Balistická ochrana těla
Re: Balistická ochrana
Tu mám také ale včetně keramik= IV třída ve výsledku.MRAK píše:já mám totok:
stratos07 bal vesta typu VB04, rok vyroby 2007
http://www.youtube.com/watch?v=xsqlo86HFRk
bez keramických plátů, takže odolnost směšná - na krátké ....
pokud by někdo sehnal tu III. třídu , klidně přispěju nějakým obnosem ..... testy já rád
No, a na takové běžné nošení Hodonského Premiéra:
Před lety jsem neprůstřelnou vestu nosil denně při výkonu povolání.
Takže jsem chtěl vědět jak je na tom taková vesta s odolností. Měli jsme k dispozici české vesty zn.Petris.
Šlo o vestu odolnosti III.A
Po pěti letech denní zátěže jsem se rozhodl vestu, respektive její čelní panel vyzkoušet.
Panel byl opřený o hromadu písku, střelba probíhala kolmo na panel ze vzdálenosti 1,5m.
Při střelbě ráží 7,62 Tokarev byl za panel umístěn ocelový plech tl.6mm. Výsledek vidíte, plášť střely zůstal v polovině panelu a jádro vesele pokračovalo dál.
Tady je pár obrázků:
Takže jsem chtěl vědět jak je na tom taková vesta s odolností. Měli jsme k dispozici české vesty zn.Petris.
Šlo o vestu odolnosti III.A
Po pěti letech denní zátěže jsem se rozhodl vestu, respektive její čelní panel vyzkoušet.
Panel byl opřený o hromadu písku, střelba probíhala kolmo na panel ze vzdálenosti 1,5m.
Při střelbě ráží 7,62 Tokarev byl za panel umístěn ocelový plech tl.6mm. Výsledek vidíte, plášť střely zůstal v polovině panelu a jádro vesele pokračovalo dál.
Tady je pár obrázků:
Stále to i proti Tokarevovi docela pomůže, a) zpomalí to střelu rozložením na větší plochu a svéknutím z pláště a pokračuje jen podkaliberní zpomalené jádro. Také jsem je zkoušel na starší prošlé IIIa vestě a prošly jen jádrované, standardní S&B nové výroby ne.
Karel22: tím jadrovaným tokarevem myslíš s měkým nebo s kaleným jádrem?
Zastávám názor, že postačuje sofr armour. Základní ochrana je lepší než žádná a hlavně nošení není tak vyčerpávající jako u hard. V PA době očekávám nebezpečí kontaktu zblízka vystresovaným a zbědovaným "protivníkem", http://www.uktactical.com/acatalog/Complete_Sets.html ..levněji už to nekoupíš!Artifex píše:Stále to i proti Tokarevovi docela pomůže, a) zpomalí to střelu rozložením na větší plochu a svéknutím z pláště a pokračuje jen podkaliberní zpomalené jádro. Také jsem je zkoušel na starší prošlé IIIa vestě a prošly jen jádrované, standardní S&B nové výroby ne.

Však já souhlasím, mám soft i hard, soft skrytě nositelný od Hodonského, Hard od Stratosů ze kterého jde hard vyndat a je z něj IIIa soft. Ten skrytě nositelný bude mít hlavní výhodu po případném velkém průseru: poslouží a nebude na očích= nebude tahat pozornost. Ani teď pod volným tričkem není vidět takže jakmile krajinou potáhne zbídačený lid, není problém nasadit Hodonského, ten dobře zahřeje, přes to roztrhané tričko, pytel jako pončo a... fantazii jak splynout s davem se meze nekladou.
Zase na druhou stranu, Hard se hodí už jen na vzbuzení autority... proti 3 výtržníkům co v noci vlezou do zavedené kolonie vyběhne pět strážných navlečených jako na přestřelku v centru Kábulu a domlátí je pažbami. To zkazí den a pokud budou vypuštěni zpět do přírody a nezůstanou jako živé konzervy, rozhodně se podělí, že tam není radno lézt a střelba také vlastně nemá cenu pokud si odněkud nevyrabují těžký kulomet.
