Ostrovní systém VFE

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
drigon
VIP
Příspěvky: 787
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Na lednici, mrazák a podobné spotřebiče je vhodný alespoň 2kW měnič. Co mám zkušenost, 1kW měnič na dvě autobaterie mi mrazák nedal- vypínal se na přetížení.
Doma máme 5000VA Victrona a když sepne mrazák tak v něm asi na vteřinu pěkně zabruci a lehce pobliknou světla.
bacil
Příspěvky: 2144
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od bacil »

Předimenzovaný měmič méně topí a déle vydrží. 1kW sinus se po nějaké vteřině vypne s vysavačem 650W, ale jak se vysavač už trochu točí, tak podruhé se zapne. Navíc měnič má soft-start, takže ten nárazový proud není tak vysoký. Aktivní reprobedna (muzikantská) z něj nesrší jako z pseudo-sinus měniče. Ledničku jsem nezkoušel, ale ten soft start by jí možná pomohl, aby neměla takový proud při rozběhu. Asi je lepší mít ten sinus, je to celkově i vevnitř líp udělané.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
ozon 2,5ppm/30min
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2635
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Čínský měnič na lednici 2kW je jistota. Některé levné měniče 1.5kW mají s ledničkou problém.
Ohledně softstartu. Nevím jaké máte měniče, ale já jsem zatím neviděl měnič, který by měl softstart za běhu. Co vím, tak vždy měli softstart pouze po zapnutí.
Tj. například u lednice to znamená, že zapne lednice, měnič vypne, pak se sice restartuje a proběhne softstart, ale lednice se nezapne, protože natlakovaný kompresor se již nerozeběhne.
Značkové měniče zvládají více. Mám tu měnič 1200W, který s lednicí, nebo mrazákem nemá problém.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 3671
Registrován: 03.09.2012 18:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od bivoj »

bacil píše: 24.01.2021 20:18 ...Ledničku jsem nezkoušel, ale ten soft start by jí možná pomohl, aby neměla takový proud při rozběhu...
Jenže softstart, ať už měniče nebo motoru je u kompresoru nemožný. Motor kompresoru, pokud tento není vybaven odlehčovacím rozběhovým ventilem (a to ledničky nejsou, to mají pokud vím jen obří vzducháče) se vždy rozbíhá do zátěže a k tomu potřebuje "plný výkon" hned ze startu a tedy je celkem obvyklé, že krátkodobě může narůst příkon motoru kompresoru i na desetinásobek jmenovitého provozního příkonu motoru.

Např. moje 6KW centrála hravě zvládne veškeré ruční nářadí, COčko ap, ale 2,2KW kompresor rozběhne jen při prázdném vzduchojemu (tj. kdy kompresor při rozběhu neklade motoru žádný odpor). A i tak občas vyletí na té centrále jistič...
Sic semper tyrannis.
TomSmith
Příspěvky: 1006
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od TomSmith »

Mám 1,2kW čistý sinus a lednice/mrazák bez problémů, kilovatový vysavač taky, vše na jednu trakční 12V baterii. Navíc je měnič speciálně přizpůsoben pro zálohu plynových kotlů (u nepřizpusobených hapruje detekce plamene).
Na foto je zkouška s 1.1kW vysavačem. Lednici Liebherr (velká jednokompresorová kombinovaná s mrazákem) zatím tahal jen jeden den když vypadala síť + kotel a dvě oběhová čerpadla. Naprosto v pohodě.
Přílohy
menic_low.jpg
Uživatelský avatar
jerry.mysak
Příspěvky: 617
Registrován: 23.03.2016 12:34

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od jerry.mysak »

Mám představu cca 5-7 kW solárů na střeše, hybridní asymetrický 3f měnič který nebude nic pouštět do sítě a k tomu úložiště. Prozatím přemýšlím o trakčních bateriích do VZV.

A ted se ptám:
Mohu si to spáchat sám, tj instalace panelů? Na zapojení bude třeba revize, to je jasný. Ale co je potřeba za povolení? EON, stavební úřad, životní prostředí?

Dělal jste někdo FVE svépomocí? Firmy co nabízí řešení na klíč jsou docela drahý. Sám bych se dostal skoro na půlku.
Kopour
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2019 18:25

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Kopour »

Pokud to bude ostrovní tak je do toho E-onu houbec.Postavit se to dá v pohodě svépomocí a hodně lacino.
Uživatelský avatar
jerry.mysak
Příspěvky: 617
Registrován: 23.03.2016 12:34

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od jerry.mysak »

no já právě slyšel něco jinýho. Prej jsou i dost mastný pokuty za svépomoc. Proto se raději ptám.

