Jak poznate nastup totality?

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Hagen

Re: Jak poznate nastup totality?

Příspěvek od Hagen »

Takoví lidé jsou v každém státě.
Problém nastane, když je jich víc než je běžný únosný průměr.
Toho se pak bezpáteřní politici chytnou, a na jejich zoufalství, naivitě a hlouposti si postaví kariéru.
Jsem vážně zvědavý, kolik podobných imbecilů bude volit Babiše.
Obávám se že dost na to, aby mu to stačilo. :puke
sigurd
Pohlaví: muž

Příspěvek od sigurd »

Sarkafarka.Loupeznik píše: 03.02.2025 19:28 "Takisto existuje značné percento zpackaným životom frustrovaných ľudí, ktorí sa dajú ľahko manipulovať, ak im niekto ukáže "vinníka" ich neúspechu."
Tady jsi přesně popsal voliče či omlouvače vaší současné vlády. V podstatě jde o stejnou množinu jako těch Hagenem definovaných 20%. Gratuluji k prozření.
Omyl, to sú účastníci súčasných protestov, a voliči opozície- chodia si tam vykričať svoje mindráky, viem o čom hovorím :) .
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Myslím, že tímto jsi dal zcela jasně najevo do které skupiny patříš, a kam tě srdce táhne ;)
Chce se mi věřit, že těch "zamindrákovaných" Slováků bude přibývat.
A neber to tak, že se seru do Slovenské politiky (přestože v demokracii je běžné říct svůj názor).
Ber to tak, že pokud se z mého souseda stává gauner, tak je to i můj problém.
Sarkafarka.Loupeznik

Příspěvek od Sarkafarka.Loupeznik »

sigurd píše: 03.02.2025 22:52
Sarkafarka.Loupeznik píše: 03.02.2025 19:28 "Takisto existuje značné percento zpackaným životom frustrovaných ľudí, ktorí sa dajú ľahko manipulovať, ak im niekto ukáže "vinníka" ich neúspechu."
Tady jsi přesně popsal voliče či omlouvače vaší současné vlády. V podstatě jde o stejnou množinu jako těch Hagenem definovaných 20%. Gratuluji k prozření.
Omyl, to sú účastníci súčasných protestov, a voliči opozície- chodia si tam vykričať svoje mindráky, viem o čom hovorím :) .
Že si něco myslíš neznamená, že to víš. Podle průzkumů je typický volič Fica nízkopříjmový občan s nižším vzděláním z vesnických oblastí a maloměst, povětšinou zaměstnanec v průmyslu či zemědělství. Pokud bych hledal člověka s mindráky, nespokojeného se svou finanční situací a dalšími frustracemi pramenící nejspíš z osobní neschopnosti se postarat pořádně o sebe a svou rodinu, hledal bych asi tam. Těžko si myslet, že mindráky z vlastní neschopnosti mají kupříkladu takoví psychologové a psychiatři, kteří se ke kritice Fica přidali v otevřeném dopisu. Možná i proto nejsou tyto protesty směřované na zájmy zvyšování platů, okleštění finanční a jiné pomoci sousední Ukrajině(aby jim zbylo v kapsách víc) apod., ale trefují se do geopolitického směřování té Vaší nahnědlé bandy. Ale chápu, že jedinec tvého ražení tohle těžko pochopí, nebo si dokáže přiznat.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Súhlas, povedať svoj názor, rešpektovať cudzí, kultivovane, bez invektív- ono čas ukáže, kto bol bližšie pravde, a ako sa to nakoniec vyvinulo- napríklad UA.
Čo sa týka tých "zamindrákovaných", tak viem o čom hovorím. Mám takú nepríjemnú vlastnosť- všetko si pamätám, a mám nechtiac dlhoročný prehľad o osudoch mnohých ľudí (v širšom susedstve+ práca), a keď ich stretnem, tak hodíme reč. Väčšina životných outsiderov (ktorým ubližoval každý režim ;) ), chodí na protesty, lebo s "tým" už treba konečne urobiť poriadok. Bol som aj pozrieť, akú to má úroveň, a objektívne nič moc.
Budem sa opakovať, ale výrok, že keď do ulíc vyjdú nasratí normálni ľudia, tak bude do týždňa vymaľované, platí.
A že Ficov ansábel svojími populistickými tanečkami už začína liezť na nervy "normálnym" ľuďom, je tiež pravda- ale oni to vedia, a tak bude nejaký čas kľud :) .
Hagen

