Pes

...aneb co se jinam nevešlo.
Odpovědět
gravedigger

Re: Pes

Příspěvek od gravedigger »

Naše první fena bordeauxská doga byla taky takovej samostatně myslící pes. Zvyklá na lidi i zvirata neskutečně hodna. V roce a kousek jsem ji vzal ke kamarádovi na cvicak, ze skusime obranu. Odložil jsem ji a on za mnou přišel s rukavem, strčil do mne. Okamžitě vystartovala ignorovala rukáv vyskočila a srazila ho na zem, zakousla se mu do ruky s obuskem prehodila ho a šla mu po krku.

Říkal jsem pak všem - je to hodnej pes ale nestrkejte do mne před nim nebo vás zabije
sroub

Příspěvek od sroub »

Já vidim i jako dost teoretickou tu možnost něčim si obalit ruku, a nechat do ní psa zakousnout. Nebo teda aspoň psa velkýho plemene. Nevim jetli ste někdo viděli jak vypadá konstrukce rukávu na obrany, ale ten pes kouše vlastně do polstrovanýho klínu mimo ruku, a třeba ten muj v něm nechává špičákama dost hluboký díry. Takže vám možná nerozdrtí svaly až ke kosti, ale jenom vám do ruky udělá čtyři díry (pes má na zubech slušnou ZOO, takže počítejte s návštěvou u doktora, antibiotikama, atd...) a stiskne vám ruku takovou silou že se pochčijete bolestí, a nebudete po ničem toužit víc než aby už pes konečně povolil stisk.
Nejlepší obrana před psem je nenechat se vůbec pokousat, a aktivně (a hlavvně agresivně!!!), na psa zaútočit. Ne nějaký bububu, a dupání jdi pryč, ale vztekle řvát a snažit se toho šmejda aktivně nakopnout, chytit za kteroukoli část těla a zvednout do vztuchu, nebo mu rozbít o žebra či hlavu cokoli vám přijde pod ruku....
Pes totiž neni kamikaze, ani nedělá banzai útoky. Když zjistí že jste nad jeho síly (a nemá parťáky), radši zkusí štěstí jinde, udělá bububu, aby ste se za nim náhodou nepustili, a zmizí si po svym.

Ad Drigon: Pes kterej jde na zezadu, poslouchá svojí přirozenost. Neni to rytíř, nebo filmovej hrdina aby šel na férovku, on to chce mít snadný, a zezadu to snadný je.
Kdybys ho zastřelil, byla by to nejspíš nutná obrana, protože pes je dle zákna věc, a zbraň je cokoliv (tedy i věc - pes) čím je možno učinit útok proti tělu důraznějším. Majitel psa na tebe zaútočil zbraní. Pokud by byl toulavej bez pána, tak bych to viděl na krajní nouzi, obdobně
maci

Příspěvek od maci »

Spíš by to byla krajní nouze, protože to BYLA věc. Pozor, podle nového OZ už to věc není.
the.marek
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od the.marek »

