Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
Uživatelský avatar
DeadMan
Příspěvky: 2291
Registrován: 30.04.2012 18:27
Bydliště: Slezsko

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od DeadMan »

Ten hliník to je taková never ending story, vždycky s tím někdo přijde a dělá vlny :?

Hliník používám roky a nevidím v tom problém.

Je to levné, lehké a dobře vede teplo.

Co víc si od nádobí do lesa přát?

Navíc z toho člověk nežere každý den, že ;)
You cannot kill me as I am already dead!
Uživatelský avatar
Apokalyptik
Příspěvky: 264
Registrován: 03.01.2013 17:57
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Apokalyptik »

Skôr si myslím, že táto story už skončila, sú nové a lepšie!

Treba študovať, nie len podporovať staré bludy: http://bikepacking.cz/titan-vs-hlinik-vs-nerez/

Ako som napísal, jediným plusom je cena.

A to že je hliník rozšírený prvok na zemi, to je fakt argument o neškodlivosti jak sviňa. :roll:
Nech si niekto s touto logikou zhlboka dýchne CO (oxid uhoľnatý). Uhlík a kyslík sú tie najbežnejšie prvky! Darwinova cena zaručená :lol: :clap
Uživatelský avatar
Ulfhednar
Příspěvky: 18
Registrován: 09.06.2020 13:24
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Ulfhednar »

Pánův článek jsem přečetl pečlivě - nepíše něco zásadně jiného, než se píše tady. Navíc nevím, proč nazývat zkušenosti, či jednorázový testík někoho, koho neznám za"studování" a kvůli tomu zahazovat vlastní X leté zkušenosti. Myslím, že není třeba studovat cizí texty, jako spíš zvednout zadek a té přírody chodit a vařit v ní. Z článku docela čiší skrytá reklama.

Titan se na plynou prostě kroutí, je drahej a připaluje se na něm jídlo. Že se ešus na ohni špiní, to pán objevil ameriku. Od toho jsou obaly na ešusy. Ono kdyby ten svůj titan vzal do přírody na víc, než jednorázový pokus a foceníčko do článku, tak by po pár dnech na ohni nepoznal rozdíl mezi zapráskaným hliníkem a cool titanem. Černý a lepivý je oboje. Ešák mám zvenku krásně lepivě černo-lesklý, voní ohněm a nemám potřebu to cídit. Nejsem metrouš na výletě, co se bojí, že se umaže drahé nádobíčko.

Čas vaření - na VARU se závětřím (je dělané přímo na klasický ešák) se polivka uvaří rychleji, než v titanovém hrnci, kam to závětří VAR nepasuje (plamen se pak dusí).
Óðinn á yðr alla
honzasl
Příspěvky: 72
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od honzasl »

Mě osobně hliníkový ešus neuráží, ale co nesnesu je právě hliníkový příbor. Od té doby co mám zuby plné amalgánu je pro mě hliníkový příbor utrpení.

Plomby a lžíce jako elektrody, sliny jako elektrolyt - tak si to tedy vysvětluju...
sigurd
Příspěvky: 128
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od sigurd »

to Apokalyptik:-nerozdeľuj Darwinové ceny,keď v tom nemáš odborne jasno-máš pravdu,treba študovať ;) .
Chemizmus prechodu hliníka cez tráviaci systém,a jeho vplyv na organizmus je v chémii a medicíne dávno známy.Inak by sa jeho zlúčeniny nepoužívali v medicíne-napríklad také antacidum Maalox obsahuje v 30 tabl. balení 4,2g! hliníka,a max. denná dávka je 12 tabliet,tzn.že za týždeň môžeš medicínsky legálne "zjesť" hliníkovú polievkovú lyžicu!(nie lyžičku).To je určite viac,ako zješ za život pri nepretržitom používaní hliníkového riadu...
Som z oboru a viem(a nie myslím si)o čom píšem.
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 232
Registrován: 05.04.2015 0:41
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od MFG »

Nikdy jsem to moc neresil, ale tohle je celkem zajimave, nemas nejaky zdroj pro laika kde si to malinko nastudovat? Pripadne neco k tomu jak deodoranty a hlinik a telo ... ale to tady nechci rozebirat, jen nejake podklady by se hodili ;)
sigurd
Příspěvky: 128
Registrován: 04.11.2014 21:31
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od sigurd »

Tu je taký solídny súhrn:https://is.muni.cz/th/xzjim/Hlinik.pdf
Germanik1
Příspěvky: 183
Registrován: 21.02.2020 21:51
Bydliště: Praha

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Germanik1 »

