Nouzové rozbití skel (nejenom na autě)

...aneb co se jinam nevešlo.
Odpovědět
aladdini

Nouzové rozbití skel (nejenom na autě)

Příspěvek od aladdini »

Oddeleno Karlos.
Možná to bude malinko OT, ale myslím, že určitě méně, než barva světla a hvězdičky :head
Chci se zeptat, jestli má někdo zkušenost s podobným vehiklem do auta, o kterém psal Karlos, konkrétně, jak moc usílí je potřeba na rozbití okna u auta. Stačí trošku bouchnout nebo musím mít prostor a rozmáchnout se, abych to okýnko rozbil? Zatím jsem nedošel na nějakej vrakáč, jinak bych to zkusil, podobné kladívko už mám :-)
Díky za zkušenosti...
Karlos píše:Evolve Car Light (multifunkční svítilna do auta, ruční dobíjení, dobíječka pro mobily NOKIA)

Ideální všestranná multifunkční svítilna nejen pro automobilisty.

Základní funkce:
svítilna
nouzový nůž na bezpečnostní pásy
nouzové rozbíjení skla
dobíjení mobilního telefonu (nabíjecí kabely pro telefony Nokia přibaleny)
červené výstražné světlo
magnet pro snazší uchycení svítilny na karoserii automobilu
ruční dobíjení svítilny - již nikdy nebudete potřebovat vyměnit baterie

Technické údaje:
Maximální svítivost 60000mCd
Doba svícení po ručním dobití svítilny po dobu 1min: 1LED 40min. svícení, 3 blikající LED 60 minut svícení
Doba svícení po plném dobití svítilny: 1 LED 5 hodin svícení, 3 blikající LED 12 hodin svícení
Hmotnost: 252g
Rozměry: 221 x 57 x 78 mm

Stránky výrobce:
http://www.evolve.cz
Terminated Account

Re: Bezbateriová svítilna

Příspěvek od Terminated Account »

Rozbít okno u auta není sranda. Jinak se chovají boční okýnka a jinak se chová čelní či zadní okno. Navíc existují různé druhy skel. Sendvičová skla s fólií atd. Vlastní zkušenost je nepřenositelná, ale začal bych s videi na youtube. Pak bych zašel do kovošrotu.

Čelní sklo je nejtěžší cesta. Boční okna jdou rozbít docela snadno ostrým hrotem a dostatečnou razancí. Dospělému chlapovi stačí poměrně krátký razantní úder vhodným předmětem.

Pokoušet se rozbít autosklo na způsob Beatrix Kiddo jednoduše nejde.

V tomto tématu jsme ale OT. Pokud se to rozjede do plodnější debaty, tak to oddělím.
vrbodol

Příspěvek od vrbodol »

Sice OT ale když jsme u těch okínek ,tak sem hodim pár zkušeností.Nejvíc jsem se vyřádil se starou Š120.Když jsem přesklíval přední sklo,tak jsem ho normálně v pohodě vykopnul zevnitř.Velký boční sklo v předních dveřích se mi povedlo 2x rozsekat jenom tim ,že jsem vzteky s těma dveřma prásknul.No a jednou jsem si zabouchnul klíče a řešil jsem to cestou nejmenšího odporu,tak jsem se pokusil rozsekat trojůhelníček u spolujezdce.Nejdřív jsem se to pokoušel rozbí pomocí zavřenýho nože,ale vůbec to nešlo,tak jsem vzal dlažební kostku a ač jsem do toho řezal jak hluchej do vrat okénko vydrželo .Akorát se tak zvětšila vůle ve dveřích,že šlo vyndat a pak tam zase nasadit.Možná to bylo tim jak na tomhle vraku už všechno pružilo.Každopádně teď bych při potřebě něco rozbít mlátil do středu okna.
bivoj
VIP
Pohlaví: muž

Příspěvek od bivoj »

Vlastní zkušenost - rozbití zadního bočního okna na oktávce I(*). Ač vyzbrojen sekerou, všichni kdo tam byli nemohli uvěřit, kolik úderů to okno vydrželo, než prdlo. Sám jsem byl také překvapen. Ze začátku jsem si myslel, že bude stačit lehlé ťuknutí sekerou, ale nakonec to okno vzdalo až po opravdu velmi razantním úderu. Šance rozbít okno na autě bez pomocí nástrojů (tzn jen rukama/nohama (a nebo hlavou - viz YT ;) )) je dle mě nulová.

To je dle mě dobré vědět - už jen pro případ že z jakéhokoliv důvodu zůstanete "uvězněni" v autě. Snaha rozbíjet okna pěstmi je zbytečná, chce to nástroj, jedním hrotem (nejlépe takové to kladívko k nouzovému rozbití skel co bývalo dřív v autobusech či vlaku - ale už jsem to léta neviděl...)

