Výroba ledu v PA době
Re: Výroba ledu v PA době
prakticky stejny princip, jako kdyz se sekal led v zime a uchovaval v "eiskellerech". Prakticky kazdy reznicky dum mel takovy hluboky sklep a opravdu se tam drzel led az do zimy
Re: Výroba ledu v PA době
vyrábět měchem podtalk bevude fizicky zrovna jednoduchý řekl bych skoro nemožný (princip 2 hladkejch desek na sobě který od sebe nejsou odlepit) "vákuum má docela sílu " sice nám to bude ulehčovat odpařující se voda ale čert ví. asi nejúčinější a nejjednodužší systém chlazení potravin bude je zabalit k něčemu přivázat a hodit do tekoucí řeky nebo sklepní prostory.
Re: Výroba ledu v PA době
Zdravím.
Já jsem ve svém dětství zažil ledování též a byl jsem u toho jak se skladoval ve speciálně upravené místnosti.
Za hospodou ve svahu byla zbudována z kamených stěn místnost, které byla vyložena po stranách balíky slámy v síle tak 1 m. Ta sláma na stěnách byla držena stěnou z prken, která se na slámu přišroubovala nebo zavěsila na háky (už si nepamatuji) před tím než se navážel led. V místnosti byla ulička, která měla na podlaze kanálek na odvod roztáté vody. V té uličce byl též stůl na maso. Podlaha z kamene byla vyspádovaná do prostřed té uličky. No a hospodský nebyl blbej a tu vodu (měla teplotu okolo nuly) si trubkou zavedl do hospody do nádrže ve skladu. Tam se mu celé léto chladily flašky s limonádama a pivem pro pocestné.
Celá ledárna byla asi tak jako obývací pokoj. Tak odhaduji, že 5 x 6 m a na vrch se dávala zase stěna z prken zaklesnutá na těch svislých a na to balíky slámy ty se přikryly asfaltovanou plachtou a zakryly střechou. Ta si myslím, že jezdila po kolejnicích na kamených stěnách a byla odsunovací. Nepamatuji si již detaily a zda to tak opravdu bylo, mě v té době bylo tak 9-11 let. Ale ještě v 1950-58 to asi fungovalo. No vždyť elektriku tam zaváděli asi tak taky v těch létech. Do té doby byla pouze u jezeďáků.
Led se když byl potřeba rozsekal na menší kousky a ty se dávaly do hádoby se šnekem z měděných trubek a těmi se chladilo pivo. Sudy se pumpovaly ruční pumpou, u které jsme se jako kluci střídali za limonádu. Byla to tenkrát "malinovka"
Led se řezal pilou na rybníku když měl tak 20 cm sílu a plotny ledu byly 50 cm x 1 m. Vozil se koňmi do ledárny u hospody, pamatuji, že se musel prokládat prkny (latěmi) protože by cestou přimrzl k sobě.
To je asi tak vše co si pamatuji (bez záruky).
Miki.
Já jsem ve svém dětství zažil ledování též a byl jsem u toho jak se skladoval ve speciálně upravené místnosti.
Za hospodou ve svahu byla zbudována z kamených stěn místnost, které byla vyložena po stranách balíky slámy v síle tak 1 m. Ta sláma na stěnách byla držena stěnou z prken, která se na slámu přišroubovala nebo zavěsila na háky (už si nepamatuji) před tím než se navážel led. V místnosti byla ulička, která měla na podlaze kanálek na odvod roztáté vody. V té uličce byl též stůl na maso. Podlaha z kamene byla vyspádovaná do prostřed té uličky. No a hospodský nebyl blbej a tu vodu (měla teplotu okolo nuly) si trubkou zavedl do hospody do nádrže ve skladu. Tam se mu celé léto chladily flašky s limonádama a pivem pro pocestné.
Celá ledárna byla asi tak jako obývací pokoj. Tak odhaduji, že 5 x 6 m a na vrch se dávala zase stěna z prken zaklesnutá na těch svislých a na to balíky slámy ty se přikryly asfaltovanou plachtou a zakryly střechou. Ta si myslím, že jezdila po kolejnicích na kamených stěnách a byla odsunovací. Nepamatuji si již detaily a zda to tak opravdu bylo, mě v té době bylo tak 9-11 let. Ale ještě v 1950-58 to asi fungovalo. No vždyť elektriku tam zaváděli asi tak taky v těch létech. Do té doby byla pouze u jezeďáků.
Led se když byl potřeba rozsekal na menší kousky a ty se dávaly do hádoby se šnekem z měděných trubek a těmi se chladilo pivo. Sudy se pumpovaly ruční pumpou, u které jsme se jako kluci střídali za limonádu. Byla to tenkrát "malinovka"
Led se řezal pilou na rybníku když měl tak 20 cm sílu a plotny ledu byly 50 cm x 1 m. Vozil se koňmi do ledárny u hospody, pamatuji, že se musel prokládat prkny (latěmi) protože by cestou přimrzl k sobě.
To je asi tak vše co si pamatuji (bez záruky).
Miki.
Re: Výroba ledu v PA době
neodhadně někdo množství ledu pro rodiný dům? Pro chladnou místnost na uchování potravin.
Plánuji případně i solnoledový mrazák, ale nevím kolik by člověk potřeboval uskladnit...
Plánuji případně i solnoledový mrazák, ale nevím kolik by člověk potřeboval uskladnit...
Re: Výroba ledu v PA době
Zdravím.
