Hodinky pro Rozpadlíky
Re: Hodinky pro Rozpadlíky
asi to znáte, čas jde měřit i buzolou:
1. změřit azimut slunce (třeba 156)
2. vydělit patnácti (156/15=10,4) to znamená, že je 10 hodin a čtyřicet setin hodiny
3. dvě čísla za desetinou čárkou vynásobit 0,6 ( 156/15=10,40 takže 40*0,6=24) to znamená 24minut
4. je tedy 10hodin a 24minut
1. změřit azimut slunce (třeba 156)
2. vydělit patnácti (156/15=10,4) to znamená, že je 10 hodin a čtyřicet setin hodiny
3. dvě čísla za desetinou čárkou vynásobit 0,6 ( 156/15=10,40 takže 40*0,6=24) to znamená 24minut
4. je tedy 10hodin a 24minut
Neznal jsem
Proc se to deli 15? Asi to ma nejaky zcela jednoduchy vysvetleni, ale nenapada me jaky
neco delitelne 12 bych pohopil, ale 15?

Proc se to deli 15? Asi to ma nejaky zcela jednoduchy vysvetleni, ale nenapada me jaky

neco delitelne 12 bych pohopil, ale 15?
jj tyhle stavy dobře znám
. Předpokládám, že to je proto, že 360/15 je 24

Je třeba poznamenat, že tak dostaneš sluneční čas, nikoliv občanský...
dobrý
akorát s těma minutama bych se nepočítal , přesnost bude +- cca 20 až 30 minut
Pokud se budou chyby měření sčítat, tak např. jen odchylka slunečního času a SEČ může být 17 minut
+ odchylka magnetického pólu
+ vzdálenost od 15°východní délky
+ chyba měření azimutu
atd....
pro orientační odhadu času je to víc než dostačující - obráceně je to mnemo pro určení severu podle ciferníku hodinek
Klasika malá na slunce a střed mezi malou a dvanáctkou ukazuje jih .
Přesnost je zase odpovídající tomu odhadu času (odhadem cca +- 10 až 15°).
P.S.: Teď jen nezapomenout, že tu máme i letní čas

akorát s těma minutama bych se nepočítal , přesnost bude +- cca 20 až 30 minut
Pokud se budou chyby měření sčítat, tak např. jen odchylka slunečního času a SEČ může být 17 minut
+ odchylka magnetického pólu
+ vzdálenost od 15°východní délky
+ chyba měření azimutu
atd....
pro orientační odhadu času je to víc než dostačující - obráceně je to mnemo pro určení severu podle ciferníku hodinek

Klasika malá na slunce a střed mezi malou a dvanáctkou ukazuje jih .
Přesnost je zase odpovídající tomu odhadu času (odhadem cca +- 10 až 15°).
P.S.: Teď jen nezapomenout, že tu máme i letní čas

Tak jsem si právě na 21jewels.com objednal černé Seiko Monster. Dlouho jsem nacházel kvanta racionálních argumentů, proč je nepotřebuji, když mám Trasery. No a když už jsem si to všechno tak pěkně a logicky objasnil a vyložil sám sobě, tak jsem klikl na "Proceed to payment" ani jsem nevěděl jak...
Dobre jsi udelal
ne vzdy potrebujes argumet na novou hracku

ne vzdy potrebujes argumet na novou hracku

S dovolením přepošlu Tvůj post ženě 

Pochybuju ze to pomuze 
Aneb jak se rika:
muze od chlapcu odlisuje pouze cena a velikost jejich hracek.

Aneb jak se rika:
muze od chlapcu odlisuje pouze cena a velikost jejich hracek.
2 štaflík - gratuluji a určitě nebudeš litovat 

- bivoj
- VIP
- Pohlaví: muž
He he... Jsem na tom obdobně.štaflík píše:...Dlouho jsem nacházel kvanta racionálních argumentů, proč je nepotřebuji, když mám Trasery. No a když už jsem si to všechno tak pěkně a logicky objasnil a vyložil sám sobě, tak jsem klikl na "Proceed to payment" ani jsem nevěděl jak...

štaflíku, ani nevíš, jak ti rozumím
nebudu sem dávat hoďky který jsem si vybral, páč nejsou rozpadlický (a zase bych jen někoho nasral), nicméně princip je stejnej …. i ty argumenty, i ta manželka
a ty tvoje monstry jsou parádní

nebudu sem dávat hoďky který jsem si vybral, páč nejsou rozpadlický (a zase bych jen někoho nasral), nicméně princip je stejnej …. i ty argumenty, i ta manželka

a ty tvoje monstry jsou parádní

Pánové, ač nejsem takový fanda mechanických hodinek jako někteří zde přítomní, tak ty Monstery se mi opravdu líbí a asi si je budu muset koupit - tento rok to ale "Ježíšek" určitě nestihne
.

