- Aby zásoby v současné ekonomice měly užitnou hodnotu a/nebo je pojmout formou investice - tj., že budou časem nabývat na hodnotě.
- Aby v postkolapsové ekonomice byly žádaným zbožím pro směnný obchod a/nebo pro praktické využití.
- Aby vydržely zatraceně dlouho, či přímo bez časového omezení.
- Drahé kovy, mince. Prostě protože. Nezkazí se to, Má to garantovanou hodnotu. Každý není milionář; a proto má smysl stříbro, třeba formou amerických čtvrťáků vydaných před r. 1962.
- Jídlo v plechovkách. V adekvátních podmínkách vydrží i dosti více než oněch pět let. Neskladovat naražené/nafouknuté plechovky; po otevření zkontrolovat po čichu, a stačí.
- Munice. Netřeba vysvětlovat.
- Tvrdý alkohol (vodka, whisky, víno, apod.) Protože, divte se, je spousta lidí, co se v krizové době dá na chlast.
- Léky. Zde je ale třeba vyčíst, o jaké léčivo se jedná. Některé chemikálie vydrží desetiletí (byť třeba "jen" s 80% účinností), jiné pozbývají účinku po roce či dvou.
Asi by mělo smysl se zabývat návrhem/stavbou sklepa, či podzemních skladovacích prostor. Co vím, tak skladovací místnůstka doma (cca 1.5m pod zemí, tlusté zdi bez přímého slunečního svitu) netrpí vlhkostí, ale zase, ta teplota se tu v létě vyšplhá i na cca 25C. Je otázkou, jestli tedy jít se sklepem o patro níž, či tak. Takoví jihomoravští vinaři budovou v této otázce skladování dobře zabezpečení...
- - -
Několik zdrojů, ze kterých jsem čerpal:
http://www.skilledsurvival.com/canned-f ... date-myth/
http://gunbelts.com/blog/ammo-shelf-life/
https://www.canitgobad.net/can-vodka-go-bad/
https://www.doesitgobad.com/does-whiskey-go-bad/
A novinářskou senzaci nakonec:
In 1865, a steamboat loaded with canned provisions left port for the mining camps in Montana. Unfortunately, it had too many provisions and the weight of the vessel caused it to sink early on in its journey.
It sat at the bottom of the Missouri River for nearly a century. Among the provisions were cans of plum tomatoes, mixed vegetables, peaches, oysters, and honey.
In 1974, several scientists at the NFPA checked the content of the cans. They found that the products still had significant nutritional value and zero microbial growth.
In fact, the chemists found that these canned goods were just as safe to eat in 1974 as they were to eat 100 years earlier.