Přispěji i svou troškou do mlýna. Se psy vyrůstám od malička, mládí jsem prožil s jezevčicí a německým ovčákem u dědy. Musím říct, že NO je podle mě ideální pes pro PA dobu... Je to stroj, který jde dobře vycvičit, má delší srst, čili může být venku v kotci a o potenciálního útočníka se zcela jistě postará. Bohužel je tu však problém... Zatímco NO mého dědy byl jště pravý, pocctivý NO a ne dnešní zprzněný standard, který říká, že je modní a žádoucí mít NO "s prdelí dolů", čímž bylo plemeno totálně degradováno a nyní trpí na tzv. dysplazije a problémy s klouby obecně... Což je neuvěřitelná škoda... Nevím, jestli se někde chovají ještě staří dobří NO, kteří byli ušetřeni tomuto trendu :-/. Co se jezevčíka týče, nevím, k čemu by byl v PA době dobrý... Možná tak jako domovní zvonek, nebo krysař a podobné ptákoviny, které zdůrazňuji dle mého názoru jsou v PA době ´plně k ničemu... Jsem toho názoru, že v PA době platný pes, je ten pes, který hlídá a dokáže zneškodnit nepřítele, nebo je stopař, umí vystopovat koho je zrovna potřeba, nebo tažný pes (to ovšem záleží na charakteru PA scénáře), lovecký pes (např. argentinská doga, americký buldok apod.) proetě pes, kterého vypustím a přinese mě prase :-D. Jinak nevidím důvod, proč plýtvat jédlem na psa tipu "domovní zvonek" :-D. Nyní máme fenu Amerického stafordšírského teriéra (to jsou ti "bojoví" jak je prezentuje TV "Hovna" apod. plátky). Je to absolutní nekonfliktní miláček - kdo má, tak ví o čem mluvím. Šla by za každým, se všema je kámoš, nicméně, psi vycítí nebezpečí několikanásobně dříve a lépe než člověk, takže věřím, že kdyby se mělo stát cokoliv, tak se ve zlomku vteřiny rozhodne, vyhodnotí situaci a je po problému, protože tito psi mají opravdsu sílu a tuhý kořínek. Ovšem do PA doby je to z mého pohledu nevhodný pes... Za 1) je krátkosrstý - nemůže spát v zimě venku v kotci apod., za 2) Je hodně fixovaný an člověka, je to až moc společenský pes, když mu není dopřána pozornost, tak je nešťastný a může mít i sklony k agresi ( není to prostě tip psa, který je v kotci a chodí se mu jen dávat nažrat). Za 3) tato plemena hodně trpí na různá kožní onemocnění, které by se v PA době mohli dost rozjet... Jinak jako pes do bytu, či domku by to byl asi vhodný, prostě do interiéru. Na to ale v PA nemůžeme spoléhat :-/. Přítelkyně má Border Kolii. Musím říct, ač na tyto plemena moc nejsem. že je to jeden z nejchytřejších a nejučenlivějších psů, co sem kdy viděl... Není ani nijak malý a strach umí také dělat... Díky jeho přirozené inteligenci a učenlivosti se dá vycvyčit téměr na cokoliv. Do PA doby celkem vhodný pes. Jedinou nevýhosu vidím v jeho neskutečné hyperaktivitě... je neskutečně hravý...
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

jo, borderky jsou úžasné, co do inteligence, tak do výdrže.
Tina
VIP

Příspěvek od Tina »

Dávám sem nabídku od mého kamaráda, v době povodní si vzali dočasně z útulku pejska, aby vypomohli. Jenže původní majitelé mají barák skoro na demolici a zcela určitě si ho brát zpátky nebudou.
Kamarád má dvě borderky, pes chodil na cvičák s nima a docela mu to prospělo. Přikládám povídání i foto, kdyby měl někdo zájem, přes SZ zkontaktuju. Hafan je ústecký, ale asi by nebyl problém se domluvit odkudkoliv.

KRÁTKOSRSTÁ KOLIE K ADOPCI - z Městského útulku v Ústí nad Labem mám u sebe v dočasné péči 7-měsíční štěně krátkosrsté kolie. Pes je u nás 14 dní a je naprosto bezproblémový, nemá problémy ani s kočkou, ani s králíkem, ani s dospělými dominantnějšími psy a děti naprosto zbožňuje. Doma nemočí, nedemoluje a neprudí s aporty, jako ti mí vymatlanci. Venku je lehko ovladatelný, chodí bez vodítka i krásně u nohy na vodítku, aportuje, "pouštěčky" na obrany 100%, odvolání, přivolání. Základní povely z poslušnosti jak před psovodem, tak i u nohy. Několik povelů z dogdancingu. Nemá problémy s přenášením, muchláním, koupáním. Neskutečně rád aportuje. Je žravý a tím i jednoduše "manipulovatelný" při výcviku (jak granule, tak BARF) Doporučuji k aktivnějším lidem s gaučem :-D, je to neskutečný mazlík. Baví ho jak výcvik, tak kousání, flyball, agility, dogdancing i čistě procházky.
Přílohy
kolie.jpg
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Letos zjara jsme naši "rozpadlickou smečku" rozšířili o jeden psí přírůstek.
(Evinka bude určitě vědět, jak to malé "kotě" bude vypadat, až vyroste.)
stene.jpg
stene.jpg (34.36 KiB) Zobrazeno 9593 x
Hoonzaa

