Svitidla a lampy - stolní, přenosné a stacionární

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
pikot

Re: Svitidla a lampy

Příspěvek od pikot »

Díky za vyčerpávající odpověď.
A já si už myslel, že sem na to přišel :).

Ad1) myslím, že to bude ten problém. Ikdyž už tryska víc utáhnout nejde, zdá se mi, že stejně podchází ( resp. mi při jednom z pokusů šlehnul plamen k trysce a hořelo to i kolem závitu.
Ad2) jehla trysky mi vyčnívá cca 1mm, zkusim možná taky ještě poladit výšku
Ad3)vzdálenost je OK, to sem kontroloval :) ( jinak jsem podkládal těsnění na začátku sací části ovládací tyče, které těsní aby se nedostával při zavření do trubice petrolej - bylo moc utopené a netěsnilo ).
Ad4) špony zkotroluju, šroubek je přenastaven.

Ještě jendou dík. Může to být asi souhra okolností 1 a 2.

Mara
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Trochu se pochlubím.
Na Aukru jsem koupil za 1100,- K petrolejku.
Po konzultaci s Josefem jsem zjistil, že je to vlastně lampa benzinová.
Obrázek
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Tož pěkně to svítí...
Ta punčoška je nějaká dlouhá (nebo se mi to možná zdá). To je punčoška od f.Coleman?
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Punčoška plandala až úplně dolů, vyžíháním se trochu smrskla.

Byla už nainstalovaná v lampě, když jsem ji koupil. Zřejmě je původní.
Výrobce lampy byl Leipziger Werke VEB.
pikot

Příspěvek od pikot »

Díky Josef :)
Včera konečně dorazily nový punčošky :)) takže sem mohl vyzkoušet tvoje rady.
Změnil jsem výstup jehly z trysky a olééé krásně lampa svítí po nahřátí dvouma kalíškama lihu.

Díkec

Mara
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

To jsem velmi rád. Ať lampa zdárně slouží!

(Poznámka na okraj: Vždycky jsem hodně nadával, když nějaká věc, byť by nová, nefungovala jak měla a musel jsem ji rozdělávat a opravovat. To se samozřejmě netýkalo jen lamp, ale obecně. No kdo by nenadával ? Pak jsem pochopil, že bych za to vlastně měl prozřetelnosti poděkovat - protože jsem se (byť by v tu chvíli s velkým skřípěním zubů) naučil tu věc do šroubku rozdělat, celou poznat, objevit všechny její záludnosti i slabá místa a pak i nejefektivnější postup zpětné montáže. A když se v něčem plácáte dlouho a nejde vám to podle vašich představ, velmi dobře si to většinou zapamatujete, aniž byste si museli psát poznámky. A to se mi pak vždy hodilo, když jsem byl někde v terénu, improvizoval a neměl v záloze zázemí dobře vybavené dílny. Hned podle prvních příznaků se dalo jít s opravou "najisto" nebo to i přes zjevnou závadu dočasně provozovat v nějakém nouzovém režimu dál, aniž by to bylo nebezpečné a hrozilo další poškození. Když si to sami osaháte, vznikne jakési "vědomí vzájemných souvislostí" - pro PA-dobu zkušenost penězi k nezaplacení...)
rudde
VIP

Příspěvek od rudde »

Jinými slovy téměř totéž, co napsal Josef:

http://dddcz.blogspot.com/2012/02/genia ... acich.html
norrsken

Příspěvek od norrsken »

