Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Baca »

Desouza píše: Ještě k té Mevě , nikde se nepíše z jakého je materiálu . Pouze píší že je opatřena eloxovanou ohnivzdornou povrchovou vrstvou ..

Mozno je z tvrdeho papiera s ohniv zdornou vrztvou. Dnes by som sa teda necudoval nicomu :-) (Da sa uvarit aj v bambuse, preco nie v kartone :-D )
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8794
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Fabulous »

Pokud Elox, tak na 99% hliník. Což asi není úplně blbý nápad, neb elox by měl izolovat hliník od pokrmu.
Uživatelský avatar
Desouza
Příspěvky: 813
Registrován: 02.08.2012 19:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Za koncem světa

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Desouza »

Hmm , to mne přivádí na myšlenku co si nechat poeloxovat ten Vařík ( pro jistotu :) ) , mělo by to smysl ? Vůbec nemám představu kolik by za to mohli chtít ?
Vincit omnia veritas .
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8794
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Fabulous »

Elox stojí... Nula, nic. Pár desetikorun.
cipis
Příspěvky: 4848
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od cipis »

Navíc si to může každý udělat doma :)
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Josef »

Prostě je to tak, že buď můžete baštit z hliníkového ešusu ve stopovém množství hliník, nebo z nerezového ešusu karcinogeny vzniklé připálením jídla. Záleží jen na vkusu, čemu dáváte přednost... :D
Abdulexe
Příspěvky: 7
Registrován: 28.08.2015 17:04
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Abdulexe »

Můžete mi poradit k čemu je ten tmavý klobouček?
Přílohy
image.jpeg
Uživatelský avatar
Josef
Rozpadlík
Příspěvky: 1727
Registrován: 10.03.2011 7:20

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Josef »

1. Zdvihni lesklý mosazný klobouček na hořáku (ten s dírkami na obvodu).
2. Na trubku čnějící z hořáku nasaď ten "nadbytečný" klobouček (v poloze tak, jak ti právě leží na stole, tedy oblým tvarem nahoru a dutým prostorem dolů).
3. Zatlač ho až dosedne dolů na hořák (někdy tam spadne zcela volně).
4. Nasaď zpět klobouček s dírkami (tak, že černý klobouček zcela zakryje).

(Při nasazování pochopíš, že tento "nadbytečný" černý díl a lesklý horní klobouček tvoří mezi sebou ladně zakřivený prostor, který rovnoměrně obrací proud par z difuzéru a postupně rozvádí směs k dírkám, kde se páry spalují. Klobouček i trochu chrání výpařovací komoru hořáku před přímým žárem a současně vyplňuje nadbytečný prostor, který když by byl plný hořlavé směsi, může být někdy záminkou ke střílení hořáku, zejména při malých výkonech. S kloboučkem se objem směsi v hořáku minimalizuje.)
Abdulexe
Příspěvky: 7
Registrován: 28.08.2015 17:04
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Abdulexe »

Děkuji!
Mirda.85
Příspěvky: 84
Registrován: 21.12.2014 1:19

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Mirda.85 »

Chtěl bych si koupit nějaký kotlík a co jsem se díval po internetu, tak jsou kotlíky hliníkové, nerezové, smaltované, eloxovaný hliník nebo i titanové. Máte někdo zkušenosti s těmito materiály? Je mi jasný rozdíl ve hmotnosti a ceně, ale již nevím, jestli se v některém typu například jídlo více připaluje nebo se některý snadněji poškodí atd.
Chorche
VIP
Příspěvky: 3275
Registrován: 28.02.2013 13:11

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Chorche »

nerez je nejlepší poměr cena/výkon
Uživatelský avatar
Marglin
Příspěvky: 466
Registrován: 14.09.2013 2:09
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Marglin »

Mirda.85 píše:Chtěl bych si koupit nějaký kotlík a co jsem se díval po internetu, tak jsou kotlíky hliníkové, nerezové, smaltované, eloxovaný hliník nebo i titanové. Máte někdo zkušenosti s těmito materiály? Je mi jasný rozdíl ve hmotnosti a ceně, ale již nevím, jestli se v některém typu například jídlo více připaluje nebo se některý snadněji poškodí atd.

Nerez se rychle přehřívá a pálí věci, titan nevím, hliník používám celý život a nedám na něj dopustit. Ty zdravotní rizika, která jsou vypichována u hliníku bych hodil zahlavu, pokud v tom nevaříš regulérně každý den.
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od K4cer »

Marglin píše:Nerez se rychle přehřívá a pálí věci, titan nevím, hliník používám celý život a nedám na něj dopustit. Ty zdravotní rizika, která jsou vypichována u hliníku bych hodil zahlavu, pokud v tom nevaříš regulérně každý den.
Plně podepisuju, včetně tý zdravotný "závadnosti".

Hliník je klasika, výborně vede teplo, je měkký a při poškození narovnatelný. Nemá rád kyselý a reaguje s tím. Lehký a levný. Pokud ho přehřeješ tak se rozteče. Zdravotní závadnost je diskutabilní, a ve srovnání s tím co všechno se uvolňuje z plastů, podle mě naprosto zanedbatelná.

Nerez je dobrej, pokud má sendvičový dno, jinak nanejvejš na vaření vody - protože je málo tepelně vodivý, se v místě dotyku plamene přehřívá (tepelně nevodivý materiál nestačí rozvádět teplo) a jídlo na něm přihořívá. Relativně zdravotně nezávadný. Těžký (se sendvičovým dnem tuplem), cena běžná.

