@
zedik: S prezidentskými preferencemi se můžete jít bodnout, to do této debaty nepatří. Rád to ale proberu v patřičném vlákně.
Pokud se na svět nebudete dívat optikou své rodné vísky, tak možná pochopíte: Mně osobně by asi 'poněkud mrzelo', kdybych padl za oběť nukleární války. Ale to asi nikoho z ruských stratégů přiliš zajímat nebude.
Co by je ale zajímat MOHLO, je to, že pokud oni někam naplivou pár prskavek, tak jim na oplátku protistrana vymaže z mapy všechno, co má nějaký smysl (města). To musí takový stratég zvážit, zda mu to za to stojí a kdo má, obrazne řečeno, většího pindíka = více raket, jak rychyle se dají připravit a podobně. Ani Sama, ani Ivana, nebude příliš trápit nějaký zedik nebo Quido.
Měl jsem za to, že je obecně známo, co je to odstrašování a jak to funguje. Čili znova: pokud je ruský nukleární arzenál v tak žalostném stavu, jako cokoli jiného ruského, tak se nemusíme bát nukleárního konfliktu na globální úrovni. Ne proto, že by někde poblíž nemohlo něco dopadnout - to po technické stránce možná i mohlo. Ale politická cena, kterou by rusáci za takovou akci zaplatili, by byla strašlivá.
Klidně k protiúderu Západu nemusí nikdy ani dojít, jenom musí být ruští stratégové přesvědčeni, že pokud budou vyplazovat jazyk a rozšlapávat slabším dětem na pískovišti bábovičky, tak dostanou přes držku takovým způsobem, že se vypaří z povrchu planety.
@
pepaf: Díky.

Když jsem to tu psal před měsícem či dvěma, byl jsem za exota. A stále dokola se staří kádři budou rozhořčeně ptát po zdrojích, pokud napíšu, že Rusko je zaostalá feudální země, která nic moc neumí a nic tam nefunguje.