Josef píše:Výkon světla je sice menší než u tlakových petrolejek, ale výrazně vyšší než u ostatních knotových lamp, které známe. Navíc, pokud je jediným úkolem plamene ohřívat punčošku, pak to hravě zvládne i líh přesto, že nemá svítivý plamen.
Josefe, srdečně zdravím. Přišla Ti SZ?
Problém použití lihu v lampách Aladdin by spočíval v jeho těkavosti. Na fotce je lihový kahánek z dávných dob chemického pokusničení podle vzoru Cyruse Smithe 8-). Musel mít těsný klobouček, jinak by byl líh za dva dny fuč. Ale zhotovit uzávěr na knot i s rozměrnou punčoškou a jejím drátěným držákem by nebylo tak jednoduché. Provorepublikové lihové lampy byly tlakové, a tedy uzavřené. Oproti petroleji má líh v žárové tlakové lampě několik výhod. Nekarbonizuje ve zplynovači a v trysce, její vrtání proto může být menší, takže se vyráběly lihové lampy i malých velikostí v porovnání s žárovou petrolejkou. Díky nižšímu bodu varu je zplynovač jednodušší, stejně jako je jednodušší proces nahřívání. Dnes to ale nejspíš nikdo nevyrábí, pokud pominu redukci pro přestavbu na líh od Petromaxu. Pokud jsou části lampy mosazné, nebude s lihem problém. Jakákoli součástka z oceli ovšem záhy zkoroduje. Prosím Tě, jak je to u Tvého Anchoru? Je to mosaz, nebo jsou levné "číny" lisované z ocelového plechu?
Přílohy
bild.jpg
joseff

Příspěvek od joseff »

LED dioda má rozhodně menší proudový odběr a i déle vydrží oproti běžné žárovce,
ale jsou situace, kdy LED není vhodná, nebo se musí použít běžná žárovka na 230V.
Ona žárovka více topí než svítí, ale v zimně to nevadí.
- takto jsem si jednou vyhříval chatku v kempu

Dnes se již vyrábí žárovky, které mají tvar žárovky, ale jsou nacpané LED diodami.
Tato technologie zatím teprve začíná a proto má drobné mouchy.
1) Světelný výkon je nižší než má žárovka
2) Dávají do nich tzv. bílé LED, žlutá LED by byla lepší (lépe se rozeznají různé barvy předmětů)
3) Pokud odejde jedna LED, tak pohasne celá jedna řada
4) Tím, že pohasne jedna, nebo více led, tak do ostatních teče větší proud,
tím se zahřívají a rychle se zničí celá LED žárovka (požár nehrozí, pouze to přestane svítit)

V PA době bude určitě problém sehnat nové funkční žárovky, takže potřebujeme
prodloužit jejich životnost.

Elektrocentrály a el. síť v Evropě používají napětí 230V proti zemi. (jednofázové)
Nejjednodušší je sehnat žárovky na 250V nebo 280V. Sice budou trochu méně svítit,
ale déle vydrží, jediná potíž je, že je skoro nemožné je sehnat.

Toto se dá obejít velmi jednoduchou elektronikou za pár korun, která se zapojí
do série s žárovkou.

Stávající elektroinstalace se nemusí vůbec měnit, pouze se v jednom místě
přeruší vodič a zapojí regulátor.

Triakový regulátor je to, co potřebujeme.

http://www.atx-netzteil.de/dimmerschaltung_einfach.htm

Triak doporučuji TIC 225M, potom není nutno použít chladič, protože při použití
žárovky 100W : 230V = je proud 0,43A (430mA). Případně naprosto stačí použít
malý eloxovaný hliníkový plíšek (chladič) DO1A.

Toto zapojení existuje ještě v trochu jiné podobě (má pár regulačních součástek navíc),
bohužel reguluje naprosto stejně bez nějakého rozdílu od zapojení z odkazu.

Pouze občas se může stát, že zapnutý regulátor může decentně rušit anténní příjem.
V rodinném domku se mi to zatím nikdy nestalo a to jich tam mám několik,
ale třeba v paneláku by mohl nastat problém. Vyřešit se to dá pomocí RC článku.
Na A1 a A2 se paralelně zapojí sériově zapojený rezistor 100 ohmů/2W a kondenzátor 100 nanoF/230V AC (případně na vyšší napětí).