Co naopak funguje spolehlivě, je střela z palné zbraně. Tady ale opět pozor. Přední skla jsou dnes na autech z 99% laminovaná (lepená, tj sklo, fólie, sklo) a výstřel jimi sice projde, ale sklo zůstane "v celku" (jen popraská). I po několika průstřelech je téměř nemožné se přes sklo dostat. Takže pokud rozbíjet skla střelnou zbraní, tak pouze boční nebo zadní.

*Pozn: nejednalo se o žádný trestný čin nebo něco podobného - byla to souhra několika okolností - zabouchlé klíčky v autě + nutnost s tím autem v brzké době odjet, přičemž "civilizace" byla několik kilometrů daleko.

Edit - přimlouvám se pro oddělení do spešl vlákna - něco jako "Nouzové rozbití skel (nejenom na autě)". Občas je třeba rozbít i sklo jiné (okno ap. v případě např opouštění budovy při požáru či napadení atp.)
Fabulous_přeukrutný
Administrátor
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fabulous_přeukrutný »

Zadní a boční skla vozidel - typicky kalená. Překonáme pomocí razantního bodového tlaku, kterým se naruší struktura skla. Jde to snadno i pažbou ocelové zbraně.

Přední okna - typicky vrstvená, lepená. Obtížně překonatelná hrubou silou. Okno drží tvar díky vnitřní plastové vrstvě. Průstřelné samozřejmě je. Pouze střela po průchodu šikmým sklem změní dráhu typicky směrem vzhůru. Je nutné s tím počítat a mířit níže.

Boční skla s dodatečnou fólií - překonat bodovým tlakem a poté vymáčknout plochu okna nebo proříznout nožem. Není to moc rychlé...

Pozor na teleskopické obušky. V překonávání skel nejsou moc efektivní :)
Koniáš

Příspěvek od Koniáš »

K tomu rozbíjení oken v autech vám popíši jeden zážitek mého kamaráda.

Kamarád s vozidlem Opel omega (kompletně v elektrice - tento detail se později ukázal jako důležitý) celý den jezdil a najel cca 800km. V noci ještě rozvážel chlapy domů. Kamarád se už po vyložení předposledního pasažéra a vykládaní věcí nepřipoutal. A když vezl posledního, asi 10 km před barákem, tak dostal mikrospánek. Nezatočil na malý můstek a vletěl do vybetonovaného koryta potoka. Ani nebrzdil. Bylo tam cca 1,8m vody. Tím že nebyl připoután, tak si o volant s airbagem 3 žebra nalomil a 3 zlomil. Mimo to zevnitř hlavou rozbil, přesněji rozpraskal, čelní sklo. Taky si polámal nohu. A upadl do bezvědomí. Jeho spolujezdec, který byl připoután měl jen modřiny od pásů a odřený obličej od airbagu.

V autě ve vodě hluboké 1,8m si dveře neotevřete. Tlak vody to prostě nedovolí. Normálně se doporučuje otevřít boční okénko ať dovnitř nateče voda a pak vylézt nebo vyplavat. Jenže u auta ve vodě při takové bouračce, zkratuje baterka a tak, pokud jsou veškerá okna ovládána elektricky, si okno prostě neotevřete. Boční okna spolujezdec rozbít nedokázal. A tak ručně rozlámal čelní sklo a vylezl a také vytáhl mého kamaráda z auta. Jinak by se utopili jako koťata. Koukal jsem jak malým otvorem se dokázal protáhnout a taky nechápu jak ho vytáhl.

Je z toho pár poučení.

1 - mít v autě apoň 16" kalený teleskop. On v ohrožení života poslouží k rozbití oken dostatečně.
2 - neřídit unavený. Věta "To už dojedu" je jak poslední věta před smrtí.
3 - vždy se připoutávat i na krátké vzdálenosti kolem komína

Koniáš
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Teleskop po bouračce v kabině nenajdeš, a zevnitř se s ním vokýnko rozbíjí dost blbě.

Já mám na střeše mezi sedačkama připevněný kladívko na bezpečnostní skla, které má na druhém konci zářez s nožem na řezání pásů. Kladívko je reflexně oranžový, držák lse přišroubovat, nebo "přišpendlit" o čalounění, navíc má fosforovej puntík, který ve tmě svítí. Myslím že jsem ho koupil v Lidlu.
Důležité je, že je přišroubováno a při nárazu nebo převrácení zůstane na místě; přecejenom v šoku z bouračky, s obraženou budkou, a v panice z utonutí v tak hnusné tekutině, bude hledání kladívka zapadlého někam do neznáma dost náročný úkol.