Zase na druhou stranu, Hard se hodí už jen na vzbuzení autority... proti 3 výtržníkům co v noci vlezou do zavedené kolonie vyběhne pět strážných navlečených jako na přestřelku v centru Kábulu a domlátí je pažbami. To zkazí den a pokud budou vypuštěni zpět do přírody a nezůstanou jako živé konzervy, rozhodně se podělí, že tam není radno lézt a střelba také vlastně nemá cenu pokud si odněkud nevyrabují těžký kulomet.
To uaz469: Myslím si, že hard armour lze pořídit levněji - použitelný nosič plátů se dá pořídit od 2,5 - 3 tisíc a skoro nepoužitý za polovinu od nějakého airosofťáka, který si s ním zahrál párkrát v lese a pak zjistil, že ho to zas až tolik nebaví. Pláty se dají také sehnat z druhé ruky - originál keramika je sice zajímavá, ale pro PA situace se mi zdá lepší vhodně nařezaný plát oceli ala Hardox či Armox.
Váží to skoro stejně jako keramika, ale po jednom zásahu se to neroztříští , při nárazu o tvrdou překážku nehrozí prasknutí a v suché skříni to klidně vydrží ležet řadu desetiletí beze změny vlastností.
Optimální se mi jeví pro PA podmínky v našich zemích odolnost NIJ III. Trvat na NIJ IV která ochrání proti průbojné munici ráže 7,62 mm se mi zdá přehnané - zas tak rozšířená by určitě nebyla a navýšení hmotnosti plátů nejméně o 1/4 až 1/3 není prostě opodstatněné.
Nejvíc bych se obával standartních pistolových ráží - to vyřeší i soft armour, ale pokud nestihne před PA situací vláda zbavit občany samonabíjecích klonů SA58, AK, ... a úplně nezruší armádu i policii, tak se budeme i docela často setkávat i s ráží 7,62x39 a to by pak bylo docela zdraví prospěšné mít při takovém setkání na sobě nějaké ty "pláty"
.
Hard armour ale spíše využije nějaký "křeček" na svém PA statku/obrance komunity, než nějaký "batůžkář" či uprchlík z města, který nebude chtít vyčnívat z davu.
Váží to skoro stejně jako keramika, ale po jednom zásahu se to neroztříští , při nárazu o tvrdou překážku nehrozí prasknutí a v suché skříni to klidně vydrží ležet řadu desetiletí beze změny vlastností.
Optimální se mi jeví pro PA podmínky v našich zemích odolnost NIJ III. Trvat na NIJ IV která ochrání proti průbojné munici ráže 7,62 mm se mi zdá přehnané - zas tak rozšířená by určitě nebyla a navýšení hmotnosti plátů nejméně o 1/4 až 1/3 není prostě opodstatněné.
Nejvíc bych se obával standartních pistolových ráží - to vyřeší i soft armour, ale pokud nestihne před PA situací vláda zbavit občany samonabíjecích klonů SA58, AK, ... a úplně nezruší armádu i policii, tak se budeme i docela často setkávat i s ráží 7,62x39 a to by pak bylo docela zdraví prospěšné mít při takovém setkání na sobě nějaké ty "pláty"

Hard armour ale spíše využije nějaký "křeček" na svém PA statku/obrance komunity, než nějaký "batůžkář" či uprchlík z města, který nebude chtít vyčnívat z davu.
-
panove ja bych se nejvic obaval prubojne munice v razich 8x57 a 7,62x54R z 2. svetove. mam obavy ze 8x57 prubojna da 15mm desky v tride oceli 19 (pancir)
8x57 průbojná? To bude v Evropě víc 7,62x51 průbojných, ne? U 7,62x54R je to jasné, těch bude nejvíc. Ale zase tolik bych se nebál. U puškovýho si myslím je jedno jestli byl brůbojný nebo ne, bez ohledu na vestu.
Neuvazoval jste nekdo o nakupu prilby s balistickým hledím v odolnosti IIIa jako maji nektere slozky policie? Je vubec moznost zakoupit neco takoveho na civilnim trhu?