Původní žárovku nahradím žárovkou většího výkonu.
25W = 40W
40W = 60W
60W = 100W

Rozsvítím takto upravené světlo, počkám 2 minuty a potenciometrem (případně trimrem)
nastavím (ztlumím) intenzitu světla na původní.
Často se stává, že si uživatel nastaví menší intenzitu světla než byla původní žárovky, protože to bohatě stačí.

Takto prodlouží životnost žárovky až trojnásobně při stejné intenzitě světla.
Stažením výkonu protéká triakem menší proud a proto se skoro vůbec nezahřívá.
POZOR! Na triak sahat pouze pokud je zaručeně odpojená fáze, jinak Vás to hezky kopne.

Žárovka nejvíce trpí při zapnutí, proto jsou různě složitá zapojení s tzv. soft rozsvícením,
žárovka se pomalu rozsvítí do plného výkonu. (dost často je součástí zapojení to naše jednoduché schéma + další věci)
Tím, že máme trvale stažený výkon, tak jsme snížili napětí a vlákno se při rozsvícení
měně upaluje. Není to sice ten tzv. soft start, ale životnost to rozhodně
prodlužuje + napětí je trvale staženo a při dlouhodobém svícení vlákno méně trpí
a to životnost též prodlužuje.

Já osobně nahrazuji žárovky 40W žárovkou 100W.
V kuchyni mám přístupný potenciomert, takže když potřebuji více světla, tak otočím
knoflíkem a budiž světlo. (samozřejmě na to musí být stavěný lustr)
Tuto upravenou žárovku používám denně a vydrží 6 až 10 let.

Tento regulátor není použitelný na regulaci zářivek.
Naposledy upravil(a) joseff dne 12.04.2012 7:26, celkem upraveno 1 x.
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

2 Norrsken:
SZ jsem dostal a odpovídal jsem na ni (doufám, že jsi ji obdržel). K tvému dotazu - levné "číny" mají nádrže z poniklovaného ocelového plechu, u dna zalemované a odporově svařované. Vše ostatní (výparník, trubice, zátky, kohoutek, tyče) je mosaz, sice taková ta šizená, světlejší s trošku vyšším obsahem zinku, ale jinak bez problémů. Těsnění olověným plechem nebo gumou, podle toho zda jde o výčko nebo výparník. Samozřejmě vyjímkou jsou jehla a pružinky ventilků - ty jsou klasické ocelové. Pokud jde o nějakou případnou korozi při použití lihu viděl bych nebezpečí spíš právě v korozi tenkých pružinek, než třeba vnitřní plochy nádrže aj.
Naposledy upravil(a) Josef dne 12.04.2012 8:03, celkem upraveno 1 x.
BOGOVIK

Příspěvek od BOGOVIK »

To Joseff:

Jelikoz se o LED svetlo zajimam, kuchynska linka a kuchyne + koupelka na tom jede, testoval sem i LEDzarovky ve tvaru klasickych.

a) LED diodou tecou proudy nasobku tomu co v obycejne zarovce (P=U*I neosulis, 20W dioda 12V ma 1,66A, zarovka 100W220V ma 0,45A, pro obe plati svetelny vykon +-1300lm). Kdyz uz spotrebu ve watech mensi(je to hooodne velke rozdil prace<>proud).

b)svetlo LED diod musis vybirat podle teploty, tj. 3500K je stejne opticky jako klasicka zarovka, 4000-4500 jako denni svetlo, 5000-6000 mas pocit, ze jsi na pitevne.

c) mensi vykon LED nemaji, mensi vykon maji co lidi kupuji, u LED neplati 20W=100Wklasicka. Kazda led ma jinou ucinnost (hlavne od cinskych firem, tj. CREE bude mit jinou nez cinan). Takze divat se na to kolik mas lumenu, ne na novinarske diletanske tabulky kde porovnavaji prikon ve watech a pritom mluvi o svetelnem vykonu daneho vyrobku.