Příspěvek od Hoonzaa »

Já mam psa je to kříženec Kokršpaněla a Knírače, má jen 6,5 kila, má dlohé nohy a umí skákat a je vytrvalá, je zvyklá bydlet venku. Tak co si myslíte zvládla by být společníkem do "doby temna"? A jak upravit zavazadlo ?
Přílohy
Pes.jpg
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Zavazadlo naložené na malamuta, který váží od 34kg (standardní fena) do 38kg (standardní pes) může pro dlouhý přesun vážit maximálně 7 kg (dle dlouhodobých zkušeností inuitského kmene Mahlemutů). Na sibiřského haskyho,který váží od 16kg (subtilní fena) do max. 28kg (robustní pes) jsme při dogtrekkingu nakládali maximálně do 5 kilo. Takže hodně zjednodušeně řečeno - náklad pro psa na delší trasu může tvořit okolo 1/5 váhy psa. To v případě tvé 6,5kg fenečky je něco přes 1 kilo užitečného nákladu. Takže jí můžeš dát do batohů zprava a zleva nanejvýš tak po jedné půllitrové PET láhvi s vodou a nějaké ty granulky. Své "denní potřeby" si odnese, ale jinak to prostě není typické "dopravní" plemeno. Nicméně má zase mnohé jiné přednosti, které klasický "seveřan" nemá. Narozdíl od nich umí být ostražitá, hlídat a pro nepřítele je příliš malý a hodně pohyblivý "terč".
Evinka
VIP

Příspěvek od Evinka »

Josefe.... Evinka ví ;) a je to nádherné miminko ... já jsem toho svého miláčka v lednu pochovala, srdce mi praská ještě teď...je to jedna z nejhorších věcí, která mě potkala...nikdy na svého ušáka nezapomenu..

sama jsem byla cca půl roku, ale bez pejska to prostě nejde ... takže jsem hledala v útulcích a našla...na prvním Ralsku jsem měla s sebou čerstvě adoptovanou labradoří holčičku asi tříletou, takže se sžíváme a zvykáme si na sebe ;)
Sokolkomunista

Příspěvek od Sokolkomunista »

Ahojte,
necital som cele vlakno, tak neviem ci ste tu spominali aj polovnicke psi.
V nasej rodine je uz skoro 50 rokov srdcovkou pes, ktory bol vyslachteny zaciatkom 19. stor. na kniezacich dvoroch v Thurme a Taxise. Svoj vzneseny povod na v starobilom bavorskom vysokohorskom stoparovi a v hanoverskom farbiarovi a tiez sa predpoklada, ze ma aj primes jazvecikov. Ako plemeno bol uznany roku 1886. Momentalne ich oblubuju v reviroch s prevahou diviacej zveri. Uhadnete o akeho psa ide? :)

Obrázek
Michal S.

Příspěvek od Michal S. »

bavorský barvář
8-)
OlaffLudwig
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OlaffLudwig »

A co tohle plemeno? (pokud jsem ho přehlídl, tak se omlouvám)

Jmeneuje se to Tibetská doga /Tibestský mastiff a podle mě by byl do PA doby ideální.
Je to ochranář a pracant. V jeho domovině ho používali i k lovu jaků! V PA době (ani v dnešní době) nebude toto plemeno v našich zeměpisných šířkách moc známé, takže by si mohli někteří případní útočníci dokonce myslet, že máte lva! (to je sice trochu nadsázka, ale uznejte že vypadá děsivě a lva trochu připomíná)

Bohužel problém tohoto psa je, že si je dobře vědom svojí síly a tudíž pokud mu nedokážete, že vy jste jeho Pán/Paní nebude Vás jen tak poslouchat. Je to plemeno, které si velice nemilosrdně brání své teritorium i smečku a bez mrknutí oka se postaví jakémukoli nepříteli a klidně při obraně i zemře. Nabízí se otázka, kolik útočníků (zvířat i lidí) zabije nebo těžce zraní než sám zemře ( útočník by ho musel zastřelit dřív než se pes dostane k němu).

