Přenosná elektrocentrála
-
Joe Azbest
Re: Přenosná elektrocentrála
Tato nevypadá špatně. Tam nemá co odejít. https://stroje.bazos.cz/inzerat/1909799 ... or-8kw.php
Já si právě maloval, že bych hodil na kolečka tu invertorovou centrálu, svářecí invertor a šel něco třeba lepit do lesa při opravách např. lávky přes potok. Hezká představa, ale zjevně mylná.
PeFi píše: ↑25.09.2024 17:38 Pokud má ten člověk pravdu tak to znamená, že se výrobci docela slušně šidí ochrany. U Hondy bych, vzhledem k ceně, čekal poněkud robustnější návrh. O.K. invertorovou centrálu škrtám z nákupního seznamu, protože tyhle pravidla fakt dokáže dodržovat málokdo a je podle mě úplně normální, že centrále pod zátěží dojde palivo. Pokud i tohle má být problém, tak je to navrženo jako šmejd (B.A.D. - Broken As Designed).
Take zvaranie mimo civilizacie mi skor vychadza na zvaranie plamenom. Ak nie su k dispozicii male flase, tak si viem predstavit vytobit ich z pouzitych hasiacich pristrojov.
Oficialne sa to asi neda certifikovat, ale fungovat by to mohlo.
Oficialne sa to asi neda certifikovat, ale fungovat by to mohlo.
- Majkl Night
- Pohlaví: muž
Trochu pro pobavení:
Nedávno nám do firmy dodali nový dieselagregát o výkonu cca 880kW, tím můžete svařovat místo elektrody, vlakovou kolejnicí
PS: Akorát spotřeba je 240l/hod
Nedávno nám do firmy dodali nový dieselagregát o výkonu cca 880kW, tím můžete svařovat místo elektrody, vlakovou kolejnicí
PS: Akorát spotřeba je 240l/hod
Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce?
Tak nato specializovanou motorovou svářečku, ale nové jsou drahé
Něco jak byla triodyna ale místo poháněcího elektromotoru je tam benzínový/naftový agregát.
-
Joe Azbest
Ta spotřeba není vůbec špatná, udělá to z litru skoro 4kW ...Majkl Night píše: ↑26.09.2024 20:11 Trochu pro pobavení:
Nedávno nám do firmy dodali nový dieselagregát o výkonu cca 880kW, tím můžete svařovat místo elektrody, vlakovou kolejnicí![]()
![]()
PS: Akorát spotřeba je 240l/hod![]()
kWh, ne kW, v nich je jen vykon.
Na svařování mimo přípojku elektřiny používám malou 1kw elektrocentrálu která výkonem cca 500w dobíjí 12V akumulátor na který je připojený 2kW invertor který lze krátkodobě přetížit o 200%. Je to lehčí (celkem cca 40kg cca
a jednotlivé díly nejsou težší než 13kg), spolehlivější a míň hlučný než nějaká velká centrála, která utáhne svářečku (tam platí že 5-6kW váží asi 60-90kg) .
a jednotlivé díly nejsou težší než 13kg), spolehlivější a míň hlučný než nějaká velká centrála, která utáhne svářečku (tam platí že 5-6kW váží asi 60-90kg) .
-
AdviceFromGarage
Jednoduchá otázka ohľadom kúpy prenosnej elektrocentrály otvorila veľmi širokú a komplexnú tému, pri ktorej sa dá aj z diskusie dozvedieť veľmi veľa zaujímavých informácií. Aj ja som sa dozvedel mnoho nového od prispievateľov „Josef“ a mnohých ďalších. A keďže „Joe Azbezt“ tu pred nedávnom zdieľal link na moje YouTube video ohľadom správneho a bezpečného používania elektrocentrál, ktoré som nahral ešte v angličtine, rozhodol som sa tu prispieť aj ja novým príspevkom a novým videom, ktorému budú rozumieť aj Češi aj Slováci, keďže je tentokrát v slovenčine. Mimochodom odpoveď na kontrolnú otázku pri registrácii na portál „Rozpad.cz“: „Které zvíře upálilo kejhlavého ptáka“ nebola pre mňa, ako Slováka, až taká ťažká, ako by si niekto mohol myslieť..
