Svycarske armadni noze

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
Count
VIP
Pohlaví: muž

Re: Svycarske armadni noze

Příspěvek od Count »

K4cer píše:Ta vývrtka byla asi na mě, že? :mrgreen:

V M/T ji nemám, a myslím že většina multitoolů ji nemá, protože ano, je zbytná. Ale to je i ten křížák, co se dává místo ní, a ve vývrtce zase mám mrňavej šroubováček na brýle.

Na V/noxu vývrtku mám, jak sem psal, spíš z tradice; můj dědeček (jinak vášnivej houbař) ji na kapesním noži měl a denně nosil, můj táta ji měl a nosil, i já ji mám. Prostě mi k tomu kapesnímu švýcaráku tak nějak patří.
Ano, vývrtka byla na tebe. :-) A schválně jsem posledních pár dní počítal, kolikrát jsem použil který nástroj z MT. Vyhrál křížový šroubovák. Má výhodu, že se s nám dá utáhnout M5 a M6 šroub, které se nejčastěji používají v rozvaděčích. Takže nezahálí.

Trochu mícháme témata, k tomuto už tedy poslední poznámka. Taky mám několik V-noxů. Ale porovnám-li je s Leathermanem, příjdou mi takové fórové, co do bytelnosti. Mám je v košíku na houby, nebo si s nimi hraje kluk, když zrovna nelítá s Opinelem. Jsou na tom armádní švýcaráky s bytelností ve srovnání s civilními lépe?
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

jsou to víceméně tytéž modely jako civilní se zelenými střenkami. fórovosti u Vinoxů bych se fakt nebál, prodal jsem jich dobře stovky a bez jediné reklamace. ten můj nejstarší už kroutí 27 let.
K4cer
VIP

Příspěvek od K4cer »

Malinko masivnější sou V/noxy řady LinerLock, teda samotnej nůž je to samý zhruba, ale čepel je vyšší, otvírák masivnější, a obojí to je jištěno pojistkou. Mě se ale způsob jištění nelíbil.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

o robustější konstrukci se můžeme bavit tak možná u huntera pro
( http://cdn.ozhut.com.au/media/catalog/p ... 9410.3.jpg )
jinak Soldier ve swiss i bw provedení jsou ozeleněné civilní modely řady nomad apod... nejsou nijak zodolněné, není k tomu důvod
micheldecoucy

Příspěvek od micheldecoucy »

Chtel bych se zeptat, co je vlastne tenhle Victorinox Lovec
http://noze.heureka.cz/victorinox-lovec/specifikace/

Puvodne jsem podeziral nejaky automaticky prekladac, ale neni to ani Hunter, ani Hunter Pro, ani treba Huntsman. Pisou limitovana edice - to je nejaka ceska "rarita"? Hledal jsem vetsi Victorinox jen s cepeli a pilkou a tak se mi tohle zamlouva ...

A druhy dotaz - videl jsem na nejakem anglickem webu instalaci klipu v podstate na cokoliv, konkretne to davali na Spartana tusim. Pouzili tenhle Nite Ize bazmek. Nemate s tim nekdo zkusenost?
https://www.youtube.com/watch?v=gXaz-OC01q0
Jak si kdo ustele, sklízí bouři.
sigmark
VIP

Příspěvek od sigmark »

lovec je specifikum pro český trh místo těch starých mikováckých lovečáků na objednávku českého zastoupení. Je to základní sentinel rozšířený do dvou vrstev s tím, že v druhé je jen pilka
micheldecoucy

sigmark: Diky za info! :)
micheldecoucy

Mam jeste jeden lama dotaz ... jsou strenky u stejne velkych nozu zamenitelne? Kdybych si napr. koupil Forestera a Sentinel s klipem, tak bych pak tu strenku ze Sentinelu hodil na Forestra a mel bych Forestra s klipem?
Nebo ten klip sedi na vnitrni konstrukci a strenka je "derava"?
Hrant

Příspěvek od Hrant »