No ja som si kupil stare Primky z bazosu 2 KS po 14 Eur a mam vystarane 
Kupovat hodinky za 500 eciek a viac sa mi zda mrhanim papierikov. Cenu veci preratavam jednoduchym zvorcom Felicia stoji okolo 1000 eciek a je to robustny stroj. Ktory stroj ma porovnatelnu hodnotu ? hodinky mi vysli ze zial nie...
Ale je to len moj subjektivny pocit

Kupovat hodinky za 500 eciek a viac sa mi zda mrhanim papierikov. Cenu veci preratavam jednoduchym zvorcom Felicia stoji okolo 1000 eciek a je to robustny stroj. Ktory stroj ma porovnatelnu hodnotu ? hodinky mi vysli ze zial nie...
Ale je to len moj subjektivny pocit
Nedá mi to se nepochlubit
. U nás už chodil předčasný ježíšek a přítelkyně mě překvapila těmito krasavci.
Všimla si, že pokukuji po něčem jako G-SHOCK a musím říct, že se mi i trefila do vkusu.
Tak snad něco vydrží

Všimla si, že pokukuji po něčem jako G-SHOCK a musím říct, že se mi i trefila do vkusu.
Tak snad něco vydrží

Bivoji, Tys mi jistě koupil předposlední černá Monstera na kovovém tahu!
Já bral dvoje (jedny tátovi) a jen jedny měli už na tahu, druhé jsou na gumě. Byl jsem gentleman a stařičkému otci jsem dal přednost. Pokud mi ta guma nebude vyhovat, dám tam nějaký kov či NATO strip.
Skoro to vypadá, že bychom tu mohli založit Monster club.

Já bral dvoje (jedny tátovi) a jen jedny měli už na tahu, druhé jsou na gumě. Byl jsem gentleman a stařičkému otci jsem dal přednost. Pokud mi ta guma nebude vyhovat, dám tam nějaký kov či NATO strip.
Skoro to vypadá, že bychom tu mohli založit Monster club.

Pro ty kdo plánují Monstra jedno celkem důležité info-jsou k mání i se strojkem 4R36 s hackingem a hlavně možností ručního nátahu.Neocenitelné když nemáte čas či možnost máchat denně min.hodinu rukou aby se automat natáhl.
Tak mi dnes dorazila dvoje Monstera. Zaujalo mne, že nejsou nijak obludně velká, jsou fajná a krásná. I v detailu krásně zpracované, pouzdro asi vydrží přejetí i tankem. Vzápětí jsem byl vyplesklý, z toho, že se šíleně, ale šíleně (6-10 sec/min!) předcházejí. Řešení tohoto známého problému je jednoduché, ale zároveň ukazuje limity ryze mechanických hodinek. Léčba spočívá v tom, že hodinky vezmete do ruky, sklíčkem do dlaně, korunky dolů, ruka v úhlu asi 45°. Pak do nich druhou rukou či jen prstem plácnete na dýnko. Tak střední silou. Žádná mega šleha, ale prostě důrazné plácnutí. Voila, hodinkou šlapou přesně. Nicméně nikde není psáno, že se to do budoucna nemůže stát znovu, byť se zdá, že se to děje hlavně novým, fabrickým. Takže kdyby Vám začaly sprintovat hodnky s kalibrem Seiko 7S26 (VELMI rozšířený kalibr), víte co s tím.
Takže jakkoliv je jistě neutopíte, pouzdro je extrémně bytelné a baterka jim nikdy nedojde, otřesy jim nedělají dobře. Na druhou stranu se správným otřesem zase dají spravit. Ideální PA hodinky neexistují. Buď jsou hodinky odolné proti otřesům i vnějším vlivům, ale skončí s baterkou, nebo jsou věčně, ale nemají rády údery a rázy.
http://forums.watchuseek.com/f21/what-d ... 16572.html
http://www.citywatches.co.uk/articles/s ... leshooting
EDIT spolehlivě vydrží svítit celou noc (v tento čas DLOUHOU noc).
Takže jakkoliv je jistě neutopíte, pouzdro je extrémně bytelné a baterka jim nikdy nedojde, otřesy jim nedělají dobře. Na druhou stranu se správným otřesem zase dají spravit. Ideální PA hodinky neexistují. Buď jsou hodinky odolné proti otřesům i vnějším vlivům, ale skončí s baterkou, nebo jsou věčně, ale nemají rády údery a rázy.
http://forums.watchuseek.com/f21/what-d ... 16572.html
http://www.citywatches.co.uk/articles/s ... leshooting
EDIT spolehlivě vydrží svítit celou noc (v tento čas DLOUHOU noc).
Naposledy upravil(a) štaflík dne 24.12.2013 13:40, celkem upraveno 1 x.
g-shock solar 

EMP a nulová opravitelnost. Navíc mám pocit (zdůrazňuji POCIT), že solární články prostě nejsou věčné, že ta vrstva přeměňující fotony v elektrony časem (dlouhým) chcípne. Ale jinak určitě dooost životaschopná záležitost.