Přenosná elektrocentrála

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
sauerkraut
Příspěvky: 206
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od sauerkraut »

Svarovani COckem na centralu nic moc. 2.5kW centrala se pri pokusu o nahozeni oblouku zakucka a nestane se nic. 5kW centrala tak nejak patla na nejnizsi proud. Ale housenku to neudela (drat 0.8mm). Vetsi jsem zatim nezkousel.

Naopak kotel bude brat 50-100W, to je blbost provozovat na centralu, ktera utahne svarecku. Na to je lepsi mit bud menic a baterky (a ty obcas dobit centralou), nebo malou centralku.

Lednicka je pakarna - odber 50W, rozbehovy vykon 2kW. Ja ji mam na menici.

Moje zkusenosti s benzinem v centralach jsou tak spatne a s LPG smesovacem v aute tak dobre, ze jsem si koupil prestavbovou sadu na LPG pro centralu, ale zatim jsem nemel cas to smontovat. Mrva100 skutecne fungovala, ale cena za ten benzin byla silena a clovek typicky nevi, jestli ten stroj vypina na dva dny, nebo rok. Navic prepinat benziny by znamenalo bud vyjet celou nadrz, nebo mit dve nadrze - jednu na levny a druhou na drahy - a k tomu prepinaci kohout.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4110
Registrován: 03.09.2012 18:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od bivoj »

sauerkraut píše: 05.12.2021 4:39 Svarovani COckem na centralu nic moc. 2.5kW centrala se pri pokusu o nahozeni oblouku zakucka a nestane se nic. 5kW centrala tak nejak patla na nejnizsi proud. Ale housenku to neudela (drat 0.8mm). Vetsi jsem zatim nezkousel...
Blbá centrála nebo blbá svářečka. Mám starýho jednofázovýho 5,5 kW Herona a COčko s 0.8 drátem a vaří to výborně. Čas od času se stane, že na nejvyšší výkon, při vaření fakt tlustých věcí - (tj. max ampéry a rychlý posuv drátu), to sem tam vyhodí jistič na centrále (je dimenzován na tuším 24 A), ale při normální práci bez problémů, už jsem tím zavařil kilometry svárů...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4110
Registrován: 03.09.2012 18:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od bivoj »

Ještě poznámka - ta svářečka může běžet buďto na 380V nebo na 220V (400/230 pro rejpaly) přičemž v návodu je napsaný, že na těch 220V se nemá používat nejvyšší stupeň výkonu. ;-)
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
bacil
Příspěvky: 2447
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od bacil »

V nouzi lze použíf FV panely zapojené paralelně místo svářečky. Každý panel obsahuje diodu, ale přesto bych ještě jednu k nim zapojil paralelně (tak aby chránila před opačným proudem) co nejblíž k místu sváření a možná i co nejblíž panelu (na obě místa). Každý slušný panel je zdroj DC proudu kolem 10A. Počtem panelů řídíte proud. Existují paralelní spojky na MC4.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
sauerkraut
Příspěvky: 206
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od sauerkraut »

Budu muset zkusit na centralu pripojit invertor. Ale 230V COcko s trafem fakt nechtelo na trifazovou 5kW centralu bezet i kdyz ma napsane, ze na jedne fazi da snad 3kW.

Kdyz pekne sviti slunicko, tak temi panely svaret pujde, je to krasne stejnosmerne, ale staci mracek a vsechno bude jinak. Na zimu to moc neni.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
Uživatelský avatar
Count
VIP
Příspěvky: 830
Registrován: 20.05.2015 18:11
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Count »

Pořídil jsem centrálu Makita a protože návod nemluví zcela jasně jaký přesný olej použít, bude jí chutnat olej SAE 5W-40 pro čtyřtakt?
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1168
Registrován: 10.04.2012 11:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Kapo »

Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
airman
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12.2016 17:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od airman »

bivoj píše: 05.12.2021 11:56 Ještě poznámka - ta svářečka může běžet buďto na 380V nebo na 220V (400/230 pro rejpaly) přičemž v návodu je napsaný, že na těch 220V se nemá používat nejvyšší stupeň výkonu. ;-)
Ahoj.
Můžeš prosím napsat přesné označení toho Herona co máš? Já do teď nic nevybral, takže radši objednám cokoliv, co někdo z vás má a "nějak" to funguje. Dřív než třeba už nebude co koupit. Díky.
airman
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12.2016 17:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od airman »

