Jaké maskáče

...aneb vše na tělo včetně taktické výstroje
Odpovědět
fransilice

Re: Jaké maskáče

Příspěvek od fransilice »

jasný...ale goráč je goráč
erzgebirge
Pohlaví: muž

Příspěvek od erzgebirge »

gorka je do deště ta nejhorší uniforma,základní myšlenka týhle uniformy je levná masová produkce a zvýšená ochrana před větrem,když to navlhne schne to hrozne dlouho a neuvěřitelně uniforma ztěžkne protože nasaje opravdu mnoho vody,ta uniforma je kničemu pokud člověk neocení vzhled,mluvím z vlastní roční zkušenosti
Frank
VIP

Příspěvek od Frank »

Definuj roční zkušenost. :devil
yorkin

Příspěvek od yorkin »

Já vím, že to asi bude značně minoritní názor, ale myslím, že pro většinu (našich) použití je lepší jednobarevný olivový oděv než maskáče. Tím spíš pro postapo použití. Jednak v tom vypadá člověk spíš jako myslivec než voják (nebo paramilitary), čímž se snižuje pravděpodobnost preventivní rány na komoru, ale hlavně to člověka nutí se naučit maskovat jiným způsobem, než se opřít o strom ;). A protože žádný maskovací vzor v našich zeměpisných šířkách není univerzálně použitelný (les: vz. 95, vegetato, multicam tropical; pole: multicam, camogrom; zima v přírodě: dánské, finské nebo francouzské snow camo; město: imho nic nepomůže), je lepší se naučit využívat jiné možnosti krytí než se spoléhat na kamufláž. Výborně je to vidět třeba u Izraelců, kteří mají (řekněme si upřímně, že celkově dost nepraktickou) olivovou kamufláž a efektivně s ní fungují v urban i desert prostředí. A pokud to je potřeba, tak vlastně kdekoli. Pro specifické statické použití pak je samozřejmě ideální hejkal, který ale taky musí být přesně přizpůsobený ročnímu období, terénu a okolní flóře.
erzgebirge

definice roční zkušenosti-uniforma přidělená v Javorivě,Ukrajina-dávaná nám jako instruktorum aby jsme si neničli svoje věci za x tisíc,prostě uniforma na zničení při práci,každý den práce venku při cvičení za každých podmínek min 8hodin,přiznávám se že v létě jsem používal z kompletu pouze kalhoty,slanoval jsem vtom z vrtulníku,běhal,plaval,nachodil stovky kilometrů ve full gearu ještě něco? ;)
yorkin

Příspěvek od yorkin »

Tak to by se asi počítat dalo 8-). Nedá se to ani naimpregnovat?
erzgebirge

také mě napadlo naimpregnovat to voskem fjallraven ale nedostal jsem se ktomu,prostě kdo chce gorku at si jí koupí,kdo chce kvalitní a o mnoho funkčnější gear ve stejné cenové relaci koupí si britskou MTP parku a MTP kalhoty,nehledě na to že je má každý druhý armyshop skladem
nextclick

Příspěvek od nextclick »

Mám takovou speciální otázku na univerzální maskování. Hledám variantu, která splní následující:

- ve městě je to běžný nenápadný oděv nevzbuzující podezření.
- v lese a přírodě obecně se stále jedná o nenápadnou sestavu.

Máte nějaký tip? Jediné co mne napadá jsou odstíny šedivé. Tedy například šedivé džíny a šedivá bunda?
Existuje nějaká sportovní nepromokavá bunda, která je použitelná na líci i na rubu? Tedy např. že má např. jednu stranu civilní modrou a druhou s nějakým std. maskovacím vzorem?

Díky za názory a za tipy.
goral

Příspěvek od goral »

Asi otazka vkusu, ale odstiny sede, hnede a tmave bezove jsou IMHO dost univerzalni jak do lesa tak do mesta.

Co koupit je asi tvoje volba, ale treba s gatema od 511 neudelas asi nikdy chybu a bundu treba nejakou civilni softshellku...
"The era of procrastination, of half-measures, of soothing and baffling expedients, of delays, is coming to a close. In its place we are entering a period of consequences."
yorkin

Příspěvek od yorkin »

Šedé džíny a šedá bunda ani moc nemaskují, ani to nezní, jako něco kdovíjak funkčního. Ty džíny určitě ne. Pokud člověk chce vypadat maximálně nenápadně, stačí koupit funkční oblečení v nějaké outdoorové prodejně. Po městě v tom chodí kde kdo (i když je imho docela nesmysl chodit v goretexové bundě po městě) a v přírodě člověk sice nebude vypadat tacticool, ale konečně přijdou vhod "funkční vlastnosti". A v neutrálních barvách (šedohnědozelená) je sice menší výběr, ale najít se leccos taky dá (odkazy nedávám, abych nebyl za spammera, ale kdo hledá, najde :)). Jako kalhoty můžou být fajn i "skrytý" kapsáče, tj. ripstopový kalhoty více méně v džínovém střihu a s vnitřníma kapsama na bocích stehen (mám dojem, že dělá 5.11 i Tru Spec).
Alstratt

