Stránka 1 z 1
Domácí sýr
Napsal: 15.11.2024 11:30
od malajizva
ahoj,
Výroba domácí Goudy. viz foto.
Bochníček váhy 1,1 kg je z 9l mléka. Chutná skvěle a může čekat na konzumaci i rok.
Výroba zabere odpoledne - jsou tam časy, kdy se nic nedělá, čeká se.
Re: Domácí sýr
Napsal: 18.11.2024 19:03
od malajizva
a ještě rozkrojený:
Re: Domácí sýr
Napsal: 18.11.2024 22:50
od Fabulous_přeukrutný
Už sliním!
Re: Domácí sýr
Napsal: 20.11.2024 21:54
od miselito
Šikovný si, dobre to vyzerá.

Re: Domácí sýr
Napsal: 21.11.2024 8:16
od mr-tomas
Dáš nějaký návod na výrobu?
Re: Domácí sýr
Napsal: 21.11.2024 17:55
od malajizva
Ahoj,
díky, návody jsou běžně na internetu spolu s kulturami a vybavením. Asi nejdůležitější je vidět hodně videí s výrobou a nebo jít na kurz. Začal jsem dělat sýry a hned první byl vynikající - nicméně už jsem taky vylil 10 litrů mléka do kanálu, protože jsem to zkazil a nevznikla mi sýřenina - nedodržel jsem postup (přehřál jsem mléko).
doporučuji tedy pročíst toto:
https://www.domacimlekar.com/postupy-a-navody/ a pak jít na konkrétní recept a sýr a vyzkoušet. Já jsem si kvůli tomu udělal i modul z Arduina, který mi hlídá teplotu a čas (zadám teplotu, čas a pípne při dosažení požadované teploty a vypne se po zadané lhůtě) viz foto. Byla to docela zábava. také jsem si vyrobil podle návodu lis (takže sýr lisuji silou 23 kg). viz foto.
Re: Domácí sýr
Napsal: 22.11.2024 9:24
od mr-tomas
Ještě bych se zeptal je to ekonomicky smysluplné? Nemám ponětí o cenách v porovnání s nákupem hotového výrobku.
Re: Domácí sýr
Napsal: 22.11.2024 17:18
od Kapo
Určite to nemá význam kvôli úspore. Je fajn, keď máš kravku, či kozy. Alebo iný zdroj. Vtedy je to takmer nutnosť. Podobne je to dnes aj s ostatnou výrobou domácich produktov. /destiláty, pivo, víno, zabíjačkové špeciality.../
Re: Domácí sýr
Napsal: 24.11.2024 1:33
od cipis
Tohle ale přece není o úspoře, ale o tom, zvládnout si to vyrobit sám, když je potřeba.
Re: Domácí sýr
Napsal: 24.11.2024 16:56
od malajizva
ahoj,
záleží za kolik máš mléko. spočítej si:
1 kg sýra:
10 l mléka,
11 kč energie (většinu roku jedu ze slunce, takže 0-)
10 kč kultury
práci a vybavení nepočítám...
400g másla potřebuji 10 l mléka
z mléka odstředím smetanu a pak jej pijeme / vaříme / pečeme
a k tomu máš 300 ml podmáslí, které je chuťově výborné
Re: Domácí sýr
Napsal: 24.11.2024 19:26
od Hagen
Takže přesně jak píše Cipis. Nejde o úsporu, ale o to, dokázat si ten sýr vyrobit sám

.
Koneckonců o tom je rozpad.
Re: Domácí sýr
Napsal: 26.11.2024 19:52
od bivoj
Ona to moc úspora není, ani pokud si člověk vyrábí "luxusní" druhy sýrů (typicky extra zralý Cheddar ap.) protože musí mít prostory s kontrolovanou teplotou a vlhkostí, kde ty sýry nechat dozrávat atd. Ale jak už bylo řečeno, je to o tom, UMĚT TO.