Vsetky strenky v ramci rovnako velkych modelov sa daju zamienat-aj tie s klipom. Ako to vyzera vo vnutri sa mozes pozriettu
micheldecoucy

Diky! :)
fransilice

Příspěvek od fransilice »

mám dotaz na zdejší znalce ohledně wenger nožů....a to konkrétně-vyrábí se model RANGER CLIP s pilkou a otvíráním pomocí OKA???
Všude jsem narazil pouze na RANGER s clipem a pilkou,ale otvírání střenky klasicky pomocí nehtů....díky za info
hunter

Příspěvek od hunter »

Mám victorinox camper a naprostá spokojenost. Jediná nevýhoda nastala v supermarketu, když jsme koupili pakl jablečných přesnídávek a prodavačka se marně snažla jednu sklenku vytáhnout z igelitu, tak jsem samozřejmě nabídl pomoc v podobě vyproštění sklenky z igelitového obalu, vtip byl v tom, že za nama stál jakýsi mladík s holkou a když mě viděl, tak málem skočil té holce strachem do náruče.

Francilice
Na ten ranger jsem se díval, ale s želízky, které chceš jsem nenašel. Možná zkus kontaktovat victorinox cz, Wenger pod ně spadá, takže snad budou vědět víc.
Smrt je otázkou místa a času, umírání je otázkou místa, času a způsobu.
micheldecoucy

Mam Vic Huntsman a Ontario RAT-1 a zajimalo by me, jestli se nevyrabi neco ve velikosti (celkove i cepele) RAT-1, ale s dalsi radou, kde by byla pilka a treba jeste otvirak na konzervy. Proste neco jako mohutnejsi (hlavne co se cepele tyce) verze 111mm Victorinoxu. Libi se mi momentalne Victorinox Forester, ale zjistuju, jestli neni neco podobneho s mohutnejsim nozem. A s Ontariem jsem videl testovaci video, kde predvadeli batoning a cepel po prerazeni nekolika polinek neziskala zadnou vuli a nic neprasklo. Toho bych se i u tech 111mm Victorinoxu bal.
hunter

Příspěvek od hunter »

ahoj
Ohledně toho victora Forestra
Mám verzi s okem na otevírání jednou rukou, byl to můj první pořádný nůž. Co se zpracování týká, je na dobré úrovni snad kromě drobné vůle čepele a nedobroušené špičky na něm nebyly žádně nedodělky. Čepel je od výroby hodně ostrá (v době mého nezvyku na takhle ostrou čepel byla velká spotřeba náplastí a mám dojem, že i návštěva pohotovosti) a spolu s otvírákem na pivo s velkým plochým šroubovákem jsou jištěny liner lockem, takže žádně skříplé prsty nehrozí. Co se pilky týká tak ta má za sebou hodně nařezaných větví a stále je dost ostrá. Otvírák na víno je pro mě docela postradatelný, ale je nosičem šroubováčku na brýle. Otvírák na konzervy má za sebou hodně konzerv a je pořád nepoškozen i když je už trochu tupý, ale nevím jak ho brousit, tak to neřeším. Průbojník používám většinou na děrování kůže, plastů a jiných měkkých materiálů. Plech jsem nezkoušel, mám ten nůž rád a nechci si ho zbytečně ničit.

žádný zavírák pokud za něj nedáš 5000 není na batoning vhodný, pokud chceš štípat nožem tak si kup Ontario RAT - 7. Podle mě se bez toho batoningu v pohodě obejdeš. Větví je v lese vždy dost a pokud půjde o dlouhodobé přežití, tak ti bude dělat společnost mačeta, sekera nebo velký nůž.