Eko teroristický blabol o škodlivosti hliníkového ešusu. Jede to 50 let a není o nic horší než ostatní kovy. Žraly z toho miliony lidí a nikde nemají pomník. Hliníkový ešus je stejně škodlivý jako sůl, čokoláda a cokoliv, co by člověk neužívá s mírou. Jezdím na vandr teprv 40 let, jedl jsem z toho i na vojně, a nemocnej jsem byl naposled na Nový rok 2003. Možná je ten hliník zdravý
Udělám co musím.
Zapadlo
Příspěvky: 237
Registrován: 24.08.2014 18:59
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Zapadlo »

asi bych v tom hliníku zbytečně nedělal svařák z červeného vína, ale pro běžné občasné užití.... uvidíme až nám přijde věk na alzheimera
surikata
Příspěvky: 363
Registrován: 08.10.2012 21:56

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od surikata »

Pokud si pamatuji tak by se do hliníku nemělo dávat kyselé jídlo. Kyselé rozpouští hliník a to by asi úplně zdravé nebylo. Samozřejmě pokud si tam dáte čočku na kyselo tak se stane houby, ale utopence bych tam asi nenakládal.
bacil
Příspěvky: 1691
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od bacil »

Existuje alergie na hliník.

Hlína má hliník jako AL2O3, ale hliník z nádobí v jídle jsou různé sloučeniny. hliníku, lteré vzniknou zásaditou nebo kyselou reakcí. Ty reakce nejsou okamžité a trvají nějakou dobu, takže pro nealergiky je lžička nebo vaření bez rizika. Pokud by jídlo v hrnci bylo delší dobu uskladněné, může v něm vyžrat doslova jeskyni. Tyto sloučeniny možná vadí trávícímu traktu, to jsem nezjišťoval.

Ale kde je hliník opravdu jedovatý, je v krevním oběhu, proto je nepochopitelné zdravému rozumu, proč je součástí moderních očkovacích látek, resp. funguje se rtutí jako akcelerátor imunitní reakce organismu na minimální množství vakcíny, která v moderních látkách je, aby se ušetřilo a depopulovalo - taková vakcína je výrobně na promile nákladech klasické vakcíny a to že u pár desítek procent lidí nezabírá a jiní na ni umřou nebo jsou z nich autisti, depopulistům nevadí.

To jsem si jen povzdechl, tak ne že z toho uděláte OT flame.
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 232
Registrován: 05.04.2015 0:41
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od MFG »

@sigurd diky moc, super :hand
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
Příspěvky: 2797
Registrován: 22.07.2013 21:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od Hohepa »

Zepter údajně nemohl v devadesátkách prodávat to svoje suprkosmické nerez nádobí v obchodech,
protože nesplňoval naše staré komunistické normy na uvolňování chromu do jídla.
Proto to prý prodával oním podomním letadlovým prodejem,
by se mohl výrobce z toho vykecat stylem, že výrobky nejsou určené pro přípravu potravin a že to od něj někdo bere a přeprodá, není jeho problém

jesli byl ten chrom troj- nebo šetimocný, či tam byly další sračky (třeba Cd) netuším ...

No a pak babo raď , nerez nebo hliník :roll:
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
golem
Příspěvky: 1414
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od golem »

Pokud si matně pamatuji, tak problémy s šestimocným chromem se týkaly chromátování - povrchové úpravy dílů z uhlíkové oceli (rezavějící oceli). Že by se měl chrom uvolňovat z potravinářské nerezové oceli, typicky třeba AISI 304, slyším prvně a nejsem ochotný tomu věřit.
Předpokládám, že Zepter ty svoje zázraky měl alespoň z nerezu... :D
On ten jejich multilever marketing byl o tom, prodat obyčejný výrobek za hodně neobyčejnou cenu, nebýt jedna z mnoha značek na trhu, s širokou konkurencí a malou marží. Vlastně to, k čemu obecněji byznys směřuje: výrobek z Číny za dolar, obohacený o logo s příběhem za devatenáct dolarů... :lol:
No a to by bylo, aby nevznikl zase odjinud příběh o nich.
Nerez nebo hliník... za mě domů nerez, na čundr hliník. Nerezový ešus se sendvičovým dnem (nerez je špatný vodič tepla a tu hliníkovou vložku ve dně potřebuje pro rovnoměrnější rozvádění tepla po celém dnu nádoby) asi nikdo tahat nebude a za těch pár dní v roce to neublíží.
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 232
Registrován: 05.04.2015 0:41
Pohlaví: muž

Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče

Příspěvek od MFG »

Ja poslednich “par” let pouzivam nerez s vrstvou medi zvenku, coz lepe distribuuje teplo okolo hrnce a ta nerez se bodove tolik nepripaluje, ale stejne to musim desne hlidat ... tohle me stve asi nejvic na nerezu
Odpovědět