. Myslím, že otázka: „Jestli pak víte soudruzi, jakou kadenci má takovej samopal (vzor 24)?“ by bola ťažšia....
.
Späť k téme elektrocentrál. Tých informácií potrebných pre správne informované rozhodnutie pri kúpe a bezpečnej obsluhe elektrocentrál je potrebné obrovské množstvo.
Ak treba niekomu poradiť, tak najdôležitejšie sú na začiatok pred kúpou asi informácie o tom - aké zariadenia, s akým odberom a akými štartovacími prúdmi, ako často, a koľko hodín vkuse, prípadne koľko dní za sebou, bude treba napájať. Podľa toho sa potom rozhoduje, či je lepšie ísť do ľahkého prenosného invertoru, klasickej centrály s AVR, alebo elektrocentrály bez AVR s kapacitnou regulaciou napätia. Inú centrálu potrebuje človek na stavbu na napájanie zváračky a strojov s kefovými motormi a inú pre domácnosť s chladničkami, PC, TV, prípadne servermi. Je to extrémne komplexná téma, ktorej sa už relatívne dlho venujem a nahral som aj pár videí na svojom YT kanále, ktoré majú pozitívne ohlasy aj doma aj v zahraničí (niektoré sú v angličtine, ale s titulkami). Osobne by som sa nebál pri kúpe značiek: Yamaha, Honda, Makita, Konner & Sonnen, Briggs & Stratton Promax, Denqbar, AI Power, AL-KO, NTB, Rotek, Husqvarna, North Star, SDMO..., s prižmúrením oka aj Heron. Ale aj Číňania išli kvalitou veľmi hore, či už je to Kipor, alebo taký ERAYAK. Ten je už dokonca aj na NASDAQ. Väčšina generátorov (vrátane japonských a U.S. značiek) sa už vyrába v Číne. Ale pozor. Nie je Čína, ako Čína... Ak niekto tvrdí, že skoro všetky generátory teraz majú AL (hliníkové vinutie alternátora), tak sa mýli. Kvalitnejšie (a drahšie) majú jednoznačne alternátor s medeným vinutím. Jednoznačne uprednostniť centrálu s alternátorom s CU (medeným vinutím) a kvalitným motorom s vlastným sériovým číslom a dostupnými dielmi. To sú prvé otázky, ktoré by ste mali smerovať predajcovi elektrocentrál.
Osobne vlastním 2 elektrocentrály Briggs & Stratton Promax. Sú síce ťažšie. Jedna má 51 kg a druhá 104 kg, ale ich výhodou je (aj keď sú to klasické otvorené rámové elektrocentrály s AVR), že kombinujú silné stránky tak invertorových elektrocentrál (relatívne čisté napätie s len 2 % odchylkou a možnosťou napájať citlivú elektroniku) a vysokú spoľahlivosť, odolnosť a ľahkú opraviteľnosť s dostupnými náhradnými dielmi vďaka americkým profi motorm Briggs & Stratton Vanguard vyrobeným buď v Japonsku, alebo Číne. Majú profesionálne alternátory s dlhou životnosťou. Jedna taliansky SINCRO a druhá PowerSurge.
Najdôležitejšie zo všetkého je však elektrocentrálu po kúpe správne obsluhovať. Momentálne mám na stole 2 ks. Sú to pokazené generátory od predchádzajúcich majiteľov. Každý stál vyše 1600 Eur. Ani jeden neprežil ani 30 Moto-hodín (poškodené invertorové moduly na: Honda EU 22i a Hyundai HY 3600SEI). A pritom sú to špičkové invertorové generátory, ktoré sú schopné natočiť tisíce Moto-hodín pri správnej údržbe. A keďže som už nemohol pozerať nato, ako si ľudia ničia drahé stroje, a tak som natočil video (budú možno aj ďalšie na mojom YouTube kanále), s aspoň najzákladnejšími inštrukciami, ktoré „MUSÍTE“ dodržiavať, inak bude elektrocentrála (aj tá najdrahšia) raz, dva K.O. Pekný deň. S. Tu je video: https://youtu.be/xEh1ThqyGv4
Späť k téme elektrocentrál. Tých informácií potrebných pre správne informované rozhodnutie pri kúpe a bezpečnej obsluhe elektrocentrál je potrebné obrovské množstvo.