Ono resit keramicke platy je hezke ale tak jako tak tyto chrani prochu 20 x 25 cm zbytek je chranen "pouze" vestou... hlava take neni zanedbatelny cil, nejde tak ani o to ze by nekdo na hlavu miril zaměrně (to se opravdu miri na tělo) ale to že někdo miří na střed těla ještě neznamená že se tam také trefí. V pohnutých dobách bude mít zbraň kde kdo a prostě střelí směrem k vám... zvláště u pistolí to bude docela loterie... znáte sami přesnost z krátké při letmé palbě pokud teda nejste zkušený IPSC střelec... a to nemluvím o brokovnicích kterých je mezi myslivci hromada, tam je zásah hlavy (alespoň částí brokového shluku) ještě větší... přitom právě proti brokovnici by stačila i menší odolnost hledí než IIIa...
Na nějaké cestování to jistě není ale jako vybavení ochránců PA vesnice pri hlídkách apod.
Něco informací se dá vyčíst z výběrového řízení PČR, viz:
http://www.policie.cz/clanek/prilba-bal ... iii-a.aspx
Ono resit keramicke platy je hezke ale tak jako tak tyto chrani prochu 20 x 25 cm zbytek je chranen "pouze" vestou... hlava take neni zanedbatelny cil, nejde tak ani o to ze by nekdo na hlavu miril zaměrně (to se opravdu miri na tělo) ale to že někdo miří na střed těla ještě neznamená že se tam také trefí. V pohnutých dobách bude mít zbraň kde kdo a prostě střelí směrem k vám... zvláště u pistolí to bude docela loterie... znáte sami přesnost z krátké při letmé palbě pokud teda nejste zkušený IPSC střelec... a to nemluvím o brokovnicích kterých je mezi myslivci hromada, tam je zásah hlavy (alespoň částí brokového shluku) ještě větší... přitom právě proti brokovnici by stačila i menší odolnost hledí než IIIa...
Na nějaké cestování to jistě není ale jako vybavení ochránců PA vesnice pri hlídkách apod.
Něco informací se dá vyčíst z výběrového řízení PČR, viz:
http://www.policie.cz/clanek/prilba-bal ... iii-a.aspx
Marish: tech prubojných mauserovek (8x57JS) je mezi lidmi ještě z války opravdu dost... aby jich nebylo vic nez mosinek protože prubojne 7.62x54R se zase tak bezne v armade nepouzivaly a obyčejný voják se k nim jen tak nedostal (tedy nepokradl). A myslím že 7.62x51 AP bude v našich končinách spíše sberatelský exemplář... myslím mezi lidem, vojáci jich mají určo dostatek...4. TECHNICKÝ POPIS
Přilba balistická s balistickým hledím NIJ IIIA je osobním ochranným prostředkem určeným k ochraně hlavy proti účinkům střel, střepin a dalším mechanickým zásahům. Skořepina přilby balistické s balistickým hledím musí poskytovat ochranu hlavy, částečně uší uživatele. Přilba je opatřena balistickým hledím a musí splňovat podmínky pro ochranu hlavy uživatele v souladu se stanovenými podmínkami pro bezpečné užívání v rozsahu požadované třídy balistické odolnosti.
Přilba balistická s balistickým hledím je již zavedena ve výzbroji PČR a počty se v rámci systemizace doplňují nebo obměňují.
Odolnost přilby balistické s balistickým hledím musí splňovat požadavky třídy NIJ IIIA dle NIJ Standard - 0106.01 a odolnost proti střepinám dle STANAG 2920, ANNEX A, bod A.1, střepina IDENTITY A3/6723/1 (pro V50 – min. 500m/s). Odolnost hledí na úrovni NIJ IIIA dle Standard pro hledí se zesílenou odolností proti střelám Tokarev 7,62 x 25. (střela s měkkým jádrem).
