Nejbližší lidé...
Re: Nejbližší lidé...
Ono jde taky o to, ze je kazdemu pochopitelne, ze ty baterky (jidlo...) uzijete. S vybavenim, ktere se obvykle nepouziva, by mohl byt problem. Dobra presvedcovaci finta je akce, dale to muzete oduvodnovat tim, ze ten druhy to ma rad. Ty sardinky, co ti chutnaji, mydla, ktera ti voni, pri zdravotnich potizich vice leku - aby ses zase nemusela trapit do rana, kdyby te zase bolela hlava. To se nemuze nikdo doopravdy zlobit, kdyz je mu to podano tak, ze na nej myslime a chceme jej potesit.
A vysvetlovat: citim zodpovednost za nasi rodinu a chci vas zabezpecit, i kdyby se neco semlelo + klasicke argumenty. Kdyz zenska slysi, ze se o ni spolecne deti muz chce postarat, je k rozhovoru hned jinak naladena. Zeny muze mohou lakat na to, ze bude doma vzdy dost jidla, "hracky" muzi obvykle akceptuji o neco lepe, nez zeny.
A zakoupene veci UKLIZET a udrzovat v poradku, cimz zabranite kecum, ze doma delate neporadek. A pokud po nejake venkovni akci prijdete domu spinavi, nic nezaspinit a obleceni a veskere veci uvest do poradku, nehazet zablacene kalhoty do kose na pradlo.
Pokud pripravou na Rozpad nebudete ostatni obtezovat, budou mit pro vas "konicek" vice pochopeni.
A vysvetlovat: citim zodpovednost za nasi rodinu a chci vas zabezpecit, i kdyby se neco semlelo + klasicke argumenty. Kdyz zenska slysi, ze se o ni spolecne deti muz chce postarat, je k rozhovoru hned jinak naladena. Zeny muze mohou lakat na to, ze bude doma vzdy dost jidla, "hracky" muzi obvykle akceptuji o neco lepe, nez zeny.
A zakoupene veci UKLIZET a udrzovat v poradku, cimz zabranite kecum, ze doma delate neporadek. A pokud po nejake venkovni akci prijdete domu spinavi, nic nezaspinit a obleceni a veskere veci uvest do poradku, nehazet zablacene kalhoty do kose na pradlo.
Pokud pripravou na Rozpad nebudete ostatni obtezovat, budou mit pro vas "konicek" vice pochopeni.
- Terminated Account
Chlap nebo ženská, která se musí přetlačovat se svým partnerem je chudách. Typický český model, který je nám již od Švejka všude předkládám - šeredná, obtloustlá a despotická manželka a rezignovaný chlap, případně model Anče a Kuba z Krkonoškých pohádek, Hloupý Honza atd. nádherně podprahově degeneroval naše myšlení a náhled na vztahy.
Pokud si kterýkoliv z partnerů musí kličkami, lstmi, silou, vydíráním, opatrným zpracováváním atd. prosazovat svoje zájmy, tak se podle mě nejedná o rovnocené a vyvážené partnerství.
Transakční analýza je skvělý model, který se dá na tuto problematiku ve vztazích namontovat: http://cs.wikipedia.org/wiki/Transak%C4 ... al%C3%BDza
Pokud si kterýkoliv z partnerů musí kličkami, lstmi, silou, vydíráním, opatrným zpracováváním atd. prosazovat svoje zájmy, tak se podle mě nejedná o rovnocené a vyvážené partnerství.
Transakční analýza je skvělý model, který se dá na tuto problematiku ve vztazích namontovat: http://cs.wikipedia.org/wiki/Transak%C4 ... al%C3%BDza
Mas pravdu, ale pokud se to vhodne poda, zabrani se moznym diskusim a hadkam, co je potreba koupit a zda nekdo zbytecne "nezaskladava" byt.
- Terminated Account
Naprostý souhlas. Osobně českou "kulturu" v tomto pohledu ze srdce nenávidím. Když si vzpomenu na tvorbu jako Homolkovi, Slunce, seno... atd. tak se mi vybaví klasikova slova. "Komedie je, když se na to díváš. Tragédie, když v tom hraješ"
Je mi zároveň smutno z toho, když kolem sebe vidím jak snadno tyto umělé stereotypy lidé přebírají. A když vím, jak báječnou mám ženu a jak to skvěle může fungovat, tak nechápu, proč se někdo dobrovolně do smrti nebo rozvodu, odsoudí k životu v "útlaku".
Je mi zároveň smutno z toho, když kolem sebe vidím jak snadno tyto umělé stereotypy lidé přebírají. A když vím, jak báječnou mám ženu a jak to skvěle může fungovat, tak nechápu, proč se někdo dobrovolně do smrti nebo rozvodu, odsoudí k životu v "útlaku".
Oni mozna nic jineho neznaji. Ja sama jsem ve svem okoli znala jenom nespokojena manzelstvi, a tak jsem se jednoho dne divila, ze se manzele mohou mit i radi.
Nektere z mych rad navic byly mineny i pro pripady, kdy se nejedna o reseni partneru, nybrz treba pro studenty zijici u rodicu nebo dospele, kteri by radi predzasobili rodice, s nimiz neziji. Tady se o rovnopravnosti mluvit neda.
Nektere z mych rad navic byly mineny i pro pripady, kdy se nejedna o reseni partneru, nybrz treba pro studenty zijici u rodicu nebo dospele, kteri by radi predzasobili rodice, s nimiz neziji. Tady se o rovnopravnosti mluvit neda.
MacGyver pravidelní sex, večera a pokoj v dome 

