Jednoduché nožičky na liehový varič sa dajú spraviť aj z plechu pomocou karbošky a pilníku. Je potrebné aby medzi vrchom variča a nádobou bola aspoň 17 mm vzdialenosť, lebo inak pre väčšie nádoby typu ešus bude mať varič zlý prísun kyslíka a nebude horieť. Varič je Miltec za 6 €.
P.S.: Ten stredný výrez som asi rezal malou Proxonkou.
Nádoby na vaření, ešusy, vařiče
Re: Nádoby na vaření, ešusy, vařiče
Zdravím všechny,
Z vařičů na tekutý líh mi přijde ještě velmi zajímavý československý vařič ze 60. let Prema, k vidění je například v tomto videu na Youtube..
Jedná se o malý nerezový vařič, oproti ostatním turistickým vařičům na tekutý líh jako je např Tatonka či Meva je doplněn komínkem, který na principu komínového efektu z mého pohledu velmi pozitivně ovlivňuje výsledný výkon.
Vařiče jsou ještě stále k sehnání v některých armyshopech.
Netvrdím že jde o řešení pro nějaké velké vyvařování, ale například na kávu atp. zcela dostačující.
Pokud by s tímto vařičem někdo měl další zkušenosti, rád se dozvím, informací o něm je obecně pomálu.
A jedno kouzlo nechtěného závěrem:
Pokud uživatel chce tento vařič něčím podložit a vlastní zároveň vařič Vařík, vařič Prema přesně pasuje do podstavce Vaříku.
Z vařičů na tekutý líh mi přijde ještě velmi zajímavý československý vařič ze 60. let Prema, k vidění je například v tomto videu na Youtube..
Jedná se o malý nerezový vařič, oproti ostatním turistickým vařičům na tekutý líh jako je např Tatonka či Meva je doplněn komínkem, který na principu komínového efektu z mého pohledu velmi pozitivně ovlivňuje výsledný výkon.
Vařiče jsou ještě stále k sehnání v některých armyshopech.
Netvrdím že jde o řešení pro nějaké velké vyvařování, ale například na kávu atp. zcela dostačující.
Pokud by s tímto vařičem někdo měl další zkušenosti, rád se dozvím, informací o něm je obecně pomálu.
A jedno kouzlo nechtěného závěrem:
Pokud uživatel chce tento vařič něčím podložit a vlastní zároveň vařič Vařík, vařič Prema přesně pasuje do podstavce Vaříku.
- DanBlack
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Krátká zkušenost s vařičem Meva Tripper.
Dovozce je MevaTec Roudnice n./L., výrobce (přiznaný na obalu!) z Číny. Cena byla o kus vyšší než z Ali, necelých 15stovek, ale 2r česká záruka.
Překvapila mě rychlost varu, s tím výměníkem to je fakt fofr, IMHO svižnější než rychlovarka. Na druhou stranu bych se do toho bál dát cokoliv jiného než vodu nebo polévku, i když je vnitřek "nepřilnavej". Ještě mě zarazil maximální provozní objem jen 0,8l i když celkový je vyznačený 1,1litru.
Neopren z nádoby je sundavací a dobře izoluje - dá se za něj chytit i s vroucím obsahem.
Je k němu i stabilizační trojnožka a rošt/redukce na normální ešus.
S 300g kartuší váží kolem kila a celý se dá poskládat do nádoby. (a má transportní obal)
Dovozce je MevaTec Roudnice n./L., výrobce (přiznaný na obalu!) z Číny. Cena byla o kus vyšší než z Ali, necelých 15stovek, ale 2r česká záruka.
Překvapila mě rychlost varu, s tím výměníkem to je fakt fofr, IMHO svižnější než rychlovarka. Na druhou stranu bych se do toho bál dát cokoliv jiného než vodu nebo polévku, i když je vnitřek "nepřilnavej". Ještě mě zarazil maximální provozní objem jen 0,8l i když celkový je vyznačený 1,1litru.
Neopren z nádoby je sundavací a dobře izoluje - dá se za něj chytit i s vroucím obsahem.
Je k němu i stabilizační trojnožka a rošt/redukce na normální ešus.
S 300g kartuší váží kolem kila a celý se dá poskládat do nádoby. (a má transportní obal)
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Přátelé, v rámci zocelení mládeže budeme dělat takový malý lesní tábor (na vlastním pozemku) pro cca 6 dětí a nějaké tatínky.
V rámci přípravy se mi zalíbila polní kuchyňka PK12. Nádobí se dá celkem snadno koupit, ale samotná kamna už jsou asi nedostupná.
Nemáte někdo na prodej? Nebo aspoň na ofocení a odměření! Je to jen plechová bedna, asi bych si ji zvládl spichnout doma.
Máte někdo s PK12 praktické zkušenosti?
V rámci přípravy se mi zalíbila polní kuchyňka PK12. Nádobí se dá celkem snadno koupit, ale samotná kamna už jsou asi nedostupná.
Nemáte někdo na prodej? Nebo aspoň na ofocení a odměření! Je to jen plechová bedna, asi bych si ji zvládl spichnout doma.
Máte někdo s PK12 praktické zkušenosti?
To oměření bych taky ocenil, taky jsem to chtěl kdysi dělat.
Ale nehodláš to dělat na letlampu?
Někdo (KVH?) na netu, to měl předělané na pb vařič.
Ale nehodláš to dělat na letlampu?
Někdo (KVH?) na netu, to měl předělané na pb vařič.
Varianta propan-butan mě napadla taky. Origo k tomu byl nějaký naftový hořák, skoro mám pocit, že na dřevo tam chybí rošt popelník.
Chtělo by to nějaký návod k obsluze.....
Chtělo by to nějaký návod k obsluze.....