Dle me mas pravdu v tom nekupovat zarovky do patice E27, je to poddimenzovane na chlazeni, tj. prehriva se ridici elektronika a brzo to odchazi (me takto odesli do roka 2/4 zarovek), ale vykuchal sem to, dal na chladic 12V, a do svetelneho rozvodu(pozor na prumer dratu) pustil 12V a sviti to krasnych 1340lm/3500K. Osobne doporucuju, LED pásky tam kde to pujde, krasne se daji dat do stropu(maji vyhodu, ze je to rozdeleno na segmenty a kdyz odejde jeden tak zbytek neporusene funguje dal). ¨Dalsi vyhodou pro PA je 12V stejnosmerny, at uz panely nebo baterky jedou prave na stejnosmerne napeti.

Za me, zarovky dobry, ale ted se objevila mozna nahrada v LED(zarivky jsou paskvil).
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

2 Joseff:
Problém ručních regulátorů jasu žárovek je v tom, že stowattová žárovka, která má regulátorem výkon ubraný tak, aby se její svítivost snížila na úrověň žárovky čtyřicetiwattové nebude ze sítě odebírat jen 40W, ale mnohem víc, třeba 60W, protože podžhavením vlákna klesne její světelně-emisní účinnost ve viditelném barevném spektru. Pro pochopení souvislostí to lze dohnat do extrému a představit si žárovku s tak ubraným jasem, že prakticky vůbec nesvítí, jen hřeje (a žere). Takže ta úspora je jen zdánlivá úspora a až wattmetr zařazený do obvodu odhalí všechny souvislosti. Takže ono se to s tím snižováním výkonu nesmí moc přehánět.
Jako radioamatér poslouchající občas na KV se snažím spínaným regulátorům striktně vyhýbat, protože ruší příjem. Ale u silnějších žárovek nad 100W, typicky u halogenových svítidel, už řadu let využívám velmi levný "analogový" způsob prodloužení životnosti žárovek. Mám totiž v okruhu zařazený výkonový NTC termistor
(http://www.ges.cz/cz/rezistory/termisto ... 5_Y5D.html),
který výrazně snižuje zapínací rázy do studené žárovky. Kdo má doma staré počítačové zdroje nebo monitory, najde použitelný termistor i v nich a nemusí nic kupovat. Jenže pro slabší žárovky než cca 100W se tenhle termistor nehodí, protože má příliš malý odpor a ochrana už není účinná.
Kdo by chtěl prodloužit životnost třeba obyčejné 40W žárovce, může zapojit do série s ní drátový rezistor 68 až 82 ohmů dimensovaný na 6 až 10 wattů. Na něm se zmaří cca 5 až 6 procent napětí, absorbuje se zapínací ráz i některé přepěťové špičky. Resistor se samozřejmě za provozu trochu zahřívá cca 2 až 3 watty se mění na teplo. Problém je ale ten, že rezistor je někdy až příliš účinná ochrana. Takže při případném zkratu v žárovce nebo její objímce bude obvodem protékat proud pouze 3 ampéry, který nedokáže vyrazit klasické 6 ampérové pojistky světelného okruhu. Je proto nezbytně nutné, abyste dali do obvodu k rezistoru samostatnou pojistku dimenzovanou jen na 0,5A a pokud máte možnost, použijte resistor opatřený tavnou pojistkou (http://www.pesimat.cz/p_info/1025-wk-669-46/).
joseff

Příspěvek od joseff »

Životnost LED se dá též prodloužit. Třeba u LED na 20mA nastavit proud maximálně na 18mA.