Příspěvek od Hagen »

Proti normální slušné vládě chodí protestovat zamindrákovaní, frustrovaní,... neslušní.
A proti neslušné vládě chodí protestovat naopak ti slušní.
Tak to vždy bylo, a má to i jasnou logiku.
Je proto jasné, kdo chodí protestovat proti proruskému gaunerovi Ficovi.
Představa, že se ale do ulic vyvalí davy slušných Slováků, a do týdne je vymalováno je tak neskutečně naivní, že mám pocit, že to ani nemůžeš myslet vážně. ;)
sigurd

Příspěvek od sigurd »

OK, zdá sa, že máš v tom úplne jasno, v súlade s tvojim postojom :) .
Ja som svoje napísal...
mhi

Příspěvek od mhi »

Jsem trosku offtopic, ale ne uplne - Hagenuv post mne inspiroval. Celkem dlouho zvazuju, jestli "dobre a zle vlady", napr. Fiala vs Babis (Trump vs. Biden), nejsou jen jinak ochucenym odvarem toho stejneho. Tedy ze oba jsou uvnitr vlastne celkem solidni ubozaci, akorat kazdy to na venek dela jinak.

Ja treba Fialovi neverim vubec nic, je to z meho pohledu prazdna figurka, takovy marketingovy panak. Kdyz se clovek podiva na to co dela ODSka, tak je to pravy opak nejakych puvodnich svobodne-trznich idealu. Mimochodem Klause/Topolanka/etc zpetne povazuji taky za nedobre osobnosti, ktere se "pouze" svezly na dobrych idealech.

Obecne bych rekl, ze tihle lide maji v hlave primarne vlastni prospech, nikoliv dobro lidi, a je jim celkem jedno jakou cestou se naplni jejich potreby (hlavne socialne-emocionalni, nebo financni). A pro tu cestu si zvoli osloveni nejakeho spektra volicu, ktere ma pro ne potencial. Otazka ted je, jestli nakonec neni v dusledku horsi ten, kdo to dela skryte.

Mrknete na kroky vlady a rekne te si: vede to k vetsimu socialnimu statu (mensi mira svobody, osobni i ekonomicke), nebo naopak? Ja dochazim bohuzel k tomu druhemu. Jsou to "velke systemove veci" typu zvysovani dani, neschopnost vyresit duchody, greendeal, nebo i relativni drobnosti typu zvysovani poplatku CRo+CT, nebo treba snaha udelat povinne prispevky Hospodarske komore (to mi prislo jako neuveritelny bizar). Tohle pomalu a plizive smeruje k totalite.

My co mame deti muzeme alespon delat to, ze jim budeme vysvetlovat "jake to muze byt" nebo "jake to bylo za nas", protoze ta dalsi generace uz vubec nemusi chapat nektere koncepty svobody a totalita pro ne bude normou.