Širší rodina v PA době
Zajímalo by mě jakým způsobem ve svých plánech uvažujete o širší rodině - tj. Vašich rodičích, prarodičích, sourozencích včetně starých osob (70, 80 let). Zahrnujete je do svých plánů nebo se zabýváte jen nukleární rodinou (manžel/ka a potomci) a zbytek rodiny "necháte na pospas"? Pokud je Vaše rodina roztroušená po celé republice, jakým způsobem spolu budete komunikovat? Shromáždíte se všichni na jedno místo, i když to pro některé bude znamenat cestovat stovky kilometrů?
Sloučeno.
Sloučeno.
Ono to závisí na podmínkách každého z nás a ty jsou vždycky jiné. Extrapolovat by se to dalo na následující kombinace těchto částí.
1. v paneláku/činžáku
2. domek
3. polosamota
4. samota
a) město
b) venkov - hustě osídlené okolí (další vesnice do 3km)
c) venkov - středně osídlené okolí (další vesnice 3-7km)
d) venkov - řídce osídlené okolí (další vesnice nad 7km)
I. prakticky bez pozemků
II. zahrádka
III. zahrada
IV. pole
A) v okolí žádný les, maximálně větrolamy
B) v okolí pouze lesík nebo hájek
C) les v blízkosti
D) les je dostupný, ale nad půl hodiny pěší cesty
E) rozlehlý les v dostupnosti
X) kopcovitý terén
Y) kopec v dostupnosti
Z) rovina
nejhorší kombinace je 1aIAZ
nějlepší kombinace je 34dIVCEX
Samozřejmě ti žijící v horší kombinaci se budou stahovat do těch lepších kombinací.
EDIT: ještě dostupnost vlastní vody - studny, potoku, řeky
1. v paneláku/činžáku
2. domek
3. polosamota
4. samota
a) město
b) venkov - hustě osídlené okolí (další vesnice do 3km)
c) venkov - středně osídlené okolí (další vesnice 3-7km)
d) venkov - řídce osídlené okolí (další vesnice nad 7km)
I. prakticky bez pozemků
II. zahrádka
III. zahrada
IV. pole
A) v okolí žádný les, maximálně větrolamy
B) v okolí pouze lesík nebo hájek
C) les v blízkosti
D) les je dostupný, ale nad půl hodiny pěší cesty
E) rozlehlý les v dostupnosti
X) kopcovitý terén
Y) kopec v dostupnosti
Z) rovina
nejhorší kombinace je 1aIAZ
nějlepší kombinace je 34dIVCEX
Samozřejmě ti žijící v horší kombinaci se budou stahovat do těch lepších kombinací.
EDIT: ještě dostupnost vlastní vody - studny, potoku, řeky
- Terminated Account
Co je nejlepší a co nejhorší kombinace je s prominutím BLOBOST. Jak máš zaručeno, že situace se bude vyvíjet podle toho "jak by jsi si přál" protože zrovna tvá příprava odpovídá tvým parametrům průseru? Co může být v jednu situaci výhoda, může být v druhé průser.
Tím co jsi popsal jsi ale vystihl jádro pudla. Většině lidí totiž nejde o to být připravený na možný průser (jakýkoliv), přežít a podle měřítka přizpůsobovat svoje skutky. Většina lidí se na průser těší, protože ho má v hlavě jasně srovnaný. Je to pro ně řešení mnoha problémů. Proto všude na světě vyhrávají scénáře viva návrat ke kořenům. Venkov, soběstačnost, milí lidé, rovnostářství atd. Tím nechci říci, že je to špatně, ale celé preppers, PA, zombie, nuke atd. hnutí je v celosvětovém měřítku jen víceméně neškodný koníček. Stav absurdního strachu, vyvolávající absurdní potřeby = utrácení peněz za nesmysly. U nás v ČR je to ještě jakš takš zdravé. Bohužel, nebo bohudík jsem se osobně potkal s několika preppery v US. Jen děkuji nevím komu, že je nemám za sousedy. Sice jsem odbočil, ale myslím, že pokud to člověk myslí vážně a "zdravě" musí tuto "PAdolárky" situaci chápat komplexně a s nadhledem.
Tím co jsi popsal jsi ale vystihl jádro pudla. Většině lidí totiž nejde o to být připravený na možný průser (jakýkoliv), přežít a podle měřítka přizpůsobovat svoje skutky. Většina lidí se na průser těší, protože ho má v hlavě jasně srovnaný. Je to pro ně řešení mnoha problémů. Proto všude na světě vyhrávají scénáře viva návrat ke kořenům. Venkov, soběstačnost, milí lidé, rovnostářství atd. Tím nechci říci, že je to špatně, ale celé preppers, PA, zombie, nuke atd. hnutí je v celosvětovém měřítku jen víceméně neškodný koníček. Stav absurdního strachu, vyvolávající absurdní potřeby = utrácení peněz za nesmysly. U nás v ČR je to ještě jakš takš zdravé. Bohužel, nebo bohudík jsem se osobně potkal s několika preppery v US. Jen děkuji nevím komu, že je nemám za sousedy. Sice jsem odbočil, ale myslím, že pokud to člověk myslí vážně a "zdravě" musí tuto "PAdolárky" situaci chápat komplexně a s nadhledem.
Mac: 
Oskeruse: Tezke tema....u me by bylo rozhodujici, ze nase vcelku pocetna rodina se k nam proste technicky nevejde...ale rozhodovat kdo jo a kdo bych nechtel teda...
Na druhou stranu, vetsina rodiny je informovana o tom, ze by bylo fajn se o sebe "trochu postarat"...nekdo to vzal za sve, nekdo nikoliv...coz by zrejme usnadnilo vyber.

