Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
97
39%
Ne
151
61%

Celkem hlasů: 248
proforma
VIP

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od proforma »

Tak v noci na nedeli jsme se prehoupli pres 200 pripadu, presneji na 214. Odstup 4 dnu od posledniho grafu mi dal udelat novy, tentokrat uz je viditelnejsi vyvoj.
stav-20200315rano.jpg
Graf mi dava trochu nadeje. V porovnani s ostatnimi je videt, ze narust je nejmene strmy, tedy ze opatreni z pocatku tydne snad mela nejaky efekt.

Co mi ale dela vrasky, je informace, ze priblizne 1/3 z techto 214 pripadu uz tvori nakazy v ramci CR, ne "dovozy".

"7:20 - Dvě třetiny nemocných se infikovaly v zahraničí, třetina v České republice. Ze zemí, v nichž se Češi nakazili, stále převažuje Itálie (74,5 procenta), která je v současnosti státem s nejvyšší počtem nově nakažených na světě. Z Rakouska si nákazu "přivezlo" 12,7 procenta nemocných Čechů. Největší část nakažených je ve věku od 25 do 54 let. Počet nakažených seniorů nad 65 let je vyšší než počet nemocných dětí."
https://www.novinky.cz/zahranicni/koron ... paign=null)

Takze ti nasi lyzari slusne zapracovali :finger A bude hur. Porad si myslim, ze celostatni karantena je posledni reseni a je pravdepodobna az pristi vikend. Ale jestli hygienici maji presnejsi a aktualnejsi data nez ja (coz urcite maji) a jestli dnesni narust bude akcelerovat ve skupine prenosu v ramci CR, pak bych pripoustela karantenu i dnes v noci. Neni lepsiho terminu nez vikend, kdyz vsichni jsou doma a provoz minimalni...
proforma píše: 11.03.2020 14:24Uvidime, kam se to zacne splhat koncem tohoto a pristi tyden, ale myslim, ze koncem tohoto tydne budeme nekde na 250-300 pripadu a koncem pristiho tydne 700-1 000 (oficialni cisla dle kapacit laboratori). Jestli, prip. kdy do toho vyhlasi karantenu mest, netusim. Ale i kdyby to udelali hned tento vikend (ale myslim, ze spise az ten pristi), tak s cisly pristiho tydne to nijak nehne, ucinek karanteny se zacne projevovat az tak po 14 dnech od vyhlaseni (podle prisnosti), takze nejdrive koncem brezna.
Zdroj: https://www.ecdc.europa.eu/en/publicati ... -worldwide
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Argonaut
Pohlaví: muž

Příspěvek od Argonaut »

otázka, jak by karanténa vypadala. Pokud by to vypadalo jako na hranicích, kde rozdávali letáčky... Kdyby bývali nespali, mohli to udělat jako Rusové a jinde v Asii. Masivní screening a testy, každého, kdo překročí hranice. A zantýden další test. Náklady by byly nakonec mnohem menší, než zastavit na 2-4 týdny ekonomiku.
MFG

Příspěvek od MFG »

@proforma Vychazi nam to podobne, uvidime ve stredu pristi tyden ...

Muj nazor je, ze epid.team navrhuje karantenu od nedelni noci, aby ten positivni trend podporili, ale rozhodujici bude setkani se zastupci podnikatelu dnes odpoledne. Vim ze v jedne z nejvetsich firem v zemi je veliky tlak na udrzeni vyroby dokud to pujde, lobovali (uspesne) i za uvolneni restrikci pro kamiony atd. Dily jim dojdou tak za tyden, to je myslim to co bude vlada dnes zvazovat - nechat dojet vyrobu vs jakou cenu za to zaplatime v narustu nakazy/obeti. Ekonomika je take soucasti preziti, neni to jednoduche rozhodovani.
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

@Argonaut: Aby byla karantena ucinna, musel by byt podstatou zakaz vychazeni bez 50 vyjimek. Otevreny jen prodejny potravin a lekarny, v potravinach naprosty zakaz prodeje alkoholu, jinak by se tam zase srocovaly zivly, ktere si prece jdou koupit "potraviny". Myslim, ze tady nikdo nema koule na vyhlaseni stanneho prava (urychleni trestniho procesu), i kdyz nektere veci k tomu pomalu smeruji (zvysene tresty za porusovani karanteny a trestne ciny v dobe nouzoveho stavu, pokyny soudum ohledne projednavani uz rozjetych pripadu). Ale tenhle termin nikdo nepouzije, porad jeste jsou reminiscence na 2. sv. v. prilis silne.