Totalita, ktera prijde plizive.
Dobrodruh

Příspěvek od Dobrodruh »

Za několik tisíc let, od starověku, do dnes žádná spravedlivá vláda a společnost neexistovala. Je to zejména tím, že lidé jako takoví mají často sklony spíše ke špatnosti.
Sarkafarka.Loupeznik

Příspěvek od Sarkafarka.Loupeznik »

To mhi: Ale to zavíráš oči před dědictvím Burešovy vlády s rozšustrovaným rozpočtem a vyžranou kasou a současně navýšením výdajů v souvislostech s děním na Ukrajině. Bylo by snadné nezvyšovat příjmy státního eráru kdyby měl Fialův kabinet luxus globálního ekonomického růstu jako měla předchozí vláda, která ani tak nedokázala hospodařit s rozumem. Nemusím se zvyšováním daní souhlasit, resp. jím být nadšen, ale zase nemohu být úplně slepý a doufat, že přijde "pravice" k snědenému krámu a vykouzlí za jedno volební období zázraky.
mhi

Příspěvek od mhi »

Tuhle otazku jsem pochopitelne resil, stejne jsem si udelal zaver, ze ODS je dnes nejen levicova, ale hlavne prazdna strana. Kriteria jsem se snazil popsat vyse. Na tech drobnostech typu CT+CRo se to nejlepe asi demonstruje, byt nejsou nejdulezitejsi (oboji je zumpa na penize, a maji verejnosti financovane aktivity, ktere nespadaji pod jejich zakonny ucel).

Nechci dale uz zabredat do debaty mistni politicke situace, nevidim v tom smysl, bohuzel take "nevidim kam a jak dal".

ad Dobrodruhova: "lidé jako takoví mají často sklony spíše ke špatnosti" - ano, ale nerekl bych vetsinove (v pomeru konaneho "dobra a zla"). Pokud by tech zlych skutku bylo vice nez dobrych, evolucne bychom se neprosadili. Myslim, ze schopnost kooperovat je jedna z nejvetsich evolucnich vybav cloveka. Myslim, ze zrovna osu konani dobra a zla lze rozdelit zhruba do 4 modelu:

1) konam zlo, protoze dusledky necitim jako dulezite (antisocialni "psychopaticka" osobnost)
2) NEkonam zlo, protoze bych byl chycen, a naopak konam dobro, protoze se mi lide okolo mne nejak primo odmenuji (napr. pochvalou, penezi, uctou, ..)
3) konam dobro z presvedceni, ktere je ale primarne podmineno odmenou ("citim se byt lepsim")
4) konam dobro bez naroku na jakoukoliv odmenu (zde je rekl bych spojeno to, ze ne vse co je spolecnosti prijimano jako dobre muze byt skutecne dobrem)

Vlastne cokoliv 2..4 posiluje spolecnost jako takovou. Naprosta vetsina lidi zapadni spolecnosti myslim funguje na bodech 2 a 3.
vrb
VIP

Příspěvek od vrb »

Ještě jsem nepotkal nikoho kdo by chtěl být prvoplanove zlý. Spíše je to nedorozumění a nesoulad priorit.
Problém je,že všichni si myslí že konají dobro.

Pár příkladů jak ty přístupy vnimam já. Aniž bych s někým z nich souhlasil nebo to obhajoval.

Ukrajinec: Konám dobro, jde mi o udržení celistvosti země, jdu střílet separatisty na Donbase.
Rus: Konám dobro, jdu chránit krajany a střílet Banderovce.
Srb: Konam dobro, jdu bojovat za celistvost a práva Srbska a střílet separatisty v Kosovu.
Američan: Konám dobro, jdu bombardovat Srbsko abych ochránil lidi z Kosova a jiných částí Jugoslávie.
Izraelec: Konám dobro, rozšiřuju svoje osady a zurodnuju poušť. Palestinci nechtějí táhnout pryč, tak to rovnam se zemí pancerovym buldozerem.
Palestinec: Konam dobro, jde mi o celistvost Palestiny. Izraelci nám zabírají naše území a vyhaneji nás, odpaluju kassamy a nakonec sebe v davu.
Atd. Kam se podíváš...
mhi

Příspěvek od mhi »

Doporucena literatura: vse okolo antisocialni osobnosti/poruchou osobnosti (ASPD). Zde je co vypadlo z ChatGPT (a takhle to jako laik chapu i ja):
Vnímání antisociální osobnosti, která se rozhodne spáchat nějaký zločin, se často liší od běžného vnímání světa. Taková osoba má tendenci k sebestřednosti a nedostatku empatie k ostatním. Nezohledňuje pocity ani potřeby druhých lidí, což znamená, že pro ni může být těžké pochopit, proč by nějaký čin, který jí osobně nic nepřináší, měl někomu jinému ublížit.

