Přenosná elektrocentrála

...aneb pily, lopaty, lezecké vybavení apod.
Odpovědět
PeFi
Příspěvky: 1039
Registrován: 15.03.2014 13:01

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od PeFi »

PeFi píše: Ručním zapojováním spotřebičů se taky dosáhne toho, že zátěž na centrálu přibývá současně a centrála startuje "na prázdno", nikoliv do zátěže, jejíž rozběhové proudy neustojí.
Mělo to samozřejmě být:
Ručním zapojováním spotřebičů se taky dosáhne toho, že zátěž na centrálu přibývá postupně a centrála startuje "na prázdno", nikoliv do zátěže, jejíž rozběhové proudy neustojí.

Jinak moje řešení předpokládá, že v domě bydlí laici a že ve fázi přípravy stavby plánuje něco, co vlastně ani nemá pořádně rozmyšelné. Mimochodem, pokud v novostavbě jsou místnosti, které nemají okno (třeba koupelna nebo chodba), tak se příprava po nějaké nouzové LEDkové osvětlení může hodit. Poslouchat hudbu po tmě v obýváku je možné velmi dobře, ale třeba holit se v koupelně po tmě není zrovna zábava, stejně jako není dobré chystat v kuchyni jídlo a muset u toho držet v jedné ruce baterku.
Uživatelský avatar
sunny-x
Příspěvky: 142
Registrován: 18.10.2015 20:53
Pohlaví: muž
Bydliště: Beskydy

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od sunny-x »

Já jsem to udělal v mém domečku velmi jednoduše.
Při "kratším" výpadku rozvodné sítě (pár dní/týdnů):

1.pomocí třífázového odpojovače odpojím celý dům od rozvodné sítě

2.ručně vypnu všechny jednofázové jističe, které chrání okruhy zásuvek, světel, čerpadla, ledničky atd.

2.nastartuji jednofázový generátor v garáži

3.připojím jednofázový generátor pomocí mnou vytvořené speciální přípojné šňúry do třífázové zásuvky v garáži. Speciální propojovací šňůra má všechny tři fáze propojeny, tudíž jednofázový generátor mi stabilně napájí všechny tři fáze v baráku stejně na 230V. Elektrikáři mě snad pochopili. Třífázové spotřebiče v baráku nemám (jen štípačku dřeva :-)

4.pomocí 1f jističů v rozvodné skříni si zapnu ledničku, čerpadlo a ohřev TUV pokud chci (ne vše najednou, ale "na stídačku"). Zas tak velkou centrálu nemám jen 3,6kW. Zbyde mi i dost "šťávy" na klasické světla.


S provozem počítám 1hod ráno a 1 hod večer, nebo jen 2hod večer a ráno nic :-)

"Systém" a zásobu paliva jsem dimenzoval na krátkodobý výpadek cca 10 dní, pak bych musel shánět další palivo (budou vozit hasiči atd, zahraniční pomoc, etc.). Jak všichni víme, tak u dlopuhodobého výpadku je to stejně f*ck.
Když střílí konzument Kolalokovy limonády, netřeba volat lékaře.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 151
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Quido »

Pořídil jsem domácí benzínovou elektrocentrálu HERON 2,3kW/5,5HP. Do konce měsíce se pustím do prvních empirických testů.

Kdyby zítra byl zase malej kník, tzn. pozavíralo se kde co vyjma potravin, lékáren, benzínek apod., tak už se zase můžu cítit jako o stupeň připravenější rozpadlík, kterej nemusí z tepla home office do kanceláře, když tady u nás na dědině zase vypadne proud. 8-) K čemu to má sloužit?

:arrow: Od centrály očekávám, že utáhne dva laptopy s příslušenstvím, router a ledničku s mrazákem. Tohle je podmínka, jakákoli lampička k tomuto navíc je fajn bonus. Protože sporák máme elektrickej, tak počítám oběd řešený na ohni, nebo varnou konvicí - v tom případě bych vypnul počítače, nechal ledničku s mrazákem odebírat a sledoval, co dělá centrála a jestli jsem opravdu koupil dobře. Přestože má centrála AVR, tak se v manuálu doporučuje mít pro napájení jemné elektroniky ještě za centrálou přepěťovou ochranu.