Použít do série NTC termistor je též velmi dobrý nápad. Nepoužitelných PC v PA době bude hodně. :)
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Josef píše:Ještě pro upřesnění, po vyžíhaní punčoška neobsahuje žádný uhlík - ten při doutnání a žíhání punčošky už shořel. A zaplať pánbůh za to, protože uhlík by svítil příliš žlutě a neefektivně - jak se o tom může přesvětdčit každý majitel lampy, pokud si špatnou obsluhou začadil punčošku sazemi. To co má správně z punčošky zůstat - jsou pouze oxidy. Tyto oxidy v plameni už dále oxidovat nemohou - není tedy nutno je chránit inertní atmosférou a odolávají velmi vysokým teplotám, vyšším než uhlík. Čistě teoreticky, pokud by byla tato teplota překročena (ale to hořák lampy nezvládne) roztavily by se na sklovinu a ukáply na dno lampy. V praxi je to však směs několika oxidů a většina z nich tavitelná při provozní teplotě lampy není, ale některé záměrně ano. Právě ty tavitelné spolu s ostatními práškovými vytvoří z "popela" původně textilní punčošky tu sice křehkou, ale pro provoz dostatečně tuhou svítící síťovinu. Proto se punčoška po vydoutnání při prvním zapálení žárového hořáku smršťuje - to se právě ty některé oxidy taví.)
Tak libovolné uhlovodíkové oxidy jsou většinou páry (CO2,H2O nebo nějaká kombinace) a při teplotě plamene v podstatě plyny a ty se toho světla moc nenaemitují, že? Nicméně můj omyl (či spíš neznalost). Uhlík skutečně je jedním z nejodolnějších běžně dostupných prvků (teda aspoň co se teploty tání týče), nicméně oxidy thória jsou na tom ještě líp. Nejde ale o jeden prvek, ale o sloučeninu, proto jsem o tom nevěděl. Jak je to s oxidy nevím. Obecně si myslím, že nic moc. Všechny běžné minerály které z klasického ohně zbudou a nevypaří se nebo neroztečou jsou většinou tak křehké, že se při dotyku drolí sami. Oxidovat sice už asi víc nebudou, ale jsou nadále namáhané plamenem samotným a stále jsou vystaveny běžnému prostředí. Mít něco uzavřené v inertní atmosféře je si myslím lepší. Jediné namáhání (rázy nepočítám, ale i kdybych) je tepelné a takové těleso už není schopné vydávat svou energii vedením, ani prouděním plynu okolo, ale je opravud nuceno svou energii uvolňovat do prostředí v podobě radiace. Bohužel především tepelné.
Josef píše:2 Grunt:
Ještě nám musíš vysvětlit, jak chceš plamínkem, který k hoření potřebuje vzduch a pro zapálení musí být pro obsluhu volně přístupný, budeš ohřívat tu žáruvzdornou tyčinku umístěnou v inertní atmosféře uvnitř baňky. Obávám se, že by jsi tu skleněnou baňku tím hořáčkem propálil.
Já vymyslel tohle lečo:
SKMBT_C25212030716290.jpg
Žádný zázrak, no.
Oxidy thória jsou z tohoto pohledu samozřejmě lepší, protože platí Wienův posunovací zákon, tedy čím teplejší těleso, tím blíže viditelnému spektru základna kopečku bude (zas na druhou stranu k dosažení takové teploty bude potřeba vyšší výkon → víc spáleného paliva → víc promrhaného tepla, vždyť si stačí jen zintegrovat plochu pod neviditelnou částí kopečku) a tím míň bude vyzářeno jako IR a víc jako viditelné světlo.
Josef píše:Silné světlo samozřejmě můžeš vytvořit různými způsoby, nejen punčoškovým hořákem. Stačí např. kyslíkovodíkovým plamenem (nebo lihovým kahanem, do kterého je dmuchavkou foukán kyslík) ohřívat kousek obyčejné křídy. Také to oslnivě svítí. Tento způsob se používal v divadelních reflektorech a promítacích přístrojích před objevem elektrické obloukové lampy. http://www.sciencephoto.com/image/36466 ... mp-SPL.jpg Ale vodík a kyslík není zrovna optimální bezpečné domácí palivo. I když dříve si s tím osvětlovači moc starostí nedělali a na koženém měchu s kyslíkem a vodíkem v klidu seděli, aby plyn váhou vlastního těla pod tlakem hnali do hořáku. Není divu, že pár divadel vyhořelo nebo vybuchlo a některé osvětlovače nebylo zapotřebí ani hledat...
Mě by se nejvíc líbilo svícení obyčejným dřevem. Díky komínu jsem přišel na způsob jak i z běžného dřeva dostávat docela slušivé výkony a regulování jsem též ± pořešil. No bohužel i když jsem schopen dostat dobrý plamen (kompletní spalovací cyklus), tak furt řeším problém s tím že většina z toho plamene je vyzářena jako tepelná část. Osobně si vedu domněnku o tom, že plamen svítivý plamen v podstatě nejsou nic jiného než rozžhavené uhlíkové částečky (zemní plyn svítí jen velmi málo, hořící vodík vůbec), které jen jak stoupají tak snižují svou teplotu a proto přestávají svítit. Otázka je jak je udržet na té teplotě dostatečně dlouho a zabránit aby jejich energie byla vyzářena v IR spektru. V návalu zoufalosti jsem už přemýšlel i o frekvenčních filtrech. V tomhle prostě docela tápu. K tomuhle by bylo dobré si sednout k pivu a pořešit to u něj.
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Nechci ti brát optimismus a iluze. Je mi líto, ale je to technicky nerealizovatelné. Jediné, co by jsi rozžhavil je ta keramická destička, dál než pár milimetrů se teplo tenkou tyčinkou nepovede, protože se hned u paty vyzáří a zbytek plyn ochladí. Ta keramika dole žhnout bude - žluto oranžově, zhruba jako infrazářič, tyčinka bude však temná. Když zvýšíš výkon hořáku, nezmění se nic, jen se roztaví místo styku mezi baňkou a keramikou, baňka se zhroutí a inertní plyn uteče. Pokud mě nevěříš, vyrob to, vyzkoušej a napiš nám, jak to dopadlo.