Je-li aktualne 214 priznanych pripadu, znamena to, ze tu ve skutecnosti beha okolo 2,5 tis. nakazenych. To uz je "zu moc" na to delat individualni opatreni.
tygrsdrakem
VIP

Příspěvek od tygrsdrakem »

Já bych tu karanténu od dnešní noci viděl docela reálně. Odpovídá tomu i načasování schůze vlády na dnešní odpoledne. Otázka je, jestli to Prymula ustojí. Doufejme že ano.
„Naši experti tam provedli pár vrtů, a zjistili, že je tam ohrožena demokracie."
Indy

Příspěvek od Indy »

Trosku navazu na sve predchozi posty.
Obecny ustup virovych infekci na jare zreje souvis s prirustkem vitaminu D pod vlivem pribyvajiciho slunecniho zareni. Ukazuje se, ze severne od 51 rovnobezky je v dobe od rijna do jara mnozstvi slunecniho zareni naprosto nedostatecne pro adekvatni tvorbu vit D.
Odkazy ted uvadet nebudu, najit se toho da hodne.
Maximalni, za vsech okolnosti tolerovana denni davka by mela byt 2000 I.E. Kratkodobe mozno i vice.

Dale je mozne, ze laktoferrin (da se koupit jako doplnek stravy), ma taky protektivni ucinek pred SARS-COV.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl ... po=10.6061
Pro to by svedcil i lehci prubeh onemocneni u deti a mladistvych, protoze s vekem ztracime schopnost vstrebavat lactosu a stoupa intolerance mleka a mlecnych vyrobku obecne.

O vit C tady bylo napsano uz dost, ten je samozrejme taky dulezity.
martin951
Pohlaví: malé, zrzavé

Příspěvek od martin951 »

A hlavně, opět a zase.
D3 vždy s K2 ideálně mk7. Dávat vždy s nějakými tuky a ideálně ve formě lipozomu.
Jinak D3 už cca 5 letu jedu denně 6000-10000 IU, asi 5 let jsem nebyl ani nachlazený a mám trvale i v zimě ideální hladinu (mezi 100 nmol/l - 150 nmol/l).
“Let your plans be dark and impenetrable as night, and when you move, fall like a thunderbolt.” Sun Tzu
Respirateur

Příspěvek od Respirateur »

Laktoferrin – bílkovina vážící železo, jeden z mechanismů nespecifické protibakteriální imunity. Uvolňován z leukocytů a buněk žláz; je obsažen v některých sekretech slzy, mléko. Vyvázání železa vede k jeho nedostatku pro bakterie, čímž narušuje jejich metabolismus a množení.

protibakteriální imunity, tedy viry to patrně nepostihne.
„Člověk, na nějž nadávají blbci, je hoden důvěry.“
Jean Paul Sartre
Indy

Příspěvek od Indy »

Ad laktoferrin- podle studi z vyse uvedeneho odkazu je schopen vychytat cast Coronaviru. Cili nastup infekce je pomalejsi , telo stihne adekvatne zareagovat (a ne premrstene).

Ad Vitamin D3: ano vysoke davky jsou dlouhodobe mozne, Ale ne obecne, zavisi na metabolismu kazdeho z nas a jake mam zasoby (je rozpustny v tucich, cili se pomaleji uvolnuje a kazdy jsme na tom jinak). Taky napr. vysoke davky D a strava bohata na calcium vedou uz casteji k ledvinnym kamenum a selhani ledvin. Proto se obecne pro celou populaci doporucje tech 2000/den.
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

https://m.youtube.com/watch?feature=you ... 2KW1kud9fg

Dalsi dobry rozhovor s MUDr. Pekovou.
steve_michalik

Příspěvek od steve_michalik »

Pěkný článek (anglicky) ohledně karantén a omezení styků mezi lidmi. Jsou tam čtyři animované simulace, zjednodušeně modelující:
  • žádná opatření
  • ne 100% karanténu
  • snížení mezilidského kontaktu
  • velké snížení mezilidského kontaktu
https://www.washingtonpost.com/graphics ... simulator/
Naposledy upravil(a) steve_michalik dne 15.03.2020 11:00, celkem upraveno 1 x.
neviditelny