1) Co vy na to? Používáte elektrocentrálu na provoz jemné elektroniky?
2) Pokud ano, máte za ní ještě přepěťovou ochranu?
3) A poradí nějaká dobrá a zkušená duše, co jsou tady ty dvě bílý věci, který pasují do 230V?
4) V návodu se dál píše o tom, ze 100oktanový natural vydrží déle, než natural 95 a pro delší skladování se má do nádrže přidat palivový kondicionér - asi tuším, co se tím myslí, ale se spojením kondicionér + benzín se setkávám poprvé. :lol:
Obrázek
*obrázek je nastaven, aby se po měsící od nahrání smazal
BOB2016
Příspěvky: 7
Registrován: 23.01.2018 9:50
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od BOB2016 »

K bodu 3.
predpokladám že sa jedná o vidlice, ktoré sa namontujú na kábel cez ktorý sa dodáva energia von z centrály.
Asi to výrobca dodal lebo to sedí do zásuviek ktoré sú na centrále a ak by si bol v británii tak Britské vidlice nesedia.
Takže riešenie odstrihnúť UK vidlicu a namontovať kábel na dodanú vidlicu...
Pez
Příspěvky: 275
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Pez »

Quido:: Tady najdeš skoro všechny odpovědi.

viewtopic.php?f=45&t=185&p=214831&hilit ... la#p214831
Uživatelský avatar
Vapik
Příspěvky: 45
Registrován: 19.01.2018 15:27
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Vapik »

Nazdar, Heron je dobrá volba.
K otazkam
1. Ano
2. Ne
3. Vidlice které pasují do zásuvek v heronu. Je to nějaká euro norma a některé naše starší tam nepasuji.
4. Benzín je nekvalitní obecně. 100 oktan je lepší. Nicméně já mám jako záložku obdobnou ec, kterou jsem jednoduše předělal na propan butan z 10kg lahví. Přestavba je mnohem levnější než koupit přímo plynovou od heronu a navíc po přestavbě je možnost použít jako palivo i zemní plyn.
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 776
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Patrol »

To Vapik: Máš nějakej praxí ověřenej popis, schéma, návod,.... na tu přestavbu na plyn? Zajímala by mě ta náročnost.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
floky
Příspěvky: 258
Registrován: 17.12.2011 22:37

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od floky »

Tie vidlice sú "SCHUKO" - doporučujem kupiť gumenné IP44 ... Tie ktoré boli pribalené k elektrocentrále sa mi javili byť pomerné krehké - asi môžu prasknuť ak sa na kábel omylom stupí nohou...

Vyriešená tak, že do elektrocentrály je strčená SCHUKO vidlica s cca 2 metrovým káblom zakončeným našou klasickou zásuvkou. Pričom sa na tento kábel neodpája, aby fáza bola v zásuvke vždy nalavo - schuko ide zastrčit aj opačne a potom je fáza vpravo - zváračka Fronius tak nechcela zvárať a dlho sa hladalo prečo...
drigon
VIP
Příspěvky: 559
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od drigon »

Možná je u vidlice shuko její křehkost úmyslná. Furt je lepší když při prišlápnutém kabelu praskne vidlice, než aby se vyrvala z elektrocentrály zásuvka. Ale to je jen můj názor.

Přeji hezký den a jsem s pozdravem. M.
golem
Příspěvky: 1603
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od golem »

floky píše: 21.09.2020 15:48 Tie vidlice sú "SCHUKO" - doporučujem kupiť gumenné IP44 ... Tie ktoré boli pribalené k elektrocentrále sa mi javili byť pomerné krehké - asi môžu prasknuť ak sa na kábel omylom stupí nohou...

Vyriešená tak, že do elektrocentrály je strčená SCHUKO vidlica s cca 2 metrovým káblom zakončeným našou klasickou zásuvkou. Pričom sa na tento kábel neodpája, aby fáza bola v zásuvke vždy nalavo - schuko ide zastrčit aj opačne a potom je fáza vpravo - zváračka Fronius tak nechcela zvárať a dlho sa hladalo prečo...
Tie vidlice nejsou SCHUKO. SCHUKO je německý standard, kdy je uzemnění realizováno plochými konektory (takovými pofiderními plíšky) po stranách, ale zástrčka/vidlice nemá díru pro kolík - náš, ale i třeba slovenský, polský, francouzský aj. standarní systém uzemnění.
Vidlice (zástrčky) na fotce jsou UNISCHUKO, kombinují oba systémy. Mají uzemnění plochými konektory po stranách pro německé zásuvky, ale také díru pro zemnící kolík našeho systému (což mimo jiné zabraňuje otočení o 180°a tím prohození fáze a pracovní nuly).
Uživatelský avatar
Vapik
Příspěvky: 45
Registrován: 19.01.2018 15:27
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Vapik »

