Výroba elektřiny

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.
Odpovědět
Joe Azbest

Re: Výroba elektřiny

Příspěvek od Joe Azbest »

Konektory MC4. Největší problém. Přechodový odpor, oblouk a propálilo se to izolací až na plech, asi. V tomto případě jsem rád, že mám pálenou krytinu.
rfilakovsky
Pohlaví: muž

Příspěvek od rfilakovsky »

Exploze fotovoltaiky rozmetala dům na Náchodsku. Podívejte se na exkluzivní záběry hasičů

https://www.youtube.com/watch?v=B6X-_XOPNno

Chtěl nejspíš ušetřit za provoz domu, a tak si na střechu v červnu roku 2024 nainstaloval solární panel. Ale nakonec přišel téměř o všechno. Řeč je o majiteli nemovitosti ze Šonova na Náchodsku. Rodinný dům mu rozmetal výbuch právě kvůli fotovoltaice.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

To je pre mňa dôvod, prečo do domu neťahať (a do fotovoltiky) a pripájať zatiaľ batérie. Na ohrev vody mi to zatiaľ bohato stačí a za tri roky sa mi všetky náklady do montáže (svojpomocnej) už vrátili z preplatkov za plyn.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Existuje niekde seriózna odborná správa o príčinách toho výbuchu?
Takéto laické, nič nehovoriace, všeobecné kecy nikam nevedú. Vie sa, koľko horľavých plynov je teoreticky maximálne možné vytvoriť z daného typu článku ( je toho u LiFePO4 veľmi málo), vieme koľko článkov bolo roztrhnutých, vieme medzu výbušnosti, vieme objem miestnosti- spočítal to niekto, či by to na ten výbuch stačilo?
U FV sa pracuje s DC, a taký náhodný "elektrolyzér" z kvapkajúcej vody bez problémov vyrobí dostatočné množstvo vodíka, bez toho, aby tam boli baterky.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
cipis

Příspěvek od cipis »

Toho plynu se vyrobí celkem dost, aby to dosáhlo výbušné koncentrace v jakémkoliv sklepě, kde máme baterky atd.
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsomega.3c08709
3 ty články o velikosti těch, co tam byly, tak vyrobí 750g výbušných plynů,

Ti borci nehasili požár, ale čoudící skříň (články intenzivně plynovaly), a měli sakra štěstí, že odešli. Mezitím se tam vytvořila výbušná koncentrace a stačila jiskřička. Články podle fotek byly znatelně nafouklé.
mischanek

Příspěvek od mischanek »

JOBU píše: 20.10.2025 16:19 To je pre mňa dôvod, prečo do domu neťahať (a do fotovoltiky) a pripájať zatiaľ batérie. Na ohrev vody mi to zatiaľ bohato stačí a za tri roky sa mi všetky náklady do montáže (svojpomocnej) už vrátili z preplatkov za plyn.
Zajimavé, že plyn do baráku zavedený máš - v jeho případě se neobaváš výbuchu..?
cipis

Příspěvek od cipis »

Dosazeni vybusne koncentrace je otazka par minut po zvrhnuti clanku, kdezto u plynu nekolikanasobne dele. Navic je podstatne drive citit, nez to muze neco udelat.
Joe Azbest

Příspěvek od Joe Azbest »

Jedno video k tématu.
Exploze fotovoltaiky rozmetala dům na Náchodsku. Podívejte se na exkluzivní záběry hasičů
https://www.youtube.com/watch?v=B6X-_XOPNno&t=55s
JOBU

Příspěvek od JOBU »

mischanek píše: 21.10.2025 17:02
JOBU píše: 20.10.2025 16:19 To je pre mňa dôvod, prečo do domu neťahať (a do fotovoltiky) a pripájať zatiaľ batérie. Na ohrev vody mi to zatiaľ bohato stačí a za tri roky sa mi všetky náklady do montáže (svojpomocnej) už vrátili z preplatkov za plyn.
Zajimavé, že plyn do baráku zavedený máš - v jeho případě se neobaváš výbuchu..?
Cipis ti to napísal aj za mňa. Na unikajúci plyn mám v rizikových miestach pripojenia plynu (kuchyňa a kotolňa) varovné čidlá s ovládaním ventilu na prívode plynu. Poznáš nejaké čidlo na plyn unikajúci z batérii? Ideálne také, čo batériu "deaktivuje"? Ja nie.
cipis

Příspěvek od cipis »

Na vodík čidla jsou (půlka plynů z lifepo je vodík), krom hraček je cenovka min. 5 tisíc, plus každoroční kalibrace.

Když už uniká vodík a další lahody z baterek, tak to ničím zastavit nejde. Jakmile se to v baterce spustí, není cesty zpět. Takže reakce na vodík je už akorát tak evakuace prostoru a to do několika minut.

Zásadní je asi množství teplotních čidel, co při překročení řekněme 50°C spustí odvětrávání prostoru (nevýbušný ventilátor (provedení Ex) je taky pěkná pálka, tak 30+ tisíc) a okamžité odstavení elektrárny. A z něčeho musí ten ventilátor běžet, že ...
Též se jako velice důležité jeví izolační proklady mezi jednotlivé články, aby jeden zvrhnutý článek nezvládl teplem spustit stejnou reakci v dalších.