Když antisociální jedinec přemýšlí o spáchání zločinu, jako je krádež nebo násilí, často to pro něj není morální dilema. Místo toho se může zaměřovat na to, co mu konkrétní čin přinese – například materiální zisk, potěšení z moci nebo kontrola nad situací. Z jeho perspektivy může být cílem uspokojení jeho vlastních potřeb, přičemž nebere v úvahu, jaké důsledky to bude mít pro ostatní.

Pokud by šlo o násilný čin, například vraždu, může to být pro něho vnímáno jako způsob, jak se zbavit někoho, kdo mu stojí v cestě nebo jako prostředek k dosažení nějakého cíle. Může se soustředit na praktickou stránku věci – jak to udělat efektivně, co z toho získá – bez přemítání o tom, jaký to bude mít psychologický nebo fyzický dopad na oběť.

Tato osoba pravděpodobně nebude mít pocity viny nebo výčitek svědomí, protože její morální rámec je výrazně odlišný. Místo toho, aby se cítila špatně z toho, co dělá, může mít pocit, že je to "jen byznys" nebo že ostatní si to zaslouží, případně že to není její problém. Mohou se objevit pocity vzteku nebo frustrace, pokud se věci nevyvíjejí podle jejího plánu, ale ne kvůli tomu, co to dělá jiným, ale spíše z důvodu osobního selhání.

Zjednodušeně řečeno, antisociální osobnost se soustředí na to, co jí to přinese, a většina jejích rozhodnutí je řízena osobním ziskem, ne emocemi vůči ostatním. Nezajímá ji, co ostatní cítí, a přemýšlí o okolnostech z hlediska toho, co jí to přinese, ne o tom, jak to ovlivní ostatní lidi.
Takovych lidi je 1-4%, pry vice muzu nez zen. Doporucuji film o https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Holmes ; na YT jsou rozhovory s lidmi ASPD.

Dale se vyjadrim k tomuto:
Rus: Konám dobro, jdu chránit krajany a střílet Banderovce.
Ten problem vlastniho videni dobra je casto "racionalizace". Takze ten bezny Rus o tom treba nepremysli, jeho rovina je rekl bych "nemam jinou moznost" - coz je samozrejme nesmysl, jen je prilis zbabely na to, aby se postavil tem mocnejsim, ktere tam ale sam nainstaloval (Ukrajinec tohle uz dokazal prekonat - mocnejsimu Rusovi se postavil).

Druha rovina ve ktere operuji je ta, ze oni jsou prece nadrazeny ("vyvoleny") narod. A treti muze byt ta, ze "zapad nam to cele kazi". Coz je z jejich pohledu opet legitimni pohled, ale zcela falesny, oni si tim jen obhajuji svoji neudrzitelnost. Da se to treba prirovnat ke skolakovi, ktery zesmesnuje svoje chytrejsi studenty "sprte" a tahne je smerem k sobe "dolu".

Kdyz jdeme vys k mocnejsim, ty psychologicke ego-obranne mechanismy se meni zrejme smerem k tomu antisocialnimu, kdy clovek uz neco muze zmenit, ale nejak si to vlastni dobro zduvodni.