Příspěvek od neviditelny »

Proč vlastně ještě není zakázáno prodávat nebalené pečivo? Já mám sice pekárnu, ale když vidím, jak to lidi v marketech ohmatávají a chrchlají na to, tak se divím, že tu pekárnu už nemají všichni. Nebo co pečivo prodávat mražené, tedy polotovary, které přijdou do marketu? Je mi jasné, že kuchařské schopnosti hodně lidí by na to nestačily. Případně výdej čerstvého pečiva až po nákupu za kasou. Vše teplem dezinfikované a neošmatlané.

Píšu sem své možná blbé nápady, protože fórum čtou i lidi "tam nahoře" a policie, což už mám ověřené. Takže k témuž vyzývám i další rozpadlíky. Pište jakákoliv řešení, co vás napadnou. A doufám, že řešení Faba nebude ban :envy
proforma
VIP

Příspěvek od proforma »

Nepochybuju, ze to tu cte vic lidi nez jen prihlaseni clenove. Ale tvrzeni "mam overeno" je docela odvazne. Muzes to dolozit? Klidne SZ.
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Zákaz prodeje nebaleného pečiva je dobrý nápad. M.j. už jen proto aby lidé strávili v obchodě co nejkratší dobu.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Respirateur

Příspěvek od Respirateur »

Už dávno mohl být výdej čerstvého pečiva řešen výdejním mechanickým zařízením. Ze zásobníku se jednotlivé rohlíky/housky nabírají jednoduchým postrkovadlem ovládaným pákou. Pod ním je pytlík a deset pohybů pákou = deset rohlíků. Už to dávno mohl někdo vymyslet a sestrojit.
„Člověk, na nějž nadávají blbci, je hoden důvěry.“
Jean Paul Sartre
devlop

Příspěvek od devlop »

co si mám představit pod pojmem "Karanténa Česka"? Však hranice jsou již zavřené, ven se nikdo nedostane.

„Směřujeme k dalšímu opatření, k maximálnímu,“ řekl Babiš v debatě na Primě. Pak dodal, že to je karanténa celé České republiky. Řekl, že v Česku je potvrzeno už 231 lidí infikovaných koronavirem a do večera jich podle něj bude více než 300"
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babi ... domaci_kop
Rafael

Příspěvek od Rafael »

Stačilo aby byly nasáčkovány. Mám už delší dobu oblíbené dva krámky kde to tak mají a rád tam rohlíky a housky nakupuji.
(Chybí mi kus důležitého prstu a se sáčky a sáčkováním mám trochu problémy...).
*
A jak teď poslouchám tu debatu na Primě, vidím vyhlášení nějaké karantény apod. velmi reálně.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
MFG

Příspěvek od MFG »

K tomu pecivu ... na zapad od hranic je to vzdy reseno tak, ze se k pecivu rukou nejde dostat, je tam takovy podavaci mechanismus pres rekneme kleste, kolegove jsou vzdy fascinovani tim jak je to u nas, obzvlaste “bedna” s rohliky ... cili ono by stacilo nasadit to same co maji retezce v jinych zemich bezne. Ale to uz jsem OT
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Faktická poznámka, ono i balené pečivo se ochmatává, minimálně k vůli zjištění data spotřeby.
No a dezifikujete (vyhodíte) pak doma obal od toho baleného pečiva :!:
Ma_tes1

Příspěvek od Ma_tes1 »

devlop píše: 15.03.2020 11:26 co si mám představit pod pojmem "Karanténa Česka"? Však hranice jsou již zavřené, ven se nikdo nedostane.

„Směřujeme k dalšímu opatření, k maximálnímu,“ řekl Babiš v debatě na Primě. Pak dodal, že to je karanténa celé České republiky. Řekl, že v Česku je potvrzeno už 231 lidí infikovaných koronavirem a do večera jich podle něj bude více než 300"
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babi ... domaci_kop
Podle mě to znamená, že jednoduše všichni občané ČR budou muset sedět doma - prostě zákaz vycházení.. samozřejmě až na pár výjimek - ostatně jak to plánují i ve Španělsku - pouze do práce, nemocnice a na nutný nákup..
Podle mě se toho dá ale lehko zneužít a lidi to budou obcházet
Odpovědět