Přilba:
o Po celé skořepině přilby je požadována balistická odolnost NIJ IIIA dle NIJ Standard-0106.01 a odolnost proti střepinám dle STANAG 2920, ANNEX A, bod A.1, střepina IDENTITY A3/6723/1“ (pro V50 – min. 500m/s).
o Musí splňovat požadavky na zajištění optimálního krytí hlavy za účelem balistické ochrany, nesmí bránit v pohybu a zásadně ovlivňovat vidění nositele. Je v ní upevněno vnitřní vybavení.
o Musí umožňovat případné zabudování dorozumívacího systému.
o Antišoková vložka jako součást vnitřní výbavy přilby musí zabezpečit vysoký absorpční efekt a zároveň umožnit ventilaci vzduchu. Součástí vložky je regulace a nastavení potřebné velikosti dle obvodu hlavy a dále potní pásek
11
ze zdravotně nezávadného materiálu. Vnitřní vybavení přilby je požadováno v černé barvě.
o Upevňovací systém musí zajišťovat automatické uvolnění upínacího popruhu a chránit tak před druhotným poraněním, způsobeným kinetickou energií po zásahu přilby (hledí) dopadajícím projektilem.
o Požadováno je tzv. adjustačně - fixační upínání pro dobré nasazení přilby na hlavu.
o Musí mít podbradník a zapnutí musí být řešeno tzv. rychlospojkou (rychlopřezkou) k zajištění čtyřbodového vyjímatelného upínacího systému pro rychlé sejmutí přilby z hlavy. Při správné funkci podbradníku musí být zajištěno dostatečně pevné a stabilní zapnutí přilby s odpovídajícím pohodlím při nošení. (profesionální zpracování, nepřekáží, neuvolňuje se při pohybu)
o Chránič brady a kontaktní části s čelem i zátylkem musí být vypolstrované měkkým materiálem.
o Konstrukce přilby a adjustačně - fixačního upínání musí umožňovat cirkulaci vzduchu.
o Barva je požadována černá matová, povrch trvanlivý a odolný proti mechanickému poškození.
o Přilbu vybavit třemi snímatelnými návleky, jeden v barvě černé, druhý bílý a třetí maskovací.
o Konstrukce přilby pro použití samostatně bez hledí i s balistickým hledím v různých polohách musí poskytnout dostatečnou vyváženost, umožňující i dlouhodobé pohodlné nošení. (důraz např. na řešení nežádoucího zatížení krční páteře)
Hledí přilby:
o Balistická odolnost hledí NIJ IIIA dle NIJ Standard pro hledí se zesílenou odolností proti střelám Tokarev 7,62 x 25. (střela s měkkým jádrem)
o Musí být vyrobeno z netříštivého materiálu a zajišťovat dobrý průhled.
o Tvar a plocha hledí musí chránit obličejovou část hlavy, tzn. od roviny horní hrany čela přilby (od obočí) po bradu a neomezovat pohyb hlavy směrem k hrudi.
o Musí být upevněno pohyblivě tak, aby bylo umožněno snadné odklopení směrem vzhůru, a zároveň musí zajistit souvislé polohování bez nutnosti ovládání aretačním kolíkem.
o Hledí přilby musí být jednoduše odnímatelné bez zásahu do konstrukce přilby a narušení balistické odolnosti.
o Musí umožnit neomezené používání ochranné masky (NBC-95).
Hmotnost přilby balistické u velikosti „M“ maximálně do 1,600 kg, u „L“ do 1,650 kg a u „XL“ do 1,700 kg. Váha hledí maximálně do 1,550 kg. Předložený vzorek s vyšší hmotností bude hodnocen jako nevyhovující.
-
Taky se mezi lidma vali dost nemeckych valecnych 9mm lugeru. Vetsinou s jadrem a plnene na horni hranici tlaku (aby utahly vymletych smeisera). Ty sou taky dobry na vesty.
Dalsi vec je ze naboj .357 magnum byl vyvinuty na to aby ze sluzebniho revolveru prostrelil 6mm tlusty plech (bezne pancerovani vozidel za prohibice v USA) coz .38 special ani prd.
Zkuste dneska koupit .357mag a schvalne co prostreli
Dalsi vec je ze naboj .357 magnum byl vyvinuty na to aby ze sluzebniho revolveru prostrelil 6mm tlusty plech (bezne pancerovani vozidel za prohibice v USA) coz .38 special ani prd.
Zkuste dneska koupit .357mag a schvalne co prostreli

- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
To: Karlos
Prilbu s hledim neni problem sehnat pres internet. Ale uz je moc tezka. Ve firme mam IIIa helmu a nosit cely den bych to nechtel. Hlavne to kvuli plexi bude padat na predek.