Oskeruse: Tezke tema....u me by bylo rozhodujici, ze nase vcelku pocetna rodina se k nam proste technicky nevejde...ale rozhodovat kdo jo a kdo bych nechtel teda...

Já jsem standardně 1aIAZ
ale flintu do žita neházím.
První měsíc přežijem a pokud to nepůjde k lepšímu,
tak v záloze jedno 23cIIICEX
na severu ( České středohoří )
a druhé na jihu ( Šumava ).
Navíc dá se předpokládat , že mezinárodní humanitární pomoc půjde prioritně právě do takových lokací.
Lidově řečeno deku od červeného kříže spíš dostaneš v Práglu než v Božím Daru.
Důležité je umět se přizpůsobit a mít znalosti ne jen teoretické, ale v praxi osobně alespoň jednou odzkoušené.
( Také jsem si nedal pokoj dokud se mi nepovedlo rozdělat oheň třením dřev, jednou stačilo, na cigára, gril, táborák a svíčky používám zapalovač)
P.S.: OTÁZKA PRO VŠECHNY Existuje u nás vůbec obec splňující kritérium
ale flintu do žita neházím.
První měsíc přežijem a pokud to nepůjde k lepšímu,
tak v záloze jedno 23cIIICEX
na severu ( České středohoří )
a druhé na jihu ( Šumava ).
Navíc dá se předpokládat , že mezinárodní humanitární pomoc půjde prioritně právě do takových lokací.
Lidově řečeno deku od červeného kříže spíš dostaneš v Práglu než v Božím Daru.
Důležité je umět se přizpůsobit a mít znalosti ne jen teoretické, ale v praxi osobně alespoň jednou odzkoušené.
( Také jsem si nedal pokoj dokud se mi nepovedlo rozdělat oheň třením dřev, jednou stačilo, na cigára, gril, táborák a svíčky používám zapalovač)
P.S.: OTÁZKA PRO VŠECHNY Existuje u nás vůbec obec splňující kritérium
Samozřejmě mimo vojenské prostory.d) venkov - řídce osídlené okolí (další vesnice nad 7km)?
U nás je to hezky rozdělený.
Já mám vyzkoušeno, že dokážu dlouhodobě fungovat jen s tim, co mám u sebe/s sebou.
Naši mají auto připravené k odjezdu, v kterym můžou bejt soběstační skoro měsíc, aniž by z něj vylezli.
Teta má budovu na samotě s velkym pozemkem, kam je schopná dojít za den pěšky z domova (už si to vyzkoušela babička v 68, kdy Rusové zastavili veřejnou dopravu)
a Babí s Dědou si po tom, co jim v noci vykradli barák, když spali v patře udělali z domu malou pevnost.
Já mám vyzkoušeno, že dokážu dlouhodobě fungovat jen s tim, co mám u sebe/s sebou.
Naši mají auto připravené k odjezdu, v kterym můžou bejt soběstační skoro měsíc, aniž by z něj vylezli.
Teta má budovu na samotě s velkym pozemkem, kam je schopná dojít za den pěšky z domova (už si to vyzkoušela babička v 68, kdy Rusové zastavili veřejnou dopravu)
a Babí s Dědou si po tom, co jim v noci vykradli barák, když spali v patře udělali z domu malou pevnost.
