Jsme na prahu III.WW ?

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
vrb
VIP

Re: Jsme na prahu III.WW ?

Příspěvek od vrb »

MHI: Ano, dotéká, ale ne dost na to aby to bylo udržitelné při současné spotřebě. Koukni na směrnici v grafu oproti předchozím rokům. S přítokem max 100 dnů teda. Bez mimořádné události.
zásoby plynu.png
Jak by to vypadalo? Tak jak to vypadá dnes. I zbabělost má své meze.
Ono je taková zbabělá jako já naprostá většina lidí, jen nad tím tolik nepřemýšlí.
To hodně záleží na okolnostech. Já jsem ted ve věku, kdy mám zodpovědnost za celou rodinu.
Kolem 60 let, až budou děti soběstačné a předám jim majetek a zkušenosti tak už tolik nebudu lpět na životě budu uvažovat jinak.

Jen dneska ty konflikty nejsou tak jasné jako za WW2.
Heidrich měl plán nás tady kompletně všechny vyhladit, to je dost ultimátní.
Jiné války jsou jen o obsazení území a není záměr plošně vyhlazovat obyvatelstvo.
Pod Ruskem jsme byli 40 let a většina lidí to tak nějak přežila, i když to stálo někdy za pendrek.

Ale zase si netroufám soudit např. Mašíny, když jim režim začal likvidovat rodinu tak vzali zbraně a šli.
Naši rodinu komunisti, kontráši, předtím Němci a tak jenom šikanovali a okrádali, ale to je v dějinách běžné. Jen Prapradědu se snažilo zabít Rakousko Uhersko a musel domů kolem celého světa. A po pradědovi občas stříleli SS, ale netrefili. Babička ale tenkrát už stejně byla na světě.
cipis
Pohlaví: muž

Příspěvek od cipis »

Uff, ještěže jsme se s celou řadou vrstevníků (i s početnými rodinami) shodli, že takoví zbabělci nejsme.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Mě tolik "neohromila" Vrbova zbabělost, a neochota někomu pomoci.
Ve skutečnosti se tváří v tvář zlu spousta lidí co se považuje za hrdiny strachy zhroutí, a naopak ti co se považují za zbabělce jsou schopni heroických činů.
Ale i ti zbabělci se většinou za svou zbabělost stydí, a uvědomují si, že se nezachovali správně.
Vrbova věta:
"Nejde o to fandit jedné, nebo druhé straně, ale konfliktu těchto znepřátelených stran se vyhnout co to jde".
To už není jen zbabělost, to je povahový rys.
Vrb takové chování považuje za správné, a doporučuje ho ostatním.
Snad nemám takové sousedy, a snad mě v kritické situaci potká někdo jiný.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