Prilbu s hledim neni problem sehnat pres internet. Ale uz je moc tezka. Ve firme mam IIIa helmu a nosit cely den bych to nechtel. Hlavne to kvuli plexi bude padat na predek.
Fabik: jasny na delsi noseni to neni ale pokud by clovek musel z "hradu" na obhlidku tak si myslim ze je to hodne dobra vec... preci jen hlava a hlavne oci (i pitomou vzduchovkou s puskohledem) jsou hodne zranitelne. Dělá se to i v nižší kategorii právě třeba skrz ty broky?
Sehnat pres internet myslis pres cesky nebo cizina? U te policejni zakazky psali cca 9000kc to je bezna cena? (normalne by clovek cekal ze dostali mnozstevni slevu ale u nasich statnich zakazek to vychazi kolikrat drazsi nez bezny nakup, takze se tim clovek moc neporidi)
Sehnat pres internet myslis pres cesky nebo cizina? U te policejni zakazky psali cca 9000kc to je bezna cena? (normalne by clovek cekal ze dostali mnozstevni slevu ale u nasich statnich zakazek to vychazi kolikrat drazsi nez bezny nakup, takze se tim clovek moc neporidi)
- Fabulous_přeukrutný
- Administrátor
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Kontaktovat uživatele:
Běžně se vyrábí štíty v odolnosti od Makrolonu podobného jako ve střeleckých brýlích až po IIIa plexi. Ten Makrolon nebo jak se to jmenuje, zadrží vcelku bezpečně broky. IIIA štít váží cca 1-1,5 kg. Jestli se běžně vyrábí silnější, to bohužel nevím.
Sehnat asi jen v cizině. Tady by si obchodníci "přimastili" a navíc nejsou moc ochotní shánět kusovky. Já koupil helmu v USA za cca 350 USD bez cla a DPH. Cena štítu se pohybuje od cca 250USD výše.
Sehnat asi jen v cizině. Tady by si obchodníci "přimastili" a navíc nejsou moc ochotní shánět kusovky. Já koupil helmu v USA za cca 350 USD bez cla a DPH. Cena štítu se pohybuje od cca 250USD výše.
Alibaba: jako vždy jsi zapomněl dodat, že víc než 80% zranění vojáků v boji pochází od střepin, tlakové vlny a fragmentů např. kamení. Například ručníkáři v Afghánistánu přesností střelby fakt neoplývají. Ti dají dva zásobníky na 500 m přibližným směrem k jejich nepříteli a honem si utíkají pro peníze, které si jistě hrdinně zasloužili útokem na křižácké psy...
-
myslim ze nema cenu nic prehanet a takova lehka vesta ma svuj smysl. Pekne pod hardry a proti nozi, kde je utok veden prevazne na telo mam aspon nejakou vyhodu. Nikdo totiz nedokaze odvratit utok v vypadove vzdalenosti
A jako bonus vydrzi i slabsi strelivo. Ja osobne bych nerad dostal i do tezke vesty predovkou, neprostreli ale dopadova energie 30gramove strely s 300m/s je znacna. Tak modrina pres cely zada a zlamany zebra k tomu + vyrazeny dech taky neni k zahozeni 

A já myslel, že samotná lehká vesta je proti noži nepříliš vhodná
....
proto se do nich dávají ty vložky proti propíchnutí, ne?
....
proto se do nich dávají ty vložky proti propíchnutí, ne?
Chlapi, ja jednou absolvoval asi 1/2 hod. vycvik ve veste s platy. Mel jsem jinak jen pistoli a 3 zasobniky a saigu a 3 zasobniky. Zadna voda, zadne dalsi vybaveni krome drobnosti typu kapesni nuz, mobil apod.... Po te pulhodce uz jsem se pomalu nedokazal postavit z drepu. Pripadal jsem si jako kachna na rybnice a zbavil by se mne snadno chlap s malorazkou. Takze k brneni doporucuju taky hvezdnou kondici. Jinak bych mel radeji schopnost pohybu nez tohle ... Plizeni nehrozi, beh jak s gatema na pul zerdi, vztyk mi trval 1O vterin, no hruza