A při přesunu mu můžete i něco naložit, takže si může sám nést svoji výbavu (ne že by toho moc potřeboval)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Tibetsk%C3%A1_doga

Obrázek

[EDIT]: Překlepy
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Ano to je jedno z plemen, které jsme měli v top 5. Ale nakonec nevyhrálo, protože:
1) obrovský pes má "krátký" život
2) obrovský/masivní pes má dříve nebo později problémy s klouby
3) podle nepsaného pravidla, by peskař měl svého psa být schopen unést/zvednout (převozy po narkóze, záchranářský vrtulník atp.)
4) obrovský/masivní pes má znatelně vetší spotřebu jídla a prostoru
5) pokud se nezvládne výchova je to o strach s dětmi

Ale na druhou stranu:
1) budí respekt od pohledu
2) odvážná povaha
3) schopnost se sám rozhodovat (tady to ale nemusí být výhoda, protože je svým způsobem zároveň tvrdohlavý)

Když už ostřejší velké plemeno tak doporučuji spíše "Moskevský strážní pes". Lepší cvičitelnost a pohyblivost. A vypadá nenápadně díky podobnosti se Svatobernardským psem.

Osobně, ale preferuji plemena více podobná vlku. Přece jen jsou tu vlci již dlouhou dobu a stále nevymřeli. Z toho usuzuji, že je to ideál velikostní a zároveň dobrý poměr rychlost/síla(mohutnost).
Václaf
VIP

Příspěvek od Václaf »

Každá liška chválí svůj ocas,takže budu preferovat Beaucerony.Slušně velký a osvalený to je,rychlý také,velmi chytrý pejsek,vhodný i k dětem,ale ani povahu si nevyberete. Zatímco čuba na mě nenechá sáhnout se zlým úmyslem,tak můj pes každého vítá s merunou v tlamě a chce si hrát
Přílohy
018.JPG
OlaffLudwig
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OlaffLudwig »

Hdm:
Ty jo díky :-)
Ten vypadá skvěle a je ideální, že vychází s dětma bez nějakého důkladnějšího výcviku.
Václaf
VIP

Příspěvek od Václaf »

A co ten bosík? Nevyhovuje? Ve dvou sejmuli zajíce a mastnou tlamu jsme měli my při svíčkové. Náklady na krmení offico 500,- na psa a měsíc,teď už je to míň,žena má možnosti. A to jsem jim dopřával hlavně maso,dali by se krmit i za mň,ale když já je tak miluju
big bang

Příspěvek od big bang »

Podľa mňa by bol ideálni NAD(Native American Indian Dog), ale neviem či sa v Európe dá zohnať :lol:

Obrázek
Centurion
VIP

Příspěvek od Centurion »

Chci se zeptat jestli je normální aby pes žral jablka, hrušky, rajčata, broskve, kukuřici, bezinky, třešne, angrešt, švestky, maliny..... Jde o roční štěně briarda. Mám mu to zatrhnout, nebo to dělá, aby získal potřebné vitamíny ke svému vývoji?
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Pokud to není ve množství, že by z něj byl vegetarián tak ho nech. Čím ho krmíš? Jestli granulema tak jaký?

Pro srovnání, naši zase futrujou trávu a pak to blijou (asi očista), ale pak přijde další a dá si tu natrávenou mňamku :puke Teď mají oblíbené švestky.
Odpovědět