Smalt je smaltovaná ocel, smaltovaný kastroly zná snad každej. Na běžný vaření dobrý, tepelná vodivost lepší než nerez, ale horsí jako hliník, časem se obije a pak tam rezaví. Levnej, relativně těžkej. Zdravotně nezávadnej dokud se neobije, pak uvolňuje železo.

Eloxovaný hliník se tady někde probíral, údajně to brání další oxidaci a uvolňování hliníku do jídla; ostatní vlastnosti jako běžnej hliník. Časem se to odře.

Pro úplnost, hliník s teflonem: vlastnosti jako hliník, teflon je nepřilnavej takže se nic nelepí a nepřipaluje. Je háklivej na přehřátí a mechanický poškození, musíš mít plastový nebo dřevěný nářadí. Při vyšších teplotách se z něj údajně uvolňuje jedovatý něco.

Ty titánové sou dva a vznikaj z toho nedorozumění:

Nádobí z titánu, typicky hrníčky, pítka, apod. Lehoučký a pevný. Tepelná vodivost násobně horší než nerez, takže v tom přihoří i voda. Drahý.

Nádobí z čehokoli, nejčastěji hliníku, s titánovou vrstvou uvnitř, typicky tzv. titánový kastroly - vlastnosti jako hliník, nepřilnavý podobně jako teflon. Titánová vrstva je mechanicky odolná, takže do něj můžeš i kovovým nářadím. Ovšem ten titán je nalepenej na vrstvě teflonu, takže problém s údajným uvolňováním jedů nejspíš přetrvává. Drahý.

Ještě je uvažovatelná litina a měď, ale na tu ses neptal.

---

Nenapsal si co a kde v tom chceš vařit.

Za mě, na chatu bych si vybral měď, nebo smaltovanej. Na nošení na čundr hliník, čistej nebo eloxovanej. Do Himalájí titán.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1161
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Alstratt »

Mam Optimus Terra Weekend (z anodizovaneho hliniku) na vareni
http://www.bushcraftshop.cz/bushcraftsh ... ra-Weekend

http://www.hudy.cz/varice_camping/colem ... ,5325.html a tady varic
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
Příspěvky: 1686
Registrován: 30.03.2014 20:37
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od K4cer »

Té ešus, né kotlík
Já myslel že se bavíme vo kotlíku, cca 5L (3 - 10 L)

Jako ešus používám ešus, klasickej hliníkovej, jeden v evakuačním báglu, jeden na čundr, jeden v autě, a jeden v přenosný "polní kuchyni", v tý mám i kotlík, taky hliníkovej.
Ešus je fajn na vaření jednoho jídla pro jednu osobu, nebo na kafe pro dva.
Ešus v kuchyni je jako pomocná nádoba na cokoli, jíšku, umytí brambor
5L kotlík je na guláš/cokoli pro cca 4 lidi; dekl de použít jako pánev.
Ještě bych rád menší kotlík, tak 3L, na kafe/čaj pro skupinu lidí.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Chorche
VIP
Příspěvky: 3275
Registrován: 28.02.2013 13:11

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Chorche »

když už řešíte ty kotlíky (byť nesouhlasim s kritikou mnou navrhovanýho nerezu), tak na našich airsoftovejch akcích používáme tzv. kotlinu, konkrétně tudle http://www.ikotliky.cz/Kotlikovy-gulaso ... cka-zdarma. Oproti vaření na ohni je to jednak daleko rychlejší a jednak daleko úspornější. Ale neni to samozřejmě vhodný na pěší cestování :) Spíš do stálýho tábořiště/chalupy atd. Ty stránky si prolezte, páč variant je tam milion.
surikata
Příspěvky: 394
Registrován: 08.10.2012 22:56

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od surikata »

Můžu porovnat měděný a litinový kotlík. kromě váhy a asi menší mechanické odolnosti naprosto vyhrává. Navíc naše verze má i litinový kruh se 3 nohami, do kterého se kotlík usadí a je stabilní při míchání.
Mirda.85
Příspěvky: 84
Registrován: 21.12.2014 1:19

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Mirda.85 »

Všem moc děkuji za odpovědi, asi tedy vyhraje eloxovaný hliník, čistý nechci z důvodu případné zdravotní závadnosti. Kotlík chci na vaření v přírodě a v případě nějakého průseru s výpadkem proudu nebo plynu i k běžnému vaření na zahradě. Ještě byla zmíněná měď, jaké jsou rozdíly ve vlastnostech eloxovaného hliníku a mědi? O cenu mi moc nejde.
Chorche
VIP
Příspěvky: 3275
Registrován: 28.02.2013 13:11

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Chorche »

měď je hodně měká, má tendenci se deformovat. Mam na prehistorickym grilu měděný topeniště a stačí se na to jen blbě podivat a už se to prohejbá.
pracintl
Příspěvky: 435
Registrován: 28.11.2013 9:37
Pohlaví: muž
Bydliště: okolí Prahy

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od pracintl »

Včera jsem si k jéžisku koupil tento bázmek: http://www.hanibal.cz/?s=PIN108&search_ ... nly=number - chci to používat místo ešusu. Je to lehoučké, povrch zatím vypadá dost dobře. Vejde se do toho plynová bombička. Co se mi na tom hodně líbí, je variabilnost - můžu to nosit kompletní (4 díly) nebo po dvou (vnitřek a vnějšek). Přitom v obou případech víčko pasuje na spodní kus.

Ještě jsem v tom nevařil, takže konkrétní zkušenosti mohu napsat až později.
Odpovědět