Po chvilce samostatného zoufání/řezání jsem zavolal kamaráda a hned to šlo lépe. Očekával jsem, že to bude po dřevě klouzat a pak drátky prasknou. Výsledek pokusu ukázal něco jiného.
Pila řezala nečekaně relativně dobře a rychle. Nepoužili jsme žádné úpravy, pouze do kroužků jsme strčili klacíky pro lepší úchop. Důležitá byla souhra obou dřevorubců - plynule tahat a hlavně se nezastavit - díky malému průměru drátků se tyto při řezání zahřívají a pokud se zastavíte třeba na 10 s, pilka zase rychle vychladne a původně natavená smůla přilepí pilku ke dřevu. Musí se pak vyrvat ven z řezu, řezacím tahem to rozhýbat nešlo.
Co se kvality/výdrže pilky týká, samotný řezací drátek i zalisovaný spoj drželi a po přeřezání 10 cm kmínku nejeví známky poškození. A to ani v ohybu smyčky. Naopak, zcela odešli kroužky na klíče. Roztáhli se a rozevřeli. Obrtlíky se trochu roztáhli, ale ještě by nějakou dobu fungovali.
Můj závěr: V jednom nic moc, možná by to šlo při montáži na ohnutý klacek. Ve dvou je to překvapivě jednorázově použitelné, musí se ale změnit uchycení. Možná by se místo obrtlíků a kroužků daly použít malé smyčky z bovdenového lanka, které by umožnily natáčení pily a nepředřeli se o zoubky.