sigurd píše: 20.01.2025 21:09 Ja sa väčšinou ozvem, len keď ma niekto negatívne cituje, alebo použije môj nick.
Som lokálpatriot, a nemám rád, keď tu niekto, kto nežije na Slovensku, na základe jednostrannej mediálnej masírky cudzieho štátu vynáša súdy, aj keď reálne o tom prd vie, a ešte si dovolí legálne zvolenú vládu nazvať sračky, svoloč, a pod.
A v rámci whataboutizmu si dovolím rýpnuť ;) - kritizujete Fica, ale viťaza vašich budúcich volieb ste museli doviezť zo Slovenska. To si neviete republiku rozkradnúť aj sami?
Dočkej času.
Brzy bude na Slovensku kritika legálně zvolené vlády řešena pády z okna ;) .
Brzy už si Ficka nikdo kritizovat netroufne.
A pak už budeš mít vytoužený klid. :(
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Hagen píše: 21.01.2025 4:34 Mě tolik "neohromila" Vrbova zbabělost, a neochota někomu pomoci.
Ve skutečnosti se tváří v tvář zlu spousta lidí co se považuje za hrdiny strachy zhroutí, a naopak ti co se považují za zbabělce jsou schopni heroických činů.
Ale i ti zbabělci se většinou za svou zbabělost stydí, a uvědomují si, že se nezachovali správně.
Vrbova věta:
"Nejde o to fandit jedné, nebo druhé straně, ale konfliktu těchto znepřátelených stran se vyhnout co to jde".
To už není jen zbabělost, to je povahový rys.
Vrb takové chování považuje za správné, a doporučuje ho ostatním.
Snad nemám takové sousedy, a snad mě v kritické situaci potká někdo jiný.
To jestli bojovat či ustoupit (skrýt se) nemusí být ani tak otázkou morálky, ale otázkou zhodnocení situace. Někdy může razantní vystoupení zabránit daleko větším problémům a škodám, někdy může problémy přivolat a někdy může znamenat že na hromadě mrtvol bude o jednu víc.
To, jestli zaútočit, schovat se, zavolat pomoc či si před akcí sehnat posilu si musí každý rozhodnout sám. Podle situace, svých možností a schopností. Případně podle toho jestli je na něm někdo závislý.
...
Ad plyn.
Pokud pojedeme ze zásobníků máme zásobu na cca 45 dní při současné spotřebě. Vzhledem k tomu, že nám cca třetina až dvě pětiny spotřeby dotékají je reálné pokud přítok výdrží že vydržíme s plynem až do konce topné sezóny (na jaře se bude oteplovat, spotřeba klesne a s ní i čerpání ze zásobníků). Je však otázkou jaká bude ta další. Jestli se podaří sehnat dost plynu na doplnění zásobníků přes léto a hlavně kolik bude plyn stát. Protože příliš drahý plyn způsobí další kolo deindustrializace, chudnutí obyvatel a minimálně vzrůst hodně nepříjemných nálad mezi obyvatelstvem.
Což je historicky ověřená pravda.
Koukej tak, aby jsi viděl.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Drigone, tady ale nešlo o zhodnocení situace, a správném postupu.
Tady šlo o to "neplést se do ničeho co mě nepálí".
A to už za morální poklesek rozhodně považuji.
Obzvlášť je-li to bez uzardění doporučeno jako nejlepší řešení.
ropas

Příspěvek od ropas »

vrb rozmýšla ako rozpadlík. normálny človek nepotrebuje vojnu vyhrať, ale vojnu prežiť.
a rozhodne považujem za blbosť hrdinsky umrieť za to, aby moje dane prerozdeloval urednik v nejakom konkretmnom hlavnom meste.
čo bude mať matka z lvova z toho, že penaze z donecka sa budu prerozdelvať v kyjeve a nie v moskve, ked jej umrel syn?
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Väčšinou, ak nastane krízová situácia, tak si veľkohubí moralisti a arbitri naložia do gatí a zalezú. "Zbabelec" chrániaci svoju rodinu situáciu vyhodnotí, a zareaguje tak, ako treba.
Chlapi, za tie stovky príspevkov ste už nechtiac plne odkryli vaše osobnosti. Je tu pár hodnotných nenápadných ľudí, ktorých by som mal rád za susedov v prípade veľkého prúseru. Keď ešte opomenieme životne nezrelých mladších naivných idealistov, tak zbytok nic moc. Kam by ste sa vy zaradili?
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Sarkafarka.Loupeznik

Příspěvek od Sarkafarka.Loupeznik »

Ale tady zatím není řeč o řešení vlastního průseru(myšlena válka na našem území), ale o řešení pomoci někomu, kdo do toho průseru nechtěně spadl, A o tom, jak se nejlépe bránit tomu, abychom takový průser nezažili též. Jak se vypořádat bujením páté kolony, která pak ráda pošle zvací dopis "osvoboditelským" vojskům. No a že takovou kolonou Slovensko už víceméně je, nedokazují jen vyjádření slovenských vládnoucích politiků, ale i většina zde se vyskytujících příspěvků ve slovenštině(čest výjimkám).
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Jsem rád, že alespoň někdo chápe (na rozdíl od Ropase a Sigurda) o čem je vlastně řeč. :yes
Hagen

