Výroba elektřiny

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
Joe Azbest

Re: Výroba elektřiny

Příspěvek od Joe Azbest »

Majkl Night
Pohlaví: muž

Příspěvek od Majkl Night »

Tak už ju prosím tě kup.
Ať mě to pořád tolik neláká.... :D
Volí si stezku chodec, nebo stezka chodce?
sigurd

Příspěvek od sigurd »

asterix píše: 12.06.2024 9:44 Bolo by vhodné forum cenzúrovať aj technicky, nielen politicky.
Súhlas, a ešte aj gramaticky ;) .
Inak, ten Milliho príspevok bol klasicky rozpadlícky, dýchla z neho nostalgia...A namiesto technických vylepšení, a ďalších podobných tipov na krízové situácie, len moralizovanie a upozorňovanie na bezpečnostné riziká. Priemerne inteligentnému dospelému človeku je jasné, že kradnúť sa nemá, a nemá hrabať do elektriny, keď sa v tom nevyzná.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Joe Azbest

Majkl Night píše: 12.06.2024 17:24 Tak už ju prosím tě kup.
Ať mě to pořád tolik neláká.... :D
Nemohu. Už mám letos překročenej rozpočet ... :(
Joe Azbest

Tady se vysvětluje co může být za problém 50/60Hz u této centrály
https://elektrika.cz/data/clanky/prakti ... hz-mep831a
bivoj
VIP

Příspěvek od bivoj »

Tak komupak to buchlo? A co vlastně? Nezdá se mi, že by pouhé baterie dokázaly takto "rozebrat" celej rodinnej domek...

Na Náchodsku vybuchl rodinný dům, zřejmě kvůli závadě na fotovoltaice

dum vybuch.jpg
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Nakoľko lionky a podobné baterky by buchli dosť špinavo, pri takomto "čistom" výbuchu to skôr vidím na olovené prebité batérie uložené niekde v uzavretom priestore a nadbytok vodíka...
Pokiaľ to bola fakt fotovoltika, a zase niekto "myslel"...
Joe Azbest

bivoj píše: 25.06.2024 19:30 Tak komupak to buchlo? A co vlastně? Nezdá se mi, že by pouhé baterie dokázaly takto "rozebrat" celej rodinnej domek...

Na Náchodsku vybuchl rodinný dům, zřejmě kvůli závadě na fotovoltaice

dum vybuch.jpg
V Německu loni to vypadalo podobně. Údajně z baterie ucházel nějaký plyn (vodík) a ten vybuchl.
https://solarforum.cz/viewtopic.php?t=2631
https://www.pv-magazine.com/2023/10/30/ ... s-unclear/
https://www.youtube.com/watch?v=eaMqR_Z-toY
cipis

Příspěvek od cipis »

Nebo prehraty bojler a nefunkcni pojistovak ...
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Prehriaty bojler je natlakovaný vodou, nie parou, ten by dom takto nerozobral.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

To teplo navyše v prehriatej vode sa po poklese tlaku (pri roztrhnutí) okamžite prejaví rýchlym vytvorením značného množtva pary- ak to nemá kde expadovať na rozumný tlak, tak to svoje urobí.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Joe Azbest

Za výbuchem v rodinném domě byla zřejmě zkratovaná baterie, upřesnili hasiči. Majitel si fotovoltaiku montoval sám
https://www.epochtimes.cz/2024/06/26/za ... li-hasici/
Grunt

Příspěvek od Grunt »

Tak jako ne že by to bylo od profesionálů o moc lepší:
Obrázek
Obrázek
Požár v areálu Alcadrain v Břeclavi.