Příspěvek od Alstratt »

Seda, khaki, bezova, hneda jsou celkem ok do prirody jinak do mesta je nejcasteji v dnesni dobe pouzivana cerna barva v cerne celkem zapadnes mezi lidi ve meste. Do prirody se da cerna taky zamaskovat ale samotna cerna v prirode nemaskuje. Cernou muzes najit u policie/specialnich jednotek pouzivanou hlavne z duvodu ze cerna vyznacuje strach pro nepritele v zastavene oblasti, respekt od lidi a tak. Proc myslite ze maji bojovnici IS cernou aby nahanely strach a rozhodily tim sve nepratele. Pokud to neni cerna ale tmave seda da se s tim maskovat ve tme ve stinech kam neni videt. Svetleji seda nekde na skalach zase. Maskac do vseho neexistuje. Cerna bunda + modre dziny a zapadnete ve meste docela v poho. Mit na krku Baracudu neni na skodu sundate a muzete si v lese udelat nejake to maskovani aspon v prirode.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
jameson363

Příspěvek od jameson363 »

yorkin píše:Já vím, že to asi bude značně minoritní názor, ale myslím, že pro většinu (našich) použití je lepší jednobarevný olivový oděv než maskáče. Tím spíš pro postapo použití.
Nechci slovickarit, ale asi by bylo dobre rikat spis zelena nez olivova. Olivova samozrejme muze byt nenapadna, ale vetsinou se olivove zelena povazuje spise vyraznejsi/svitivejsi zelena.

A ja bych rek, ze je treba vybirat barvu sedo-zelenou, hnedo-zelenou. Neco ve stylu Ranger Green, coz je IMHO RAL 7009 nebo treba hnedo-sedou aneb RAL 7013.

RAL 7013 je IMHO asi nejuniveralnejsi barva, alespon pro Stredni Evropu.

Co se tyce sede barvy. Tak tam je problem, ze spousta civilnich vyrobcu sere do sede barvy modrou. Vubec nechapu proc. Jestli barvoslepost nebo ze jim prijde samotna seda malo atraktivni? Takovato barva je do prirody opravdu k nicemu. Naopak spousta military/outdoor vyrobcu primichava do sede barva hnedou ci bezovou a pak je to IMHO idealni univerzalni barva, ktera se muzu blizit k RAL 7013.

Cerna barva - jak uz bylo zminovano, v Mil/LE pojeti pouze jako demonstrace sily, jinak totalne k nicemum.
cipis

Příspěvek od cipis »

RAL7013 používá Rakousko.
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

a kdo krom originalnich veci pro Rakusaky sije z RAL7013?
cipis

Příspěvek od cipis »

Kdokoliv, komu látku v metráži seženeš ;-)
Já si nechal namíchat barvu v drogerii a některé části výstroje nadrzo přestříkal :D
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

@Ranier: kvalitu neznam, ale treba toto? Kdyby ty kalhoty byly o chlup civilnejsi, dala bych si rict...
http://www.kerberostactical.cz/cz/hleda ... totalSale=
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Butch

Příspěvek od Butch »

Kalhoty mi to sice nezobrazilo, ale Clawgear šije v RAL7013 a jejich věci jsou kvalitní :yes
jameson363

Příspěvek od jameson363 »

Mel jsem to jen v ruce, nikoliv v terenu, ale od pohledu Clawgear nevypada zle.

Jinak rozdil mezi RAL 7013 a RAL 7009 bych nevidel nijak zasadni pokud neni clovek uplne fajnsmejkr, takze s ranger green imho chybu neudelate. Dost podobna barva je i khaki ze ktere silo SPM, tusim ale ze tedka uz ty veci jen doprodava a nejsou ve vyrobe. Taktez Carinthia pouziva podobny odstin, ostatne to jsou Rakusaci :)
Mirda.85

Příspěvek od Mirda.85 »

Já jsem dostal k Vánocům kalhoty CLAWGEAR STALKER MK.III PANTS v barvě Olive, tedy dlouhodobou zkušenost nemám, ale co se týče materiálu, střihu a celkovému zpracování, tak musím kalhoty jedině doporučit a určitě to není poslední oblečení od téhle značky, co jsem si koupil. :yes
Rainier Wolfcastle

Příspěvek od Rainier Wolfcastle »

Máte někdo zkušenosti se slovenským digitalem? Případně názor?
Odpovědět