Protože osobních zkušeností není nikdy dost, přihodím zde jednu svou. Předesílám, že nemám žádné příznaky (a snad ani samotný COVID).
Zastávám názor, že nechat se vytrasovat má více negativ, než pozitiv. Že je lepší se v případě rizikového kontaktu prostě sám zavřít doma... Nicméně mnoho informací bylo jen z doslechu a mě teď karanténa absolutně nijak neomezí, takže jsem se nechal ze zvědavosti vytrasovat. Zároveň jsem chtěl mít pro klid duše test, abych mohl dát vědět svým předchozím kontaktům.
Můj kontakt proběhl v neděli na cca 2x15 minut v uzavřené místnosti. Projevy nemoci mému kontaktu začaly až v pondělí (ale nic hrozného, ani teplota a kašel není). Pozitivní výsledek testu můj kontakt dostal včera. Dnes vyplnil on-line dotazník, hygiena mu asi pět minut po odeslání volala. Byl jsem jeden ze dvou trasovaných, a volali mi asi do půl hodiny také. Byl jsem příjemně překvapený, hovor jsem čekal až v řádu dní. Nicméně mne zarazilo, že ani u mne, ani v případě hovoru s mým pozitivním kontaktem nepadla otázka na e-roušku. Nicméně ji ani jeden nemáme, v jablkách to je vzhledem k (ne)funkčnosti zbytečnost. V ostatních ohledech ale jednání hygieny na jedničku. Paní příjemná, předvyplnila žádanku na test pro doktora a dala mi veškeré informace. Co se týče mých kontaktů s lidmi, zeptala se jen na osoby z rizikových skupin v domácnosti. Jinak nic. Měl jsem zavolat obvoďákovi a domluvit si test. V případě negativního testu padá karanténa hned, v případě že se test nestihne (a neobjeví se příznaky), padá za 10 dní (tedy středa příštího týdne). Za mne tedy tato část naprosto v pořádku. Čekal jsem to daleko horší.
A pak to přišlo. Mým obvodním lékařem je firma, která zaměstnává na každé pobočce X lékařů, většinou relativně mladých. Paní doktorka byla naprosto zmatená, motala pořád 14 dní karantény (což už snad 2 měsíce naplatí) a říkala, že karanténa mi vlastně potrvá, dokud si s nimi nezavolám a oni neřeknou, že dost.

Na testy mne objednala až na středu (tedy 10. den od kontaktu). A to přesto, že jsem nabídl, že autem dojedu kamkoli po kraji. Prý je prostě plno. Mimochodem středa je posledním dnem, kdy se můžu nechat testovat (jde to 5-10 den). Jsme tedy na hranici situace, kdy se značná část lidí prostě testovat nebude. Nicméně vzhledem k termínu mého plánovaného testu se může stát, že výsledky dostanu až v pátek odpoledne, což už se ke svému doktorovi nedovolám a teoreticky bych tak měl v karanténě čekat až do pondělka (15. den od kontaktu). No prostě v této části slušný bordel. Nejvíce mne zarazilo, že lékařka nesleduje alespoň základní informace, které jsou pro její práci důležité a už to nejsou žádné novinky.
Na základě toho jsem volal na infolinku hygieny a ptal se na záludnou otázku: "Čí pokyny mají při rozporu přednost. Zda od hygieny či praktického lékaře..." Tak nepřekvapivě jsou to pokyny hygieny, která je tou institucí, která nařizuje karanténu.
Resumé 1: Takže jsem si to sám vyzkoušel a trvá můj názor, že pokud člověk nepotřebuje test, je lepší se netrasovat a jít sám do karantény. Pokud test potřebuje, raději bych snad obětoval těch 2500 a udělal si ho jako samoplátce. Nehledě na to, že tak ulevíte systému. Samo sebou je to jen můj osobní názor a nikoho k ničemu nenavádím.
Resumé 2: Změním obvoďáka.