do terénu beru tortilly. Některé se nemusejí ani dopékat, takže jen poskládám na čtvrtiny a přikusuju k čemukoliv. Jsou ploché a nejsou křehké, ideální do batohu. Trvanlivost v rámci měsíců až roku, dřív jsem je vždycky snědl. Akorát se snadno přejedí, když je člověk má každý víkend...
Re: Doma dělané MRE
Někdy o prázdninách jsem v akci koupil v Lidlu Bio celozrnný chleba krájený, Tmavý chleba, docela kompaktní cihla nakrájená na tenké plátky. Prostě ideál na cesty. Dlouhá trvanlivost a hranatý tvar zase ideál pro uskladnění. Rozbalil jsem po vánocích na hranici expirace. Chuťově nic moc, (ale to jsem tipoval už při koupi podle vizáže, obecně mi toto tmavé pečivo nechutná, ale chtěl jsem ho zkusit). Jíst se dá, ale pro mě opravdu nouzovka. Zbytek mám zabalený v igelitu, je více než měsíc po expiraci, neplesniví, a je stále měkký. Ovšem poživatelnost je po senzorické stránce snad ještě nižší.
https://www.lidl.cz/cs/p/bio-produkty/b ... leb/p10373
https://www.lidl.cz/cs/p/bio-produkty/b ... leb/p10373
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4363
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Doma dělané MRE
Senzorická stránka poživatelnosti potravy se diametrálně posunuje v okamžicích hladu. A tím myslím hladu skutečného. Samozřejmě nesmí jít o posunutí až za úroveň vyvinutou a nastavenou už někdy v pravěku, kdy již z jídla hrozí otrava, nicméně naše civilizací zmlsané jazýčky ji mají posunutou zase absurdně na druhou stranu.
Když je skutečný hlad, tak se neřeší věci typu chutná/nechutná - ale skutečný hlad v Evropě nebyl už cca 200 let (od hladomoru v letech 1816 - 1817).
Když je skutečný hlad, tak se neřeší věci typu chutná/nechutná - ale skutečný hlad v Evropě nebyl už cca 200 let (od hladomoru v letech 1816 - 1817).
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Re: Doma dělané MRE
Maric - něco podobného je na severní Moravě v prodejnách Hruška (https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag ... sdNbu9My6g), expirace minimálně půl roku, odzkoušeno mám, že 9 měsíců po uplynutí expirace se to dá v pohodě (a bez nějakých navazujících střevních problémů) sníst.
Jedno balení jsem vozil celou loňskou zimu v autě, takže to několikrát rozmrzlo a zase zmrzlo - na chuť, konzistenci a nezávadnost to alespoň u mě nemělo žádný vliv.
Jedno balení jsem vozil celou loňskou zimu v autě, takže to několikrát rozmrzlo a zase zmrzlo - na chuť, konzistenci a nezávadnost to alespoň u mě nemělo žádný vliv.
Sovy nejsou, čím se zdají být..
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Doma dělané MRE
Tak definitivně ověřeno: Toustový chleba Penam dle nové receptury je zcela nevhodný do jakýchkoliv i krátkodobých zásob, neb plesniví doslova před očima.
Chléb Ölz je oproti tomu dlouhodobě bez závad, což je způsobeno neškodným (snad) konzervantem propionátem vápenatým.
https://www.rohlik.cz/1325063-olz-super ... tovy-chleb
Chléb Ölz je oproti tomu dlouhodobě bez závad, což je způsobeno neškodným (snad) konzervantem propionátem vápenatým.
https://www.rohlik.cz/1325063-olz-super ... tovy-chleb
-
- Příspěvky: 633
- Registrován: 29.12.2012 0:02
- Pohlaví: muž
Re: Doma dělané MRE
Klasickej bilej toastovej chleba z Lidlu taky vydrzi x mesicu a je fakt dobrej. Opecenej v troube bych ho mohl zrat denne, ale to bych vypadal Nicmene to baleni je teda standardni a tudiz dost velky, do jednodeniho 1-osobo MRE to moc neni. Spis tak vikendove MRE pro celou rodinu