Ak treba niekomu poradiť, tak najdôležitejšie sú na začiatok pred kúpou asi informácie o tom - aké zariadenia, s akým odberom a akými štartovacími prúdmi, ako často, a koľko hodín vkuse, prípadne koľko dní za sebou, bude treba napájať. Podľa toho sa potom rozhoduje, či je lepšie ísť do ľahkého prenosného invertoru, klasickej centrály s AVR, alebo elektrocentrály bez AVR s kapacitnou regulaciou napätia. Inú centrálu potrebuje človek na stavbu na napájanie zváračky a strojov s kefovými motormi a inú pre domácnosť s chladničkami, PC, TV, prípadne servermi. Je to extrémne komplexná téma, ktorej sa už relatívne dlho venujem a nahral som aj pár videí na svojom YT kanále, ktoré majú pozitívne ohlasy aj doma aj v zahraničí (niektoré sú v angličtine, ale s titulkami). Osobne by som sa nebál pri kúpe značiek: Yamaha, Honda, Makita, Konner & Sonnen, Briggs & Stratton Promax, Denqbar, AI Power, AL-KO, NTB, Rotek, Husqvarna, North Star, SDMO..., s prižmúrením oka aj Heron. Ale aj Číňania išli kvalitou veľmi hore, či už je to Kipor, alebo taký ERAYAK. Ten je už dokonca aj na NASDAQ. Väčšina generátorov (vrátane japonských a U.S. značiek) sa už vyrába v Číne. Ale pozor. Nie je Čína, ako Čína... Ak niekto tvrdí, že skoro všetky generátory teraz majú AL (hliníkové vinutie alternátora), tak sa mýli. Kvalitnejšie (a drahšie) majú jednoznačne alternátor s medeným vinutím. Jednoznačne uprednostniť centrálu s alternátorom s CU (medeným vinutím) a kvalitným motorom s vlastným sériovým číslom a dostupnými dielmi. To sú prvé otázky, ktoré by ste mali smerovať predajcovi elektrocentrál.
Osobne vlastním 2 elektrocentrály Briggs & Stratton Promax. Sú síce ťažšie. Jedna má 51 kg a druhá 104 kg, ale ich výhodou je (aj keď sú to klasické otvorené rámové elektrocentrály s AVR), že kombinujú silné stránky tak invertorových elektrocentrál (relatívne čisté napätie s len 2 % odchylkou a možnosťou napájať citlivú elektroniku) a vysokú spoľahlivosť, odolnosť a ľahkú opraviteľnosť s dostupnými náhradnými dielmi vďaka americkým profi motorm Briggs & Stratton Vanguard vyrobeným buď v Japonsku, alebo Číne. Majú profesionálne alternátory s dlhou životnosťou. Jedna taliansky SINCRO a druhá PowerSurge.
Najdôležitejšie zo všetkého je však elektrocentrálu po kúpe správne obsluhovať. Momentálne mám na stole 2 ks. Sú to pokazené generátory od predchádzajúcich majiteľov. Každý stál vyše 1600 Eur. Ani jeden neprežil ani 30 Moto-hodín (poškodené invertorové moduly na: Honda EU 22i a Hyundai HY 3600SEI). A pritom sú to špičkové invertorové generátory, ktoré sú schopné natočiť tisíce Moto-hodín pri správnej údržbe. A keďže som už nemohol pozerať nato, ako si ľudia ničia drahé stroje, a tak som natočil video (budú možno aj ďalšie na mojom YouTube kanále), s aspoň najzákladnejšími inštrukciami, ktoré „MUSÍTE“ dodržiavať, inak bude elektrocentrála (aj tá najdrahšia) raz, dva K.O. Pekný deň. S. Tu je video: https://youtu.be/xEh1ThqyGv4
Díky za informace a video.