Patrol píše: 21.09.2020 8:11 To Vapik: Máš nějakej praxí ověřenej popis, schéma, návod,.... na tu přestavbu na plyn? Zajímala by mě ta náročnost.
Jak jsem psal nenáročné. Používám tenhle typ karburátoru.
https://m.aliexpress.com/item/328600258 ... 3f0feVws6i
Na láhev reduktor cca 30 - 60 mBar.
Nastavení doladit dle motoru.
Pokud provozuješ na plyn musí být suchá plovákovka.
Alacatazar
Příspěvky: 7
Registrován: 19.02.2016 8:38
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Alacatazar »

Nemáte někdo osobní zkušenosti s elektrocentrálami, které poláci prodávají na aukru pod názvev GERMAN? Cena velice nízká. Myslíte, že to bude vůbec fungovat? Na takové to občasné domácí použití při krátkodobém výpadku proudu.

Neberte to prosím jako reklamu! Náhodou jsem na to narazil a za tu cenu bych i uvažoval o koupi. Ale má to vůbec cenu?
https://aukro.cz/elektrocentrala-agrega ... 6922356132
Uživatelský avatar
Vapik
Příspěvky: 45
Registrován: 19.01.2018 15:27
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Vapik »

Motorický je v pohodě. Kazí se pořád stejné věci. AVR regulátor cca 500kč a uhlíky s držákem cca 100kc. Díly seženeš na aliku v ČR se dá levně taky, ale nechci dělat reklamu.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 3183
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od cipis »

Ale jen to sem hoď, to žádná reklama není, když je to přesně na tu centrálu.
Uživatelský avatar
Vapik
Příspěvky: 45
Registrován: 19.01.2018 15:27
Pohlaví: muž

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Vapik »

Není to přesně na Germána, ale ty centrály se liší jen designem.
Pokud díly potřebuji rychle beru z EN Hlava Semily.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 3188
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Lyster »

Máte někdo zkušenost s elektrocentrálama zn. Makita?
Makitu jako značku mám celkem v oblibě, ale co jejich elektrocentrály? Mají vlastní motor Makita OHV, dá se tomu motoru věřit?
honzasl
Příspěvky: 101
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od honzasl »

Zkušenost nemám.

Otevřel jsem návod k jedné centrále Makitě a byl stejně pitomý a ještě pitoměji přeložený do češtiny, jako mají všechny dnešní výrobky. Ale kvituji, že tam bylo aspoň schéma vnitřního zapojení.

Koupil bych ji ze stejných důvodů, proč se kupuje nářadí Makita a nikoli Parkside.

- mají stálý sortiment v zavedených prodejnách s prodavači, kteří aspoň tuší, co prodávají
- mají zavedenou síť servisů, kde jsou zásobování znalostmi a náhradními díly i pro pozáruční servis. (rozuměj, co jde opravit v servisu, to jde opravit i doma).

Nic víc, nic míň.

Ad. centrály German: Koukám, že mají v sortimentu na 1 kVA jen samé třífázové, což pro běžného člověka (domácnost) nemá žádnou výhodu, spíš naopak.
viktor
Příspěvky: 2519
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od viktor »

Lystere pravdepodobne ano, protože to bude na 99.9 % prevlecena HONDA vyrobena v Číně.
Potavil jsem celou chalupu značkovým nářadím značky PARKSIDE zakopenych v potravinách ( LIDL ) a zjistil jsem ze krome toho ze stoji cca 20 % ceny Makity v tom není zas tak velky rozdil. Navic pripadne reklamace reši obratem a k me spokejenosti.
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Proba
Příspěvky: 59
Registrován: 22.01.2020 19:47

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Proba »

Parkside je prevlecenej Bosch a cena... :D :D
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
Příspěvky: 2917
Registrován: 22.07.2013 21:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: Přenosná elektrocentrála

Příspěvek od Hohepa »

By mě zajímalo jak tato městská legenda vznikla .
Parkside je jen obchodní značka . Něco má převzato od Einhel něco ze starší řady Bosh .... a vyrobeno v Číně
Než platit vlastní vývoj je jednodušší koupit "licenci" od "značky"

To se ale děje všude. Od aut, ledniček, praček, mikrovlnek až po ty akušroubováky Parkside
Odpovědět