Asi by se mělo opravit to tvrzení, že lifepo nehoří. Nehoří, ale plynuje, a následný plyn velice rychle dosáhne výbušné koncentrace.
sigurd

Příspěvek od sigurd »

Chce to mať vhodne predimenzované batérie, a tak nerobiť denne hlboké cykly, tým rozumne nízke prúdy na batériach, a k tomu patrične "malé" BMS. Nič sa nehreje, nič nenafukuje, neskracuje sa zbytočne životnosť.
Vodík sa odvetráva dobre (ide hore), stačí komínček z pod plafóna- chladiaci ventilátor bezkartáčový, plastový na vstupe zvonku. Všetky el. vedenia a elektronika v spodnej polovičke miestnosti.
Treba si zvážiť, či chcete rýchlu návratnosť, alebo bezpečnosť.
JOBU

Příspěvek od JOBU »

Nádherná predstava. Pričom cenovka a prax je niekde úplne inde.
cipis

Příspěvek od cipis »

Přesně tak, obzvláště dotační elektrárny, u kterých jsou baterky sotva do večera, natož do druhého dne ...
sigurd

Příspěvek od sigurd »

No, ja to mám v paneláku, a keď nechcem byť v správach za debila, čo podpálil bytovku, tak som sa tomu trošku povenoval. FV mám 900Wp, a batérie (12V) 20kWh. Keď idem na viac dní preč, tak odstavujem.
malajizva

Příspěvek od malajizva »

Ahoj,
stále nejsou dostupné důležité informace k otázce proč se to stalo. Na celém světě je statisíce instalací úložišť, zdokumentovaných havárií je 8. zajímá mě:
- byly tam funkční BMS a pojistky?
- došlo k jejich selhání?
LIFEPO4 blok baterií nezačne sám od sebe vyvíjet plyny - pouze v extrémních situacích:
- zkraty na bateriích
- dlouhodobé přehřátí z vnějších zdrojů

zachytili jste někdo, odpovědi na tyto otázky? děkuji
Foedum inceptu, foedum exitu.
Quis autem custodiat ipsos custodes?
cipis

Příspěvek od cipis »

BMSka nezachrání rozjetou baterii.

Mohla to být výrobní chyba jednoho článku, který nesnášel proudy jak ty ostatní a na jaké to bylo dimenzováno.
Mohlo to být také přebíjení či nadměrné vybíjení, vysoké proudy atd.
Vzhledem k tomu, že se jednalo o profesionální baterii, jak je z některých fotek poznat, tak by tam BMSka být měla.
Nicméně i tak, nikdo neví, co se dělo s těmi články, než je někdo v té firmě seskládal do baterie.

Vím o člověku, co si koupil 16 článků, seskládal do baterie, a 5 článků se mu nafouklo či vyteklo. A rozhodně to nebylo přebíjením, protože na střeše má staré panely, které dohromady nedaly ani provozní proud do baterie, natož maximální. U něj k havárce nedošlo.

V tom případu exploze asi hrálo i roli to, že to byl pasivní barák a blowdoor test evidentně vyšel moc dobře.
Asi se ukazuje, že dokonale ucpaný barák není úplně dobrý nápad.
mischanek

Příspěvek od mischanek »

https://hzscr.gov.cz/clanek/vysetrovani ... etuji.aspx

To nebyla profesionalni baterie, rekl bych - dle oficialnich zaznamu to vypada jako nejaka kovova dilenska skrinka (?)

Pro zajimavost - https://www.youtube.com/watch?v=dgNw15Rk8t4

typek prebijel LiFePo4 clanky, bez BMS - nafoukly se mu fest..
malajizva

Příspěvek od malajizva »

ahoj,
pokud nebylo BMS, tak není co řešit. Škoda mluvit...
drigon
VIP

Příspěvek od drigon »

Screenshot_20251025_193747_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
Co jsem se podíval na tu skříňku je v ní vidět svazek tenkých drátků. Tudíž lze očekávat že tam BMS byla. Avšak už nezjistíme jakého typu.
Vzhledem k tomu jak je skříňka nafouknutá mám za to, že došlo ke zvratu a tepelnému úniku jednoho z článků, který začal svým nafukováním roztahovat ostatní články od sebe a zároveň zahřívat své sousedy, neboť ve skříňce byl omezený prostor k rozptýlení tepla. Poté, co se začaly nafukovat další články byl tlak na boky skříňky moc veliký, což vedlo k vyboulení jejích boků s následným propadem police s články. Tím nejspíš došlo k přetrhání balančních vodičů, možná i silových s následným jiskřením a zapálením unikající směsi plynů.
Ti lidé se skříňku snažili hasit nejspíš ve chvíli kdy police ještě držela na svém místě. Poté, co jim došlo hasivo a oni odešli se neochlazovaná baterie nafoukla "na fest", roztáhla boky skříňky, police s články se propadla, zajiskřilo se a BUM.

Tudíž za mne je zásadní mít dostatečně pevně staženou baterii aby v případě zvrhnutí článku a jeho nafukování nemohlo dojít ke změně délky baterie, neboť toto může vést k utrhání kabelů, balančních vodičů, pólových propojek což může vést k jiskření které může zapálit unikající plyny.
Dalším vhodným opatřením tam kde je to možné udělat může být umístění baterie do uzavřeného prostoru který bude mít udělaný výfuk do venkovního prostoru. Ve výfuku může být zpětná klapka, případně slabá průtržná membrána bránící průniku vlhkosti ze vzduchu a tím i její kondenzaci u baterií. Neboť bludné proudy jsou taky prevít.
Stažení baterie schopné odolat tlaku nafukujícího se článku a izolační proklady mezi články jsou samozřejmé.
Koukej tak, aby jsi viděl.
malajizva

Příspěvek od malajizva »

ahoj,

z obrázku mám dojem, jakoby baterie ležely na boku - což je naprosto nevhodné:
Tyto baterie mají vnitřní vrstvy (články) a elektrolyt, které jsou citlivé na rovnoměrné rozložení.
Ležení na boku může mírně posunout elektrolyt nebo vrstvy, což dlouhodobě ovlivní životnost nebo výkon.

Ale je možné že to byla stojící skříň na výšku...
Odpovědět