-
pyronovotny
Zdarec,má někdo zkušenosti se značkou Könner & Söhnen? Konkrétně uvažuju o KS 2000iG S( kombinace na LPG/benzín)
-
pyronovotny
Tak nakonec jsem koupil jinou čínu-scheppach sg2500i.
-
AdviceFromGarage
Könner & Söhnen patrí medzi osvedčené značky. Na Ukrajine si ju napríklad počas prebiehajúceho konfliktu nevedia vynachváliť. Iné, aj pre Čechov veľmi známe značky, tam utrpeli hotové reputačné fiasko, keďže na Ukrajinu dodávali navonok identické, ale generátory nižšej kvality, ako do západnej Európy. Áno, diely sú aj pre túto značku vyrábané v Ázii (konkrétne v tomto prípade v Číne) tak, ako pre viac ako 90 % výrobcov generátorov celosvetovo, ale komponenty sú vyrábané z kvalitných materiálov a hlavne je tam 100% nemecká kontrola kvality a napr. každý motor má vlastné sériové číslo. Myslím, že značka Könner & Söhnen je kvalitatívne na omnoho vyššej úrovni ako Sheppach, a má vlastný výskum a vývoj. Myslím, že generátory od Sheppach sú "generické čínske elektrocentrály", predávané pod rôznymi značkami. Tým samozrejme netvrdím, že aj tento generátor vám nemôže dobre a dlho slúžiť, ak budete dodržiavať veci, ktoré som spomenul vyššie vo videu venovanému invertorovým generátorom a tipom a radám k ich obsluhe.pyronovotny píše: ↑16.11.2024 22:41 Zdarec,má někdo zkušenosti se značkou Könner & Söhnen? Konkrétně uvažuju o KS 2000iG S( kombinace na LPG/benzín)
-
AdviceFromGarage
Tak ten Könner & Söhnen by bol asi lepší, ale mohli ste dopadnúť aj oveľa horšie. Sledujúc inzeráty na bazoš.sk a bazoš.cz vidím, že v Čechách, podobne ako na Slovensku a inde v EÚ aj mimo Európy máme obrovský problém s "FAKE GENERÁTORMI". Či už sa jedná o napodobeniny Hondy, alebo o úplne vymyslené názvy značiek, kde sa predávajú 3-fázové generátory s deklarovaným výkonom 6 až 7 kW (reálny výkon majú nejaké 2 až 3 kW), čo často vedie k ich veľmi rýchlemu poškodeniu. Naoko pre laika vyzerajú zaujímavo, ale sú to katastrofálne šmejdy, so životnosťou motora pod 150 Moto-hodín, niekedy dokonca ešte menej. Samozrejme, že všetky majú lacné hliníkové vinutie generátora. Aj v Čechách ich predávajú za šialené ceny - niekedy až do 50 000 Kč. Pikoška - ak pripojíte na 3-fázový generátor, ktorý má reálny výkon len 2 kW (to znamená, že výkon na 1-fázu je len nejakých smiešnych 0,7 kW), napríklad spotrebič s odberom 2 kW - okamžite to poškodí generátor. A celá elektrocentrála má cenu šrotu, resp. náhradných súčiastok, ktoré sa dajú niekde predať. Prikladám krátku (3:35 min.) verziu videa o týchto "FAKE GENERÁTOROCH", kde je uvedených vyše 50 podozrivých "značiek". Tých značiek sú však pravdepodobne až stovky. Dlhá verzia videa (s detailným vysvetlením princípu podvodu), je na rovnakom YouTube kanály a má cca. 10 min. Snáď to niektorým z vás a vašich priateľov pomôže. Čudujem sa, že v EÚ tak dlho všetky štáty tolerujú taký do očí bijúci podvod nielen na okradnutých kupujúcich, ale aj na daniach, ktoré štátom unikajú... Asi z toho niekto vplyvný profituje, ináč si to neviem vysvetliť, keďže tento biznis funguje už niekoľko rokov. Chudáci tí, ktorí sú zodpovední a pripravujú sa na prípadný "blackout" kúpou generátora a kúpia taký hnoj, ktorý ich v krízovej situácii nechá, ako vy Češi hovoríte "na holičkách". Tu je to video: https://youtu.be/AOWmdt_GM-w
Mohu se zeptat na zkušenosti? Mě dorazila domů minulý týden, jen jsem jí ještě nevyzkoušel.