Mimochodem, vyrobit silné a efektivní světlo, na tom pracovaly stovky chytrých hlav posledních nejméně dvě stě let a do prakticky použitelné verze se to podařilo dotáhnout jenom čtyřem, mnohým až na sklonku života po získání mnoha zkušeností. (Auer - žárová punčoška, Křižík - oblouková lampa, Edison - žárovka, Tesla - zářivka). Jsi si skutečně jistý, že tvé uspořádání obsahuje něco tak vyjímečného, co by těch dvě stě experimentátorů, co se o to snažili před tebou, zatím ještě nenapadlo? Myslím, že bude užitečněšjší připravovat se na nesnáze, co nás čekají, dostupnějšími prostředky, než se znovu procházet všechny slepé cesty, kterými museli technici projít před objevem žárovky. Máme dost času na plané teoretizování nebo už rozpad klepe na dveře? Nebude přeci jen jistější cesta k výsledku - koupit si solární panel, solární regulátor, akumulátor a nějaké LEDsvítidlo, dokud ještě fungují e-shopy?
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Josef píše:Nechci ti brát optimismus a iluze. Je mi líto, ale je to technicky nerealizovatelné. Jediné, co by jsi rozžhavil je ta keramická destička, dál než pár milimetrů se teplo tenkou tyčinkou nepovede, protože se hned u paty vyzáří a zbytek plyn ochladí. Ta keramika dole žhnout bude - žluto oranžově, zhruba jako infrazářič, tyčinka bude však temná. Když zvýšíš výkon hořáku, nezmění se nic, jen se roztaví místo styku mezi baňkou a keramikou, baňka se zhroutí a inertní plyn uteče. Pokud mě nevěříš, vyrob to, vyzkoušej a napiš nám, jak to dopadlo.
No, pravděpodobně máš pravdu. Asi slepá cesta.
Josef píše:Mimochodem, vyrobit silné a efektivní světlo, na tom pracovaly stovky chytrých hlav posledních nejméně dvě stě let a do prakticky použitelné verze se to podařilo dotáhnout jenom čtyřem, mnohým až na sklonku života po získání mnoha zkušeností.
Jo, jenže posledních sto-dvě stovky let po vynálezu tlačítka (a zdrojů snadné energie) ten vývoj poměrně stagnuje. Podobně jako třeba u Strirlingu (který začíná být po cca dvě stě letech znovuobjeven jak začíná docházet ropa)
Josef píše:Jsi si skutečně jistý, že tvé uspořádání obsahuje něco tak vyjímečného, co by těch dvě stě experimentátorů, co se o to snažili před tebou, zatím ještě nenapadlo?
To mi trošku něco připomíná:
Everything that can be invented has been invented.
-Charles H. Duell, Commissioner, U.S. patent office, 1899