Je tu nějakej elektrikář? Když dám do serie 12V baterky, aby na výstupu bylo cca 200V, nedojde k vnitřnímu probití?
Kopour
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2019 18:25

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Kopour »

Pokud to nespojíš se sítí,tak to múže bejt E-onu jedno.Možná můžou brblat kvůli stavebnímu povolení,ale to je jiná věc.Jinak ty baterky můžeš spojit bez problému.Já to mám jako ostrovní s měničem jako záložní.
drigon
VIP
Příspěvky: 787
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Stavební povolení/oznámení se řeší dle Stavebního zákona až od 20kWp výše. Do této hodnoty, pokud nejsi v pamatkově chráněné oblasti jim do solárů nic není (posuzuje se to v podstatě jako součást stavby- asi jako bojler). FVE Jsem před necelými třemi lety instaloval, byl jsem se na to ptát na stavebním.
Základ jsem si nechal udělat firmou (mám tak papír o instalaci oprávněnou osobou) a rozšíření dělám svépomocí.
Jen je třeba jim o rozšíření v budoucnu říci, ať na to připraví systém.
Biochemist
Příspěvky: 64
Registrován: 02.01.2015 9:15

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Biochemist »

Buď musíš udělat elektrárnu opravdu ostrovní - tj. nepřipojit střídač do sítě a síť používat jen na větev nepřipojenou k střídači a na samostatnou dobíječku baterií v případě, že slunce nesvítí. Pokud by si připojil střídač do sítě, tak i s nastavením bez přetoků může pouštět malé výkony do sítě (alespoň nevím o žádném, který by to dokázal a je otázka, jestli je to vůbec možné) a to už na pokutu je.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 3641
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od cipis »

Na to jsou ale hybridní měniče. Vstup ze sítě, vstup ze slunka, vstup/výstup na baterii, výstup měniče.
Já si teď hraju s tímto:
https://voltpolska.pl/fotowoltaika/sinu ... larny.html
Mám k tomu zatím v sérii dva 360Wp panely.
No a bojuji s tím, že je za tím 1kVA online UPSka a ta potvora zdetekuje ty 4 ms přepnutí, tak zabere, no a přetíží měnič.
drigon
VIP
Příspěvky: 787
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Jakýkoliv měnič, jehož výstup je propojen se sítí vám při prudkém a silném odlehčení udělá přetok. Je to dáno fyzikálně, jakákoliv regulace reaguje na stav který už nastal. Při zjištění přetoku jde pak o to, co rychlejší. Zdali regulátor měniče, nebo měření distributora (zjednodušeně řečeno: jestli se měnič ubrzdí dřív, než ho distributor změří).
Řešením je ostrovní síť s externí nabíječkou. Ta se vždy chová jako spotřebič.
Uživatelský avatar
jerry.mysak
Příspěvky: 617
Registrován: 23.03.2016 12:34

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od jerry.mysak »

ostrovní sít je pro mě nereálná. Znamenalo by to vysekat stovky metrů kabelů. Prakticky zbourat barák :-) a postavit novej.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2635
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Není tak pravda.
jsou hybridní měniče řady PIP mppsolar.com (ten z polka je nejspíš klon a nebo ten mppsolar je klon něčeho jiného. Kdo se v tom má vyznat, když to jedna fabrida dělá pro x prodejců pod různejma značkama)
Každopádně tento měnič je takovej falešnej hybrid.
Je to čistě ostrovní měnič, ale má v sobě integrovanou nabíječku. Takže se vlastně se tváří jako hybrid, ale není to hybrid, protože do sítě není v žádném případě schopen nic dodat. Dokonce umí spolupracovat a udělat 3f soustavu. Nebo běžet paraelně. Možná umí i bypass, kdy se vypne a barák jede na DS bez nutnosti cokoliv přepínat tak jako to umí UPS.

