Komín

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 137
Registrován: 13.08.2016 20:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Komín

Příspěvek od Piston »

Černá kuchyně se dost běžně používala až do dvacátého století, hlavně v chudších a zaostalejších oblastech. Až když se snížila cena litiny, začali si lidi s radostí pořizovat sporáky. Trámy v komíně nejsou nic výjimečného, stejně jako požáry s nimi spojené. Nic to ale není proti tomu, že až hluboko do 18 století se často stavěly i komíny, i dýmníky černých kuchyní, dřevěné… Vedly většinou jen na půdu, kde se dým hromadil a unikal všemi četnými škvírami, eventuálně k tomu určeným otvory ve štítu. Přítrž tomu učinilo až císařské nařízení, přikazující stavbu zděných komínů. Obyvatelstvo však žehralo, že komíny stavbu prodražují, a dlouho ho ignorovalo.
Pez
Příspěvky: 216
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Komín

Příspěvek od Pez »

Dík za reakce :yes
Mezitím jsem našel:
VÝVOJOVÉ EPOCHY A STUPNĚ TOPENIŠŤ V ČESKÉM A SLOVENSKÉM LIDOVÉM OBYDLÍ
VILÉM PRAŽÁK
https://www.jstor.org/stable/42702404?read-now=1&seq=1

Je to úplné pojednání o tom jak a v čem se topilo a jak se odváděl kouř.
Velmi poučné, člověk se celý život učí. ;)

O víkendu ten komín pořádně prohlédnu. Je vidět, že je postavený z cihel, ale nevím jestli to nejsou vepřovice, oklepu kus omítky a třeba to bude pálená cihla.
Taky tam jsou dva trámky ale jsou na zdech naproti sobě a na ně se dávaly tyčky na kterých viselo maso.
Ono bych to dokázal celé vyspravit nebo i vyvložkovat celé nerez plechem, revize by neměl být problém.

Docela by mě zajímalo, jak teplý kouř tam tehdy šel. Dokud to byla černá kuchyně nebo pak pec resp. kachlová kamna, tak ten kouř byl asi studený. Teď když jsem se díval na výstupní teplotu spalin z krbových kamen tak mají cca 150-230°C. Takže ta kombinace krbovky/uzení je nesmysl.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
Příspěvky: 2815
Registrován: 22.07.2013 21:16
Pohlaví: muž
Bydliště: Praha

Re: Komín

Příspěvek od Hohepa »

ono jde i o vzdálenost topeniště a "udírny" udícího prostoru, čím delší tím víc ti sníží teplotu.

Toto řešení býval dříve docela běžné . Široký komín že jím prolezl kominík a až pod krovem se zužoval a skrz střechu už měl "normální průřez". Takhle to bylo v tátově rodné chalupě dole byla v sednici pec se dvěma troubami na pečení a plotnou cca 1×1,5 metru, nahoře plocha na ležení cca 2×1,5 metru a z chodby byla ještě přes zeď trouba/pec na chleba. Táta vzpomínal, že tam měl děda maso pověšené třeba i měsíc . Dokonce v zimě občas přitápěli i uhlím a maso bylo prý i tak chutmé :wasntme
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Pez
Příspěvky: 216
Registrován: 29.01.2020 16:14
Pohlaví: muž

Re: Komín

Příspěvek od Pez »

Tak jsem to asi přivolal, komín je postavený z vepřovic. :( , je z nich i podlaha na půdě. U babičky byly vepřovice takové nepravidelné, bylo vidět, že to nejsou pálené cihly na první pohled. Tady jsou krásné jako cihla a jen když se do nich sekne tak jsou hnědé a měkké.
A to už jsem tam živé viděl viset maso a klobásky. :D
No nic, tak se to vyvložkuje nerez trubkou a udírna se postaví samostatně.
Odpovědět