Pár věcí od dob všech jmenovaných přeci jen máme (dostupnější různé materiály, služby, informace, pro mě důležité počítačové simulace,…)
Josef píše:Myslím, že bude užitečněšjší připravovat se na nesnáze, co nás čekají, dostupnějšími prostředky, než se znovu procházet všechny slepé cesty, kterými museli technici projít před objevem žárovky. Máme dost času na plané teoretizování nebo už rozpad klepe na dveře? Nebude přeci jen jistější cesta k výsledku - koupit si solární panel, solární regulátor, akumulátor a nějaké LEDsvítidlo, dokud ještě fungují e-shopy?
A v zimě, v období dešťů, v případě že ti panely rozflákají kroupy a nebo v případě, že bude potřeba větší množství světla budeš svítit konkrétně čím?
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Já netvrdím to co Charles H. Duell. Většina věcí je poplatná technologické úrovni dané doby. Na těchto stránkách hledáme světelný zdroj do krizové doby, ne do současného Hi-Tech světa, kdy vše hladce funguje a máme jich dost. Víme pouze, co můžeme z dnešních technologií "nakřečkovat" do zásob a současně nevíme, jaké technologie budeme mít k dispozici za pár let, ani jaké bude společneské klima a obyčejný denní život, což je podstatné. Pokud bude potřeba větší množství světla a budou stále ještě dostupnné ony jak píšes "různé materiály, služby, informace, simulace atd." bude to znamenat, že svět se normálně točí a tudíž, pokud se mě ptáš, budu svítít tím, čím dnes (žárovka, zářivka, LED). Pokud se ocitněme v době, kdy tyto snadno dostupné prostředky k dispozici nebudou, znamená to, že svět od základů změnil. Bude to znamenat, že na koleni nevyrobím ani baňku z ohnivzdorného skla, ani do ní nezískám inertní plyn, ani nezískám ze zahraničí soli vysocesvítivých vzácných zemin, ani nevyrobím žáruvzdornou keramiku. Budu mít jen to, co jsem si včas předem připravil. A pokud po nějaké době dojde náhodou k tomu, jak píšeš, že "solární panely rozflákají kroupy" nebo se rozbije větrná elektrárna a nepůjde to opravit (což bude především moje vlastní chyba, že jsem si to řádně nezabezpečil) dojde zásoba žárovek nebo shoří LEDky, pak budu zcela pokorně svítit zase tou léty prověřenou petrolejkou nebo svíčkou. Protože svůj čas budu muset věnovat shánění životně mnohem důležitějších věcí (jídlo, bezpečnost), než výrobě údržbě strojů a zařízení schopných mi poskytnout jen pouhé světlo (ve srovnání s ostatními potřebami je to nadstandard). Budu prostě řešit to, co přinese doba. Mnoho lidí si myslí, že bez spousty věcí, co má dnes, nemůže žít. Věřte mi, se bez spousty věcí žít dá a docela pohodově a je na čase si na to už teď začít hodně rychle zvykat. Připomělo mi to perlu, co zazněla o víkendu v televizi, kdy otec vysvětloval potomkovi, že by neměl vysedávat celé dny za počítačem a měl by jít ven na vzduch.
"Celý den u toho jenom sedíš", káral otec, "za našich mladých let žáné počítače nebyly a zábavy jsme užili dost."
"Vy jste neměli počítače? Opravdu?", užasl syn, "ale jak jste chodili na Facebook...?"
rogalo