Pampalíny :
Tak pojďme odhadovat....Čím větší je místnost tím menší je poměr povrchu k objemu. Když bych to vzal absolutně tak u kulové místnosti se povrch k objemu má s třetí mocninou. Tzn. pokud zvětším objem 3x tak povrch se mě zvětší
pouze 1 x. To je samozřejmě spojeno s oteplováním a tím pádem i odtáváním ledu v ledárně. Znamená to, že pokud zmenším objem ledárny na 1/3 tak se mě vzhledem k obsahu zvětší odtávání 3 x. Prostě tady jde fyzika proti nám.
Ta ledárna z mého mládí byla dostatečná aby zajistila chlazení pro hospodu a pro řezníka. Vesnice měla v té době tak podle čísel (30 chalupníků) asi 150 lidí včetně dětí. Maso se tenkrát vždy zabilo a bez prodlení zpracovalo. Navíc zabíjačky se dělali vždy v zimě. Pamatuji, že když se muselo zabít prase v létě, třeba že si zlomilo nohu, tak se maso neslo do hospody. A každá chalupa pokud na sebe dbala měla vždy sklep kde se pohybovala teplota v létě v zimě okolo 10 st. C.
Pro domácí ledárnu by se muselo právě kvůli zhora uvedenému počítat tak s 3-4 m3 (kubíky) ledu. Isolace se dnes dá využít velmi dobře z polystyrénu tlouštka 15 cm by měla být dostačující, navíc polystyrén na rozdíl od slámy nenavlhá takže má pořád stejnou isolační schopnost.
No je to pouze moje úvaha snad správná ? ? ?
Miki.
Pampalíny :
Tak pojďme odhadovat....Čím větší je místnost tím menší je poměr povrchu k objemu. Když bych to vzal absolutně tak u kulové místnosti se povrch k objemu má s třetí mocninou. Tzn. pokud zvětším objem 3x tak povrch se mě zvětší
pouze 1 x. To je samozřejmě spojeno s oteplováním a tím pádem i odtáváním ledu v ledárně. Znamená to, že pokud zmenším objem ledárny na 1/3 tak se mě vzhledem k obsahu zvětší odtávání 3 x. Prostě tady jde fyzika proti nám.
Ta ledárna z mého mládí byla dostatečná aby zajistila chlazení pro hospodu a pro řezníka. Vesnice měla v té době tak podle čísel (30 chalupníků) asi 150 lidí včetně dětí. Maso se tenkrát vždy zabilo a bez prodlení zpracovalo. Navíc zabíjačky se dělali vždy v zimě. Pamatuji, že když se muselo zabít prase v létě, třeba že si zlomilo nohu, tak se maso neslo do hospody. A každá chalupa pokud na sebe dbala měla vždy sklep kde se pohybovala teplota v létě v zimě okolo 10 st. C.
Pro domácí ledárnu by se muselo právě kvůli zhora uvedenému počítat tak s 3-4 m3 (kubíky) ledu. Isolace se dnes dá využít velmi dobře z polystyrénu tlouštka 15 cm by měla být dostačující, navíc polystyrén na rozdíl od slámy nenavlhá takže má pořád stejnou isolační schopnost.
No je to pouze moje úvaha snad správná ? ? ?
Miki.
-
- Příspěvky: 1140
- Registrován: 12.01.2011 23:10
Re: Výroba ledu v PA době
vtip je mozna v tom tu ledarnu (a praci/starost navic) vubec nemit, ci co nejmensi.. zavarovani, suseni, uzeni, zabijacky .. ano mozna na uchovani leku z moderni doby, nejake to maso apod. cili relativne maly prostor musi stacit.. jak to popsal pekne Miki, driv tak velkou lednici potrebovalo jen malo lidi..
Re: Výroba ledu v PA době
Zdravím.
Kolapsník jr.
Kolapsník jr.
Re: Výroba ledu v PA době
čim lepší bude izolace tim méně ledu bude ke schlazení místnosti potřeba . ideálně sklep(okolní hlína dobře izoluje a chlad se drží dole takže když tam vlezete chlad nevyteče jak z ledničky) a navrch nešetřit na vrstvách polistirénu. nastřádat pár tisíc petlahví v zimě napustit vodou a nechatna dvorku zmrznout . pak naházet do sklepa a půl je hotovo. ještě bych při budování nezapoměl na dvojté dveře abych minimalizoval tepelné ztráty při vstupu a odchodu. ideálně skombinovat i s nějakou dekou přede dveřmy. a před vstup věšák s bundou kterou jednak ocení manželka a druhak tim ještě srazíte množství přinešeného tepla.
Druhá nákladnější možnost by byla udělat ve sklepě velký nádrže s glikolem venku mít výměník . čerpadlem to vzimě honit dokola až se nádrže vychlaďěj na dostatečnou úroveň pak zavřít ventil a je hotovo.
jentak teoretizuju.
Druhá nákladnější možnost by byla udělat ve sklepě velký nádrže s glikolem venku mít výměník . čerpadlem to vzimě honit dokola až se nádrže vychlaďěj na dostatečnou úroveň pak zavřít ventil a je hotovo.
jentak teoretizuju.
Re: Výroba ledu v PA době
Kterak v PA době provozovati hostinec.
Ne, jen ftípek.
Ale je to čtivé a mimo pivní problematiky je tam i něco o ledování a chladicích sklepech.
http://www.tech-info.cz/pivo/popovice.html
anebo v příloze.
Ne, jen ftípek.
Ale je to čtivé a mimo pivní problematiky je tam i něco o ledování a chladicích sklepech.
http://www.tech-info.cz/pivo/popovice.html
anebo v příloze.
- Přílohy
-
- Historická příručka.doc
- (80 KiB) Staženo 209 x
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.