Proc to ale rozepisuju - podobne mechanismy funguji u kazdeho, i u nas, jsou to duvody proc treba umoznime nastup te totality. Na tom beznem Rusovi snad muze byt videt jak to funguje, je potreba podobny postup analyzy aplikovat idealne i na sebe a sve okoli, abychom do takovych pasti nepadali sami (tohle samozrejme takhle jednoduse nefunguje, ego nam v tom brani).
Haluziak

Příspěvek od Haluziak »

Pokud je to takhle, tak 90% lidí co znám má antisociální poruchu, neboť dávají svému blahu vetší důraz než blahu společnosti.
Beware of old men in profession where men die young.
Z východu, natož z Ruska ještě nikdy nic dobrého nepřišlo!
mhi

Příspěvek od mhi »

Tohle mi prijde spis jako nastaveni hranic, neni spatne naplnovat nejprve svoje potreby, ale ne na ukor ostatnich. Dobra paralela je emergency kyslik v letadle, nejprve davate masku sobe, pak diteti (ci ostatnim). Rozhodne ale nejdete a nekomu masku neseberete.

Obdobne to je i v mezilidskych vztazich, pokud nekoho zneuzivam, je to spatne. Kriterium pro mne je to, jestli vsichni ucastnici interakce maji nejaky benefit (tzn. neni to "hra s nulovym souctem").

Krome antisocialni je jeste narcistni osobnost (a porucha osobnosti), tenhle termin je populaci vniman jinak nez to pouziva psychologie, ale nechci tady plevelit vlakno. Narcis nemusi byt vubec hezky, nemusi byt nejlepsi, nemusi byt ani uspesny, naopak muze byt v roli "svet muze za muj neuspech" *, je to o dost slozitejsi. Takovy markantni rozdil mezi antisocialni a narcistni osobnosti je, ze ten druhy se musi vyporadat s vinou za to co dela, ASPD vinu obvykle neciti. V praxi ASPD prijde v kukle s pistoli a rekne dej mi penezenku (kriterium: projde mi to); narcis sehraje psychologickou hru pro sebe i okoli, kterou se vyvini a svoji obet zmanipuluje. Muze to byt treba pres city ("ja chudinka samozivitelka, ..." - manipulace skrze empatii) nebo treba v modelu zla tchyne (tady si obet treba rekne ze je jednodussi tchyni "pujcit", nez zazivat to peklo co by prislo jinak - manipulace pres strach).

Podobne mechanismy na urovni jednotlivcu se dobre vyuzivaji i u te totality (typicky pro narcistni ego obrany je idealni najit nejakeho vinika ve spolecnosti a "bojovat proti nemu").

--
* Mein Kampf jsem nedokazal precist, ale ty pasaze, do kterych jsem nahledl presne tohle ukazuji; dale viz napr. https://en.wikipedia.org/wiki/Psychopat ... olf_Hitler
vratnikp

Příspěvek od vratnikp »

Haluziak píše: 07.02.2025 11:52 Pokud je to takhle, tak 90% lidí co znám má antisociální poruchu, neboť dávají svému blahu vetší důraz než blahu společnosti.
pánové, v čistě filozofické rovině je matice ta jednoduchá (zisk můj x zisk jiných):
dobrý člověk dosahuje osobního prospěchu tak, že ostatní nepoškodí, v ideálním případě pomůže i jim
altruista na úkor svého zisku/zdrojů pomáhá jiným
ksindl dosahuje prospěchu na úkor jiných
blbec poškozuje sebe i jiné, aniž by z toho něco měl
it’s better to be a warrior in the garden than a gardener in a war.
mhi

Příspěvek od mhi »

Tady je rekl bych (jak to vnimam) hezky vyjadrena ta antisocialni osobnost: https://www.ceskatelevize.cz/porady/16477370724-exit/

Jinak u Donalda Trumpa vidim obrovskou nevyhodu v jeho nekonzistentnosti, jak je zmitan zrejme emocemi - viz to "vyjednavani" z pozice sily napr. pres cla, apod., a caste zmeny postoju + nekoordinovanst s ostatnimi.
Odpovědět