Na formu mypower je k těmto měničům celkem velké vlákno, ale mě přestali zajímat, když jsem zjistil že jejich volnoběžná spotřeba je cca 85W.
cipis
Sponzor serveru
Příspěvky: 3641
Registrován: 26.10.2012 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od cipis »

Otázka, jestli falešný hybrid není spíš správný a ty ostatní jsou falešné :D
Ano, to voltpolska má "nabíječku". Akorát mě sere, že v režimu slunko - baterka - síť to z té sítě nenabíjí baterii :(
Jinak bych ten svůj problém vyřešil tím, že online upsku zruším a aku z ní (40 Ah) přidám tady k tomu voltpolska (teď 18 Ah).
Odběr mi vycházel na nějakých 20 W, co jsem to tu měřil na stole.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 2635
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od dracekvo »

Správný hybrid je přífázovaný a spolupracuje se sítí. Co není schopen dodat sám dodat, to si dobere z DS.
Tento měnič má tu nevýhodu, že ač je připojen na DS, tak výstup do domu je stále limitovaný jeho výkonem.

Nicméně pokud vím, tak tam bylo více režimů a šlo tam nastavit udržování baterie na určitém napětí. Tj. pokud to napětí slezlo pod určitou mez, tak se pustilo nabíjení z DS. Nějak se s ním nechalo komunikovat pomocí modbus, jestli se nepletu. Ale jak říkám, o tento měnič jsem se nikdy moc nezajímal.

Zkus to prodiskutovat na tom mypower.
Kopour
Příspěvky: 54
Registrován: 08.01.2019 18:25

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od Kopour »

No tak něco takového mám.Je to jak píšeš.
pepaf
Příspěvky: 258
Registrován: 23.02.2018 18:27
Bydliště: blízko Brna

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od pepaf »

od jerry.mysak » 07 dub 2021, 08:12
Mám představu cca 5-7 kW solárů na střeše, hybridní asymetrický 3f měnič který nebude nic pouštět do sítě a k tomu úložiště. Prozatím přemýšlím o trakčních bateriích do VZV.
Příspěvek od Kopour » 07 dub 2021, 11:29
Pokud to bude ostrovní tak je do toho E-onu houbec.Postavit se to dá v pohodě svépomocí a hodně lacino.
od jerry.mysak » 07 dub 2021, 13:37
no já právě slyšel něco jinýho. Prej jsou i dost mastný pokuty za svépomoc. Proto se raději ptám.
Je tu nějakej elektrikář? Když dám do serie 12V baterky, aby na výstupu bylo cca 200V, nedojde k vnitřnímu probití?
Pro připojení, když Ti zůstane elektroměr (např. od EONu) a nebudeš úplně odpojený od DS a pojedeš i skoro v ostrovním režimu, tak by jsi měl přesto pořešit Zjednodušené připojení mikrozdroje na hladině nízkého napětí - připojení malé výrobny do 10 kW bez možnosti dodávat do distribuční sítě

viz.: https://www.egd.cz/zadost/pripojeni-mik ... ektriny-nn

Asymetrický 3f měnič - např. 6kW, přesněji 3x max. 2 kW...
Asi by bylo třeba nejprve si ujasnit jaký chceš mít systém - 12V, nebo 24V, nebo 48V?
Nebo chceš něco vysokonapěťového (HV) - když chceš AKU 12V sériově spojovat na 200V? A olověné akumulátory?
Potom i sériové stringy FV panelů na střeše budou na HV se všemi důsledky ... a měnič...

Jak psali kolegové - zkusit si hodně dohledat a pročíst na http://forum.mypower.cz/index.php

Pokud zase https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?skoleni-fve budou pořádat školení(ing. Kolařík), nebylo by od věci zamyslet se i nad účastí - moje osobní zkušenost.
Stojí to sice relativně dost peněz i času, ale slepé uličky obvykle vyjdou podstatně dráž...
drigon
VIP
Příspěvky: 787
Registrován: 28.11.2012 23:44

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvek od drigon »

Podle mého názoru je lepší se držet napětí aku na 48V. Je to bezpečné napětí, průřezy kabelů jsou ještě rozumné a výběr regulátorů i měničů bohatý.
U solárních stringů je potřeba se držet s napětím do 120VDC, kdy ještě není nutná ochrana proti zemnímu spojení (stringy se běžně neuzemňují, tato ochrana rozpozná porušení izolačního stavu stringu proti zemi). Nad 120 VDC je již povinná a je docela drahá.
Do HV baterií i stringů bych osobně nešel, vysoké DC napětí rádo tahá oblouky.
Odpovědět