Ahoj, tuhle otázku, jsem řešil cca před rokem, až na Charge jsem vybíral stejně. Charge jsem do výběru nezařazoval kvůli ceně, ovšem Tvoje porovnání hmotnosti Charge versus Wave je trochu nespravedlivé, tuším, že Charge je velikostně blíž Surgovi.
Ohledně dvojice Surge a Wave - plochý šroubovák není až jen plochý šroubovák, u mě je to jedno z používaných želízek, protože na lehké páčení a vůbec hrubé práce je to lepší, než používat některý z nožů, nebo jiných nástrojů.
Osobně dvojici Wave -Surge považuju za nejpovedenější od Leathermana, Surge v modernizovaný verzi je zase o kousek blíž k dokonalosti. Původní model denně nosím, velikost a váha holt chtějí pevnější pásek, případně klips na zaháknutí za okraj kapsy

Když jsem ještě jezdil na montáže tak jsem Surga používal stejně často jako klasické nářadí, kleště jsou použitelné naprosto stejně jako jednoúčelové kleště, o noži ani nemluvím, šroubovák nevím, po měsíci nošení jsem ztratil oroginální bit a od té doby jsem se nedokopal k nákupu nového.. Blade exchanger funguje, jen původní želízka jsou z tlustšího materiálu, takže pilový plátky mají stranovou vůli, ale drží dobře a nebál bych se o ně (do MOLLE pouzdra se vejde 13cm dlouhá pilka). Diamantovou stranou origo pilníku už jsem několikrát nouzově srovnával zoubky na čepeli.
Jediná slabina Leathermana jsou pouzdra, mám jak kožený tak MOLLE a ani jedno není moc dobrý, obojí je MADE IN CHINA, do MOLLE nejsou dát pořádně rozležený kleště a má hodně divnej systém uchycení na PALSy. Z koženýho mi nůž několikrát vypadl, určitě bych se tohle poudro nespoléhal například při kotoulech apod. Stejně tak do nej nejdou uložit pilové plátky a další příslušenství. Na druhou stranu je kompaktnější a kleště se odkládají krásně.
PS: Hodinářský sroubováčky jsem na multitoolu chtěl, ale jejich použitelnost je spíš nouzová.