5Mega v luftu. Vůbec by mě nenapadlo, že panely hoří, ale jasně jsou to jen články na kusu plastu a plast hoří. A co hoří, tak prostě shoří.
cipis

Příspěvek od cipis »

No to hlavne bylo v takovych plastovych vanickach ...
TomSmith

Příspěvek od TomSmith »

Poplatek za šetření elektřinou už se rozjíždí:
Innogy kouše do kyselého jablka: Solárníkům účtuje speciální poplatek

Už jede i masírka že sice chceme OZE, ale jen od velkých firem, to by nešlo aby si plebs šetřil na vlastní elektřině:
Dražší proud pro FVE je spravedlivý, tvrdí solárníci. K innogy se přidají další

Myslete nato když si budete chtit postavit FVE. Systém vám to neodpustí.
Ostrovní FVE chvíli vydrží bez sankce, ale nebude to dlouho trvat a bude daň z panelu :mrgreen:
Permonik

Příspěvek od Permonik »

Však taky FVE je fajn z pohledu hračky doma, ale jako systémové řešení to není dobré. Platíme POZE, platíme energetické datové centrum a platíme elektrárny držící pohotovost, aby mohly nastoupit jako náhrada za Občasné Zdroje Energie. Technologickým (spíš ideologickým) pokrokem jsme se dostali ze stavu, že elektrika je za tři padesát a nikoho nezajímá, nikdo se o ni nestará, "prostě je" do stavu, že stojí třikrát tolik a potřebujeme hromadu složitých řešení, aby nešla z blackoutu do blackoutu. Pokrok nezastavíš...
(A to říkám jako někdo, kdo FVE má doma, offgrid, bez dotací, ze svého, ale právě jako hobby/hračku)
Joe Azbest

Vidím, že moje rozhodnutí postavit ostrov bez přetoků bylo správné. Je nás ostrovníků sice jen asi 3%, ale počítám, že v budoucnu snaha naúčtovat nám něco navíc za odebranou elektřinu se objeví. Ale v tomto případě to nebudou mít tak snadné jako u evidovaných výrobců ...
cipis

Příspěvek od cipis »

Proč myslíš?
Průběhové měření/odběrová schémata byla vymyšlená už dávno před boomem fotovoltaiky.
A ikdyž nebude dodavatel vědět, že máš vlastní zdroj, tak to podle toho schématu pozná.
Resp. bude vědět, že nejvíc odebíráš v zimě, no a 3/4 roku skoro nic, či jen když je hnusné počasí.
Zimní odběr bude pravděpodobně pravidelný, předpokládatelný, ty špičky ve zbytku období ale ne.
Takže třeba za zimu budeš mít takovou cenu, no a pro ten 3/4 rok jinačí, patřičně zvednutou.
Jak ale psal kolega, je to celkem pochopitelné.
kiv01

Příspěvek od kiv01 »

Řekl bych, že z odběrových schémat pozná dodavatel kulový pokud zároveň nemá aktualizované info k čemu nemovitost přesně slouží .. Asi bude dost zásadní rozdíl mezi rodinným barákem trvale obývaný x lidmi, rekreačním objektem a třeba dílnou . Např. když se nám odstěhovaly děti klesla spotřeba elektriky téměř na polovinu, když jsem šel do penze v létě přebývajíc na chalupě opět šla dolů. Naopak v zimě narostla o přistavenou dílnu kde se musí v zimě pořád svítit a jedou tam každou chvíli dřevo a jiné stroje ...
Joe Azbest

cipis píše: 23.07.2024 9:08 Proč myslíš?
Průběhové měření/odběrová schémata byla vymyšlená už dávno před boomem fotovoltaiky.
A ikdyž nebude dodavatel vědět, že máš vlastní zdroj, tak to podle toho schématu pozná.
Resp. bude vědět, že nejvíc odebíráš v zimě, no a 3/4 roku skoro nic, či jen když je hnusné počasí.
Zimní odběr bude pravděpodobně pravidelný, předpokládatelný, ty špičky ve zbytku období ale ne.
Takže třeba za zimu budeš mít takovou cenu, no a pro ten 3/4 rok jinačí, patřičně zvednutou.
Jak ale psal kolega, je to celkem pochopitelné.
Zvedlou cenu ten 3/4 rok bych neřešil. Od konce března jsem neodebral skoro nic a počítám, že do konce září to tak zůstane. Když sečtu i ty dny kdy se něco vyrobí v zimě, tak jsem soběstačný 9 měsíců v roce. Ještě mám trochu místa na štítu, směr jih a to by mi v zimě značně vylepšilo bilanci.
Odpovědět