Jinak pro info: Ptal jsem se při koupi, jestli je možné do této elektrocentrály nalít Aspen 4, (Alkylátový benzín.) tak podle VÝROBCE prý ano.
Samozřejmě finančně to nedává smysl, ale může to vyřešit problémy s dlouhodobým skladováním paliva. (nedegraduje). Připadně ho třeba použít pařed plánovaným "zazimováním" pro pročistění místo klasického benzínu.
Také jsem k tomu ještě doobjednal zemnící kolík, jen jsem blbě kouknul a chtěl jsem koupit něco kvalitnějšího, ale nevšiml jsemsi že to je jiný výrobek u jiného prodejce... tak je to obyčejný T-profil tyč 1,5m, a ještě mi i ten drát (5m) přišel nezaizolovaný, podle popisku měl mít izolaci. psal jsem reklamaci prodejci, tak uvidíme jeslti mi pošle ten zaizolovaný, ale na funkci to nemá asi žádný vliv.
Ïzolace zemnícího vodiče je především jeho mechanická ochrana, jinak smysl opravdu v podstatě téměř žádný nemá. Proto se taky ničemu nevadí, že se v zásuvce můžeš snadno rukou dotknout zemnícího kolíku.
Jo, já si to taky tak myslel, ale když už na stránkách prodejce píšou že je zaizolovaný a je tam i fotografie, tak by měli poslat co mají... uvidíme jak se vyjádří. Když se omluví a upraví popisek, tak OK.
Jo, já si to taky tak myslel, ale když už na stránkách prodejce píšou že je zaizolovaný a je tam i fotografie, tak by měli poslat co mají... uvidíme jak se vyjádří. Když se omluví a upraví popisek, tak OK.
Prodejce tu jmenovat nechci abych ho nějak nepoškodil (kupoval jsem jinde než elektrocentrálu), jde fakt o blbost, ale mají stejný popis i ji jiní prodejci, tak jeslti i oni prodávají nezaizolovaný drát?
A ještě jsem doufal, že ty očka na přichycení budou na drátu přidělána, a také nejsou, takže to tam budu msuet nějak napasovat. Ale to asi taky nebude žádný problém. Jen tam v popisu taky nebyla o tom ani zmíňka.
Prodejce tu jmenovat nechci abych ho nějak nepoškodil (kupoval jsem jinde než elektrocentrálu), jde fakt o blbost, ale mají stejný popis i ji jiní prodejci, tak jeslti i oni prodávají nezaizolovaný drát?
A ještě jsem doufal, že ty očka na přichycení budou na drátu přidělána, a také nejsou, takže to tam budu msuet nějak napasovat. Ale to asi taky nebude žádný problém. Jen tam v popisu taky nebyla o tom ani zmíňka.
-
Joe Azbest
Na co aspen? Já točím vervu ob dva roky. Absolutně bez problémů. Mám dvě skupiny kanystrů. Na podzim nakoupím do poloviny kanystrů vervu (druhá polovina je plná od loňskyho podzimu), ta další rok leží ve sklepě na brambory (mimo dům) , vyjíždím vervu z předloňského roku v autě a skůtru a na podzim opět doplním, protože v zimě FV nevyrábí a mám obě dvě skupiny kanystrů přes zimu plné. Mám vyzkoušené, že verva po třech letech je naprosto bezproblémová, delší dobu vyzkoušenou nemám.