Dle mého soudu pokud toho victora nebudeš trápit, tak ti bude dlouho a dobře sloužit.
micheldecoucy

Diky za odpoved a popis tve zkusenosti! :)

Jen bych pridal
- Co se tyce kvality zpracovani, tak nic jineho bych ani od Vica necekal.
- Na vetsi pilku se tesim, tu na Huntsmanovi pouzivam casto a rad.
- Otvirak na vino mam rad, pac muzu džentlmensky otvirat holkam vino u ohne ... :D
- Batoning jsem daval jako priklad, delal bych ho s Hultaforsem, ktery mam na podobne prasarny. Ale daval jsem ho jako priklad toho, jak moc ta levna Krysa vydrzi. :)

Kazdopadne diky tve zkusenosti a poznamkam uz jsem v zasade uplne rozhodnuty, pristi mesic si pro nej pocitam zajdu.

Jen skoda, ze se na nej neda dostat jednoduse klip. Napadlo me nasroubovat skrz strenku klip z nejakeho noze, co mam doma, samozrejme s podlozkama. U toho mam obavy, abych si tu strenku nerozprasknul. Zkousel jste to nekdo?
hunter

Příspěvek od hunter »

ahoj znova
Ohledně toho klipu mě napadla varianta s použitím nalepovacího klipu na pistoli myslím že se to jmenuje clipdraw, ale zkus se zeptat zdejších odborníků na zbraně. S tím vrtáním to asi nebude dobrý nápad je to plast v tom plastu to stejně držet nebude a vzhledově to taky nebude nic moc.
Jinak ti přeji spoustu krásných zážitků s krásným nožem.
kdybys chtěl o tom noži ještě něco tak napiš do SZ.
Naposledy upravil(a) hunter dne 28.10.2015 19:52, celkem upraveno 1 x.
micheldecoucy

Diky! :)

Ad clipdraw - vim, co myslis, ale ja mel za to, ze to se prisroubovava k zaveru nebo ramu ...

Edit: jo, ted jsem to nasel. U Glocku se to sroubuje do zaveru, nelepi. Na jine jsem nekoukal.
Naposledy upravil(a) micheldecoucy dne 28.10.2015 19:45, celkem upraveno 1 x.
goral

Příspěvek od goral »

Delaji se vymenne strenky na 111mm VXy s klipem...
Ale pokud me pamet neklame tak s postou se dostavas uz na ne uplne pekne ceny.

Navic mi uprimne nepripada klip v lese jako vhodny typ noseni - snadna ztrata (ackoliv kdyz nekam jdu vyjimecne jen s napriklad Leathermanem, mam ho na klipu, plus na padakovce - je uz dost macaty do kapsy. Forester je IMHO do kapsy jeste nositelny, jeho vetsi braskove (o jedno zelizko vic), jsou uz tak na hrane.).

K tomu clipdraw: ad1- IMHO by to bylo velky, ad2 - ta samolepici oboustranka co se k tomu priklada je na lepeni zeleza, nikoliv plastu - otazka jak by se to chovalo. (dela se verze samolepici)
"The era of procrastination, of half-measures, of soothing and baffling expedients, of delays, is coming to a close. In its place we are entering a period of consequences."
micheldecoucy

Ty vymenne strenky (tusim, ze se to jmenuje swissbianco?) jsou prave bohuzel drahe - to uz by asi vyslo lip, kdyby clovek koupil Sentinel a prehodil strenky. Ale ani to se mi financne prilis nepozdava. :)

Jinak ja ten klip chci hlavne proto, ze nuz (ted RAT-1) nosim obvykle v prave zadni kapse kalhot, nuz uvnitr, klip na kapse ven. Bez klipu bych si tam mit nuz netroufnul z obavy ze ztraty a navic se to tam tak ruzne pretaci ... Na pasku za klip nuz nenosim nikdy a v prednich kapsach, odkud by nevypadnul, taky ne - mam tam klice, baterku, zapik, mobil atp. a jen se mi tam otravne plete.

PS: O lepici verzi clipdraw jsem nevedel.
hunter

Příspěvek od hunter »

On ten nalepovací klip stojí za zkoušku, pokud to bude držet, tak to nebude vypadat špatně.
Pokud použiješ ten klip, tak napiš, jak to dopadlo. klidně do SZ.
Odpovědět