To MacGyver - ono je ale fajn se na amíky občas kouknout a uvědomit si, že jsou o dost jinde. Nejvíc mi to secvaklo, když jsem koukala na videa o sušení potravin a proklikala jsem se až na nějaké video, kde je vyhlášena "soutěž". Má se zaslat video přežití 48 hodin, hlavně, bez elektřiny a zásobování vodou ve městě. Tak jsem si vybavila, jak nám dva roky nešla na chalupě elektřina, než to ...ČEZ zprovoznil a říkala sem si, že vykopnu pojistky a pošlu jí video z běžného víkendu na české chalupě
. Kýbl do studny, prádelní hrnec s vodou na plotně, večeře na ohni, na zahrádce práce s motyčkou a dříví pěkně sekerkou, co ukoval můj pradědeček. Žádný stres, pohoda. Asi by koukala, kdyby věděla, kolik vesničanů a chalupářů by to zvládlo bez mrknutí oka. U nás na vesnici jsme vcelku zvyklí na výpadky elektřiny. Každý místní má na půdě a ve sklepě zásoby pomalu na druhou světovou, každá chalupa má kamna a studnu, sad, louku, pole, zvířata ve chlívku a na dvorku. Takže jsou to prepři a ani to chudáci nevědí
.

-
- Pohlaví: muž
Re: Širší rodina v PA době
tohle je dle mně zajímavá otázka. Já to mám totiž hodně podobně. Rodiče 250 km daleko. Rodiče manželky trochu blíž, ale také žádná hitparáda a co dělat v případě rychlého kolapsu? Nastěhovat je všechny do jedné chalupy? To mě trápí víc než vlastní připravenost.Oskeruše píše:Zajímalo by mě jakým způsobem ve svých plánech uvažujete o širší rodině - tj. Vašich rodičích, prarodičích, sourozencích včetně starých osob (70, 80 let). Zahrnujete je do svých plánů nebo se zabýváte jen nukleární rodinou (manžel/ka a potomci) a zbytek rodiny "necháte na pospas"? Pokud je Vaše rodina roztroušená po celé republice, jakým způsobem spolu budete komunikovat? Shromáždíte se všichni na jedno místo, i když to pro některé bude znamenat cestovat stovky kilometrů?
Sloučeno.
Každý má v hlave inú hitparádu, a na každú je iný liek
Nač si do domu všetkých sťahovať? Najskôr môžu z reálnych pohrôm nastať lokálne- záplavy, požiar, zemetrasenie, epidémie....
Vtedy je lepšie, keď je rodina rozťahaná. A nezostanú všetci naraz bez strechy nad hlavou.

Nač si do domu všetkých sťahovať? Najskôr môžu z reálnych pohrôm nastať lokálne- záplavy, požiar, zemetrasenie, epidémie....
Vtedy je lepšie, keď je rodina rozťahaná. A nezostanú všetci naraz bez strechy nad hlavou.
No však to jsi otočil, ten problém ale zůstal
Takže když bude např. vyplaven, tak aby byl u rodiny, tak to bude mít 250 km ...

No, a v prípade jadrovej havárie /mám tu na dostrel Jaslovké Bohunice/ to bude na azyl naopak zas moc blízko... 