Když jsem si to tady znovu prošel, začínám mít pocit, že bych měl pro CO svařování a nějaké další dílenské přístroje pořídit jednu centrálu silnější +/- 5 až 8kW (?) a k ní něco slabšího (2-3 kW), co by utáhlo počítač, nabíječku akumulátorů, které by zase přes měnič táhly lednice, LED světla, kotel a td. Protože je asi fakt hovadina krmit velkým agregátem, pár nenáročných spotřebičů.
Takže jsem zase v háji...jdu studovat dál.
Ale něco silnejšího už prostě koupím a hotovo.
Pak to doladím. Lepší, než nemít nic..
Každopádně díky za tohle vlákno. :yes
PeFi
Příspěvky: 2044
Registrován: 15.03.2014 13:01

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od PeFi »

Count píše: 07.12.2021 22:29 Pořídil jsem centrálu Makita a protože návod nemluví zcela jasně jaký přesný olej použít, bude jí chutnat olej SAE 5W-40 pro čtyřtakt?
5w-40 chutnat bude - to je asi nejuniverzálnější viskozita, kterou se toho obvykle moc pokazit nedá.
Pokud o motoru nic nevíme, tak by bylo lepší kdyby ten olej splňoval ACEA A3 (nebo ACEA C3), což všechny běžné oleje 5w-40 na našem trhu splňují téměř vždy.

Na tom Dolmaru 5w-30 je ACEA A1/B1, což mi tedy zrovna ideální nepřijde - olejový film je slabší než u ACEA A3. Pokud je tento olej vhodný, tak to znamená, že ten motor není kovářská práce, ale přesný výrobek a slabší olejový film nevadí - ale moje volba by stejně byl nějaký olej s A3 nebo C3. Zejména pokud hrozí provoz za letních veder s teplotami 40 stupňů nebo v prostorách, kde se centrála bude blbě chladit.

Taková celkem univerzální volba nabízející dobrý poměr cena výkon bývají oleje řady Shell Helix Ultra:
https://dufy.cz/motorovy-olej-shell-hel ... a-5w-40-1l
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4110
Registrován: 03.09.2012 18:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od bivoj »

airman píše: 05.01.2022 16:13 Ahoj.
Můžeš prosím napsat přesné označení toho Herona co máš? Já do teď nic nevybral, takže radši objednám cokoliv, co někdo z vás má a "nějak" to funguje. Dřív než třeba už nebude co koupit. Díky.
Ten můj model se už tuším nevyrábí (mám ho už víc jak cca 11 let) je to Heron EGM 55 AVR. Po něm byl potom Heron EGM 55 AVR-1, ale ten už je také asi výběhový. Z aktuální produkce tomu odpovídá asi https://www.heron-motor.cz/produkty/ele ... ly-8896413

Pozn.: na napájení elektroniky bych raději volil invertorovou centrálu, tzn něco takovéhoto: https://www.heron-motor.cz/produkty/ele ... ly-8896230
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
airman
Příspěvky: 23
Registrován: 17.12.2016 17:46

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od airman »

Díky za odpověď. Trochu jsem se v tom pohrabal, zjistil dostupnosti a nakonec objednal model 8896415. Je to ten samý jako jsi doporučil ty, jen má navíc elektrický start. Invertorová centrála zatím počká. Nejdřív se zkusím skamarádit s touhle velkou obludou. Údajně tahle verze AVR umí i elektroniku. A tvrdil známej, že to bude pro sichr stačit zapojit přes UPS nebo co. No, nevím....Tohle chci hlavně na práci.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 4252
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od cipis »

UPS, ale musí mít čistý sínus a ne klasiku trapéz.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3027
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od dracekvo »

Elektronice je to úplně jedno jakou sínusovku má UPS.
A nějak nevím jak by měla UPS vyřešit ten bordel co leze z AVR centrály. UPS je při klasickém stavu jen přemostěna přes relé na síť. A až v případě velkého vybočení z mezí odpíná síť a začíná zálohovat. Ale až s určitým spožděním.

