Liatinova panvica
Re: Liatinova panvica
Už mi došla trpělivost s těmi různými nepřilnavými pánvemi s teflonovou nebo keramickou povrchovou úpravou, která vždy po čase odejde i na těch nejdražších pánvích, ačkoli marketing tvrdí, že je nelze poškrábat atd.
No a proto jsem si objednal dvě ocelove pánve (20mm a 28mm) mineral B od firmy de Buyer.
Už se těším jak malý na to, až si na nich udělám prvního stejka
https://m.youtube.com/watch?v=n4o_HbZvCMM
No a proto jsem si objednal dvě ocelove pánve (20mm a 28mm) mineral B od firmy de Buyer.
Už se těším jak malý na to, až si na nich udělám prvního stejka
https://m.youtube.com/watch?v=n4o_HbZvCMM
You cannot kill me as I am already dead!
Re: Liatinova panvica
Taky mám podobnou. Vypadá stejně a je asi za tři stovky myslím z Makra, průměr 24. Údržba a používání tak, jak píše Viktor. Ještě bych doplnil jednu zásadu. Nepoužívat na kyselé věci. Jenom jednou jsem krásnou černohnědou nepřilnavou pánev použil na ohřátí kyselého zelí a byla opět jako zamlada "krásně" stříbrná. Tím pádem byla v pr...li pěstovaná patina a nepřilnavost. Ale už je zase na parametrech a nelepí.
- Nicotinick
- Příspěvky: 2799
- Registrován: 14.03.2014 10:38
Re: Liatinova panvica
Vcelku dobré pánve, pokud by někdo sháněl litinový kotlík , ale nejskvělejší na kus mrtvé kravičky či vepřátka je Peka:
http://www.all-unico.cz/prislusenstvi.htm
http://www.all-unico.cz/prislusenstvi.htm
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Re: Liatinova panvica
Já mám litinovou pánev od Staub-u (francie) a jsem velmi spokojen, ale je to monstrum nepřenosný.
Jinak dělat stejk na teflonový pánvi je pitomost, z toho nikdy nebude to co má bejt, odzkoušeno.
Stejk chce přilnavej povrch a ideálně litinu, která drží teplo a neochladne při vložení masa.
Na stejky mám i litinovou s žebrováním, nějakou levnou noname ze supermarketu.
Dělá je i Staub a LeCreuset, ale neměl jsem potřebu řešit něco co funguje.
Teflonovou mám hlavně na vajíčka různýho druhu, ne že by nešli udělat v litinový, ale teflon je pohodlnější.
Čím myjete litinovou pánev?
Jinak dělat stejk na teflonový pánvi je pitomost, z toho nikdy nebude to co má bejt, odzkoušeno.
Stejk chce přilnavej povrch a ideálně litinu, která drží teplo a neochladne při vložení masa.
Na stejky mám i litinovou s žebrováním, nějakou levnou noname ze supermarketu.
Dělá je i Staub a LeCreuset, ale neměl jsem potřebu řešit něco co funguje.
Teflonovou mám hlavně na vajíčka různýho druhu, ne že by nešli udělat v litinový, ale teflon je pohodlnější.
Čím myjete litinovou pánev?
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Liatinova panvica
Vajíčka dělám už nějakou dobu jenom na ocelové. Míchaná i volská. Nějaké brutální přichytávání se nekoná, ale pánev nesmí být nová, nebo neopatrně vyčištěná do stříbrna. Pak je to problém. Černohnědá patina ... tak je to správně, tak to má byt....
A čistotu ocelové pánve řeším jenom čistou horkou vodou. Nebo pokud jsem jenom smažil a pánev je jenom od čistého tuku, tak papírová utěrka a do sucha vytřít. Tou utěrkou to obtáhnu i zvenku aby byla lehce mastná a tím odolná proti případné korozi a hotovo. Ono i když je umytá jenom horkou vodou, tak je pořád lehce mastná. Voda se po ní kutálí v kuličkách. Pokud je třeba zvenku připečený olej natvrdo, tak to vezmu zase jenom horkou vodou a klasickou ocelovou drátěnkou. Ale nezbytné to není. To jsou jenom takové ty křeče dnešní sterilní doby a boje s každou jednotlivou bakterií a potřebou některých deviantních jedinců stolovat na hajzlové desce.
A čistotu ocelové pánve řeším jenom čistou horkou vodou. Nebo pokud jsem jenom smažil a pánev je jenom od čistého tuku, tak papírová utěrka a do sucha vytřít. Tou utěrkou to obtáhnu i zvenku aby byla lehce mastná a tím odolná proti případné korozi a hotovo. Ono i když je umytá jenom horkou vodou, tak je pořád lehce mastná. Voda se po ní kutálí v kuličkách. Pokud je třeba zvenku připečený olej natvrdo, tak to vezmu zase jenom horkou vodou a klasickou ocelovou drátěnkou. Ale nezbytné to není. To jsou jenom takové ty křeče dnešní sterilní doby a boje s každou jednotlivou bakterií a potřebou některých deviantních jedinců stolovat na hajzlové desce.
Re: Liatinova panvica
Bráchovi teď došla ručně dělaná miska slezského typu, tak jsme jí hned zajeli vyzkoušet na chatu
http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=cs
Za mě na takové to táboření a toulání se po zemích českých
http://www.lh-shop.cz/index.php?page=sh ... =5&lang=cs
Za mě na takové to táboření a toulání se po zemích českých
You cannot kill me as I am already dead!
Re: Liatinova panvica
V pondělí 11.9.2017 v Lidlu mají železné kované pánve, prý i na otevřený oheň, průměr 28 a 32 cm. Půjdu se na ni podívat.
Re: Liatinova panvica
Tak jsem se tim Lidlem navnadil a kouknul jsem co ze to prodavaji jako dobri obchodnici...
panev s 2mm silnym dnem ( je to na letaku ) 32 cm za 3 kila
Nazval vych to spis plechem nez kovanym zelezem. Na panvici bych urcite ocekaval ty 2 mm a vic po obvodu u vrchu a spodek dna kvuli akumulaci tepla alespon 5 mm. Stale asi plati, ze dobra panev se pod litr nenajde. Nicmene vozit to v aute a pro nejake turisticke courani to kvuli lehke vaze bude asi ok, setrvale pouzivani v domacnosti nebude asi na dlouhe trvani.
V kazdem pripade pokud to koupis tak prosim o recenzi i pres moji skepsi jsem zvedav na vysledek, pokud by prekvapil.
panev s 2mm silnym dnem ( je to na letaku ) 32 cm za 3 kila
Nazval vych to spis plechem nez kovanym zelezem. Na panvici bych urcite ocekaval ty 2 mm a vic po obvodu u vrchu a spodek dna kvuli akumulaci tepla alespon 5 mm. Stale asi plati, ze dobra panev se pod litr nenajde. Nicmene vozit to v aute a pro nejake turisticke courani to kvuli lehke vaze bude asi ok, setrvale pouzivani v domacnosti nebude asi na dlouhe trvani.
V kazdem pripade pokud to koupis tak prosim o recenzi i pres moji skepsi jsem zvedav na vysledek, pokud by prekvapil.