Hele co jsem našel - mapy záplavového území, můžete si zkontrolovat, jak na tom jste:
http://webmap.dppcr.cz/dpp_cr/isapi.dll?MAP=zatopy
http://webmap.dppcr.cz/dpp_cr/isapi.dll?MAP=zatopy
Bohužel současná společnost téměř zcela rezignovala na koncept klasické dvou až třígenerační domácnosti, která je po mnoho staletí prověřeným řešením řady otázek ohledně přežívání nejbližší rodiny v PA časech.
Při řešení novostavby jsme se s ženou rozhodli přestěhovat si její rodiče do našeho domu, kde půjdou do klasického "vejminku" v jednom křídle domu koncipovaného do L. Vejminek je zcela oddělen od zbytku a až jednou s ženou půjdeme půjdeme na jejich místo, tak si jen probouráme dveře, aby jsme se s ženou dostali ke svým pracovnám a trezorovce (doufám, že tyto místnosti budeme moci s ženou používat do hodně vysokého věku
) , které na vejminek zcela pragmaticky navazují. Probourání bude snažší v situaci, kdy už naše děti budou vyrůstat v konceptu reálného vícegeneračního bydlení a určité provázání rodiny budou brát jako něco samozřejmého. Výhodou je, že v rodině mojí i ženy je vazba na rodinu, rodiče a zejména prarodiče velmi silná a nevidím zatím (optimisticky) důvod, proč zrovna našimi dětmi by tyto silné mezigenerační vazby měly skončit.
Moji rodiče si navíc postavili malou zateplenou chatu na našem pozemku nedaleko domu, kterou budou používat jako "weekend house" a není nic snažšího v případě kolapsu se tam nastěhovat na delší dobu a tak mít k dispozici plně zázemí velkého domu a zároveň mít stále určité soukromí.
Tak jsme vyřešili ubytování našich rodičů a dětí v případě PA situace. Navíc dům je koncipován tak, že v případě nutnosti by šlo i svépomocí zobyvatelnit další ekvivalent 3-4+1, který by mohl posloužit k bydlení rodiny někoho z našich sourozenců či přátel. Krátkodobě nevidím problém v ubytování daleko většího počtu osob, které by se podílely na chodu a obraně PA hospodářství. Nicméně to není až tak nezbytné, protože na dohled od našich pozemků se nachází menší chatová osada, kde lze docela réalně uvažovat o situaci, že majitelé některých chat v případě hardcore PA situace ze svých xxx km vzdálených domovů již nikdy nepřijedou a tím nám jednoduše vyřeší otázku, kam pohodlně ubytovat své bližní
.
Při řešení novostavby jsme se s ženou rozhodli přestěhovat si její rodiče do našeho domu, kde půjdou do klasického "vejminku" v jednom křídle domu koncipovaného do L. Vejminek je zcela oddělen od zbytku a až jednou s ženou půjdeme půjdeme na jejich místo, tak si jen probouráme dveře, aby jsme se s ženou dostali ke svým pracovnám a trezorovce (doufám, že tyto místnosti budeme moci s ženou používat do hodně vysokého věku

Moji rodiče si navíc postavili malou zateplenou chatu na našem pozemku nedaleko domu, kterou budou používat jako "weekend house" a není nic snažšího v případě kolapsu se tam nastěhovat na delší dobu a tak mít k dispozici plně zázemí velkého domu a zároveň mít stále určité soukromí.
Tak jsme vyřešili ubytování našich rodičů a dětí v případě PA situace. Navíc dům je koncipován tak, že v případě nutnosti by šlo i svépomocí zobyvatelnit další ekvivalent 3-4+1, který by mohl posloužit k bydlení rodiny někoho z našich sourozenců či přátel. Krátkodobě nevidím problém v ubytování daleko většího počtu osob, které by se podílely na chodu a obraně PA hospodářství. Nicméně to není až tak nezbytné, protože na dohled od našich pozemků se nachází menší chatová osada, kde lze docela réalně uvažovat o situaci, že majitelé některých chat v případě hardcore PA situace ze svých xxx km vzdálených domovů již nikdy nepřijedou a tím nám jednoduše vyřeší otázku, kam pohodlně ubytovat své bližní

Maximus: to je samozrejme gut idea, bohuzel ne vsichni oplyvaji vlastnictvim rodinneho statku...Baracek mame malej a vic uz ho neni kam natahnout...Takze pripadni zajemci z rodinnych rad nafasujou stany:-)