Invaze do Ceuty

Události vztahující se k zaměření tohoto fóra.
Odpovědět
Annele

Invaze do Ceuty

Příspěvek od Annele »

Shrnutí situace:
Ve čtvrtek 30. července 50-60 tisíc lidí proniklo z Maroka do španělské exklávy Ceuty.
Část se dostala prolomením plotu, část přeplavala přes moře. Většinu narušitelů tvoří mladí muži, jsou mezi nimi ale i ženy a děti.
Podle některých médií se do dnešního dne již většina měla vrátit zpět do Maroka, nicméně existují i hlasy a videa, že tomu tak není.
Marocké ozbrojené síly narušení hranic nijak nebránily, existují i svědectví a videa, že někteří z nich narušitele aktivně podporovali.
Kdo jsou ti narušitelé? Podstatnou část z nich budou jako obvykle tvořit ti, kteří chtěli "lepší život". Vzhledem k nedávné hromadné amnestii mezi nimi pravděpodobně budou kriminálníci, podle videí a rozhovorů tam budou nejspíš ale i mladí lidé, kteří nejspíš jenom využili příležitosti udělat si výlet někam, kam normálně nesmí.
Ozbrojené síly Ceuty napřed prakticky nereagovaly, místní se většinou zavřeli doma a firmy včetně obchodů a restaurací zůstaly taky zavřené. Ty otevřené často odmítaly obsloužit narušitele, takže ti neměli co jíst.
Podle dosavadních zpráv nemělo kromě invaze samotné docházet k žádným masovým trestným činům, ať už majetkovým nebo násilným, ze strany narušitelů.
Vyšší desítky narušitelů při invazi zemřely, pravděpodobně nikoli rukou místních, nýbrž v důsledku vlastního jednání.

Náměty k diskuzi:
1. Nakolik pravdivě je o situaci informováno v médiích? Co se v Ceutě děje?
2. Jak hodnotíte reálné nebezpečí pro místní?
3. Jakým způsobem myslíte, že by měly reagovat místní ozbrojené složky, ozbrojené složky Španělska, případně EU?
4. Co myslíte, že by měli dělat místní lidé v situaci, kdy se objevují první zprávy o větším množství narušitelů, případně když už tam prokazatelně jsou?
Samotář
Pohlaví: muž

Re: Invaze do Ceuty

Příspěvek od Samotář »

Aktuálně je levičácká progresivistická sračka, ale od té doby, co se šéfredaktorem stal Matyáš Zrno se tam občas objeví zajímavé články.

Matyáš Zrno poslal do Ceuty reportérku, která je přítomná na místě a píše reportáže:
https://x.com/MatyasZrno/status/2083638788434121193
https://x.com/MatyasZrno/status/2083916460963885258

V článku jsou odpovědi na některé otázky z předchozího příspěvku.
TomSmith
Pohlaví: muž

Příspěvek od TomSmith »

Doporučuji Mariana Kechlibara:
Invaze na zkoušku
Milí čtenáři, jistě jste to postřehli – do španělského města Ceuta, nacházejícího se na pobřeží severní Afriky, vtrhlo asi šedesát tisíc mladých mužů z marocké strany, vesměs po moři. Samotná Ceuta má přitom jenom o něco málo více obyvatel, takový Frýdek-Místek nedaleko Tetuánu. Během pár hodin lidské potopy tedy došlo k vyrovnání sil se starým obyvatelstvem, aspoň početně. Měřeno na skutečnou fyzickou sílu měli ti mladíci samozřejmě výhodu ....
mhi

Příspěvek od mhi »

Ad Aktualne.cz: mne to prijde jako uplny bizar. Server plnych necekanych zprav a skoujicich odhaleni, kterym bych neuveril, a ktere prekvapi, ... a ktere ze mne delaji idiota. Od te zravodajky jsem tam nasel par zprav typu 'ubohe deticky, nemaji co jist, ztratily rodice ...' ... a ani je vlastne nehledaji. Pan Zrno si zjevne spletl dvere, tohle je styl Blesku. At se pak nedivi, ze jim ubyvaji ctenari.

Podle AP https://apnews.com/article/ceuta-spain- ... d814fa5158 to vypada, ze vlastne slo o celkem spontanni vlnu. Bohuzel jsem se nedozvedel jaka sila ty lidi dostala zpet (krome nedostatku vody na miste a prekvapeni z toho, ze sokujici tiktokove odhaleni o otevreni hranic neni pravdive). Tusite kolik+jakych ozbrojenych slozek bylo pouzito?

Alarmujici je to, jak malo zrejme staci na posun takove masy lidi. A ted si predstavte, ze tem africanum skutecne pujde o zivot.
Annele

Příspěvek od Annele »

Mě to nijak nepřekvapuje. V okolí se dlouhodobě pohybovalo velké množství migrantů, kteří čekali na to, až se "otevřou stavidla". Sociální sítě fungují tak, že posilují informace o tom, co člověka zajímá, takže pokud někdo googlil, jak se dostat do Evropy, tak v situaci, kdy se něco začíná dít, všude na něho skáčou posty o tom, že Španělsko nebude vyhošťovat, "jdeme do Ceuty" a reklamy na plovací kruhy. Když se nakonec začnou šířit informace, že je hranice volná, tak se na cestu dají i ti, kteří mají jenom chuť podívat se někam, kam jinak nesmí.

Ozbrojené složky, jejich rozhodování a akce by mě také zajímaly. To je nesmírně obtížná situace s vysokým rizikem, že něco skončí špatně.
Odpovědět