Teleskop nosím spíš (občas) v kapse nebo na opasku, v autě v kapse dveří mačetu, kterou lze použít nejen jako argument v diskusi, ale třeba i na osekání větví při jízdě v terénu, nebo nasekání dřeva na oheň.
dracekvo
VIP

Příspěvek od dracekvo »

Nejsem si jistej, jestli přišpendlení to kladívko ve stropu udrží. Při opravdu drsném nárazu se v autě utrhne všechno co není přišroubované. Stačí se podívat,na youtube že se setrvačností i sklopí zrcátka a lze vyzkoušet jakou sílu potřebujeme, aby jsme zrcátko rukou sklopili.
Takže když kladívko, tak pořádně někam přišroubovat a ujistit se, že nemůže z držáku samovolne vypadnout. Stačí třeba o něco s tím bouchnout.
dr.know

Re: Nouzové rozbití skel (nejenom na autě)

Příspěvek od dr.know »

Lehce off topic, ale chce to být jen motivovaný (čti ožralé hovado) a rozbití bočního okna hlavou je dílem okamžiku :D : https://www.youtube.com/watch?v=46UgsXI ... lpage#t=65
Terminated Account

Příspěvek od Terminated Account »

Jenže to okýnko bylo pootevřené, což mění pravidla hry. Když je zavřené, tak to vypadá nějak takto http://old.stream.cz/video/812221-tvrdo ... ko-od-auta
dr.know

Příspěvek od dr.know »

Aha, tak to jsem netušil, to US video jsem už viděl, pravdou je, že ten retard byl opravdu perzistentní :)

Edit: https://www.youtube.com/watch?v=2IHMo3LYuWw
Tento jaderný fyzik sice nešel skrz, ale kdyby se s ním někdo vsadil ještě o jednu plechovku piva, počítám že by to sklo nakonec vymlátil celé :-D
Hdm

Příspěvek od Hdm »

Náš šéf otočil ochcávku na střechu kvůli srnce. Nešli mu otevřít žádné dveře. Vepředu elektrická okénka taky nešla a byl moc rád, že vzadu má na kličku. Takže něco po ruce na rozbití se opravdu hodí.
Ze tří lidí v autě byla nakonec jen u jednoho naražená ruka díky pásům a airbagům.

Osobně si myslím, že složený teleskop držený jako pěstní klín by měl okénko rozbít, ale nezkoušel jsem.
DanBlack
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku

Příspěvek od DanBlack »

Boční skla (kalená) je nejlepší poškrábat (udělat na něm "X" ) a pak jde rozbít mnohem lépe.
Čelní sklo (lepené) se dá po rozbití rozřezat zubatým nožem, viz použití Victorinox Tescue Tool.

Jinak boční sklo z osobáku položené volně na zem (= menší odolnost) unese dospělého chlapa a vydrží i poskakování na jedné noze. Na druhou stranu, stačí ťuknout špičatým kladívkem a je na kostičky...

Pro obušky ESP existuje hlavice na rozbíjení skla http://www.euro-security.info/cs/telesk ... nstvi.html
Skalik
VIP

Příspěvek od Skalik »

Taky přidám svojí zkušenost. Na zahradě, auto Jeep Cherokee (XJ) drknul jsem si do ovládání centrálu a zabouchnul dveře. Klíčky uvnitř (zapomněl jsem na nejdůležitější pravidlo u US auta a to nenechávat klíčky uvnitř). Tesařské kladivo a vybral jsem nejmenší boční sklo, v zadních dveřích. Sklo se rozletělo až na pátý úder celkově a třetí velkou silou.

Tesařské kladivo tohle (mlátil jsem tou špičkou do středu skla):

Obrázek

Vozidlo (mláceno do menšího dílu bočního skla u zadních sedadel, kdybych mlátil do většího možná by povolilo dřív):

Obrázek
Nicotinick

Příspěvek od Nicotinick »

Doplním poznatky od jednoho z HZS: boční sklo kvůli propružení ZÁSADNĚ rozbíjet co nejníže a v rohu , důležitý je ostrý bod, kladivo ani nemusí být, v nouzi se dá i taktickým perem nebo důlčíkem. Čím novější auto, tím tenčí sklo, ve středu sice lépe pruží, ale v rohu se dá lépe rozbít.
ilicz

Příspěvek od ilicz »

Kamarád má ResQMe http://www.darekprozivot.cz/
Je to malý přívěsek, který umí rozbít okno auta i přeříznout pásy
Baca
VIP

Příspěvek od Baca »

Joezbrna

Příspěvek od Joezbrna »

Odpovědět