Já vám můžu doporučit Multicam, osobně mám tento (
kalhoty a
blůzu) komplet od firmy OPS, šijou z origo Crye látky. A maskuje velice dobře, jen je potřeba aby člověk věděl jak volit trasu pochodu, přece jenom jsou na naše jehličnany světlejší. Je to univerzální maskáč a univerzální nebude nikdy maskovat tak jako maskáč dělanej přímo na určitý prostředí, ale kdo by se chtěl tahat s maskáčema na jaro/léto/podzim....
Kdo si nemlže pořídit origoše tak se daj koupit kopie od hočimina, ale to bych spíš doporučil polskej Camogrom, u kterýho oproti MC chybá jedna barva. Třeba tady si pauzněte v 0:37 a vidíte rozdíl mezi čínským mulitcam a multicam od TRU-SPEC, kterej by se dal taky zvolit jako alternativa, protože dělá z origo látky. Problém je, že za cenu za kterou se prodává u nás je seženete v zahraničí za cca polovinu a nebo rovnou věci od OPS (ur-tactical.com), kterej má mnohem lepší střih, kvalitu šití atd... navíc má integrovaný chrániče na lokty a kolena, to TRU-SPEC nemá. Pak jsou různý varianty látek jako klasiká pevná, ripstop, softshell, "jakoby goretex", goretex atd... a to dělá většina výrobců. U nás v týmu máme povětšinou Camogrom včetně softshell bund, protože jsou levné a Multicam hodně dobře napodobujou, kdo neví tak rozdíl nepozná. Origoše má jen pár lidí kvůli ceně
Ohledně Ruska, tak ti mají výborný maskáče! Co jsem třeba zkoušel a u nás se osvědčil je
berezka . Taky je dobrá volba
partizan, což myslím někdo nahoře zmiňoval jako ruskej flecktarn. Taky jsem hodně dlouho nosil
Flory, který neskutečně vydržely a samozřejmě je už dělaj v digi verzi. A ve věku digitalizace mají rusové tzv.
SURPAT, pokud vím tak to nosí speciálníci a pohraničníci. Dost mi to připomíná americkej MARPAT.
Taky dobrá volba je
italský vegetato, to jsme taky nějakou dobu nosili, ale problém byl s doplňkama, v té době, kdy ty maskáče začínaly nebylo nic... ani čepice. Ale maskovaly pěkně.
Osobně bych vz.95 nevolil, má na sobě dost černé a černá v podstatě demaskuje. Taky si všimněte, že nový maskáče už černou prostě nemají, nefasujou se černý boty (AČR je samozřejmě fasuje), protože demaskujou. Několikrát jsme dělali testy různých maskáčů... a třeba na podzim jak je listí v lese (ono je tam vlastně skoro furt, pač ho nikdo nezamete

) a lehnu si na zem v MC tak kolem mě může projít týpek 10m a nevšimne si mě (to je odskoušeno na cizích lidech). Taky jsme hráli na "schovku", každej jiný maskáče a co mě vždy prozradilo byly černý boty
Takže pokud bych znova nakupoval volil bych takto:
Multicam / pokud bych chtěl ušetřit tak Camogrom
pokud ne Multicam tak určitě něco ruskýho, nejspíš partizan nebo KLMK břízku
A kdybych chtěl specialitku do města, tak multicam nebo A-Tacs (to už si najděte

)