To by musela být ta ups co se používá u kritických zařízení. Např. nemocnice. Kde se používá konverze AC/DC -> DC/AC a spotřebič je defakto oddělen od sítě a napájen jen čistě z UPS.

A osobně si myslím, že to, že na avr hoří eletkronika je spíše mítus z dávných dob, kdy se používalo všelijaké řešení napájení elektroniky. Už jen z principu PC zdroje, který funguje v rozsahu 85-250V a napětí se sejdrívě usměrní a pak se z něj spínaným zdrojem se zpětnou vazbou dělá 3.3,5 a 12v. Už jen tato konstrukce by měla být odolná proti kolísání napětí.
A stejně tak všechny ostatní věci, které používají spínané zdroje.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 4252
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od cipis »

Však já myslel tu online upsku, tj. to má na výstupu měnič s čistou sinusovkou.
Ale v tomto případě je blbost to kombinovat, když jde centrála koupit rovnou s tím měničem.

S tím filtrováním to bohužel není tak jednoduché, šetří se všude možně, tak pak to proleze i přes ty filtry ...
sauerkraut
Příspěvky: 206
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od sauerkraut »

Filtrace vykonove elektriny je temer nemozna. Klasicky LC filtr, ktery by propustil jenom 50Hz by vysel obrovsky a navic by mel na 100Hz a 150Hz minimalni utlum, takze by to proslo tady. Takze by se muselo dat vice LC clanku za sebe.

V praxi se to dela nekolika zpusoby:
1. neresi se tvar, jen napeti. Pouzije se regulacni transformator rizeny motorem a ten dostelovava napeti na vystupu
2. usmernit a znovu nastridat
3. roztocit s tim hridel a na ni dat setrvacnik a generator (to se delalo driv, dneska se radsi dela 2., protoze to je mensi a levnejsi)
4. hlidat, co je na vstupu a dokud se to da, tak to kontaktem poustet na vystup a kdyz uz se to neda, tak prejit na vlastni menic. Hloupejsi UPSky navic po prepnuti nedokazi z toho vstupu nabijet, takze pokud se to neda delsi dobu, vybiji se a vypnou se.

Nejlepsi je prejit se vsim, co jde, na stejnosmerny vstup. Ten se filtruje snadno kondikem a pripadne ruznymi omezovaci napeti a prepetovymi ochranami.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
bacil
Příspěvky: 2447
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od bacil »

Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Královák
Příspěvky: 379
Registrován: 07.07.2017 11:39

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Královák »

Stačí Bivojem postovaná https://www.heron-motor.cz/produkty/ele ... ly-8896230 na chod běžné lednice, mrazáku a pračky 2200W? Myslím každý přístroj zapojený sólo.
sauerkraut
Příspěvky: 206
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od sauerkraut »

bacil:

Pod terminem "filtr" si predstavuji pasivni zarizeni. Hned na zacatku popisu v linku je toto:

"Jedná se o elektronické výkonové zařízení, které průběžně monitoruje proud nelineární zátěže, provádí rychlé výpočty a podle zjištěné odchylky injektuje do sítě přesné množství proudu, ..."

tedy v prekladu "nechteli jsme delat cely menic, tak jsme udelali mensi a slizitejsi, ktery tam injedkuje proud jenom, kdyz je potreba". Ano, ma to funkci filtru, ale je to filtr asi tak, jako je menic z 12V na 230V "invertor", i kdyz se to na nem pise. Invertor byval kdysi davno obracene zapojeny mechanicky usmernovac s kartaci, takze fungoval jako stridac.

Královák:

Osobni zkusenost s tou centralou nemam, ale krome lednice s mrazakem mi chodi na menici, na kterem se pise, ze je spickove pretizitelny az do 2.5kW, tak ze predpokladam, ze na 3.7kW menici pojedou bez problemu. A pracka je prevazne odporova zatez (topne teleso), takze bych tam problem necekal.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
Joe Azbest
Příspěvky: 558
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Joe Azbest »

Tak Honda má novou přenosnou elektrocentrálu. Velikost vzhledem k výkonu je neuvěřitelná. Jsem zvědav kolik to bude stát, ale pod padesát to asi nebude. Pěknej strojek.
https://www.hondastroje.cz/aktuality/no ... k-na-230v/
Odpovědět