Příspěvek od rogalo »

Dobrý den,
mám tlakovou lampu Anchor. Půl roku svítila v pohodě, v poslední době se začalo stávat, že asi po 10 minutách se rozžhaví do ruda koleno karburátoru a v ten okamžik začnou na punčošce vznikat tmavé fleky a lampa postupně přestává svítit. Občas pomůže rychle lampu zhasnou (na 1 vteřinu ) a ještě než vychladne punčoška znovu rozsvítit - sama chytne a ty tmavé fleky se vypálí, ale vydrží to jen chvíli.
Když lampa vychladne tak při ohřívání z punčošky tmavé fleky vyhoří a lampa zase svítí. Bohužel zase jen 10 minut. Zkoušel jsem nastavení klapku karburátoru, ale bez valného výsledku. Ještě zjistil, že při ohřívání před zapálením netěsní dole trubka nad ventilem. Projeví se to tím, že začne ohořívat, ale když se lampa ohřeje tak se to "zatáhne" a plamen zhasne.

Nemáte prosím někdo zkušenost s tímto problémem?

Děkuji Vladimír
Josef
Rozpadlík

Příspěvek od Josef »

Příčina:
Malá rychlost proudění v trysce a následně v difuzéru nebo strhávání par pronikajících okolo nedotažené trysky nebo oboje současně. Projevuje se to tak, že až se kolénko řádně rozehřeje, plamen skočí proti směru proudění do kolénka. Tím vznikne nedokonalé spalování, saze a punčoška se zanáší uhlíkem, který nesvítí a tvoří skvrny. Současně akutně hrozí propálení kolénka, takež je zapotřebí lampu ihned zhasnout.

Náprava:
Verze 1. - netěsní tryska proti trubce výparníku => dotáhnout.
Verze 2. - nečistoty se strhávají do tryska => Má to svoje za sebou a chce to vyčistit.
Po petroleji totiž zbývá ve výparníku takový práškovitý nános, který ucpává trysku a i když přes ni čistící jehla prochází, proudění není správné. Vyšroubuj trysku a z vnitřní strany ji důkladně vyčisti. Nesmíš ji zvětšit, ani příliš poškrábat. Použij buď zaostřenou dřevěnou špejli nebo měděný drátek (chomáč drátků z elektro-licny). Prohlédni trysku, zda není od posouvání čistící ocelové jehly její kulatý otvůrek opotřebovaný do oválu. Pokud se ti tryska nezdá, vyměň ji za novou (z příslušenství lampy). Pak demontuj jehlu a také ji celou očisti, případně srovnej, pokud je křivá. Pak odšroubuj i celý výparník (ten díl se smyčkou co je převlečnou maticí uchycený na kohoutku). Nejspíš budeš muset pro snadný přístup demontovat celý "koš" lucerny z nádrže. Při sundávání trubice výparníku pozor na tyčku od jehly, co vede vnitřkem výparníku, ať ji neohneš. Tyčku demontovat nemusíš, jen ji očisti. Rovnou tubku výparníku zevnitř řádně vyčisti (nejlépe roztřepeným koncem ocelového lanka od ráfkových brzd z bicyklu nebo něším podobným). Pokus se čistítkem dostat i do smyčky výparníku, i když to bude podstatně horší. Pak vše profoukni vzduchem od prachu a opatrně sestav. Přesuvnou matici na kohoutku i trysku musíš dobře dotáhnout. Po znovuzprovoznění a jednom či dvou svíceních znovu překontroluj dotažení trysky, aby po obvodu dobře těsnila.
TREW

Příspěvek od TREW »

Nepořídíl si někdo tuhle svítilnu, kterou mají právě nyní v Lídlu?

http://www.lidl.cz/cps/rde/xchg/SID-DDE ... _24705.htm
Odpovědět