Příspěvek od Hagen »

ropas píše: 21.01.2025 10:33 vrb rozmýšla ako rozpadlík. normálny človek nepotrebuje vojnu vyhrať, ale vojnu prežiť.
a rozhodne považujem za blbosť hrdinsky umrieť za to, aby moje dane prerozdeloval urednik v nejakom konkretmnom hlavnom meste.
čo bude mať matka z lvova z toho, že penaze z donecka sa budu prerozdelvať v kyjeve a nie v moskve, ked jej umrel syn?
V tom případě jsem rád za ty nenormální, kteří jsou ochotni tu vojnu vyhrát, a zachovat tomu normálnímu, rozpadlicky smýšlejícímu tu jeho svobodu, kterou si ale vůbec nezaslouží.
Tyto bytosti za normální považují to, že za ně nastavuje krk někdo jiný.
O tom, že by naopak nastavili krk za někoho jiného nemůže být vůbec řeč.
Důležité je přeci přežít :puke .
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Zaburol si na variantu typu: Nastaviť krk niekoho druhého, za vlastné záujmy a pohodlie. Táto varianta je overená minimálne od 38' roku a priebežne sa opakuje s obmenami dodnes.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

U tebe mě už nepřekvapuje že se zase neorientuješ o čem je tu řeč.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

To, že nechápeš súvislosť s tvojími "bytosťami", vojnou a nasadzovaním krkov, je len tvoj problém. ;)
d-s

Příspěvek od d-s »

Jobu tym urcite myslel to ako za rusko na frontu idu ludia z okrajovych regionov, ktori mozno ani nevedia co ukrajina vlastne je. Myslel tym ako ruske "elity" nechavaju zomierat tychto ludi za vlastne zaujmy.
Ak sa mylim tak sorry 8-)
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Já jsem tu Jobovu odpověď takhle taky pochopil.
Jen nevidím jakoukoliv souvislost s tím, jestli je nebo není někdo ochoten někomu pomoci v nouzi.
Jako vždy já mluvím o voze, a JOB o koze ;)
Nevím jestli to JOB dělá schválně, nebo vážně nechápe o čem je řeč.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

d-s - napríklad.
Hagen- ono medzi ochotou pomôcť niekomu v núdzi a zneužitím niekoho, kto je v núdzi je vždy veľmi tenká hranica.
d-s

Příspěvek od d-s »

ropas píše: 21.01.2025 10:33 vrb rozmýšla ako rozpadlík. normálny človek nepotrebuje vojnu vyhrať, ale vojnu prežiť.
Ano, vrbove prispevky ukazuju na diagnozu - existencialna paralyza.
Z mnohych jeho prispevkov priam srsi uzkost a strach.
Taky clovek sa tak velmi sustredi na vyhybanie sa hrozbam ze straca moznost zit plnohodnotny zivot.

Kazdy si na otazku co je lepsie, mozno dlhsie prezit (ale nic neovplyvnit) alebo mozno kratsie zit (a nieco mozno skusit zmenit k lepsiemu), musi zodpovedat sam...
Hagen

Příspěvek od Hagen »

JOBU píše: 21.01.2025 21:53 d-s - napríklad.
Hagen- ono medzi ochotou pomôcť niekomu v núdzi a zneužitím niekoho, kto je v núdzi je vždy veľmi tenká hranica.
Ale jdi, není tam žádná hranice, ani žádná podobnost.
Jsou to dvě zcela rozdílné situace.
Mezi ochotou půjčit někomu peníze a ochotou o peníze někoho okrást je jaká hranice???
Vůbec žádná!
Jsou to také dvě naprosto rozdílné situace. ;)
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Tak potom asi detailne nedokážeš vníma svet okolo seba a vidíš len to, čo chceš vidieť. A vôbec tu nemusí ísť len o peniaze.
Odpovědět